Wat is bakpapier?
Bakpapier, ook wel bakfolie of ovenpapier genoemd, is papierpulp, dat tot een dunne en stevige laag verwerkt wordt. Het is dun, bestand tegen vet, hittebestendig en het heeft aan één kant een speciale anti-aanbaklaag. Deze laag is meestal gemaakt van siliconen of PTFE, beide materialen zijn bestand tegen hitte, wat ideaal is voor gebruik in de oven. Ook heb je natuurlijke coatings, die uit cellulose of zetmeel bestaan, dit is beter voor mens en milieu. Het gebruik van bakpapier op de bakplaat die in een oven gaat of in de airfryer, voorkomt dat eten blijft plakken tijdens het bakproces. Ook houdt het de bakplaat schoon, waardoor het schoonmaken van je oven minder werk is. Bovendien voorkomt het dat je eten aanbrandt, aangezien het niet direct in aanraking komt met warme oppervlakken.
Waarom zou je bakpapier kopen?
Bakpapier is onmisbaar in de keuken als je regelmatig bakt, maar ook kookt. Dit papier brengt diverse voordelen met zich mee, waardoor je makkelijker kunt bakken en de oven minder snel hoeft schoon te maken. Hieronder zullen we de belangrijkste voordelen toelichten.
Anti-aanbaklaag
Door het gebruik van bakpapier heb je en anti-aanbaklaag waarmee je eten makkelijk van een bakplaat of uit een bakvorm kunt halen, zonder dat er extra vet of olie nodig is. Dit is ook nog eens beter voor de gezondheid.
Eenvoudige reiniging
Bakpapier zorgt ervoor dat etensresten niet blijven plakken aan de oven of bakplaat en dat de oven er over het algemeen schoner door blijft. Hierdoor hoef je minder hard te schrobben en is er minder vuil als er weer schoongemaakt moet worden.
Veelzijdigheid
Bakpapier is ontzettend veelzijdig, aangezien je het voor allerlei recepten kunt gebruiken die je in de oven afbakt. Ook kun je bakpapier in een bakvorm doen, waardoor je een taart of cake na het bakken eruit kunt halen. Bovendien kan je het gebruiken om voedsel tijdelijk mee in te pakken, voordat je het gaat afbakken of BBQ'en.
Bespaart tijd
Het gebruik van bakpapier scheelt uiteindelijk ook tijd. Je legt het bakpapier namelijk op de bakplaat of je doet het in de bakvorm en hierop leg je het gerecht of de ingrediënten. Als je het gerecht vervolgens uit de oven of vorm wilt halen, dan gaat dit soepel en je hoeft de bakplaat ook niet achteraf schoon te maken.
Bakpapier kopen? Hier moet je rekening mee houden
Of je nu regelmatig bakt of af en toe in de keuken staat, bakpapier komt voor iedereen in de keuken van pas. Je kunt niet alleen met gemak eten bereiden, maar het papier heeft ook nog eens een goede anti-aanbaklaag en je hoeft minder schoon te maken achteraf. Maar waar let je op bij de aanschaf van bakpapier? Het is geen spannende aankoop, maar er zijn wel veel varianten verkrijgbaar. Daarom lichten we hieronder toe waar je op kunt letten bij de aanschaf ervan.
Als eerst is het slim om te bekijken wat het formaat van het bakpapier is. Als je een kleinere oven hebt, heb je ook kleinere bakplaten of roosters, en het is dan wel zo handig als je bakpapier hebt wat past. Je kunt er ook voor kiezen om alsnog groter bakpapier aan te schaffen in dit geval, maar je moet het dan wel knippen, anders verbrandt het en heb je alsnog meer om schoon te maken. Het is ook zonde als je het papier verspild.
Hittebestendigheid
Het is vrij voor de hand liggend, maar controleer of bakpapier hittebestendig is. Hoewel het meeste bakpapier dit ook is, moet je hier alsnog op letten. Met name als je het op extreem hoge temperaturen wilt gebruiken, moet het papier hier wel tegen bestand zijn.
Herbruikbaarheid
Indien je milieubewust bent of bij wilt dragen aan het verminderen van afval, kan je ervoor kiezen om herbruikbaar bakpapier aan te schaffen. Dit papier is gemaakt van siliconen of glasvezel en kun je meerdere malen gebruiken. De prijs hiervan ligt iets hoger, maar je doet er langer mee, aangezien je elk papiertje meerdere malen gebruikt.
Welke verschillende soorten bakpapier zijn er?
In dit kopje zullen we toelichten welke soorten bakpapier er te vinden zijn, van gekorreld tot zwaar en zelfs herbruikbaar.
Standaard bakpapier
Om te beginnen heb je standaard bakpapier, geschikt voor de meeste doeleinden. Dit papier is aan beide zijden gecoat met een anti-aanbaklaag.
Gekorreld bakpapier
Dit bakpapier heeft een gekorreld oppervlak wat zorgt voor een betere hechting van delicate en lichte lekkernijen, zoals meringue of macarons. Dit papier voorkomt dat hetgeen wat erop ligt wegglijdt, en het behoudt de vorm en textuur.
Zwaar bakpapier
Indien je zwaardere deegsoorten gaat bereiden, zoals brooddeeg of pizzadeeg, dan is dit soort bakpapier een goede keuze. Zwaar bakpapier is dikker en sterker dan andere varianten, ook is het bestand tegen hogere temperaturen.
Perkament bakpapier
Nog een andere variant is perkament bakpapier, een speciaal behandelde vorm die ideaal is bij bakken op extreem hoge temperaturen. Het wordt meestal gebruikt bij het braden van vlees, aangezien het de sappigheid van vlees behoudt en het voorkomt dat vlees aan het papier blijft plakken.
Herbruikbaar bakpapier
Dit type bakpapier is een milieuvriendelijke optie, aangezien het hergebruikt kan worden. Het is meestal gemaakt van materialen die tegen hogere temperaturen kunnen dan de meeste soorten bakpapier. In het laatste kopje gaan we nog verder in op herbruikbaar bakpapier.
Airfryer bakpapier
De airfryer is een ontzettend handig apparaat, een soort kleinere en snellere variant van de oven. Speciaal voor de airfryer is er ook bakpapier te vinden. Dit zijn voorgesneden vellen die perfect passen in de mand van de airfryer. Ook hier zijn verschillende formaten van te verkrijgen, dus let er goed op dat het in jouw airfryer past. Leg geen te grote vellen in het mandje, want anders kan het tegen de bovenkant aan komen tijdens het bakken en dan ontstaat er brandgevaar.
Siliconen bakmatten
Hoewel dit geen echt bakpapier is, is het wel een vervanger ervoor. Siliconen bakmatten zijn herbruikbaar, hittebestendig en het heeft een goede anti-aanbaklaag. Dit materiaal is ook nog eens soepel en het zorgt ervoor dat je lekkernijen gemakkelijk van de mat af kan halen.
Wat is herbruikbaar bakpapier?
Herbruikbaar bakpapier is een milieuvriendelijke optie voor bakken en koken. Dit papier, ook wel bakfolie genoemd, bestaat uit materialen zoals teflon en glasvezel. Teflon bakpapier is geliefd wegens de anti-aanbaklaag en gladde coating, waardoor eten er niet aan vast blijft kleven na het bakken. Teflon is ook nog bestand tegen hitte en milieuvriendelijk. Glasvezel bakpapier is bakpapier met een basis van het materiaal glasvezel. Dit bakpapier heeft een goede anti-aanbaklaag, kan lang meegaan en het is bestand tegen extreem hoge temperaturen.
Als je regelmatig bakt, kun je dus overwegen om bakpapier aan te schaffen wat herbruikbaar is. Dit is namelijk een stuk milieuvriendelijker, kostenbesparend op lange termijn en deze bakpapieren zijn makkelijk schoon te maken. Je kunt er een variatie aan lekkernijen en hartige gerechten op bereiden. Vaak kun je dit soort papier een paar keer tot tientallen keren gebruiken. Ook is dit bakpapier te verkrijgen in verschillende formaten, waardoor er voor iedere bakplaat of rooster wel een passend formaat te vinden is. Herbruikbaar bakpapier kost vaak wel iets meer dan standaard bakpapier, maar je doet er ook langer mee. De prijs varieert tussen een paar euro en een paar tientjes, dus dit is een prima prijs.