Wat zijn bakbonen?
Veel mensen zijn er niet bekend mee, maar bakbonen zijn onmisbaar in de keuken. Je kunt er de perfecte bodem mee bakken, die een knapperige textuur heeft. Dit hulpmiddel wordt ook wel blindbakvulling genoemd, en zijn substantiële gewicht wordt strategisch ingezet tijdens het bakken van een taartdeeg. Het doel van de bonen is om het deeg op de plaats te houden tijdens het bakken, zodat de bodem niet gaat rijzen. Blind bakken houdt dus in dat je een taartbodem gedeeltelijk bakt, voordat je er de rest van de ingrediënten in doet. Deze methode is met name relevant bij recepten waarbij de ingrediënten niet tegelijkertijd gebakken worden met het deeg, of als de vulling een kortere tijd nodig heeft dan de bodem. Bakbonen oefenen druk uit op het deeg, waardoor luchtbellen en rijzen van het deeg worden voorkomen. Dit resulteert in een taartbodem die gelijk gegaard is en een heerlijk krokante structuur heeft.
We zullen kort toelichten hoe het werkt om blind te bakken met bakbonen. Als eerste maak je het deeg voor de taartbodem en deze rol je uit tot de gewenste dikte. Vervolgens vet je de taartvorm in en deze bekleed je met het deeg. Prik gaatjes in de bodem met een vork, om te voorkomen dat het deeg te veel rijst. Plaats nu een stuk bakpapier over het deeg en vul de taartvorm met de bakbonen. Het bakpapier moet voorkomen dat de bakbonen blijven plakken aan het deeg. Bak nu de taartbodem volgens het recept. Je zult zien dat het deeg niet omhoog komt tijdens het bakken, maar dat het gelijkmatig en plat blijft. Na het blind bakken, verwijder je voorzichtig het bakpapier en de bakbonen. Als laatste kun je ervoor kiezen om de bodem verder af te bakken met de vulling er nog in of je laat de bodem afkoelen en gebruikt het voor een koude vulling.
Waarom zou je bakbonen kopen?
Bakbonen zijn ontzettend handige hulpmiddelen in de keuken die verschillende voordelen met zich meebrengen bij het gebruik ervan. Wat de belangrijkste voordelen zijn van deze bonen, zullen we hieronder toelichten.
Veelzijdigheid
Om te beginnen zijn bakbonen in te zetten voor een brede variatie aan soorten deeg en recepten. Dus of je nu een bladerdeeg, kruimelige zandkorst, luchtige biscuitdeeg of een ander soort deeg wilt bereiden, de bakbonen ondersteunen het proces. De bonen passen zich aan de textuur en de samenstelling van het deeg aan, waardoor ze dus voor allerlei soorten deeg in te zetten zijn. Ook zijn bakbonen niet beperkt tot alleen zoete of hartige gebakjes en bodems. Voor beide soorten zijn ze ideaal om te gebruiken. Behalve de bonen inzetten voor blindbakken, kun je ze ook gebruiken als gewicht voor het bakken van bijvoorbeeld bladerdeeg. Ze bieden veel flexibiliteit en zijn te gebruiken bij verschillende technieken, met als doeleinde dat er gelijkmatig gegaard wordt.
Voorkomt rijzen
Het gewicht van bakbonen spelen een belangrijke rol bij het voorkomen dat het deeg rijst tijdens het bakken. Dit is voornamelijk handig bij taartbodems die plat en knapperig moeten zijn. Als je de bakbonen niet zou gebruiken, zou het deeg de neiging hebben om omhoog te komen, dus om te gaan rijzen. Hierdoor kan een ongelijkmatige textuur ontstaan met een oneven bodem. De bakbonen zijn een contragewicht dat druk uitoefent op het deegoppervlak. Hierdoor rijst je bodem gelijkmatig en blijft het plat.
Indien je recepten wilt bereiden waarbij een knapperige bodem van belang is, bieden de bakbonen stabiliteit. Ze voorkomen namelijk dat er luchtbellen ontstaan en ze zorgen voor de algehele krokantheid van de taartbodem. Ideaal als je bijvoorbeeld een quiche of hartige taart wilt maken, waarbij een knapperige korst extra gewaardeerd wordt. Door de gelijkmatige druk die uitgeoefend wordt door de bakbonen, wordt ook bultvorming voorkomen tijdens het bakken. Hierdoor is je taartbodem egaal en ziet het er esthetisch aantrekkelijk uit.
Gelijkmatige garing
Bakbonen zijn van belang voor het gelijkmatig garen van een taartbodem. In recepten die een langere baktijd vereisen voor de bodem dan de vulling, voorkomen de bakbonen dat de bodem ongelijkmatig gaart. De bonen drukken gelijkmatige druk uit op de bodem, waardoor de kans op ongelijkheden voorkomen wordt. Als resultaat heb je een perfect gebakken taartbodem met de juiste textuur. Wat ook meehelpt aan de gelijkmatige garing van de bodem is de uitstekende warmtegeleiding van de bakbonen. Door de goede warmtegeleiding, wordt de warmte dus verdeeld over de gehele taartbodem. Dit is met name van belang als je vulling minder tijd nodig heeft om te bakken dan de bodem. De warmteverdeling voorkomt dat bepaalde delen te ver garen of juist niet gaar zijn. Consistentie wordt dus geboden bij het gebruik van de bakbonen.
Behoud van deegvorm
Nog een voordeel van de bakbonen is dat ze voorkomen dat een deeg vorm inzakt. Met name als je een deegsoort gebruikt met een hoog botergehalte, zoals bladerdeeg, zul je zien dat de bakbonen goed van pas komen. Deze soorten deeg zijn geneigd om in te zakken in de oven dankzij hun hoge vetgehalte, dit zou kunnen resulteren in vervorming en verlies van de vorm. Als je de bakbonen gebruikt bij deze soorten deeg, fungeren ze als contragewicht, waardoor een onregelmatige structuur van het deeg voorkomen wordt. Ook zorgen de bakbonen ervoor dat de taartbodem gelijkmatig rijst, zonder dat de vulling hier invloed op uitoefent. Hierdoor behoudt de taart de strakke vorm.
Professionele afwerking
Nog een groot voordeel van de bakbonen is dat ze helpen bij het creëren van een professionele uitstraling. De bonen zorgen er namelijk voor dat een taartbodem gelijkmatig, zonder luchtbellen en rijzen, gebakken wordt. Hierdoor krijg je een consistente textuur over de gehele bodem. Ook zorgen de bakbonen ervoor dat de taartbodem zijn vorm gelijkmatige vorm behoudt, waardoor het er esthetisch aantrekkelijker uitziet. Behalve een gelijkmatige vorm, wordt ook de textuur en kleur van de bodem egaal en precies zoals gewenst. Dit draagt ook weer bij aan een goed uitziende taart, maar ook aan de smaak ervan. Als laatste is het gebruik van bakbonen geschikt als je een taart wilt maken voor een verjaardag, jubileum of een andere belangrijke dag.
Herbruikbaarheid
Het laatste voordeel is dat bakbonen herbruikbaar zijn en daarom een duurzame keuze zijn. Je vermindert namelijk afval die wordt gegenereerd als je kiest voor herbruikbare bakbonen, wat ze vrijwel allemaal zijn. In eerste instantie kan de prijs van de aanschaf van de bakbonen misschien hoger liggen, maar dit betaalt zich op de lange termijn terug, met name als je vaak bakt. Je hoeft niet elke keer nieuwe bonen te kopen, goed voor de portemonnee en het milieu. De bonen die je kunt hergebruiken zijn vaak ook gemaakt van materialen die lang meegaan, zoals keramiek of roestvrij staal. Deze materialen zijn robuust en behouden hun kwaliteit, ondanks regelmatig gebruik.
Bakbonen kopen? Hier moet je rekening mee houden
Inmiddels weet je wat bakbonen zijn en welke voordelen deze compacte hulpmiddelen met zich meebrengen. Hoewel bakbonen niet bij iedereen bekend zijn, zijn ze wel te verkrijgen in verschillende soorten, materialen en prijsklassen. Waar je op moet letten bij de aanschaf van de bakbonen zullen we hieronder nader voor je toelichten
Soort
Om te beginnen is het verstandig om te bedenken welke soort bakbonen je aan wilt schaffen. De soorten die er momenteel verkocht worden zullen we hieronder kort toelichten.
- Keramische bakbonen: Deze bakbonen zorgen ervoor dat warmte uitstekend geleid wordt. Ook zijn ze meestal herbruikbaar en gaan ze lang mee, zelfs bij regelmatig gebruik ervan.
- Bakbonen aan ketting: Als tweede heb je bakbonen die aan een ketting zitten, waarmee je eenvoudig het gewicht aan kunt passen. Vaak zijn deze soort bakbonen gemaakt van roestvrij staal, een robuust materiaal wat lang meegaat.
- Siliconen bakbonen: Als laatste heb je siliconen bakbonen die flexibel zijn in het gebruik. Ze kunnen ook nog eens goed tegen warmte en ze zijn veelzijdig in te zetten.
Materiaal
Als tweede is het verstandig om te bedenken welk materiaal bakbonen je naar op zoek bent. Ieder materiaal heeft unieke eigenschappen en kenmerken. Keramische bakbonen gaan lang mee, en verliezen hun kwaliteit niet zomaar. Daarnaast geleiden ze warmte erg goed, wat zorgt voor een prachtig gelijk gegaarde bodem. Roestvrijstalen bakbonen daarentegen behouden de warmte juist goed, ook een ideale eigenschap bij het gelijkmatig bakken van de bodem. Nog een voordeel aan dit materiaal is dat je met dit materiaal eenvoudig het gewicht aan kan passen en meer of minder toe kan voegen, afhankelijk van het recept. Als laatste heb je siliconen bakbonen, een flexibel materiaal met een natuurlijke anti-aanbaklaag. Ze zijn ook nog eens makkelijk schoon te maken en herbruikbaar.
Hoeveelheid
Het is ook van groot belang om te bedenken welke hoeveelheid bakbonen je nodig denkt te hebben. Dit gewicht varieert tussen de 180 en 600 gram, waarbij meer gewicht vaak bij een grotere taartvorm past. Indien je een kleine taartvorm wilt bakken, raden we een lichtere hoeveelheid bakbonen aan van 180 gram. Als je een middelgrote taart gaat bakken, raden we je een gewicht rond de 300 gram aan. Bij een grotere taart of taartbodem, is het verstandig om te kiezen voor meer dan 500 gram bonen. Het is van belang dat de gehele bodem vol komt te liggen en een gelijke druk uitoefent op het deeg. Hiermee krijg je het beste resultaat, namelijk een krokante, knapperige bodem met de ideale textuur.
Herbruikbaarheid
Nog een belangrijke overweging is of je herbruikbare bakbonen wilt of niet. Herbruikbare bakbonen kunnen dus meerdere malen gebruikt worden, waardoor je ze niet constant opnieuw aan hoeft te schaffen. Hoewel de initiële investering wat duurder kan lijken, haal je dit er op langere termijn wel uit. Dit is beter voor je portemonnee en het milieu. Als je kiest voor herbruikbare bakbonen, is de keuze van het materiaal ook van belang. Welke kenmerken vind je belangrijk voor een materiaal en hoe regelmatig ga je de bonen gebruiken.
Prijs
Als laatste is het van belang om van tevoren te bedenken wat je budget is voor de aanschaf van bakbonen. De kosten zijn afhankelijk van het soort materiaal wat je kiest. Keramische bakbonen zijn vaak het duurst, daarna volgen de roestvrijstalen bakbonen en de meest betaalbare bakbonen zijn degene gemaakt van siliconen. Ook is het merk en de kwaliteit van de bonen van invloed op de prijs ervan. Uiteraard zijn er nog meer factoren van invloed op de prijs, maar materialen, het merk en de kwaliteit zijn de belangrijkste. Bakbonen zijn gelukkig betaalbaar voor de meeste mensen en de prijs ligt gemiddeld tussen de 8 en 20 euro.
Welke verschillende soorten bakbonen zijn er?
We zijn bij het laatste kopje van dit artikel aangekomen en als laatste zullen we nader toelichten welke verschillende soorten bakbonen er te verkrijgen zijn.
Keramische bakbonen
Als eerste heb je keramische bakbonen, de voorkeur van velen en ook de meest voorkomende soort. Deze bakbonen geleiden warmte uitstekend, en dit resulteert in een perfecte bodem. Je begint met het voorverwarmen van deze bonen en vervolgens plaats je ze in de bakvorm. Het is van belang dat ze gelijkmatig gewicht uitoefenen op het deeg. Wat keramiek onderscheidt van de rest is dat het warmte heel goed verdeelt, maar ook nog eens herbruikbaar is. Hoewel deze soort bakbonen de duurste zijn van allemaal, zijn ze wel van hoge kwaliteit en je kunt ze hergebruiken. Met het investeren in deze soort bakbonen kan je niet alleen genieten van gemak tijdens het bakken, maar het is ook een milieubewuste keuze.
Siliconen bakbonen
Als tweede hebben we bakbonen gemaakt van siliconen. Dit materiaal is flexibel, veelzijdig in te zetten en het heeft een natuurlijke anti-aanbaklaag. Ook zijn deze soort bonen bestand tegen hoge temperaturen, zonder dat het invloed heeft op het materiaal. Dit is ideaal als je de oven op hoge temperaturen wilt gaan gebruiken of als je veel werkt met warme ingrediënten. De flexibiliteit van siliconen maakt het makkelijk om de bakbonen aan te passen aan verschillende bakvormen, waardoor je ze voor de meeste recepten kunt gebruiken. Nog een voordeel van siliconen bakbonen is dat ze herbruikbaar zijn. Dankzij de anti-aanbaklaag maak je ze naderhand ontzettend makkelijk schoon en kan je ze een volgende keer weer gebruiken. Als laatste zijn de bonen van siliconen vaak de goedkoopste soort, waardoor je dus investeert in iets voor langere termijn, maar hier niet eens een vermogen aan uit hoeft te geven, ideaal.
Bakbonen aan ketting van roestvrij staal
Als laatste heb je bakbonen aan een ketting, vrijwel altijd gemaakt van roestvrij staal of van siliconen. De kettingstructuur van deze bonen maakt het makkelijk om de hoeveelheid aan te passen, afhankelijk van je recept en de bakvorm. Hierdoor heb je de volledige controle over de hoeveelheid druk die er op het deeg uitgeoefend wordt, met als resultaat een heerlijk knapperige taartbodem. Bakbonen gemaakt van roestvrij staal zorgen ervoor dat de warmte goed geleid wordt, waardoor ongewenst rijzen van de bodem voorkomen wordt. Ook zorgt het vasthouden van de warmte van de bonden dat er een consistente druk uitgeoefend wordt op het deeg, waardoor je een gelijkmatig gegaard deeg krijgt. Nog een groot voordeel aan roestvrij staal is dat het een duurzaam materiaal is. Het gaat lang mee, is stevig en het is ook bestand tegen beschadigingen. Om die redenen zijn deze bakbonen ook herbruikbaar, waardoor je er eenmalig in kan investeren en ze vervolgens meerdere malen in kan zetten. Hierdoor is het aantrekkelijker voor je portemonnee, terwijl je het milieu ook een handje helpt.