Berlinerbol

De Berlinerbol is een luchtige, ronde lekkernij gevuld met banketbakkersroom of jam. Terwijl je aftelt met je gezelschap naar een nieuw jaar, kun je genieten van deze heerlijke zoete bol. Met dit recept kun je 12 tot 16 Berlinerbollen maken.

Ingrediënten deeg

  • 500 gram bloem
  • 225 milliliter lauwwarme melk
  • 60 gram boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 12 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • Rasp van een halve citroen

Ingrediënten banketbakkersroom

  • 500 milliliter melk
  • 100 gram suiker
  • 45 gram maizena
  • 2 eidooiers
  • 1 vanillestokje

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Mixer met deeghaken
  • Vershoudfolie
  • Rond glas of ronde uitsteker
  • (Frituur)pan
  • Steelpan
  • Spuitzak met spuitmondje

Zelf aan de slag

Deeg

  1. Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed er in ongeveer 10 minuten een soepel deeg van. Gebruik hiervoor je handen of een mixer met deeghaken. 

  2. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat het voor 1 uur rijzen.

  3. Strooi bloem op het werkblad en rol het deeg uit met een deegroller tot een dikte van 1.5 centimeter.

  4. Steek met een ronde uitsteker of de bovenkant van een glas een doorsnede van ongeveer 7 centimeter rondjes uit het deeg.

  5. Leg de rondjes op een stuk bakpapier en laat ze rijzen voor 45 minuten.

  6. Verwarm de olie in de (frituur)pan op tot 170°C.

  7. Laat de deegbolletjes in de olie glijden en bak ze in 5 tot 8 minuten goudbruin. Vergeet ze niet halverwege om te draaien.

  8. Haal de bollen uit de olie, eventueel met een schuimspaan, en laat ze uitlekken op keukenpapier.

  9. Doe fijne suiker in een diep bord en rol de bollen hierin, zodat de buitenkant bedekt is met een laag suiker.

  10. Laat de bollen afkoelen.

Banketbakkersroom

  1. Giet de 450 milliliter melk in een steelpan.

  2. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.

  3. Voeg de peul en de merg toe aan de melk en breng het aan de kook.

  4. Giet de resterende 50 milliliter melk met de suiker en eidooiers in een kom en mix dit door elkaar.

  5. Klop daarna de maizena er doorheen totdat je een glad mengsel hebt.

  6. Zodra de melk kookt, verwijder je het vanillestokje.

  7. Giet al roerend de helft van de melk door het suikermengsel en roer het goed door.

  8. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk die nog in de pan zit en breng dit al roerend aan de kook.

  9. Laat het 1 tot 2 minuten doorkoken en je zal merken dat het mengsel langzamerhand dikker wordt.

  10. Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal en dek deze af met vershoudfolie. Het folie moet direct op het room liggen om velvorming te voorkomen

  11. Laat de room afkoelen op het aanrecht en zet het vervolgens in de koelkast.

  12. Klop het geheel voor gebruik goed door totdat je een glad maar romig bakkersroom hebt.

Bollen vullen met banketbakkersroom

  1. Klop de banketbakkersroom met een handmixer los en doe deze in een spuitzak met een spuitmondje.
  2. Snijd de bollen horizontaal doormidden en vul ze met banketbakkersroom.

Tips

  • Als je niet van banketbakkersroom houdt of als het te veel moeite kost, kun je ervoor kiezen om jam te gebruiken in plaats van room. Snijd de bollen in dit geval niet door, maar vul een spuitzak met jam, steek deze in de bol en spuit er een beetje jam in.