Wat is een broodbakvorm?
Een broodbakvorm, ook wel broodpan genoemd, is een must-have voor thuisbakkers. Deze bakvorm is ontworpen om broden te vormen en bakken. Deze vormen variëren in formaat en materiaal, waardoor er voor iedereen wel een goede bakvorm te vinden is. Er is altijd een bakvorm die bij je past, ongeacht of het een rechthoekig of rond brood is.
Waarom zou je een broodbakvorm kopen?
Hieronder geven we je de belangrijkste redenen waarom je zou kunnen overwegen om een broodbakvorm toe te voegen aan je keukenuitrusting:
Maatwerk
Een van de belangrijkste voordelen van een broodbakvorm is dat je broden geheel aan kunt passen naar wens. Of je nu een groot brood voor een ontbijt wilt of kleine broodjes voor een high tea, broodbakvormen zijn te verkrijgen in verschillende groottes en vormen.
Gelijke sneden brood
Met behulp van een broodpan kan je brood gelijkmatig gebakken worden, waardoor je er gelijke sneetjes uit kan halen. Dit is handig voor als je mooi uitziende en gelijkmatige broden wilt voor een sandwich of toast.
Efficiëntie
Indien je tijd en energie wilt besparen, is een broodbakvorm de juiste keuze. Je kunt meerdere broden tegelijkertijd bakken, wat vooral handig is als je broden bakt voor een grotere groep of om je voorraadkast aan te vullen.
Diverse opties
Er is een brede variatie aan broodbakvormen van materialen zoals metaal, glas of siliconen. Ook zijn er diverse vormen te vinden, van rechthoekige broodpannen tot broodbakvormen voor hotdogs of stokbroden. Voor alle gelegenheden is er een vorm te vinden.
Kostenbesparing
De aanschaf van een broodbakvorm kan een grotere investering zijn, maar op lange termijn kan het juist kostenbesparend zijn. Zelfgebakken brood is meestal goedkoper dan brood van de supermarkt of bakker, vooral als je regelmatig brood eet.
Broodbakvorm kopen? Hier moet je rekening mee houden
Indien je van plan bent om een broodbakvorm aan te schaffen, is het belangrijk om een aantal dingen te overwegen. Hieronder zie je welke overwegingen je in acht kan nemen:
Materiaal
Het materiaal van je broodpan is van belang, want het heeft invloed op bakresultaten en hoelang je met een broodvorm kan doen. Broodbakvormen zijn er van aluminium of staal, dit zijn goede warmtegeleiders, maar ze kunnen reageren op zure ingrediënten. Ook heb je siliconen broodbakvormen die flexibel zijn en waardoor je broden makkelijker uit de vorm kan halen. Deze vorm is erg geschikt voor cakes of delicate broden. Ze zijn te vinden in nog meer materialen, dus voor iedereen is er wel een materiaal dat past bij de persoonlijke voorkeuren.
Vorm
Bedenk van tevoren hoe je wilt dat de vorm van je brood eruitziet en wat voor soort brood je wilt bakken. Behalve rechthoekige vormen zijn er ook ovale of seizoensgebonden broodvormen te vinden voor speciale gelegenheden.
Grootte
De grootte van de broodbakvorm is van belang, aangezien dit de hoeveelheid deeg bepaalt dat je kunt gebruiken en de uiteindelijke grootte van je brood kan bepalen.
Verdiep je in eventuele extra functies die een broodpan kan hebben. Denk hierbij aan een deksel om het brood langer vers te houden of speciale groeven of sleuven om stokbroden te bereiden.
Welke verschillende soorten broodbakvormen zijn er?
Broodbakvormen zijn te verkrijgen in verschillende materialen, elk met zijn eigen kenmerken:
Keramische broodvorm
Een keramische broodvorm is een klassieker. Deze vorm is robuust, hittebestendig en makkelijk om schoon te maken. Ook is de vorm snij- en krasbestendig en gaat het lang mee. Deze materialen hebben als nadeel dat het makkelijk breekbaar is en duur kan zijn als je een hoge kwaliteit broodpan wilt. Bovendien is de broodpan niet verkrijgbaar in vele verschillende vormen.
Siliconen broodvorm
Siliconen is een erg populair materiaal, voornamelijk dankzij de flexibiliteit en anti-aanbaklaag. Het brood is makkelijk uit de vorm te halen en ook makkelijk schoon te maken, vaak is deze vorm vaatwasmachinebestendig. Ook hoeft deze broodpan niet ingevet te worden, dit is gezonder voor je. Daarnaast is dit materiaal geschikt voor het maken van allerlei broden. Een aantal nadelen van deze broodpan zijn dat het materiaal niet vormvast is en dat er makkelijk krassen op kunnen komen.
Klei broodvorm
Een van de oudste methoden om brood te bakken is met een klei broodpan. Deze is te verkrijgen met of zonder deksel. Dit materiaal moet van tevoren ingevet worden en is makkelijk in gebruik. Een nadeel is dat de broodpan niet geschikt is voor de vaatwasser.
Gietijzeren broodvorm
Een broodvorm van gietijzer is geschikt voor brood, maar ook voor andere gerechten of gebak, een veelzijdige vorm dus. Ook is het materiaal makkelijk schoon te maken. Dit product heeft nadelen, zoals het niet geschikt zijn voor de vaatwasser en dat het prijzig is.
Glazen broodvorm
Bakvormen die gemaakt zijn van glas komen niet heel veel voor, maar ze hebben wel veel voordelen. Ze zijn namelijk robuust, hittebestendig, makkelijk om schoon te maken en ze gaan lang mee. Nadelen zijn lage warmtegeleiding en het materiaal kan sneller breken, ook door extreme temperatuurverschillen.
Roestvrij stalen broodvorm
Bakvormen van roestvrij staal zijn robuust en dit is een van de weinige materialen waarin je zure ingrediënten kunt gebruiken. Het maken van een zuurdesembrood is in deze vorm dus zeker geschikt. Bovendien zorgt dit materiaal voor een gelijkmatige warmteverdeling en is het vaak vaatwasmachinebestendig. Een nadeel kan zijn dat de vorm ingevet moet worden en dat het brood eruit halen iets moeizamer kan gaan.
Hoe onderhoud je een broodbakvorm?
Het goed onderhouden van je broodpan is van belang om de goede eigenschappen te behouden en de levensduur te verlengen. Hoe je de vorm onderhoud leggen we hieronder uit:
- Controleer deksel: Als je een broodbakvorm met deksel hebt, controleer dan regelmatig of de deksel nog goed sluit.
- Invetten: Sommige broodpannen moeten ingevet worden voordat je er beslag of deeg in kan doen. Dit voorkomt dat je brood na het bakken blijft plakken aan de vorm.
- Opslag: Bewaar de broodpan op een droge plaats en zorg ook dat je de vorm droog opbergt. Hiermee voorkom je roest, beschadiging en schimmelvorming. Indien mogelijk, is het aan te raden om de broodpan met de open zijde naar boven te bewaren.
- Reinigen: Na gebruik van de bakvorm is het van belang dat je de broodpan afwast met warm water en afwasmiddel. Vermijd harde borstels of schuursponzen, zodat je het materiaal niet kan beschadigen.
- Roestbehandeling: Indien je een stalen broodpan hebt en er roest verschijnt, dan kan je dit verwijderen met staalwol. Breng vervolgens een dun laagje olie aan om te voorkomen dat de vorm nog meer gaat roesten.
Hoe maak ik de broodpan schoon?
Het schoonmaken van een broodpan maakt deel uit van het onderhouden van de vorm. Hieronder lichten we toe hoe je de broodpan het beste schoon kunt maken.
Zodra je klaar bent met bakken en je brood uit de vorm hebt gehaald, moet je de broodpan niet af laten koelen. Eventuele resten verwijderen gaat het makkelijkst als ze nog vers zijn. Het verwijderen van de resten kan je met een spatel doen. Vervolgens vul je de vorm met warm water en afwasmiddel en dit laat je weken voor maximaal een half uur. Hierdoor komen de laatste hardnekkige resten los.
Indien alle resten uit de vorm zijn, maak je de broodpan schoon met warm water en afwasmiddel. Doe dit met een zachte borstel, gebruik geen harde borstel of schuurspons, want hiermee kan je de vorm beschadigen. Spoel de broodpan vervolgens goed af onder stromend water, zodat je alle zeepresten verwijdert en de volgende keer geen zeep smaak proeft. Daarna droog je de vorm goed af met een schone en droge doek. De broodbakvorm moet goed droog zijn voordat je het opbergt, want als het niet goed droog is, kan er roest- of schimmelvorming plaatsvinden.
Wil je beter leren brood bakken? Bekijk deze cursus!
Ben je na het lezen van deze informatie enthousiast geworden en wil je hier meer van weten of misschien zelfs wel met de cursus beginnen? Bekijk hem via onderstaande button en start met bakken!