Koekjes bakken zonder boter kan net zo lekker zijn! Laten we een simpel en smakelijk recept samenstellen voor botervrije koekjes, met een alternatieve vetbron voor een rijke textuur en smaak. We zullen kokosolie gebruiken, een uitstekend plantaardig alternatief voor boter.

Recept voor Botervrije Koekjes

Ingrediënten:

  • 200 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 100 gram kokosolie, op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker (witte of bruine suiker)
  • 1 groot ei
  • 2 theelepels vanille-extract
  • Optioneel: 50 gram chocoladestukjes of noten

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder en zout.
  • In een andere kom, klop de kokosolie en suiker samen tot een glad mengsel.
  • Voeg het ei en vanille-extract toe aan het kokosoliemengsel en mix goed.
  • Voeg geleidelijk de droge ingrediënten toe aan het natte mengsel en roer tot een samenhangend deeg.
  • Voeg desgewenst de chocoladestukjes of noten toe.
  • Vorm met je handen of een lepel kleine koekjes en leg deze op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 10-15 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Deze botervrije koekjes zijn heerlijk knapperig met een lichte kokossmaak, wat ze een uniek karakter geeft. Perfect voor bij de koffie of als een gezond tussendoortje.

Wat kun je nog meer gebruiken als vervanging voor boter?

Voor boter is plantaardige vetstof alvast een makkelijk alternatief. Denk aan margarine of zonnebloemolie. Als er toch een beetje boter in het deeg mag, dan kun je de helft door plantaardige vetstof vervangen.

Wil je boter helemaal verbannen? Neem dan minder olie (7/8) dan de hoeveelheid boter in het recept. Olie maakt de koekjes namelijk vettiger. De uitzondering hierop is kokosolie. Daarvan kan je namelijk dezelfde hoeveelheid gebruiken als de boter in het recept. Maar: kokosolie bevat minder water dan boter en kan je koekjes dus droger maken.

Daarnaast kan je boter vervangen door lopende appelmoes, geprakte bananen of avocadopuree. Net zoals bij plantaardige vetstof worden je koekjes lekkerder als je slechts de helft van de boter vervangt. Voor knapperig gebak zoals zandkoekjes is het helemaal geen goed idee om deze ingrediënten te gebruiken omdat je koekjes dan zacht blijven. Het voordeel van deze alternatieven is wel dat je er ook eieren mee kunt vervangen. En omdat ze vanzelf zoet zijn, moet je zelfs minder suiker toevoegen aan je deeg.

Ook met yoghurt kun je koekjes zonder boter maken. Het blijft wel een melkproduct en is dus niet geschikt voor veganisten en wie intolerant of allergisch is. Yoghurt is vet en heeft veel smaak maar bevat meer vocht dan boter. In recepten met een kleine hoeveelheid boter (tot 250 gram), kun je de boter volledig vervangen door yoghurt. Griekse yoghurt geeft een iets vastere textuur zodat je deeg minder lopend wordt.