Wat is een brownie bakvorm?
Een brownie bakvorm is ideaal voor de liefhebbers van deze lekkernij. Deze bakvorm is rechthoekig of vierkant van vorm met lage randen. Je hebt grote brownie bakvormen of bakvormen met voorgevormde vakjes. Ze zijn gemaakt van allerlei materialen, zoals roestvrij staal of siliconen. Kenmerkend voor deze bakvorm is de anti-aanbaklaag, waardoor je de brownies makkelijk uit de vorm haalt zonder de brownies te beschadigen. Dit is erg handig voor deze lekkernij, aangezien ze plakkerig kunnen zijn dankzij de smeuïgheid. Brownie bakvormen zijn er in verschillende afmetingen, zoals een bakvorm voor mini brownies.
Waarom zou je een brownie bakvorm kopen?
Het maken van brownies is uiteindelijk niet echt ingewikkeld, maar om het jezelf zo efficiënt mogelijk te maken, is de aanschaf van een brownie bakvorm ideaal. Hieronder vind je de belangrijkste redenen waarom je zou kiezen voor een brownie bakvorm.
Gemak en snelheid
Een brownie bakvorm zorgt ervoor dat het bakken van brownies snel en eenvoudig gebeurd. Wanneer je een hele bakvorm met beslag vult, zijn al je brownies dezelfde hoogte en je kan ook nog eens zelf beslissen hoe groot je ze wilt hebben. Voor brownie bakvormen met voorgevormde vakken is het makkelijker. Je hoeft alleen beslag in de vorm te doen en er hoeft niks meer aan te gebeuren, zoals de brownies snijden. Met een brownie bakvorm bak je gelijk gevormde brownies.
Anti-aanbaklaag
De brownie bakvorm heeft een anti-aanbaklaag, zodat je de brownies makkelijk kunt verwijderen zonder ze aan de bodem te plakken. Dit bespaart je een hoop frustratie en je hebt perfecte brownies.
Gelijkmatige garing
Dankzij de brownie bakvorm krijg je een gelijkmatige garing van de brownies. Hierdoor krijg je het ideale resultaat, een brownie met knapperige buitenkant en een smeuïge binnenkant.
Portiecontrole
Indien je de brownies in gelijke porties wilt, komt de brownie bakvorm goed van pas. Je hebt namelijk een brownie bakvorm met voorgevormde vakjes, zodat je ze er alleen nog maar uit hoeft te halen. Indien je een grote bakvorm hebt waar je brownies in hebt bereid, kan je deze ook met gemak snijden.
Veelzijdigheid
De brownie bakvorm is ook nog eens veelzijdig, want je kan de vorm nog voor meer gebak gebruiken, zoals blondies of (mini) cakes.
Creativiteit
Door middel van een brownie bakvorm kan je experimenteren met allerlei smaken en toevoegingen, zoals noten of stroopwafel. Je kan unieke brownie recepten creëren die bij jou en je gezelschap passen.
Brownie bakvorm kopen? Houd hier rekening mee
Indien je overweegt om een brownie bakvorm aan te schaffen, zijn er een aantal overwegingen die je in acht kan nemen, zodat je de juiste bakvorm koopt die bij jouw behoeften past.
Materiaal
Brownie bakvormen zijn te vinden in allerlei materialen, ieder met unieke eigenschappen. Aluminium bakvormen zijn bijvoorbeeld duurzaam en ze hebben een uitstekende warmtegeleiding. Siliconen brownie bakvormen daarentegen zijn makkelijk schoon te maken en flexibel, waardoor de brownies er nog makkelijker uit komen.
Grootte
Brownie bakvormen zijn er in allerlei formaten te vinden, van een gehele bakplaat tot een mini brownie vorm waar je 24 brownies in kan maken. Bedenk hoeveel brownies je wilt maken en kies op basis daarvan de juiste bakvorm.
Anti-aanbaklaag
Hoewel de meeste brownie bakvormen een goede anti-aanbaklaag hebben, is het altijd slim om in de producteigenschappen te bekijken. Een goede anti-aanbaklaag maakt het namelijk mogelijk om de brownies met gemak uit de vorm te halen. Hierdoor heb je achteraf ook weer minder afwas.
Onderhoud
Controleer van tevoren of de brownie bakvorm gemakkelijk schoon te maken is. Er zijn genoeg bakvormen die in de vaatwasser mogen, waardoor schoonmaken nog makkelijker wordt. Maar met de hand afwassen is ook nog niet zo erg als je een bakvorm hebt met een goede anti-aanbaklaag.
Welke verschillende soorten brownie bakvormen zijn er?
Brownie bakvormen zijn te vinden in verschillende soorten, maten en van verschillende materialen. Afhankelijk van je recept en persoonlijke voorkeuren, kan je een keuze maken wat het beste bij jou past. Hieronder zie je veelvoorkomende brownie bakvormen.
Standaard brownie bakvorm
Deze bakvorm wordt het meeste gebruikt en hebben een formaat van 20 bij 20 cm of 22 bij 22 cm. Ideaal voor het maken van traditionele brownies of brownies met andere ingrediënten er doorheen, zoals walnoot.
Mini brownie bakvorm
Indien je op zoek bent naar een brownie bakvorm waar je kleine brownies uit haalt, dan is deze bakvorm ideaal. De brownies zijn geschikt als feesthapje of voor een high tea.
Grote brownie bakvorm
Indien je een grotere bakvorm wilt gebruiken voor het maken van brownies, kan je kiezen voor een grote brownie bakvorm. Dit is een rechthoekige of vierkante bakvorm, zonder voorgevormde inkepingen. Hierdoor kan je in grote hoeveelheden brownies maken en er zelf voor kiezen hoe groot of klein je ze snijdt.
Siliconen brownie bakvorm
Een siliconen brownie bakvorm is gemaakt van flexibel materiaal en met een natuurlijke anti-aanbaklaag, waardoor de brownies makkelijk uit de vorm te halen zijn. Deze vorm kan meestal in de vaatwasser, maar zelfs als dit niet kan, is de vorm makkelijk schoon te maken.
Roestvrijstalen brownie bakvorm
Een roestvrijstalen brownie bakvorm heeft uitstekende warmtegeleiding, waardoor brownies gelijkmatig garen. Deze bakvorm heeft een anti-aanbaklaag, waardoor je brownies eenvoudig verwijderd uit de vorm. RVS brownie bakvormen gaan lang mee en ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten.
Keramieken brownie bakvorm
Het gebruik van een keramieken brownie bakvorm zorgt voor een uitstekende warmteverdeling, waardoor brownies gelijkmatig bakken. De bakvorm heeft ook een anti-aanbaklaag, waardoor je de brownies makkelijk uit de vorm kan halen en de vorm snel schoon kan maken. Bovendien heeft deze bakvorm een elegante uitstraling.
Hoe gebruik je een brownie bakvorm?
Een brownie bakvorm is een eenvoudige manier om heerlijke brownies te maken met een perfecte textuur en smaak. De juiste oven temperatuur is van belang om ervoor te zorgen dat je brownies gelijkmatig bakken.
- Begin met het voorverwarmen van de oven, volgens recept. Als je brownies gaat bakken, begin je met het invetten van de bakvorm of je kunt op maat gemaakt bakpapier gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de brownies niet vastplakken aan de bakvorm als je ze eruit wilt halen na het bakken. Bereid vervolgens het brownie beslag voor en giet het vervolgens in de brownie bakvorm. Om ervoor te zorgen dat het beslag zich gelijkmatig verspreidt, kan je gebruikmaken van een spatel of deegschraper.
- Hierna plaats je de brownies in de voorverwarmde oven. De baktijd varieert afhankelijk van de grootte van je brownie bakvorm en de temperatuur van de oven. De meeste brownie recepten hebben een baktijd van 20 tot 30 minuten. Indien je wilt controleren of een brownie gaar is, kan je er een satéprikker insteken en als hier nog deeg aan plakt, moet de brownie nog langer bakken.
- Nadat je de brownies uit de oven hebt gehaald, is het van belang om de brownies af te laten koelen. Het afkoelen zorgt ervoor dat de brownies nog wat steviger kunnen worden en dat ze niet uit elkaar vallen als je ze uit de vorm haalt. Om de brownies uit de vorm te halen, snijd je voorzichtig met een mes of spatel langs de randen, zodat de zijkanten langskomen van de bakvorm. Indien je een grote brownie bakvorm gebruikt, kan je ze vervolgens op een snijplank leggen en snijden in de gewenste grootte en vorm.
Hoe maak je een brownie bakvorm schoon?
Het schoonmaken van een brownie bakvorm is eenvoudig. Begin met de resten uit de bakvorm te halen als de bakvorm nog warm is. Indien er hardnekkige resten blijven zitten, kan je de vorm laten weken in warm water. Vervolgens kan je de bakvorm in de vaatwasser doen, maar dit moet wel kunnen volgens de gebruiksaanwijzing. Indien het niet in de vaatwasser mag, gebruik je een zachte spons of borstel en warm water om de vorm af te wassen. Vermijd het gebruik van agressieve schuurmiddelen om te voorkomen dat de anti-aanbaklaag van de vorm beschadigd raakt. Na het afwassen, zorg je ervoor dat de bakvorm goed droog is, zodat je kan voorkomen dat er schimmelvorming plaatsvindt bij het opbergen.