Koekjeshuis

Na het heerlijke recept van de sfeervolle kersttulband, gaan we door met onze reis. Inmiddels zijn we aangekomen bij het recept waarbij je niet alleen gaat bakken, maar ook moet bouwen. Het volgende recept is namelijk het koekjeshuis. Een stevige constructie gemaakt van heerlijk deeg, wat je kan versieren naar wens.

Ingrediënten

  • 600 gram poedersuiker
  • 375 gram bloem
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 120 gram eiwit
  • 120 milliliter honing
  • 85 gram ongezouten boter
  • 4 theelepels koekkruiden
  • 2 eetlepels water
  • 1 groot ei
  • 0.5 theelepel baking soda
  • ¼ theelepel zout

Benodigdheden

Zelf aan de slag

  1. Deeg voor de huisjes

  2. Gebruik dit sjabloon voor een koekhuisje, print deze uit en knip de onderdelen uit.

  3. Pak de kom erbij en doe hierin de bloem, baking soda, koekkruiden en het zout.

  4. Doe in een andere kom de basterdsuiker en boter en mix dit tot een glad en romig mengsel.

  5. Het ei, de honing en het water worden klop je op hoge snelheid door het mengsel heen.

  6. Schraap het mengsel van de zijkanten van de kom en mix het nogmaals goed door.

  7. Meng op lage snelheid de kom van stap 2 erdoorheen, dus het bloemmengsel. 

  8. Zodra het deeg dik is, verdeel je het in 2 gelijke delen. 

  9. Maak van deze 2 delen platte schrijven en pak ze in met vershoudfolie.

  10. Je plaatst ze daarna voor minimaal 2 uur en maximaal 3 dagen in de koelkast.

  11. Zodra het deeg lang genoeg in de koelkast heeft gelegen, kunnen we verdergaan. Verwarm de oven voor op 180C.

  12. Bekleed de bakplaten met bakpapier of een bakmat.

  13. Haal de schijven deeg uit de koelkast.

  14. Leg het beide stukken koekjesdeeg tussen 2 stukken bakpapier ligt. Zorg dat de 2 stukken deeg elkaar niet raken.

  15. Rol nu het deeg tussen het bakpapier uit tot plakken met een dikte van 1 of 2 centimeter.

  16. Bestuif de onderkant van je sjablonen uit stap 1 met bloem. Je wilt niet dat het deeg blijft plakken aan het papier.

  17. Leg de sjablonen op het deeg en snijd alle onderdelen uit met een mes of pizzasnijder. 

  18. Rol van het deeg dat je over hebt weer nieuwe plakken van 1 of 2 centimeter, zodat je alle onderdelen eruit kunt halen.

  19. Leg alle stukken deeg op een bakplaat, maar laat er wel ruimte tussen.

  20. Kleinere onderdelen kunnen afgebakken worden in 12 tot 13 minuten of totdat de randen lichtbruin zijn. De grotere onderdelen bak je voor 18 tot 20 minuten, of ook weer tot de randen lichtbruin zijn.

  21. Haal het vervolgens uit de oven en laat het afkoelen op een platte ondergrond, anders kunnen de randen gaan krullen.

Lijm voor de huisjes

  • Doe de eiwitten met 400 gram poedersuiker in een kom en klop het voor een paar minuten op lage snelheid.
  • Voeg de rest van de poedersuiker toe en klop het mengsel totdat het een dikte heeft van vla.
  • Deze icing doe je vervolgens in een knijpfles.
  • Bepaal waarop je het huisje wilt gaan bouwen en zoek spullen waarmee je de constructie overeind kan houden. Hiervoor kun je flesjes of knijpers gebruiken bijvoorbeeld.
  • Begin met de muren van je huis, 1 zijkant en de voorkant.
  • Spuit een laag icing op 1 lange kant en 1 korte kant van de zijkant van het huis en plak het vast aan de basis.
  • Gebruik flesjes of blikjes om de muren overeind te houden.
  • Spuit een lijn icing langs de onderkant van de voorkant van het huis.
  • Plak het vast op je basis en plak het aan de zijkant die er al staat. Houd dit een paar minuten vast, zodat je zeker weet dat het vastgeplakt zit.
  • Herhaal dit met de tweede zijkant van het huis en de achterkant.
  • Vul alle gaatjes, hoekjes en naden met icing en wees niet bang om er veel van te gebruiken.
  • Laat het huisje in ieder geval voor 1 uur drogen voordat je verdergaat met het dak.
  •  Spuit redelijk wat icing aan de binnenkant van 1 dakdeel en plak het aan de bovenkant op je huis. Houd dit een paar minuten vast.
  • Doe hetzelfde voor het tweede gedeelte van het dak.
  • De icing moet nu goed drogen voordat je verder kunt gaan met decoreren, dit duurt minimaal 3 uur.
  • Indien je wilt decoreren is het verstandig om de icing goed af te sluiten, want dit kan je als lijm gebruiken voor je decoratie.
  • Met icing kun je raampjes of een deur maken. Je kan het huisjes versieren met groen, witte en rode snoepjes. De mogelijkheden zijn hierbij eindeloos!

Tip: Wil je iets meer gemak of vind je het fijner om een mix te gebruiken? Bekijk dan hier een overheerlijke Bakmix voor Gingerbread

Op deze pagina: