Chocoladeletter

Na het recept van het gevulde speculaas, gaan we door op een andere zoetigheid die niet lastig is om te maken, namelijk de chocoladeletter. 

Al aan het watertanden? Je moet nog even geduld hebben, de bereiding is binnen een half uur gedaan, maar het opstijven kan tot een uur duren. Dit recept is goed voor 3 chocoladeletters.

Ingrediënten

  • 300 gram chocolade, smaak naar keuze
  • 90 gram boter
  • Eventueel: decoraties voor op de letter, zoals kruidnoten of snoepjes.

Bakgerei

Zelf aan de slag gaan

  1. Smelt 2/3 van de chocolade au-bain marie. 

  2. Zodra de chocolade gesmolten is, haal je de kom van de pan en voeg je de resterende chocolade toe.

  3. Blijf regelmatig roeren in de kom totdat alles gesmolten is.

  4. Tijdens het smelten van de chocolade, maar het kan ook daarna, klop je boter totdat het zeer romig is.

  5. Voeg de boter en chocolade nu bij elkaar en schep het door elkaar.

  6. Nu pak je de spuitzak erbij met een spuitmond naar keuze. Vaak wordt er gekozen voor een stervormige of gekartelde spuitmond, om een leuk effect te creëren.

  7. Giet de chocolade in de spuitzak en vervolgens kun je de letters in gaan vullen. Dit kun je doen door een letter-outline of uitsteekvorm te gebruiken en hierin de chocolade te spuiten. Ook kun je de vorm vullen door het 'in te kleuren' met de chocolade. Je kunt er ook voor kiezen om een uitgeprint papiertje met een letter onder het bakpapier te leggen en deze over te trekken met chocolade. Indien je al vergevorderd bent met het gebruik van de spuitzak en spuitmondjes, kan je het uit de losse pols.

  8.  Indien je wilt decoreren, is dit de volgende stap. Je kunt er kruidnoten, strooigoed, noten of parels op doen.

  9. Als laatste stap laat je de chocolade uitharden op de bakplaat.

  10. Indien je jezelf kunt beheersen en de letter niet gelijk opeet, kun je het bewaren in de koelkast voor minimaal een week.

Tips:

  • Gebruik draaiende bewegingen of maak de letter toefje bij toefje, voor een elegant ogende chocoladeletter.
  • Aangezien je maar twee ingrediënten gebruikt, is het van belang dat het kwalitatief goede ingrediënten zijn. Hierbij kan je Callebaut chocolade gebruiken, online te verkrijgen, of Lindt chocolade, in de supermarkt te verkrijgen.