Glutenvrije oliebollen

Oliebollen staan synoniem aan de viering van oud en nieuw, maar in de meeste recepten vind je gluten terug en niet iedereen wilt dit of kan hiertegen. Goed nieuws, wij delen namelijk een recept met je voor glutenvrije oliebollen. Ze zijn net zo knapperig vanbuiten en zacht van binnen als de ‘traditionele’ variant. Dit recept is goed voor 18 oliebollen.

Ingrediënten

  • 500 gram glutenvrije broodmix
  • 400 milliliter bruisend water
  • 300 milliliter halfvolle melk
  • 7 gram droge gist
  • 1 citroen
  • 1 ei
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 0.5 theelepel zout
  • 2 liter frituurolie

Benodigdheden

  • Steelpan
  • Zeef
  • Mengkom
  • Rasp
  • Theedoek
  • Pollepel
  • Garde of mixer
  • IJsschep of 2 lepels
  • Frituurpan of pan met dikke bodem
  • Evt: keukenthermometer

Zelf aan de slag

  1. Verwarm de melk in de steelpan totdat het lauwwarm is.

  2. Haal de pan van het vuur, giet de gist en suiker erbij en laat dit voor 10 minuten staan. Je zult zien dat het gist zorgt voor een borrelend of schuimend effect.

  3. Pak de zeef erbij en zeef de bloem met het zout in een ruime mengkom.

  4. Maak de citroen schoon, rasp de schil en roer dit door de bloem.

  5. Maak een kuiltje in dit mengsel en breek het ei hierboven. 

  6. Voeg al roerend het melk mengsel toe.

  7. Voeg vervolgens al roerend het bruiswater toe en klop totdat je een egaal en elastisch mengsel hebt.

  8. Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek en laat het rijzen voor 1 uur op een warme vlek. Het volume zal verdubbelen.

  9. Na dit uur roer je het beslag kort door met een pollepel.

  10. Verhit de (frituur)pan tot 180°C. Gebruik eventueel de keukenthermometer om te kijken of de temperatuur constant blijft, met name als je een pan gebruikt.

  11. Doop de ijsschep of 2 lepels kort in de olie, vorm een oliebol en doe dit totdat er 4 tot 6 in de pan zitten.

  12. Bak ze goudbruin in ongeveer 7 minuten. Schep de bollen af en toe om, zodat ze egaal bruin worden.

  13. Haal de oliebollen eruit en laat ze uitlekken op keukenpapier.

  14. Zorg ervoor dat de olie weer op temperatuur is, voordat je een nieuwe lading bollen erin doet.

Tips

  • Als je lactosevrije oliebollen wilt, kun je de melk vervangen door plantaardige melk, zoals amandel- of sojamelk.
  • Gebruik een schuimspaan om de oliebollen uit de pan te halen, zodat je geen laag olie uit de pan meeneemt.