Kerstkransjes

Met veel plezier hebben we zelf een huis gebouwd die we straks op kunnen smikkelen. We gaan nu weer door met het volgende kerstrecept, die klein en compact is, maar wel een geweldige smaak en textuur heeft: kerstkransjes. Deze delicate koekjes bedekt met amandelschaafsel zijn iconisch voor kerst en zijn leuk om op tafel te zetten voor familie en vrienden. We nemen het je echter ook niet kwalijk als de koekjes als op zijn voordat ze de tafel konden halen.

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter, kamertemperatuur
  • 160 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram amandelschaafsel
  • Citroenrasp van een halve citroen
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 eierdooier
  • ½ theelepel baking soda
  • ¼ theelepel zout

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Deegroller
  • Vershoudfolie
  • Kerstkrans uitsteker of 2 ronde uitstekers, waarvan 1 kleine en 1 grote
  • Bakplaat met bakpapier

Zelf aan de slag

  1. Pak er een kom bij en doe hier de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in en meng dit door elkaar.

  2. Vervolgens meng je de eidooier erdoorheen.

  3. Meng er daarna de bloem en baking soda doorheen.

  4. Kneed alle ingrediënten tot een deeg, verpak dit vervolgens in vershoudfolie en laat het rusten voor 1 uur in de koelkast.

  5. Na dit uur verwarm je de oven voor op 170 °C en zorg je dat de bakplaat bedekt is met bakpapier.

  6. Kneed het deeg nog even kort en bestuif het werkblad met bloem.

  7. Rol het koekjesdeeg met een deegroller uit, totdat het een dikte heeft van ongeveer 4 millimeter.

  8. Steek met de kerstkrans uitstekers kransjes uit het deeg. Je kunt hiervoor ook ronde uitstekers gebruiken, waarvan je de kleine gebruikt om het gat in het midden mee te creëren.

  9. Overgebleven deeg kun je opnieuw uitrollen en er nog meer kransjes uithalen.

  10. Leg de kerstkransjes op een bakplaat, bestrijk ze met ei en doe er amandelschaafsel overheen.

  11. Vervolgens doe je de koekjes in de oven voor 13 tot 16 minuten, dus tot ze mooi lichtbruin gekleurd zijn.

  12. Na het bakken in de oven laat je ze afkoelen op een rooster.

Tips:

  • Als je deeg te plakkerig is, voeg je kleine hoeveelheden bloem toe totdat het minder plakkerig wordt.
  • Als het deeg te droog is, moet je vaak nog wat langer kneden en anders kun je er een beetje boter of melk doorheen doen.
  • Gebruik niet te veel bloem als je het werkblad bestuift, aangezien je dit terug zal proeven in de koekjes.
  • Je kunt bij deze koekjes niet voelen of ze gaar zijn, aangezien ze zelfs nog zacht zijn als je ze uit de oven haalt. Ze zullen pas hard worden als ze afkoelen, vandaar dat dit belangrijk is.