Spelt en volkoren oliebollen

Oliebollen zijn ontzettend lekker, maar ook ongezond. Om toch te kunnen genieten van deze traditionele lekkernij met oud en nieuw kun je kiezen voor een gezondere variant, namelijk de spelt of volkoren oliebol. Dit recept is goed voor ongeveer 16 oliebollen.

Ingrediënten

  • Spelt: 250 gram tarwemeel + 250 gram speltmeel 
  • Volkoren: 500 gram tarwemeel
  • 500 gram halfvolle melk
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram krenten
  • 7 gram droge gist
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 ei
  • 0.5 theelepel zout
  • 2 liter arachideolie

Benodigdheden

  • Steelpan
  • Mengkom
  • Zeef
  • Mixer met deeghaken
  • Theedoek
  • Frituur(pan)
  • 2 eetlepels of ijsschep
  • Keukenthermometer

Zelf aan de slag

  1. Verwarm 500 gram melk in een steelpan totdat het lauwwarm is. Laat het dus niet koken!

  2. Haal van het vuur en voeg de gist en suiker toe. 

  3. Dit laat je voor ongeveer 10 minuten staan, totdat je het gist ziet borrelen of schuimen.

  4. Laat de rozijnen in heet water wellen voor 10 minuten.

  5. Giet het water vervolgens af en dep de rozijnen droog met keukenpapier.

  6. Zeef beide soorten meel boven een mengkom en voeg het zout toe.

  7. Maak een kuiltje in het midden van de meel en breek het ei hierboven.

  8. Voeg al kloppend met de mixer het melk mengsel toe.

  9. Klop al deze ingrediënten totdat je een egaal en elastisch mengsel hebt.

  10. Schep de krenten en gewelde rozijnen door het beslag.

  11. Dek dit vervolgens af met een schone, vochtige theedoek en laat het rijzen voor 1 uur.

  12. Roer na dit uur het beslag kort door.

  13. Verhit de olie in een frituur(pan) tot 175 °C. Controleer dit eventueel met een keukenthermometer.

  14. Doop de 2 eetlepels of ijsschep in de olie en pak er vervolgens een bolletje beslag mee uit de kom.

  15. Laat de bolletjes voorzichtig in de olie glijden en herhaal dit totdat er 4 of 5 oliebollen in de pan zitten.

  16. Bak de bollen in 7 minuten lichtbruin en schep ze om, indien ze dit nog niet uit zichzelf doen.

  17. Haal de oliebollen uit de olie, laat uitlekken op keukenpapier en laat de olie op temperatuur komen, voordat je er een nieuwe lading in doet.

Tip

  • Indien je niet van rozijnen of krenten houdt, kun je deze achterwege laten. Je kunt er ook voor kiezen om ze te vervangen door stukjes appel en kaneel.