Wat is een beslagkom?
Een beslagkom is een veelzijdige kom die wordt gebruikt om beslag in te bereiden. Deze kom is vaak breed en ondiep van vorm, wat handig is voor het mengen van ingrediënten met een lage viscositeit, zoals beslag of room. Deze kom is te verkrijgen in verschillende materialen, zoals roestvrij staal, glas en kunststof, waarvan ieder materiaal unieke eigenschappen heeft. Ook zijn ze te verkrijgen in een variatie aan formaten, waardoor je verschillende hoeveelheden tegelijkertijd kunt bereiden of mengen. Indien je beslag, deeg of room wilt bewaren, kun je een beslagkom aanschaffen met een deksel.
Maar is een beslagkom niet hetzelfde als een mengkom? Deze termen worden wel vaak door elkaar gehaald, maar toch zit er een verschil tussen beide. Een beslagkom is dus voornamelijk bedoeld voor beslag en een mengkom is meer bedoeld voor al het mengen en kloppen van allerlei ingrediënten. Beslagkommen hebben een ondiepere kom en mengkommen zijn te verkrijgen in zowel diepe als ondiepe kommen. Zowel beslagkommen als mengkommen zijn verkrijgbaar met een deksel. Een mengkom met deksel is ideaal voor als je eten wilt marineren, restjes wilt bewaren of als je deeg wilt laten rijzen. Uiteindelijk kun je beide kommen voor allerlei taken in de keuken gebruiken, maar aangezien een beslagkom minder diep is, is het niet geschikt voor allerlei bereidingen of grotere hoeveelheden.
Waarom zou je een beslagkom kopen?
Als je graag in de keuken staat om te bakken, dan kan een beslagkom je goed van pas komen. Welke voordelen dit handige kom met zich meebrengt lichten we hieronder toe.
Veelzijdigheid
Hoewel een beslagkom voornamelijk handig is voor het bereiden van beslag of ingrediënten met lage viscositeit, is het alsnog ontzettend veelzijdig. Je kunt er ook andere ingrediënten in mengen of kloppen. Ook kun je in deze kom eten marineren, zoals vlees of vis.
Mengen en kloppen
De breedte van een beslagkom maakt het mogelijk om ingrediënten op grondige wijze te mengen en kloppen. Ook worden ingrediënten gelijkmatig verdeeld door de breedte van de kom en dit is van belang voor het bereiden van glad deeg of een luchtig beslag.
Gemakkelijk serveren
Hoewel een beslagkom ideaal is om in te mengen of kloppen, kun je het ook gebruiken om gerechten in te serveren, zoals een salade. Je hebt bijvoorbeeld ook keramische beslagkommen, die er ook nog eens mooi uitzien, waardoor een gerecht serveren in deze kom er ook nog visueel aantrekkelijk uitziet.
Opslag
Bij sommige beslagkommen worden er deksel bijgeleverd, waardoor je gerechten of deeg af kunt sluiten en kunt bewaren.
Beslagkom kopen? Hier moet je rekening mee houden
Voordat je een beslagkom aanschaft, is het verstandig om een aantal factoren in acht te nemen. Op basis van deze factoren kun je een beslagkom kiezen die aansluit bij je wensen. Hieronder lichten we ze voor je toe.
Materiaal
Om te beginnen kijk je naar het materiaal van de beslagkom, waarvan roestvrij staal, glas, kunststof en keramiek het meeste voorkomt. Een roestvrijstalen beslagkom gaat lang mee, is bestand tegen zowel hoge als lage temperaturen, maar ze zijn niet geschikt om in de magnetron te doen. Een beslagkom van glas is hittebestendig, kan gebruikt worden in zowel de oven als magnetron en ze zijn ideaal om bijvoorbeeld chocolade au bain-marie in te verwarmen. Een keramische beslagkom ziet er esthetisch mooi uit, kan tegen hogere temperaturen, maar het materiaal kan wel sneller breken. Als laatste heb je een beslagkom van kunststof, een licht materiaal dat niet al te duur is, in de vaatwasser kan, maar het kan wel sneller verkleuren en beschadigen.
Nog een belangrijke factor om in acht te nemen is het formaat van de beslagkom. Hoeveel wil je erin mengen, kloppen of serveren? Op basis hiervan kan je een beslagkom kiezen. De formaten variëren van de 0.5 liter tot een inhoud van 15 liter.
Hitte- en koubestendig
Bedenk van tevoren wat voor soort ingrediënten je wilt mengen, kloppen of serveren in de kom. Indien je namelijk extreem koude of warme ingrediënten erin wilt mengen, moet de beslagkom hier wel tegen bestand zijn. Let hier dus goed bij de aanschaf ervan.
Deksel
Bedenk ook of je een deksel wilt die op de beslagkom past. Dit kan handig zijn als je beslag, deeg of een gerecht wilt bewaren.
Anti-slip
Je kunt overwegen om een beslagkom aan te schaffen die een anti-slip bodem of voet heeft. Dit biedt extra stabiliteit, wat handig is als je bijvoorbeeld moet mengen of kloppen met een handmixer.
Maataanduiding
Je kunt ook kijken of je een beslagkom wilt die maataanduidingen heeft aan de binnenkant. Dit kan handig zijn bij het nauwkeurig meten van droge ingrediënten, zonder gebruik te hoeven maken van een weegschaal.
Welke verschillende soorten beslagkommen zijn er?
We zijn bij het laatste kopje aangekomen en zullen hierin bespreken welke verschillende soorten beslagkommen er zijn.
Roestvrijstalen beslagkom
Beslagkommen van roestvrij staal gaan lang mee, zijn stevig en ze zijn bestand tegen corrosie en slijtage. Deze kommen kunnen extreem hoge temperaturen aan, van koud tot warm, waardoor je ze voor een variatie aan ingrediënten en gerechten kunt gebruiken. Ook is dit materiaal vaatwasmachinebestendig, waardoor je niet zoveel tijd kwijt bent aan het schoonmaken achteraf.
Glazen beslagkom
Glazen beslagkommen zijn bestand tegen hitte en ze kunnen ook gebruikt worden in de magnetron en oven. Doordat glas transparant is, kan je goed bijhouden wat er gebeurt in de kom, zo kun je bijvoorbeeld zien of er nog klonten in het beslag zitten.
Keramische beslagkom
Beslagkommen gemaakt van keramiek zijn esthetisch mooi, waardoor je ze kunt gebruiken om dingen in te serveren. Om te kloppen en mengen is deze kom minder geschikt, aangezien het een zwaarder materiaal is dat ook sneller kan breken.
Kunststof beslagkom
Beslagkommen van kunststof zijn licht in gewicht, niet al te duur en ze zijn meestal voorzien van een deksel. Dankzij de deksel kun je er ook ingrediënten of gerechten in te bewaren. Nog een voordeel aan dit materiaal is dat het vaatwasmachinebestendig is. Nadelen zijn echter dat kunststof niet geschikt is voor gebruik in de magnetron en dat het materiaal kan verkleuren of geur en smaken op kan nemen.
Beslagkom met anti-slip
Beslagkommen met een anti-slip bodem bieden extra stabiliteit tijdens het mengen of kloppen, wat met name handig is als je een hand- of staafmixer gebruikt. Als je keramieken of glazen beslagkommen hebt, is de kans op breken sowieso al groter, dus een anti-slip bodem zou dan erg praktisch zijn, aangezien verschuiven vrijwel niet gebeurd.