Glutenvrij kerstbrood met amandelspijs 

Een kerstbrood is een van de lekkernijen die in de meeste opkomen als ze denken aan eten met Kerst. Deze lekkernij bevat echter wel gluten en niet iedereen kan tegen dit ingrediënt. Om toch te kunnen genieten van dit zoetige brood tijdens het kerstontbijt of lunch, hebben wij een glutenvrij recept voor een kerstbrood met amandelspijs. Dit recept is geschikt om 12 stukken brood uit te halen.

Ingrediënten

  • 500 g witte broodmix (glutenvrij)
  • 350 ml lauwwarme melk
  • 250 g amandelspijs
  • 150 g rozijnen en/of cranberry’s
  • 50 g gesmolten (plantaardige) boter
  • 40 g (kokosbloesem) suiker
  • 30 g amandelschaafsel
  • 10 g gedroogde gist
  • 2 eieren of 100 g appelmoes
  • 1 el psylliumvezels of 1/2 el psyllium poeder
  • 1 el Ceylon kaneel

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Mixer of keukenmachine
  • Deegroller
  • Keukendoek
  • Bakplaat met bakpapier

Zelf aan de slag

  1. Doe de gist in een kom met de suiker en voeg al roerend de helft van de lauwwarme melk toe. Laat de kom vervolgens 10 minuten staan.

  2. Doe het meel in de mengkom en voeg het zout, de kaneel en de psylliumvezels toe. Meng deze ingrediënten door elkaar.

  3. Voeg de eieren of appelmoes, net als de melk, boter en de gist.

  4. Meng deze ingrediënten op een lage stand.

  5. Voeg daarna de rozijnen of cranberry’s toe en mix dit voor ongeveer 10 minuten op een lage stand.

  6. Maak een bol van het deeg wat je net op een lage stand gemixt hebt.

  7. Pak er een mengkom bij en vet deze in met olie.

  8. Dek het deeg af met een warme en natte theedoek en laat het rijzen voor 45 minuten.

  9. Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg vervolgens uit met een deegroller tot een ovale lap.

  10. Verdeel de amandelspijs over het deeg en vouw het deeg dicht.

  11. Draai het brood om, waardoor de naden onderop zitten.

  12. Dek het deeg af met een keukendoek en laat het voor 30 minuten rijzen.

  13. Verwarm de oven voor op 175 °C.

  14. Na de 30 minuten moet je het brood insmeren met ei of sojamelk en vervolgens verdeel je de amandelschaafsel eroverheen.

  15. Doe het kerstbrood in de oven voor ongeveer 40 tot 45 minuten. 

  16. Laat het brood na het bakken afkoelen, strooi er poedersuiker overheen en je kunt genieten van dit heerlijke kerstbrood.

Tips

  • Glutenvrije witte broodmix verkopen ze bij verschillende winkels zoals de Tuinen, Holland & Barrett, maar ook in de supermarkten bij het glutenvrije gedeelte.
  • Het laten staan van het gist voor 10 minuten is zodat het geactiveerd wordt.
  • De kerststol is klaar als het goudbruin is en hol klinkt als je erop klopt.