Glutenvrije Bakboeken

Vele recepten voor iedereen met een glutenvrij dieet

Naar schatting heeft één procent van de wereldbevolking coeliakie, een auto-immuunziekte die hen dwingt om glutenvrij te eten. Tegenwoordig is er enorm veel te krijgen zodat je toch gezond en lekker kan eten.  In deze blogpost bekijken we de glutenvrije bakboeken, gevuld met heerlijke recepten geschikt voor verschillende dieetrestricties.

#1
Glutenvrij bakken kan iedereen

Mediterraan, glutenvrij en overheerlijk Fatima Abakka ontdekte dat er vooral vanuit de Marokkaanse, Turkse en andere mediterrane baktradities maar weinig glutenvrije recepten beschikbaar zijn. Daar komt nu verandering in. Met dit boek wordt glutenvrij bakken minder uitdagend en maak je eenvoudig meer exotische gerechten. In Glutenvrij bakken kan iedereen vind je de lekkerste broden en broodjes zoals een vijgen-notenbrood, Libanees platbrood en een Marokkaans haver-ovenbrood. Verder focaccia’s en pizza’s zoals een pizza gorgonzola of een Lahmacun (Turkse pizza) en hartige hapjes als gözleme en Marokkaanse gevulde batbot. En natuurlijk veel zoete lekkernijen zoals volkoren harsha, taarten en cakes en allerlei koekjes, zoals dadelkoekjes en frisse amandeldriehoekjes. Alle ingrediënten zijn goed verkrijgbaar, de recepten zijn helder en stap voor stap beschreven: glutenvrij bakken kan iedereen, echt waar!

Eigenschappen

  • Nederlands
  • Hardcover 
  • 192 pagina's

Eigen ervaring

Als je een allergie hebt, is het al vervelend genoeg. Dan is het heel fijn als je een bakboek hebt waarin alles staat wat je gewoon mag eten. En heel gangbare dingen die overal verkrijgbaar zijn. Ik heb geen allergieën, maar maak regelmatig wat hieruit!

Review

"Goed boek voor coeliaken. De recepten zijn goed uit te voeren. Er is bewust gebruik gemaakt van gangbare merken die verkrijgbaar zijn bij de grote supermarktketens waardoor je niet op zoek moet bij speciaalzaken. Echt een aanwinst waar je de liefde voor de gerechten proeft. Ook de huisgenoten die wel gluten mogen vinden het lekker."

  • Uitvoerbaarheid
  • Duidelijkheid
  • Informatie
Beste prijs op BOL.com

#2
Hoe bak je alles glutenvrij

Hoe bak je alles glutenvrij is het eerste bakboek dat jouw keuken omtovert tot een glutenvrije bakkerij waarin je al die zoete en hartige lekkernijen kunt maken waarvan je dacht dat je ze nooit meer zou kunnen eten. Moet je glutenvrij eten, maar verlang je enorm naar knapperig vers brood, luchtige cakes, verrukkelijk gebak of een lekkere quiche of pizza? Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt er in dit boek een recept voor: van meergranenbrood tot pitabroodjes en biscotti, van citroen-meringuetaart tot smeuïge brownies, van redvelvetcupcakes tot alle mogelijke soorten donuts (inclusief zuivelvrije, vegetarische, veganistische en FODMAP-arme opties). Bovendien geeft Becky Excell je talloze tips en adviezen over hoe je werkelijk alles glutenvrij kunt bakken, en het allermooiste is dat niemand ooit zal merken dat jouw baksels glutenvrij zijn.

Eigenschappen

  • Nederlands
  • Paperback
  • 224 pagina's

Eigen ervaring

Wat een leuk boek is dit! Ideaal voor de mensen die geen gluten mogen. Boordevol tips, heerlijke recepten en duidelijk uitgelegd. Een onmisbaar boek voor iedereen die zonder gluten eet, maar zelfs als je ze wel mag ;-)

Review

"Dit kookboek staat vol heerlijke, duidelijke glutenvrije en vegetarische recepten. Heel fijn en handig als je glutenvrij wil eten, zo doe je een hoop inspiratie op. Het kookboek ziet er mooi uit. Er staan ook interessante stukjes in om te lezen en handige tips om zelf recepten glutenvrij te maken. Zeker een aanrader!"

  • Uitvoerbaarheid
  • Duidelijkheid
  • Informatie
Beste prijs op BOL.com

#3
Heerlijk glutenvrij bakken

Brood, gebak en desserts: het zijn de gerechten die mensen met coeliakie het meest missen. Phil Vickery greep deze culinaire uitdaging aan en ontwikkelde een verzameling van zo¿n 70 baanbrekende recepten voor gebak, brood en koekjes die allemaal zo lekker zijn dat je nooit zou bedenken dat ze glutenvrij zijn. In het eerste deel van het boek wordt ingegaan op een glutenvrije voeding en wordt uitgelegd wat dit betekent voor brood en gebak. Phil leidt de lezer langs alle benodigde ingrediënten in de glutenvrije voorraadkast en geeft verschillende eenvoudig te maken glutenvrije bloemmixen die in alle recepten in dit boek worden gebruikt. Vanuit zijn met een Michelinster bekroonde culinaire ervaringen geeft Phil heerlijke glutenvrije varianten op koekjes en cupcakes, taart, repen, brood, desserts en zoete snoeperijen. Van vanillecakejes en chocoladebrownietaart tot pecan-honingkoek en foccacia: Heerlijk glutenvrij bakken staat boordevol met recepten voor de hele familie. Het is het enige glutenvrije bakboek dat u nodig hebt! Phil Vickery is een van de meest talentvolle en populaire chefs van Engeland. Hij verschijnt vaak op de tv als vaste chef-kok van This Morning en in Ready, Steady Cook. Daarnaast schreef hij enkele bekroonde boeken en is hij bovendien culinair ambassadeur van de Engelse coeliakievereniging.

Eigenschappen

  • Nederlands
  • Hardcover 
  • 176 pagina's

Eigen ervaring

Dit mooie boek van Phil Vickery is echt een aanrader als je glutenvrij wil/moet bakken. Duidelijk uitgelegd, mooie foto's en uiteraard heerlijke gerechten. Met dit boek kun je alle kanten uit!

Review

"Een mooi uitgevoerd boek met prachtige foto's van het resultaat, wat een inspiratiebron is om de recepten uit te proberen. De recepten zijn zeer duidelijk beschreven en wonder boven wonder, de resultaten van de door mij uitgeprobeerde recepten zijn geweldig van smaak (niet te onderscheiden van een gluten bevattend product). Het eindproduct was gelijk aan de foto's wat me anders nog nooit is gelukt. Kortom een aanrader."

  • Uitvoerbaarheid
  • Duidelijkheid
  • Informatie
Beste prijs op BOL.com

#4
Glutenvrij bakken - meer dan 75 recepten voor iedere gelegenheid

Glutenvrij eten is in het begin even wennen. Veel levensmiddelen zijn er niet voor geschikt en ook koken en bakken vragen om een andere aanpak. In de uitgebreide inleiding wordt uitvoerig ingegaan op de verschillende soorten glutenvrij meel en hoe u hiermee een smakelijk resultaat verkrijgt. Daarna volgende meer dan 75 recepten voor brood en broodjes, cake, taart, koekjes en hartige specialiteiten uit de oven.

Eigenschappen

  • Nederlands
  • Hardcover 
  • 192 pagina's

Eigen ervaring

Als je op zoek bent naar wat handige tips omtrent het glutenvrij bakken, dan is dit kookboek geschikt voor je. Dit kookboek bevat een heleboel handige tips en een root aantal gevarieerd recepten, die uitstekend smaken en altijd lukken.

Review

"Tot hiervoor mislukte alle glutenvrije recepten, maar dankzij dit boek heb ik meerdere lekkere producten gebakken. De recepten zijn afwisselt en voor de meeste recepten kan je dezelfde ingrediënten gebruiken, waardoor je niet heel veel verschillende ingrediënten hoeft aan te schaffen."

  • Uitvoerbaarheid
  • Duidelijkheid
  • Informatie
Beste prijs op BOL.com

#5
Glutenvrij koken en bakken

Meer dan 65 heerlijke recepten zonder gluten Wie kampt met een glutenallergie of -intolerantie moet zijn voedingspatroon vaak volledig omgooien. En dat is moeilijk, omdat het niet voor even maar voor je hele leven is. Maar één ding staat vast: ook wanneer je glutenvrij moet eten, kun je ervan genieten. En met dit boek vol heerlijke recepten lukt dat zeker. Leer de verschillende glutenvrije bloem- en meelsoorten kennen en bak er brood, bananencake, muffins met peer en amandel, madeleines of browniesmee. Serveer als voorgerecht gemarineerde zalm met quinoa, lenterolletjes of quiche met gerookte eendenborst en gekaramelliseerde prei. Ga als hoofdgerecht voor kalfsragout met zwarte rijst, Californische pizza, gnocchi met salie of gebakken kabeljauw met citroenrijst. Is er nog plaats voor een dessert? Een stukje cheesecake, een punt polenta-sinaasappeltaart of de ananas-mangocrumble zijn aanraders. Dit is 100 procent glutenvrij genieten, voor het hele gezin!

Eigenschappen

  • Nederlands
  • Hardcover 
  • 160 pagina's

Eigen ervaring

Een prachtig boek vol met lekkere recepten, van bananenbrood tot gerookte eendenborst, voor iedereen staat er wel wat heerlijks in! Een aanrader!

Review

"Wat een mooi bakboek. Je zou toch bijna niet zeggen dat 't allemaal glutenvrij is. Ik heb al diverse dingen gemaakt en ik heb eigenlijk nog nooit zulke lekkere dingen geproefd."

  • Uitvoerbaarheid
  • Duidelijkheid
  • Informatie
Beste prijs op BOL.com

Wat is Glutenvrij bakken?

Glutenvrij bakken is het bereiden van gebak, pannenkoeken, cakejes, taarten en broden zonder het gebruik van gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, spelt, rogge en gerst.

Definitie van glutenvrij

Glutenvrij betekent de afwezigheid van gluten in voeding. Gluten is een groep eiwitten die gevonden wordt in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Bij sommige mensen veroorzaakt het eten van gluten gezondheidsproblemen, zoals coeliakie of glutenintolerantie. Daarom kiezen ze voor een glutenvrij dieet, waarbij ze geen voedingsmiddelen eten die gluten bevatten of sporen van gluten kunnen bevatten. Het is belangrijk op te merken dat glutenvrij niet altijd betekent dat een product gezonder is; het betekent alleen dat het geschikt is voor mensen die gluten moeten vermijden.

Soorten glutenvrije diëten

Er zijn verschillende soorten glutenvrije diëten beschikbaar voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie. Een van de meest voorkomende is het standaard glutenvrije dieet, waarbij alle voedingsmiddelen die gluten bevatten volledig worden vermeden. Een andere optie is het lactosevrije glutenvrije dieet, waarbij zuivelproducten die lactose bevatten ook worden uitgesloten. Daarnaast zijn er ook diëten waarbij er gebruik wordt gemaakt van alternatieve ingrediënten zoals rijstmeel, boekweitmeel of amandelmeel om glutenvrije maaltijden en gebakjes te bereiden.

Andere aanbevolen Glutenvrije Bakboeken

"Bakken zonder gluten" door Emmelou Green

In het boek "Bakken zonder gluten" door Emmelou Green vind je talloze recepten waarmee je kunt genieten van heerlijke gebakjes, pannenkoeken, cakejes, taarten en broden zonder gluten. De recepten zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met een glutenvrij dieet. Je zult versteld staan van de smaak en textuur van deze glutenvrije lekkernijen. Dus waarom niet experimenteren en nieuwe bakavonturen aangaan met dit fantastische boek?

"Geniet glutenvrij" door Stefan Verhoeve & Ilona Punt

"Geniet glutenvrij" is een geweldig bakboek voor iedereen die een glutenvrij dieet volgt. Het bevat een breed scala aan heerlijke recepten, van gebak en pannenkoeken tot cakejes, taarten en broden. Met dit boek kunnen bakliefhebbers met glutenintolerantie genieten van smakelijke creaties zonder zich zorgen te hoeven maken over het gebruik van gluten. Het boek biedt ook alternatieven voor gluten in bakrecepten, zodat je kunt genieten van je favoriete lekkernijen zonder concessies te doen aan de smaak.

"Glutenvrij bakken kan iedereen" door Fatima Abakka

"Glutenvrij bakken kan iedereen" door Fatima Abakka is een fantastisch glutenvrij bakboek dat vol staat met heerlijke recepten voor mensen met een glutenvrij dieet. Het boek biedt meer dan 100 makkelijke recepten, variërend van gebak en pannenkoeken tot cakejes, taarten en broden. Wat dit boek nog specialer maakt, is dat het niet alleen glutenvrij is, maar ook lactose-, koemelk-, suiker- en E-nummervrij. Dus als je op zoek bent naar gezonde en lekkere gerechten zonder gluten, dan is dit boek zeker een aanrader!

Glutenvrij bakken

Tips voor het maken van glutenvrije recepten

  • Gebruik glutenvrije alternatieven zoals amandelmeel, boekweitmeel of havermeel als vervanging voor tarwemeel in je recepten.
  • Voeg xanthaangom toe aan je bakmengsel om de structuur en elasticiteit van je gebak, pannenkoeken of cakejes te verbeteren.
  • Experimenteer met verschillende glutenvrije ingrediënten en smaakmakers om je recepten meer smaak en textuur te geven.
  • Controleer altijd de etiketten van de ingrediënten die je gebruikt, aangezien sommige producten mogelijk gluten bevatten.
  • Volg nauwkeurig de aangegeven bak- en kooktijden, temperaturen en verhoudingen in het recept om de beste resultaten te behalen.
  • Probeer glutenvrije bakmixen en voeg je eigen twist toe door extra ingrediënten toe te voegen.

Aanpassingen voor persoonlijke dieetrestricties

Pas recepten aan op basis van jouw persoonlijke dieetrestricties. Als je bijvoorbeeld lactose-intolerant bent, kun je zuivelvervangers gebruiken in plaats van melkproducten. Voor mensen met een suikerbeperking kun je zoetstoffen gebruiken in plaats van gewone suiker. En voor degenen die e-nummers willen vermijden, kun je natuurlijke ingrediënten gebruiken in plaats van kant-en-klare producten.

Mogelijkheid om reviews te schrijven over glutenvrije bakboeken

Je hebt de mogelijkheid om reviews te schrijven over glutenvrije bakboeken. Dit betekent dat je jouw ervaringen en meningen kunt delen met andere bakliefhebbers. Door het schrijven van een review kun je anderen helpen bij het kiezen van het juiste boek voor hun glutenvrije bakavonturen. Je kunt bijvoorbeeld delen welke recepten je hebt geprobeerd, hoe goed de instructies waren en wat je van de smaak vond. Jouw review kan bakliefhebbers inspireren en begeleiden in hun zoektocht naar lekkere en glutenvrije baksels.

Ons favoriete recept van Fatima Abakka

Glutenvrije appeltaart

Tijd: 30 MIN. + 60 MIN. BAKTIJD

12 personen

Glutenvrij Appeltaartdeeg

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel (Vrij van gluten AH)
  • 100 gram amandelmeel
  • 200 gram ongezouten roomboter, in blokjes
  • 1 ei (M), losgeklopt
  • 120 gram witte basterdsuiker

Appeltaart vulling

  • 75 gram rozijnen
  • 1 kilo appels
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 3 tl kaneel
  • Snuf zout

Benodigdheden

  • 1 ei, losgeklopt (bestrijken)
  • abrikozenjam (bestrijken)

Bereiding

  1. Wel de rozijnen in warm water (15 minuten). Giet hierna af en laat uitlekken.
  2. Neem een kom en meng hierin alle ingrediënten voor het deeg. Kneed tot een samenhangend geheel. Laat het glutenvrije appeltaartdeeg in vershoudfolie gewikkeld 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes. Meng de appelstukjes met de rozijnen, suiker en kaneel.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden onder- en bovenwarmte (170 graden hetelucht).
  5. Vet de springvorm met een diameter van 26 centimeter goed in en bekleed de bodem eventueel met bakpapier. Neem 3/4e deel van het deeg en verdeel dit over de bodem en zijkanten van de springvorm. Druk stevig aan.
  6. Vul de met deeg beklede vorm met het appelmengsel.
  7. Gebruik het overgebleven deeg om daar repen van te vormen, ongeveer 1 centimeter breed. Dit wordt het raster bovenop je appeltaart. Verdeel de repen gekruist over de vulling en druk de uiteinden voorzichtig tegen de deegrand vast.
  8. Klop het ei los en bestrijk de deegrepen hiermee. Je glutenvrije appeltaart is klaar om de oven in te gaan! Bak 50 – 60 minuten in de voorverwarmde oven tot de taart gaar is en goudbruin kleurt.
  9. Direct na het bakken bestrijk je de bovenkant met wat abrikozenjam, voor een mooie glans. Laat de taart vervolgens 20 minuten in de springvorm afkoelen. Verwijder de springvorm daarna voorzichtig en laat verder afkoelen op een rooster.

KokenKoken