Wat is een deegroller?
Een deegroller is een cilindrisch en rolvormig keukengerei, die wordt gebruikt om deeg mee uit te rollen en dunner te maken. Dit keukengerei is te vinden in een variatie van materialen, waarvan hout de meest bekend is, maar je hebt ook roestvrijstalen, plastic, siliconen of marmeren deegrollers. Daarnaast zit er verschil in de lengte en diameter, waarvan de meestvoorkomende lengte tussen de 40 en 50 centimeter is en de diameters vaak niet meer dan 5 centimeter zijn. Bovendien heb je nog keuze uit een roller met of zonder handvatten, waarvan beide handig kunnen zijn.
In dit artikel gaan we nog verder in op de deegroller, wat de voordelen zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Ook zullen we toelichten welke verschillende soorten er zijn, of een deegroller met of zonder handvatten beter is, wat de beste afmetingen zijn en of hoe je een deegroller gebruikt. Veel lees- en bakplezier!
Waarom zou je een deegroller kopen?
De meeste mensen zijn al in bezit van een deegroller, maar niet iedereen maakt er optimaal gebruik van. Het gebruik van dit cilindrische keukengerei brengt verschillende voordelen met zich mee, zoals tijdsbesparing en consistentie. De belangrijkste voordelen zullen we hieronder voor je toelichten.
Efficiëntie
Om te beginnen is een deegroller ontzettend efficiënt, aangezien je met veel gemak en snelheid het deeg gelijkmatig uit kan rollen. Met name als je grotere hoeveelheden deeg moet uitrollen of een ontzettend dunne bodem nodig hebt, is dit handig. Je bespaart tijd op de bereiding van het deeg, die je vervolgens weer in een ander gedeelte van het bakproces kunt steken.
Gelijkmatig bakken
Doordat je een deeg gelijkmatig uitrolt, gaart het ook gelijkmatig tijdens het bakken. Als je deeg aan één kant dikker is dan aan de andere kant, heb je al snel dat de ene helft overgaar is of langzaamaan zwart kleurt, terwijl de andere helft nog niet gaar is. Dit heeft ook weer invloed op de smaak en textuur en je wilt fouten hierin voorkomen.
Consistentie
Als er iets belangrijk is bij het bereiden van deeg, is het consistentie. Met een deeg kan je zorgen voor dezelfde dikte voor het gehele deeg oppervlak. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld lasagnevellen of bladerdeeg wilt maken.
Veelzijdigheid
Nog een voordeel van een deegroller is dat het veelzijdig is. Je kunt er allerlei soorten deeg mee uitrollen, zoals deeg voor koekjes, pizza, pasta en nog veel meer.
Minder inspanning
Het kneden en uitrollen van deeg met de hand is een flinke taak, waar je de volgende dag nog wel eens spierpijn van hebt. Door een deegroller te gebruiken, gaat het uitrollen makkelijker, sneller en het kost je minder inspanning.
Creatieve mogelijkheden
Als laatste voordeel is dat een deegroller ook veel creatieve mogelijkheden biedt. Je hebt namelijk deegrollers met een reliëf, waarmee je unieke patronen aan kunt brengen op je deeg. Hierdoor kun je een unieke taartbodem of hartige snack creëren, die het eten ervan nog leuker maakt, doordat het er esthetisch nog aantrekkelijker uitziet.
Deegroller kopen? Hier moet je rekening mee houden
Er zijn verschillende soorten, maten en materialen deegrollers op de markt. Om je te helpen bij de zoektocht naar de juiste rollers voor jouw doeleinden, zullen we hieronder toelichten op welke factoren je moet letten.
Afmetingen
Om te beginnen is het verstandig om te kijken welk formaat deegroller je wilt. Ga je alleen maar kleine hoeveelheden deeg uitrollen, voor koekjes of een kleine taart bijvoorbeeld, of zullen het verschillende of grote hoeveelheden zijn? Indien je alleen maar kleine hoeveelheden wilt uitrollen, kan je kiezen voor een kleinere deegroller van 20 tot 30 centimeter. Maar als je grotere hoeveelheden deeg uit wilt rollen, kun je kiezen voor het standaardformaat tussen de 40 en 50 centimeter. Behalve de lengte is de diameter van een deegroller ook van belang. Indien je grotere stukken deeg uit wilt rollen, komt een grotere diameter je goed van pas, maar als je meer precisie wilt, kun je kiezen voor een kleinere diameter. Deze diameters variëren tussen de 2.5 en 7.5 centimeter.
Materiaal
Het is daarnaast ook van belang om te bekijken welk materiaal bij jouw wensen en doeleinden aansluit. Je hebt houten deegroller, een traditionele keuze, waarmee je deeg soepel uit kunt rollen. Ook heb je roestvrijstalen deegrollers die lang meegaan en makkelijk zijn om schoon te maken. Daarnaast heb je marmeren rollers, een materiaal wat koud blijft en zwaarder is dan andere materialen. Als laatste heb je plastic deegrollers, die vaak een anti-aanbaklaag hebben en ook te verkrijgen zijn met verstelbare ringen, voor verschillende diktes deeg.
Handvatten of uiteinden
Deegrollers zijn te verkrijgen met handvatten, met een taps toelopend uiteinde zonder handvatten of als een rechte deegroller zonder uiteinden. De varianten met en zonder handvatten brengen diverse voordelen met zich mee en het is grotendeels een persoonlijke keuze wat je zelf het prettigst vindt werken. Verder in dit artikel gaan we nog verder in op deze varianten en wat de voor- en nadelen zijn.
Onderhoud
Het schoonmaken van een deegroller is redelijk eenvoudig, maar het verschilt per materiaal hoe dit proces er precies aan toe gaat. Verderop in dit artikel zullen we per materiaal toelichten hoe je de roller schoon moet maken.
Speciale functies
Deegrollers zijn te verkrijgen met verstelbare ringen, waardoor je de dikte van je deeg kunt bepalen. Ook heb je rollers met een reliëfpatroon, waardoor je deeg er nog leuker of feestelijker uit kan komen te zien. Bij beide functies of extra's kun je je afvragen of dit goed van pas komt.
Prijsklasse
De kosten van een deegroller variëren, afhankelijk van het materiaal, merk, grootte en eventuele extra functies. Je kunt deegrollers kopen vanaf een paar euro, maar niet alle goedkopere varianten zijn daadwerkelijk goed. De meeste deegrollers van hogere kwaliteit, zijn te vinden in een prijsrange tussen de 10 en 15 euro. Deze prijs kan nog oplopen als je een specifiek materiaal, merk, reliëf of luxe elementen wilt.
Welke verschillende soorten deegrollers zijn er?
Zoals je inmiddels al duidelijk was geworden, zijn deegrollers te verkrijgen in een variatie aan materialen, groottes en merken, maar al deze variaties zijn onder te verdelen in een aantal soorten deegrollers. De soorten deegrollers die te verkrijgen zijn zullen we hieronder nader toelichten.
Traditionele deegroller
Om te beginnen heb je de traditionele deegroller, met handvaten aan beide uiteinde en gemaakt van duurzaam hout. Deze deegroller is ontzettend veelzijdig en ideaal om deeg mee uit te rollen. Het gewicht van deze variant is wat zwaarder, wat voor sommige als minder prettig ervaren wordt, maar het zorgt er juist ook voor dat het deeg makkelijker uitgerold kan worden.
Franse deegroller
Een Franse deegroller heeft geen handvatten en een taps toelopend uiteinde, waardoor je deeg met gemak uit kunt rollen zonder dat je een afdruk achterlaat. Deze rollers zijn voornamelijk gemaakt van hout. Indien je nieuw bent met bakken, kan de Franse deegroller een kleine uitdaging zijn, aangezien het iets minder controle biedt dan een variant met handvatten.
Rolstok met rolstok ringen
Nog een handige uitvinding onder de deegrollers is de rolstok met rolstok ring. Deze roller wordt geleverd met verschillende formaten verwijderbare ringen, waarmee je de gewenste dikte in kunt stellen.
Verstelbare rolstok
Je hebt ook een verstelbare rolstok, met instelbare schijven aan beide uiteinden, waarmee je de gewenste deeg dikte kunt kiezen. Deze roller is ideaal als je verschillende soorten en diktes deeg uit wilt rollen. De prijs van deze roller ligt vaak wat hoger dan andere soorten, maar je kunt er ook meer mee.
Deegroller met reliëf
Als laatste heb je deegrollers met reliëf, waardoor je een kunstzinnig of feestelijk tintje aan je deeg toe kunt voegen. Hoewel deze roller leuk is om af en toe te gebruiken, raden we je wel aan om ook een andere soort deegroller aan te schaffen, die meer veelzijdigheid biedt.
Deegroller met of zonder handvatten?
Zoals we eerder al aangaven in dit artikel zijn deegrollers te verkrijgen met of zonder handvatten, maar welke is de betere variant?
Deegroller met handvatten
Een deegroller met handvatten is een klassieke en veelgebruikte keuze. Dankzij de handvatten heb je veel grip en controle tijdens het uitrollen van het deeg. Ook kun je geleidelijk druk uitoefenen, wat handig is als je een specifieke dikte wilt bereiken. De handvatten zorgen er ook voor dat je handen en polsen minder belast worden, wat met name handig is als je grotere hoeveelheden deeg uit wilt rollen. Nadelen van de deegroller met handvatten zijn dat je minder bewegingsvrijheid hebt en dat ze meer omvang hebben, waardoor opbergen lastiger gaat.
Deegroller zonder handvatten
Een deegroller zonder handvatten heeft een ander ontwerp, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt. Ook neemt deze roller minder ruimte in beslag in de keuken en zie je varianten met extra functies of rolstok ringen, waardoor je verschillende diktes met één roller kunt krijgen. Nadelen een deegroller zonder handvatten zijn dat je meer vaardigheid nodig hebt, aangezien je zelf de controle moet behouden. Daarnaast kost het ook meer inspanning om deeg uit te rollen met deze variant.
Kortom, beide deegrollers kunnen goed van pas komen in de keuken. Welke deegroller het beste is, is een persoonlijke keuze. Indien je nieuw bent met bakken of minder kracht wilt zetten, kan een deegroller met handvatten je van pas komen. Maar als je meer bewegingsvrijheid wilt, is de deegroller zonder handvatten juist weer een betere keuze.
Wat zijn de beste afmetingen voor een deegroller?
Het is van belang om de juiste afmetingen te kiezen voor een deegroller, aangezien dit bepaalt hoe efficiënt je te werk kunt gaan. De ideale afmetingen zijn afhankelijk van de persoonlijke behoeften en het soort deeg dat je gaat bereiden. Hieronder zullen we toelichten welke lengte en diameter je het beste kan kiezen.
Lengte
De standaardlengte van een deegroller ligt tussen de 40 en 50 centimeter. Deze lengte is geschikt voor vrijwel alle baktoepassingen. Indien je een extra grote taart, pizza of ander gerecht wilt maken, is het echter aan te raden om op zoek te gaan naar een variant die nog groter is. Dit wordt dan een deegroller van 60 tot 75 centimeter. De extra lengte zorgt ervoor dat je meer controle hebt, wat van belang is bij een grotere hoeveelheid deeg. Indien je kleinere porties deeg wilt uitrollen, kun je kiezen voor een kortere deegroller, die tussen de 20 en 30 centimeter is. Hiermee kun je kleinere hoeveelheden deeg uitrollen, maar ook individuele porties, detailwerk of deeg resten.
Diameter
De diameter van een deegroller varieert ook, waarvan de meeste varianten tussen de 2.5 en 7.5 centimeter zijn. De diameter heeft invloed op de druk die uitgeoefend wordt tijdens het rollen. Een deegroller met en diameter tussen de 2.5 en 5 centimeter is ideaal voor precisiewerk of als je een extra dun deeg wilt hebben, zoals bij pasta. Een diameter van 5 tot 7.5 centimeter is geschikt voor het vervullen van algemene taken, zoals het uitrollen van deeg voor een taart, pizza of andere zoete lekkernijen. Als laatste heb je een deegroller die een diameter boven de 7.5 centimeter heeft, waarmee je dikker deeg uit kunt rollen, zoals deeg voor brood.
Hoe gebruik je een deegroller?
Het gebruik van een deegroller is niet heel erg ingewikkeld, maar om je op weg te helpen het efficiënt te laten verlopen, zullen we toelichten hoe je de roller gebruikt.
Om te beginnen zorg je dat je een schoon en droog werkblad hebt, dus verwijder eventuele viezigheid of kruimels. Strooi vervolgens een gelijkmatig verdeelde laag bloem op het oppervlak, zodat je deeg niet blijft plakken. Welke deegroller je vervolgens kiest, is afhankelijk van het type deeg dat je uit wilt gaan rollen. Houten deegrollers zijn veelzijdig inzetbaar, maar een plastic of siliconen deegroller is juist weer handig voor een plakkerig deeg. Indien je grotere hoeveelheden deeg uit moet rollen, is marmer of roestvrij staal juist weer een betere keuze, dankzij het zware gewicht. Zodra je een roller hebt gekozen, plaats je het deeg op het werkoppervlak. Indien je deeg erg plakt, kun je er nog wat bloem overheen strooien. Je kunt er ook voor kiezen om de deegroller te bedekken met een dunne laag bloem, dit voorkomt ook dat het deeg blijft plakken.
Neem de deegroller in je handen en plaats deze in het midden van het deeg. Oefen lichte druk uit terwijl je begint te rollen. Duw de deegroller gelijkmatig naar voren en achteren, terwijl je het deeg uitrolt. Je kunt steeds wat meer druk uitoefen, naarmate je de handigheid krijgt in het rollen. Om ervoor te zorgen dat je deeg gelijkmatig uitgerold wordt, draai je het deeg een kwartslag na een aantal keren rollen. Hierdoor behoud je de gelijkmatige dikte en vorm. Tussendoor controleer je regelmatig of het deeg de gewenste dikte heeft, dit kan met een liniaal of deeg diktemeter. Als je deeg nog niet de juiste dikte bereikt heeft, oefen je wat meer druk uit. Blijf rollen totdat je de gewenste dikte bereikt hebt. Als je vormen uit het deeg wilt halen, moet je dit doen voordat je het deeg verplaatst. Als je het deeg in zijn geheel wilt verplaatsten, gebruik je een deegschraper of mes om het deeg los te maken van het werkoppervlak. Je kan het daarna op een bakplaat of in een oven leggen. De laatste stap is het deeg gebruiken of beleggen zoals aangegeven in je recept en in de oven doen om af te bakken.
Hoe maak je een deegroller schoon?
Je hebt verschillende materialen deegrollers, ieder met een andere instructie om schoon te maken. De meeste deegroller mogen ook niet in de vaatwasser, wegens kans op beschadigingen, breken of omdat ze dan te veel water opnemen. Daarom zullen we voor de meestgebruikte materialen kort toelichten hoe je het schoon moet maken.
Houten deegroller
Direct na gebruik verwijder je eventueel deeg of bloemresten van de deegroller met een deegschraper of een droge doek. Gebruik vervolgens een vochtige doek of keuken spons om vuil of deegresten van de roller af te krijgen. Gebruik liever geen afwasmiddel of zeep, aangezien hout geur en smaak absorbeert. Indien je hardnekkige vlekken hebt, kan je er alsnog voor kiezen om mild afwasmiddel te gebruiken, maar spoel en droog de roller dan wel goed af. Het is van belang dat een houten deegroller goed droog is, aangezien je niet wilt dat het hout water absorbeert. Bewaar de roller vervolgens op een droge plek, om te voorkomen dat er schimmel vormt.
Plastic of siliconen deegroller
Verwijder na het gebruik eventuele resten van deeg of bloem met een deegschraper of droge doek. Vervolgens was je de deegroller af met mild afwasmiddel en lauwwarm water. Gebruik een zachte afwasborstel of spons, om te voorkomen dat je het materiaal beschadigd. Spoel de roller goed na, zodat het vrij is van afwasmiddel. Vervolgens zorg je ervoor dat het goed opgedroogd is voordat je het opbergt.
Marmeren of roestvrijstalen deegroller
Na het gebruik van een marmeren of roestvrijstalen deegroller haal je resten deeg of bloem ervanaf. Vervolgens was je de deegroller met een zachte borstel of spons, water en afwasmiddel. Spoel de deegroller nog goed na, zodat je geen laagje afwasmiddel overhoudt. Droog de deegroller daarna goed af met een schone, droge doek, zodat je vlekken of waterdruppels voorkomt.