Ganache is een romige chocoladelekkernij en een plezier voor het oog. In deze blog ga ik dieper in op wat ganache is, de geschiedenis ervan, verschillende soorten, recepten en meer. Als eerste zal ik kort de geschiedenis van ganache toelichten en welke soorten er zijn. Daarna zal ik wat vertellen over de definitie van ganache en ik zal dieper ingaan door op de soorten ganache.
De geschiedenis van ganache begint in de 18e eeuw. De naam ganache is afkomstig van het Franse woord 'ganache' wat 'dwaasheid' of 'lekkernij' betekent. Deze zoete lekkernij werd gecreërd door een wereldberoemde chef genaamd: François Louis Cailler. Het recept van ganache begon toen al eenvoudig en het bestond uit twee hoofdingrediënten: chocolade en room. In de 18e eeuw was ganache een fijne afwisseling van de lekkernijen die ze normaal hadden. Het werd al snel een favoriet in de koninklijke kringen. De zijdezachte textuur en rijke smaak van de ganache waren uniek en geliefd.
Ganache heeft zich door de jaren heen ontwikkeld. Het is verandert van een eenvoudige mix tot een veelzijdig product. Ganache wordt gebruikt als vulling voor taarten, maar ook als glazuur voor (cup)cakes. De veranderingen van ganache in de loop van de jaren geeft een beeld van innovatie en creativiteit. Ganache is lekker en een kunstwerk voor zowel de professional als de thuisbakker zoals jij en ik.
Ganache is een veelzijdige chocoladesaus of vulling die wordt gemaakt door de combinatie van twee hoofdingrediënten: chocolade en room. De basisverhouding voor het maken van ganache is meestal één deel chocolade op één deel room. Dit resulteert in een zijdezachte en rijkelijk mengsel van een stevige chocoladesmaak. De substantie varieert in dikte en textuur. Ganache is geliefd dankzij de romige textuur en aangezien het veelzijdig in te zetten is. Je kunt het namelijk gebruiken als vulling voor zoete lekkernijen zoals een taart of zelfs in je croissants. Maar het kan ook ingezet worden als glazuur voor cakes of als basis voor chocoladetruffels. Persoonlijk houd ik ervan om ganache te gebruiken voor chocoladetruffels. Ook ben ik een enorme fan van ruby chocolade, dus hiervan maak ik ganache en dit gebruik ik om cakes mee te decoreren.
Om ganache te maken heb je twee basisingrediënten nodig. Als eerste heb je chocolade nodig. Chocolade is het hart van de ganache. Dit kan donkere chocolade, melkchocolade of witte chocolade zijn. Welke chocolade je kiest, bepaalt de smaak en textuur. Zelf ben ik fan van melkchocolade, aangezien dit een subtiele maar zoete smaak toevoegt aan de ganache. Donkere chocolade geeft een intense smaak, terwijl melkchocolade zachter is. Daarom vind ik donkere chocolade minder lekker om te gebruiken. Voor mij is het al snel te overheersend. Als tweede basisingrediënt wordt room gebruikt. Dit ingrediënt wordt gecombineerd met de chocolade om het te laten smelten. Het geeft ook de juiste consistentie aan de ganache. Zware room, zoals slagroom, wegens het hoge vetgehalte.
Hieronder zullen we toelichten hoe het proces van ganache maken eruitziet.
De verhouding tussen chocolade en room kan variëren afhankelijk van de doeleinden. Als je een dikkere ganache wilt, gebruik je meer chocolade. Als je een dunnere ganache wilt, gebruik je meer room. Ganache kan worden aangepast door gebruik te maken van verschillende smaakstoffen zoals vanille-extract, koffie of likeuren.
Ganache is een veelzijdige lekkernij die varieert in smaak en toepassingen. In dit kopje zal ik je meer vertellen over de soorten ganache die er zijn. Mijn persoonlijke favoriet is de melkchocolade ganache. Dit is heerlijk over koekjes of ijs.
Om te beginnen heb je donkere chocolade ganache, met een intense en diepe chocolade smaak. Deze variant wordt gemaakt met pure chocolade en zware room. Dit resulteert in een rijke en zijdezachte ganache. Deze kun je gebruiken voor het glazuren van cakes, taarten en brownies. Je kunt het ook gebruiken als vulling voor truffels en bonbons.
Melkchocolade ganache heeft een zachtere en zoete smaak dan de donkere variant. Er wordt melkchocolade gebruikt, waardoor de ganache romiger en milder is. Deze ganache is ideaal voor het vullen van taarten, cupcakes en koekjes. Het voegt een zoete chocoladetoon toe aan desserts.
Witte chocolade ganache is heel anders dan de donkere en melkchocolade variant. Er wordt bij deze ganache gebruikgemaakt van cacaoboter, melk en suiker. Het heeft een romige en zoete smaak die gebruikt wordt voor desserts zoals cupcakes, bonbons en taarten.
Als laatste wordt ganache gecombineerd met verschillende smaken en smaakstoffen. Populaire varianten lichten we hieronder toe.
Om te beginnen kun je vanille-extract toevoegen aan de ganache. Hiermee krijg je een subtiele vanillesmaak, ideaal voor vrijwel alle desserts.
Nog een geliefde keuze is het toevoegen van een scheutje koffie. Hierdoor krijgt de ganache een bittere toon, ideaal voor de koffieliefhebbers.
Door pepermunt te combineren met ganache, krijg je een verfrissende smaak.
Een laatste geliefde optie is om ganache te combineren met fruitpurees zoals aardbei, framboos of sinaasappel. Hiermee voeg je een extra dimensie toe aan de ganache. De mogelijkheden zijn dus eindeloos als het gaat om ganache aanpassen naar je persoonlijke smaak.
Zoals we eerder al aangaven is ganache veelzijdig in te zetten. Op welke manieren het onder andere gebruikt kan worden, lichten we hieronder toe.
De meest voorkomende toepassing van ganache is om het als glazuur voor cakes en taarten te gebruiken. Het zorgt voor een strakke afwerking. Het geeft een rijkelijke chocoladesmaak aan je creaties. Om ganache als glazuur te gebruiken, giet je het over je afgekoelde gebak heen. Laat hem langzaam langs de zijkanten druipen voor een elegante uitstraling.
Ganache kan gebruikt worden als vulling voor taarten en gebak. Voeg een laag ganache toe tussen de lagen geback om extra vochtigheid en smaak aan de taart te geven. Je kunt het zelf gebruiken om taartjes of bladerdeeggebakjes mee te vullen.
Ganache kan ook gebruikt worden als chocoladesaus. Hiervoor moet je de ganache verwarmen en verdunnen met extra room of melk. Deze saus is ideaal om over ijs, pannenkoeken of wafels heen te gieten.
Ganache is de ideale basis voor zelfgemaakte chocoladetruffels. Nadat de ganache afgekoeld en opgestijfd is, kun je er kleine balletjes van rollen. Deze kun je bedekken met cacaopoeder en noten of gesmolten chocolade.
Als je van bonbons houdt, kun je de ganache gebruiken als vulling. Giet gesmolten ganache in chocoladevormen en laat het afkoelen en hard worden. Vervolgens heb je je eigen handgemaakte bonbons met een heerlijk romige ganache als vulling.
Ganache is ook een heerlijke topping voor een brede variatie aan dessert. Het kan worden gedruppeld over bevroren desserts zoals ijs, maar je kunt het ook gebruik als topping voor een cheesecake of op een gebakje.
Zoals je wel kunt concluderen, kun je ganache veelzijdig inzetten. Door te experimenteren met verschillende chocoladesoorten en smaakstoffen, kun je unieke dessert maken.
Hieronder lichten we een recept toe van hoe je ganache maakt. We geven per soort chocolade aan hoeveel je nodig hebt om ganache te maken voor 1 portie.
Pure chocolade ganache
100 gram pure chocolade
100 ml slagroom
Melkchocolade ganache
150 gram melkchocolade
100 ml slagroom
Witte chocolade ganache
200 gram witte chocolade
100 ml slagroom
Ruby chocolade ganache
125 gram Ruby chocolade
100 ml slagroom
Hoewel ik het niet graag toegeef, maak ook ik fouten. Ganache is vrij eenvoudig om te maken, maar fouten maken gebeurt ook snel. Hieronder zal ik je wat tips geven en mijn blunders toegeven.
Ik vind het belangrijk om gebruik te maken van hoge kwaliteit chocolade. Je kunt kiezen voor het huismerk van een supermarkt, maar dit zal je merken. Mijn keuze gaat naar chocolade van een chocolatier. Zelf merk ik een groot verschil en een smaak die nog intenser is als ik duurdere chocolade gebruik.
Roer de ganache niet te snel nadat je de warme room erbij giet. Hierdoor kunnen er luchtbellen ontstaan en dit kan de textuur ongelijkmatig maken. Wacht eerst een paar minuten en begin dan pas met roeren.
Let goed op de verhouding tussen chocolade en room. Ik maakte de eerste keer de fout om teveel chocolade te gebruiken. Dit resulteert in een ontzettend dunne ganache die vergelijkbaar was met water.
Je moet het maar lekker vinden, sinaasappel toevoegen aan chocolade. Ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. Het kan lekker zijn, maar af en toe. Het is echter niet lekker als je ganache maakt en te veel ganache toevoegt. Dit leidt tot een flinke teleurstelling en een zuur gezicht.
In deze blog heb ik je meegenomen op een reis door de wereld van ganache. Deze simpele maar smakelijke lekkernij stamt uit de 18e eeuw en het is geëvolueerd tot een culinaire meesterwerk. Ondanks de twee simpele basisingrediënten, kan je een geweldige smaaksensatie verwachten. Het kan gebruikt worden als vulling voor taarten, als glazuur of als basis voor chocoladetruffels. Let er wel op dat je niet gehaast te werk gaat en dat je de juiste verhoudingen gebruikt. Verkeerde verhoudingen maken je ganache alles behalve bruikbaar (ik spreek uit ervaring). Ga vooral aan de slag en laat je creativiteit de vrije loop met ganache als je hoofdingrediënt!