Glaceren van gebak met fondant of glazuur

Het versieren van gebak met een glanzende laag kan soms een uitdaging zijn. Wist je dat glaceerfondant, een mooie decoratie op gebak zoals tompoezen en eclairs, eenvoudig zelf te maken is? In deze blog leer je stap voor stap hoe je zelf glazuur en fondant maakt!

Hoe maak je zelf glazuur of fondant?

Om zelf glazuur te maken heb je basis ingrediënten zoals poedersuiker, boter of margarine en melk nodig. Meng deze ingrediënten met een mixer en pas indien nodig de consistentie aan.

Voor fondant glazuur smelt je de fondant en voeg je kleurstof gels toe voor een meer kleurrijke uitstraling.

Benodigde ingrediënten

Het creëren van je eigen glazuur of fondant voor gebak vereist enkele basis ingrediënten. Hier zijn de ingrediënten die je nodig hebt:

  • 125 ml water
  • 300 gram kristalsuiker
  • 50 gram glucose
  • Poedersuiker naar smaak
  • Optioneel: Boter of margarine voor extra smaak
  • Een beetje melk om de consistentie aan te passen
  • Vanille - extract voor smaak

Bereidingsproces

Het bereidingsproces van glaceerfondant is eenvoudig en gemakkelijk te volgen. Hier zijn de stappen:

  • Begin met het verzamelen van alle benodigde ingrediënten: 125 ml water, 300 gram kristalsuiker en 50 gram glucose.
  • Meng deze ingrediënten in een pan en breng ze aan de kook.
  • Blijf koken tot de massa een temperatuur van 118°C bereikt.
  • Verwijder vervolgens de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot 75°C.
  • Klop het mengsel op dit punt om in een staande mixer of met handmatige roerders totdat het verandert in een dikke, witte pasta.
  • Je kunt je zelfgemaakte glaceerfondant nu afkoelen voordat je hem gebruikt voor jebanketbakkersproducten zoals taarten en cakes versieren.
  • Wanneer je klaar bent om je fondant te gebruiken, verwarm hem dan au bain - marie maar zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is dan 37°C, om de glans te behouden.
  • Als je fondant te stijf lijkt tijdens het aanbrengen, probeer dan wat suikersiroop toe te voegen.

Glazuur voor verschillende soorten gebak

Glazuur voegt smaak en kleur toe aan je gebak, of het nu gaat om cakes, koekjes of tompoucen. Om te beginnen, kun je een basisrecept glazuur gebruiken zoals suikerglazuur, gemaakt van poedersuiker, water en een keuze aan extracten. Je kunt ook ongezoete cacaopoeder toe voegen, dan heb chocoladeglazuur, perfect passend bij cake of spongecakes. Fondantglazuur is een andere optie, traditioneel gebruikt voor het decoreren van taarten door een laagje over je hele taart te leggen, die zorgt voor een professionele uitstraling. Er zijn ook andere opties voor het glaceren van specifieke gebakken producten. Bijvoorbeeld, abrikozenjam vermengd met water kan dienen als glazuur voor de bovenkant van een crompouce of tompouce.

Voor éclairs en millefeuilles zou u glaceerfondant kunnen nemen, deze wordt gekookt tot een temperatuur van 118°C en afgekoeld tot 75°C voordat het wordt opgeklopt tot een witte pasta. Je kunt je glazuurmengsel altijd aanpassen door het toevoegen van kleurstoffen, cacaopoeder of gevriesdroogd fruit om diverse smaken en kleuren te bereiken. Experimenteer met verschillende soorten glazuren om uit te vinden wat je lekker vindt.