Wat is een bakmat?
Een bakmat is een veelzijdige accessoire die als ondergrond gebruikt wordt bij het bakken. Deze mat is flexibel, hittebestendig, beschikt over een niet-klevend oppervlak en het brengt vele voordelen met zich mee. Ze zijn gemaakt van materialen zoals glasvezel, siliconen en teflon. Een bakmat dient voornamelijk als vervanger van bakpapier en als een soepel oppervlak waarop een deeg kan worden gekneed of uitgerold, zonder dat het er aan vast blijft plakken. Daarnaast dragen bakmatten bij aan het gelijkmatig verdelen van warmte tijdens het bakken. Nog een voordeel van de bakmat is dat ze herbruikbaar zijn, waardoor ze milieuvriendelijker zijn. Bakmatten onderscheiden zich van soortgelijke producten dankzij de unieke eigenschappen en voordelen, deze zullen we in het volgende kopje toelichten. Daarna gaan we het hebben over de factoren waar je op moet letten bij de aanschaf ervan en welke soorten er te verkrijgen zijn.
Waarom zou je een bakmat kopen?
Zoals we net al kort hebben toegelicht is een bakmat ontzettend handig en veelzijdig. Wat de precieze voordelen zijn van deze mat, zullen we hieronder toelichten.
Gelijkmatig uitrollen van deeg
Een bakmat heeft een glad en gelijkmatig oppervlak, waar je deeg goed op kunt kneden of uitrollen. Door het gelijkmatige oppervlak kun je de gewenste dikte krijgen voor het gehele deeg.
Non-stick oppervlak
Bakmatten hebben een non-stick oppervlak, waardoor ingrediënten er niet zomaar aan vast blijven plakken. Hierdoor kun je zelfs je plakkerige deeg erop uitrollen, zonder dat het blijft kleven bij een poging om het te verplaatsen. Het bakproces wordt hierdoor makkelijker en je creëert een mooi deeg, zonder eventuele scheuren.
Hittebestendigheid
Behalve dat bakmatten non-stick zijn, kunnen ze ook nog eens goed tegen warmte. Hierdoor kan je ze gebruiken om deeg op te kneden, maar ook als mat op je bakplaat.
Herbruikbaarheid
Nog een groot voordeel aan bakmatten is dat ze herbruikbaar zijn in tegenstelling tot bakpapier of aluminiumfolie. Vaak zijn ze te verkrijgen met bepaalde vormen of inkepingen voor specifieke lekkernijen.
Gemakkelijke reiniging
Bakmatten zijn eenvoudig te reinigen, dankzij de antikleeflaag. In de meeste gevallen mogen ze ook nog eens in de vaatwasser, nog makkelijker en hygiënischer.
Bakmat kopen? Hier moet je rekening mee houden
Uit het vorige kopje kunnen we wel concluderen dat bakmatten vele voordelen met zich meebrengen. Dus als je nu overtuigd bent en er 1 wilt kopen, zal je er een heleboel tegenkomen. Om je op weg te helpen bij het maken van de beslissing, zullen we delen welke factoren je moet overwegen.
Materiaal
Om te beginnen is het verstandig om te bedenken welk materiaal bakmat je wilt. Ieder materiaal heeft unieke eigenschappen, waarvan de ene bijvoorbeeld beter bestand is tegen hitte. Welke eigenschappen je belangrijk vindt, is grotendeels een persoonlijke keuze. Hieronder lichten we de materialen kort toe.
- Glasvezel: Bakmatten van glasvezel zijn gemaakt van geweven glasvezel. Dit materiaal is bestand tegen ontzettend hoge temperaturen, tot zelfs boven de 400 graden. Ook zijn ze stevig en gaan ze lang mee.
- Siliconen: Siliconen bakmatten zijn flexibel, bestand tegen warmte en ze hebben een goede anti-aanbaklaag. Ook dit materiaal is duurzaam en herbruikbaar.
- Teflon: Bakmatten van teflon zijn bedekt met PTFE (polytetrafluorethyleen), waardoor je ingrediënten of gerechten er niet aan blijven kleven. Ook zijn ze bestand tegen warmte, maar ze gaan minder lang mee dan de andere materialen.
Verschillende vormen
Bakmatten zijn te verkrijgen in verschillende vormen. Welke vorm het de slimste keuze is, is afhankelijk van de grootte van de bakplaat en de gerechten die je wilt bereiden. Je hebt rechthoekige bakmatten die een ruim oppervlak bieden voor het uitrollen van deeg. Ook zijn ze ideaal als je een grotere batch wilt bereiden van iets, zoals koekjes, macarons of een cake. Daarnaast heb je ronde bakmatten die handig zijn voor het bereiden van ronde gerechten zoals pizza's of taarten. Als laatste heb je bakmatten met inkepingen voor specifieke gerechten of ingrediënten. Je hebt bijvoorbeeld een bakmat met inkepingen voor macarons.
Afmetingen
Nog een belangrijk element om op te letten is welke afmetingen de bakmat heeft. De afmetingen zijn mede relevant, aangezien de bakmat in de oven moet passen. De meest voorkomende formaten zijn bakmatten van 40 x 30 cm tot 60 x 40 cm. Ronde bakmatten daarentegen hebben vaak een diameter van 30 tot en met 40 centimeter.
Het is ook verstandig om te bedenken of je extra functies belangrijk vind of nodig hebt. De extra functies zullen we hieronder kort toelichten.
- Maataanduidingen: Sommige bakmatten hebben maataanduidingen op de mat staan, wat ideaal is bij het uitrollen of positioneren van deeg.
- Cirkels op de bakmat: Sommige bakmatten beschikken over cirkels op de bakmat van verschillende diameters, waardoor je de grootte van ronde lekkernijen kunt bepalen.
- Antislip onderkant: Een bakmat met een antislip onderkant zorgt ervoor dat de mat op de plek blijft tijdens gebruik, ideaal bij het uitrollen van het deeg.
Onderhoudsgemak
Controleer van tevoren hoe makkelijk een bakmat te reinigen is. Sommige varianten mogen in de vaatwasser, waardoor het reinigen nog eenvoudiger wordt.
Sets
Bakmatten worden meestal per 1 verkocht, maar ze zijn ook te verkrijgen in sets. Dit kan handig zijn om aan te schaffen als je regelmatig in de keuken staat en een brede variatie aan gerechten bereidt.
Prijzen
Bedenk als laatste wat je budget is voor de aanschaf van een bakmat. Je hebt ze al voor een paar euro en dit kan oplopen tot een paar tientjes. De duurdere varianten zijn vaak voor professioneler gebruik. Duurdere varianten zijn ook van hogere kwaliteit materialen en ze hebben vaker extra elementen of inkepingen voor specifieke ingrediënten.
Welke verschillende soorten bakmatten zijn er?
Je hebt nu een duidelijk beeld van de definitie van een bakmat, welke voordelen dit hulpmiddel heeft en waar je op moet letten als je er een aan wilt schaffen. In dit kopje zullen we nader voor je toelichten welke verschillende soorten bakmatten er te verkrijgen zijn.
Glasvezel bakmat
Bakmatten van glasvezel gaan lang mee. Ook zijn ze bestand tegen extreem hoge temperaturen tot wel 500 °C. Hierdoor zijn ze ideaal voor het bakken op hogere temperaturen, zoals bij broden of pizza's. Ze verdelen de warmte gelijkmatig, waardoor het gehele gerecht gelijk gaart.
Siliconen bakmat
Siliconen bakmatten zijn ontzettend flexibel en ze zijn bestand tegen hoge temperaturen. Daarnaast beschikken ze over een natuurlijke anti-aanbaklaag, waardoor je gerechten er niet aan blijven kleven. Als laatste beschikken deze matten vaak over extra elementen of functies, zoals maataanduidingen.
Teflon bakmat
De teflon bakmatten zijn voorzien van een PTFE-coating, waardoor je gerechten er niet aan blijven kleven. Ze zijn bestand tegen hitte en ze gaan lang mee. Deze bakmatten zijn erg handig als je delicate lekkernijen wilt bereiden.
Geperforeerde bakmat
Ook heb je geperforeerde bakmatten waar gaatjes inzitten die de luchtstroom bevorderen. Ze worden gebruikt voor het bakken van gerechten of lekkernijen waarbij een knapperige bodem van belang is.
Bakmat voor specifieke recepten
Als laatste heb je bakmatten speciaal gemaakt voor specifieke gerechten of ingrediënten. Je hebt bijvoorbeeld bakmatten met inkepingen voor koekjes, cakes, macarons en meer.