De beste Broodbakvorm van 2024

Brood is een dagelijkse levensbehoefte. De mens eet wel zo'n 49 kilo brood per jaar! En hoe leuk is het om het eens zelf te maken! Dat kan eenvoudig met een speciale vorm voor brood.

Omdat er zoveel soorten broodbakvormen zijn, kunnen wij ons goed voorstellen dat je niet weet welke je moet aanschaffen. Daarom hebben wij de 5 beste vormen voor een brood voor je uitgezocht en hier voor je in een top 5 geplaatst.

Onze Top 3

Onze favoriet

Deze vorm is ideaal voor het bakken van brood en cake. De dikke wanden geven een mooi bakresultaat. Gecoat met non-stick materiaal. Enkel licht invetten met een bakspray voldoet voor een perfect resultaat.

 

 

  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling
  • Maatnauwkeurigheid

2e beste keuze

De oplossing voor de fanatieke thuisbakker die het liefst zelf zijn of haar brood wilt bakken. De ronde vorm van de broodbakbol werkt als een oven die de warmte perfect verdeelt en zo de temperatuur constant houdt. Hierdoor bak je thuis zelf de lekkerste broden geheel naar eigen recept.

  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling
  • Maatnauwkeurigheid

3e beste keuze

Dit nieuwe assortiment van bakgerei en bakvormen van Jamie Oliver is de droom van iedere thuisbakker. Elk product is slim ontworpen zodat je keer op keer oogverblindende cakes, taarten en gerechten kunt bereiden om van te watertanden.

 

  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling
  • Maatnauwkeurigheid

Op deze pagina:

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Startmetbakken.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteitverhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

De beste broodbakvorm

De beste broodvorm volgens onze onderzoeken en testen is de PME bakvormen Brood en Cakevorm

#1
PME bakvormen Brood en Cakevorm

Deze vorm is ideaal voor het bakken van brood en cake. De dikke wanden geven een mooi bakresultaat. Gecoat met non-stick materiaal. Enkel licht invetten met een bakspray voldoet voor een perfect resultaat. 

Eigenschappen

Merk - PME

Kleur - Donkergrijs

Vorm - Rechthoek

Materiaal - Metaal

Voordelen

  • De dikke wanden geven een mooi bakresultaat.
  • Gecoat met non-stick materiaal. 
  • Simpel maar doeltreffend

Eigen ervaring

We hebben de PME bakvormen Brood en Cakevorm grondig getest en waren zeer tevreden met de resultaten. Brood bakken doen we helaas te weinig, maar als we het dan doen, is het fijn om deze PME bakvorm te gebruiken! Het bakt mooi egaal bruin en het brood bleef niet plakken in de vorm. Een aanrader dus!

Review

"Fijn artikel, geschikt voor 500 gram meel, goede anti-aanbak"

  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling
  • Maatnauwkeurigheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Emile Henry Broodbakbol E-box 285mm Grand Cru (9508-34)

De oplossing voor de fanatieke thuisbakker die het liefst zelf zijn of haar brood wilt bakken. De ronde vorm van de broodbakbol werkt als een oven die de warmte perfect verdeelt en zo de temperatuur constant houdt. Hierdoor bak je thuis zelf de lekkerste broden geheel naar eigen recept. Niet alleen supper lekker, maar ook nog eens zeer gezond! De heerlijke geur van versgebakken brood uit de oven is onweerstaanbaar. Het maken van uw eigen brood is een droom voor velen, misschien zelfs een luxe. Het volgende brood dat u zelf thuis bakt in de broodbakbol van Emile Henry zullen uw smaakpapillen herinneren aan vers gebakken brood uit een echte oven. De nieuwe Emile Henry broodbakbol maakt van uw eigen oven een traditionele broodoven maar dan voor thuis.

Eigenschappen

- HR® keramiek
- Handgemaakt in Frankrijk
- Elk item persoonlijk gecontroleerd

Voordelen

  • Hoge kwaliteit glazuur
  • Geschikt voor oven en magnetron
  • Uitzonderlijke warmtebehoudende eigenschappen
  • Vaatwasmachinebestendig
  • Uitermate kras- en stootvast

Nadeel

De prijs is aan de hoge kant, wel een investering voor het leven!

Eigen ervaring

We hebben deze cadeau gekregen, wat een waanzinnig cadeau! Het is even wennen over hoe je hem perfect moet gebruiken, maar de broden komen er waanzinnig mooi en lekker uit! Echt een aanwinst in de keuken (en mooi!)

Review

"Wat een geweldige aankoop. Het resultaat is verbluffend."

Hoe gebruik je de Emile Henry

  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling
  • Maatnauwkeurigheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Jamie Oliver broodvorm - 450g

Dit nieuwe assortiment van bakgerei en bakvormen van Jamie Oliver is de droom van iedere thuisbakker. Elk product is slim ontworpen zodat je keer op keer oogverblindende cakes, taarten en gerechten kunt bereiden om van te watertanden.

Eigenschappen

Merk - Jamie Oliver
Kleur - Blauw
Vorm - Rechthoek
Materiaal - Staal

Afmetingen: 19 x 11,5 x 10 cm (lxbxh)

Voordelen

  • Deze broodvorm van Jamie Oliver is geschikt voor broden van 450 gram
  • Voorzien van een dubbele anti-aanbaklaag waardoor je je brood eenvoudig kan lossen.
  • De vorm van na gebruik met de hand in een warm sopje worden gereinigd.
  • Het bakassortiment van Jamie Oliver is ontworpen om temperaturen tot 240 graden te weerstaan en vervormt niet.
  • Het slijtvaste staal en de robuuste anti-aanbaklaag maken dit bakgerei zeer duurzaam in gebruik

Nadeel

Het is een vrij kleine vorm

Eigen ervaring

We hebben de Jamie Oliver broodvorm uitvoerig getest en we zijn tevreden over de resultaten. Het is een fijne bakvorm waar de broden goed en gemakkelijk uitkomen. De vorm blijft prima met het deeg erin en het gebakken brood komt er gemakkelijk uit.

Review

"Viel iets kleiner uit in werkelijkheid dan op de foto's. Desondanks heel tevreden. Heb al vele broden gemaakt met de vorm en er is nog geen korreltje blijven kleven. Ook schoonmaken is super eenvoudig. Enkel spoelen met warm water is al voldoende."

Over Jamie Oliver

Jamie Oliver is een fenomeen in de culinaire wereld. Als een van de meest geliefde chefs ter wereld blijft hij enorme successen oogsten op televisie en in de uitgeverswereld. Zijn keukengerei blijft chefs in spé en iedereen die graag zelf kookt inspireren en verrukken dankzij de speciale aandacht voor ontwerp, bruikbaarheid en prestatie.

  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling
  • Maatnauwkeurigheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Chefarone Gietijzeren Broodbakvorm - Inclusief Deksel - 35 x 13,5 x 12,5

Bak het perfecte brood of cake met de gietijzeren broodvorm van Chefarone! Complete set bestaande uit de Gietijzeren broodvorm, een rijdmandje en een deegschraper.

Eigenschappen

De broodvorm is gemaakt uit gietijzer en is al ingebrand wanneer deze bij jou aankomt. Het duurzame en robuuste materiaal zorgt ervoor dat jij lang gebruik kan maken van de perfecte bakvorm. De antiaanbaklaag draagt hieraan bij, kom je per ongeluk met een mes langs de vorm? Geen zorgen, dit geeft nog niet direct schade vanwege de uitstekende bescherming. Het versterken van het anti-aanbakeffect kan worden versterkt, dit kun je vinden in de handleiding evenals het onderhouden van de bakvorm.

Voordelen

  • 100% Gietijzer
  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Hittebestendig 300°C
  • Eenvoudig reinigen
  • Anti-aanbak
  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Gelijke warmteverdeling
  • Inclusief deksel en handleiding
  • Perfect voor brood en cake
  • Hoogwaardig en duurzaam

Nadeel

Met een gewicht van 4,5 kilo is de broodbakvorm vrij zwaar

Eigen ervaring

Deze pan uitvoerig getest en deze is wat bewerkelijker dan een standaard broodbakblik. Je kan hem wel gelijk gebruiken doordat hij al is ingebrand. De pan is vrij zwaar, maar het brood komt er zalig en mooi uit!

Review

"Gebruiksvriendelijke broodbakvorm die zorgt voor een heerlijke korst en zachte binnenkant van het brood"

  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling
  • Maatnauwkeurigheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Lurch - Flexiform - Mini - broodvormen - Silicone - 6 stuks

Ideaal voor een ontbijt, brunch of picknick, met deze mini broodvormen van Lurch tover je eenvoudig kleine lekkernijen op tafel. Deze set bevat zes kleine bakvormen uit silicone waarin je zowel broodjes als cakes kunt bakken. Ga aan de slag met deze handige mini broodvormen en breng die heerlijke geur van versgebakken brood in huis.

Eigenschappen

Merk: Lurch
Inhoud verpakking: 6x Lurch Flexiform mini broodvormen
Kleur: bruin
Materiaal: silicone
Gewicht: 300 g

Afmetingen: L x B x H = 91x56x39mm
Vaatwasbestendig
Ovenbestendig

Voordelen

  • Hittebestendig tot 240°
  • Geschikt voor elke oven
  • Vaatwasbestendig
  • Hoogwaardige silicone vrij van BPA met 15 jaar garantie
  • Anti-kleef
  • Voedselveilig
  • Geur- en smaakneutraal
  • Versterkte rand

Nadeel

Het zijn 6 vrij kleine bakvormen

Eigen ervaring

We hebben deze 6 mini broodbakvormen uitvoerig getest en zijn heel tevreden over de resultaten. Ze voelen stevig aan, dit komt mede door de handige rand aan de zijkant. Ze kunnen prima ook in de airfryer, multifunctioneel dus! Ze broodjes zijn niet groot, maar wel lekker!

Review

"Ik heb ze gekocht voor in de airfryer. Ik kan er 4 tegelijk in de bak zetten, heb wel een kleine airfryer (3,5L). Je kunt ze inelkaar schuiven, dus makkelijk opbergen. Je kunt zo verschillende dingen tegelijk naast elkaar opwarmen."

  • Duurzaamheid
  • Warmteverdeling
  • Maatnauwkeurigheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een broodbakvorm?

Een broodbakvorm, ook wel broodpan genoemd, is een must-have voor thuisbakkers. Deze bakvorm is ontworpen om broden te vormen en bakken. Deze vormen variëren in formaat en materiaal, waardoor er voor iedereen wel een goede bakvorm te vinden is. Er is altijd een bakvorm die bij je past, ongeacht of het een rechthoekig of rond brood is.

Waarom zou je een broodbakvorm kopen?

Hieronder geven we je de belangrijkste redenen waarom je zou kunnen overwegen om een broodbakvorm toe te voegen aan je keukenuitrusting:

Maatwerk

Een van de belangrijkste voordelen van een broodbakvorm is dat je broden geheel aan kunt passen naar wens. Of je nu een groot brood voor een ontbijt wilt of kleine broodjes voor een high tea, broodbakvormen zijn te verkrijgen in verschillende groottes en vormen.

Gelijke sneden brood

Met behulp van een broodpan kan je brood gelijkmatig gebakken worden, waardoor je er gelijke sneetjes uit kan halen. Dit is handig voor als je mooi uitziende en gelijkmatige broden wilt voor een sandwich of toast.

Efficiëntie

Indien je tijd en energie wilt besparen, is een broodbakvorm de juiste keuze. Je kunt meerdere broden tegelijkertijd bakken, wat vooral handig is als je broden bakt voor een grotere groep of om je voorraadkast aan te vullen. 

Diverse opties

Er is een brede variatie aan broodbakvormen van materialen zoals metaal, glas of siliconen. Ook zijn er diverse vormen te vinden, van rechthoekige broodpannen tot broodbakvormen voor hotdogs of stokbroden. Voor alle gelegenheden is er een vorm te vinden.

Kostenbesparing

De aanschaf van een broodbakvorm kan een grotere investering zijn, maar op lange termijn kan het juist kostenbesparend zijn. Zelfgebakken brood is meestal goedkoper dan brood van de supermarkt of bakker, vooral als je regelmatig brood eet.

Broodbakvorm kopen? Hier moet je rekening mee houden

Indien je van plan bent om een broodbakvorm aan te schaffen, is het belangrijk om een aantal dingen te overwegen. Hieronder zie je welke overwegingen je in acht kan nemen:

Materiaal

Het materiaal van je broodpan is van belang, want het heeft invloed op bakresultaten en hoelang je met een broodvorm kan doen. Broodbakvormen zijn er van aluminium of staal, dit zijn goede warmtegeleiders, maar ze kunnen reageren op zure ingrediënten. Ook heb je siliconen broodbakvormen die flexibel zijn en waardoor je broden makkelijker uit de vorm kan halen. Deze vorm is erg geschikt voor cakes of delicate broden. Ze zijn te vinden in nog meer materialen, dus voor iedereen is er wel een materiaal dat past bij de persoonlijke voorkeuren.

Vorm

Bedenk van tevoren hoe je wilt dat de vorm van je brood eruitziet en wat voor soort brood je wilt bakken. Behalve rechthoekige vormen zijn er ook ovale of seizoensgebonden broodvormen te vinden voor speciale gelegenheden. 

Grootte

De grootte van de broodbakvorm is van belang, aangezien dit de hoeveelheid deeg bepaalt dat je kunt gebruiken en de uiteindelijke grootte van je brood kan bepalen.

Extra functies

Verdiep je in eventuele extra functies die een broodpan kan hebben. Denk hierbij aan een deksel om het brood langer vers te houden of speciale groeven of sleuven om stokbroden te bereiden.

Welke verschillende soorten broodbakvormen zijn er?

Broodbakvormen zijn te verkrijgen in verschillende materialen, elk met zijn eigen kenmerken:

Keramische broodvorm

Een keramische broodvorm is een klassieker. Deze vorm is robuust, hittebestendig en makkelijk om schoon te maken. Ook is de vorm snij- en krasbestendig en gaat het lang mee. Deze materialen hebben als nadeel dat het makkelijk breekbaar is en duur kan zijn als je een hoge kwaliteit broodpan wilt. Bovendien is de broodpan niet verkrijgbaar in vele verschillende vormen. 

Siliconen broodvorm

Siliconen is een erg populair materiaal, voornamelijk dankzij de flexibiliteit en anti-aanbaklaag. Het brood is makkelijk uit de vorm te halen en ook makkelijk schoon te maken, vaak is deze vorm vaatwasmachinebestendig. Ook hoeft deze broodpan niet ingevet te worden, dit is gezonder voor je. Daarnaast is dit materiaal geschikt voor het maken van allerlei broden. Een aantal nadelen van deze broodpan zijn dat het materiaal niet vormvast is en dat er makkelijk krassen op kunnen komen.

Klei broodvorm

Een van de oudste methoden om brood te bakken is met een klei broodpan. Deze is te verkrijgen met of zonder deksel. Dit materiaal moet van tevoren ingevet worden en is makkelijk in gebruik. Een nadeel is dat de broodpan niet geschikt is voor de vaatwasser.

Gietijzeren broodvorm

Een broodvorm van gietijzer is geschikt voor brood, maar ook voor andere gerechten of gebak, een veelzijdige vorm dus. Ook is het materiaal makkelijk schoon te maken. Dit product heeft nadelen, zoals het niet geschikt zijn voor de vaatwasser en dat het prijzig is.

Glazen broodvorm

Bakvormen die gemaakt zijn van glas komen niet heel veel voor, maar ze hebben wel veel voordelen. Ze zijn namelijk robuust, hittebestendig, makkelijk om schoon te maken en ze gaan lang mee. Nadelen zijn lage warmtegeleiding en het materiaal kan sneller breken, ook door extreme temperatuurverschillen.

Roestvrij stalen broodvorm

Bakvormen van roestvrij staal zijn robuust en dit is een van de weinige materialen waarin je zure ingrediënten kunt gebruiken. Het maken van een zuurdesembrood is in deze vorm dus zeker geschikt. Bovendien zorgt dit materiaal voor een gelijkmatige warmteverdeling en is het vaak vaatwasmachinebestendig. Een nadeel kan zijn dat de vorm ingevet moet worden en dat het brood eruit halen iets moeizamer kan gaan.

Hoe onderhoud je een broodbakvorm?

Het goed onderhouden van je broodpan is van belang om de goede eigenschappen te behouden en de levensduur te verlengen. Hoe je de vorm onderhoud leggen we hieronder uit:

  • Controleer deksel: Als je een broodbakvorm met deksel hebt, controleer dan regelmatig of de deksel nog goed sluit.
  • Invetten: Sommige broodpannen moeten ingevet worden voordat je er beslag of deeg in kan doen. Dit voorkomt dat je brood na het bakken blijft plakken aan de vorm.
  • Opslag: Bewaar de broodpan op een droge plaats en zorg ook dat je de vorm droog opbergt. Hiermee voorkom je roest, beschadiging en schimmelvorming. Indien mogelijk, is het aan te raden om de broodpan met de open zijde naar boven te bewaren.
  • Reinigen: Na gebruik van de bakvorm is het van belang dat je de broodpan afwast met warm water en afwasmiddel. Vermijd harde borstels of schuursponzen, zodat je het materiaal niet kan beschadigen. 
  • Roestbehandeling: Indien je een stalen broodpan hebt en er roest verschijnt, dan kan je dit verwijderen met staalwol. Breng vervolgens een dun laagje olie aan om te voorkomen dat de vorm nog meer gaat roesten.

Hoe maak ik de broodpan schoon?

Het schoonmaken van een broodpan maakt deel uit van het onderhouden van de vorm. Hieronder lichten we toe hoe je de broodpan het beste schoon kunt maken.

Zodra je klaar bent met bakken en je brood uit de vorm hebt gehaald, moet je de broodpan niet af laten koelen. Eventuele resten verwijderen gaat het makkelijkst als ze nog vers zijn. Het verwijderen van de resten kan je met een spatel doen. Vervolgens vul je de vorm met warm water en afwasmiddel en dit laat je weken voor maximaal een half uur. Hierdoor komen de laatste hardnekkige resten los.

Indien alle resten uit de vorm zijn, maak je de broodpan schoon met warm water en afwasmiddel. Doe dit met een zachte borstel, gebruik geen harde borstel of schuurspons, want hiermee kan je de vorm beschadigen. Spoel de broodpan vervolgens goed af onder stromend water, zodat je alle zeepresten verwijdert en de volgende keer geen zeep smaak proeft. Daarna droog je de vorm goed af met een schone en droge doek. De broodbakvorm moet goed droog zijn voordat je het opbergt, want als het niet goed droog is, kan er roest- of schimmelvorming plaatsvinden.

Wil je beter leren brood bakken? Bekijk deze cursus!

Ben je na het lezen van deze informatie enthousiast geworden en wil je hier meer van weten of misschien zelfs wel met de cursus beginnen? Bekijk hem via onderstaande button en start met bakken!

Leer hier van Jamie Oliver heerlijk brood bakken!

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een cakeblik en Broodblik?

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen een cakeblik en een broodblik:

Vorm en grootte

Cakeblik: Een cakeblik of cakevorm heeft meestal een rechthoekige of vierkante vorm en is kleiner van formaat in vergelijking met een broodblik.

Broodblik: Een broodblik of broodpan is langwerpig en heeft meestal een rechthoekige vorm die lijkt op een klein brood. Het is groter dan een cakeblik om plaats te bieden aan het deeg voor een heel brood.

Doel

Cakeblik: Een cakeblik wordt gebruikt om cakes te bakken, zoals cake, bananenbrood of brownies.

Broodblik: Een broodblik wordt gebruikt om brood te bakken, zoals wit brood, volkorenbrood, roggebrood, enz.

Anti-aanbaklaag

Cakeblik: Cakeblikken hebben vaak een anti-aanbaklaag om ervoor te zorgen dat de cake gemakkelijk uit de vorm kan worden gehaald.

Broodblik: Broodblikken kunnen ook een anti-aanbaklaag hebben, maar dit is minder gebruikelijk, aangezien brooddeeg vaak minder plakt dan cakebeslag.

Gebruik

Cakeblik: Cakeblikken zijn ontworpen om lichtere, zachtere dessertbroodjes te bakken en zijn meestal niet geschikt voor het bakken van brooddeeg.

Broodblik: Broodblikken zijn specifiek bedoeld voor het bakken van brood en zijn ontworpen om deeg tijdens het rijzen en bakken te ondersteunen.

 

Hoe groot moet een bakvorm zijn voor brood?

De standaard maat voor een broodvorm, vaak aangeduid als "loaf vorm", is zo'n 23 bij 13 centimeter. Dit is een gemiddelde. Er zijn natuurlijk vele soorten en maten broodblikken.

Hoeveel deeg heb ik nodig voor mijn broodbakvorm?

De berekening voor de inhoud van het broodbakblik is afhankelijk van het soort brood je wilt bakken. We hebben een berekening voor witbrood en licht bruinbrood en we hebben een berekening voor een volkorenbrood.

De reden voor deze verschillen komt doordat een witbrood heel hoog wordt terwijl een volkorenbrood relatief compact blijft en dus zwaarder is. In een bepaald bakblik kan je dus een lichter witbrood of een zwaarder volkorenbrood bakken. De inhoud van het bakblik kan je uitrekenen op basis van de volgende berekening:

  • Witbrood of licht bruin: gewicht bloem x 4,4 = inhoud van het bakblik in ml
  • Volkorenbrood: gewicht meel x 3,7 = inhoud van het bakblik in ml

Kan je brood bakken zonder vorm?

Zeker kan dat! Stevig brooddeeg kan je bakken op een beboterde en met bloem bestrooide bakplaat. Je kan deze natuurlijk ook bekleden met bakpapier. Wil je brood bakken zonder broodbakvorm, ga dan voor een steviger deeg dat z’n vorm behoudt. 

Onze favoriet

PME Broodvorm Deze vorm is ideaal voor het bakken van brood en cake. De dikke wanden geven een mooi bakresultaat. Gecoat met non-stick materiaal. Enkel licht invetten met een bakspray voldoet voor een perfect resultaat. Afmetingen: 23,5 cm x 13,5 cm x 6 cm - binnenmaat 37,6 mm x 25,5 cm x 6 cm - buitenmaat - belangrijk voor gebruik in kleine ovens

Beste prijs op BOL.com