Wat is een kookwekker?
Een kookwekker is een onmisbaar keukenhulpmiddel die je gebruikt om de tijd mee bij te houden tijdens het bakken of koken. Kookwekkers zijn vaak vierkant van vorm en ze geven een alarmsignaal af zodra de tijd voorbij is. Met behulp van een kookwekker zorg je voor consistentie, maar je bevordert ook de voedselveiligheid. Bovendien zijn ze te verkrijgen in verschillende soorten, zoals analoog, digitaal en multifunctioneel, waardoor er voor iedere keuken wel een geschikte wekker te vinden is.
Waarom zou je een kookwekker kopen?
Je vraagt je misschien af of deze kleine wekker waarde kan bieden in jouw keuken. Om de twijfel mogelijk bij je weg te nemen, zullen we hieronder toelichten waarom je een kookwekker aan moet schaffen en wat de voordelen ervan zijn/
Nauwkeurigheid
Door gebruik te maken van een kookwekker, heb je nauwkeurigheid bij het timen tijdens het koken of bakken. Deze nauwkeurigheid is van belang, aangezien je wilt voorkomen dat je maaltijden te lang of juist te kort gebakken worden. Als je bijvoorbeeld pasta overkookt, dan kan de smaak en textuur veranderen en dit wil je voorkomen. Als je eten te kort bakt, dan kan het niet geheel veilig zijn om te consumeren en ook dit heb je liever niet natuurlijk.
Consistentie
Er zijn genoeg gerechten waarbij consistentie van belang is, zoals het koken van eieren of het bereiden van dessert, hierbij komt een kookwekker goed van pas. Als amateurkok of professionele chef kan je dankzij de wekker perfecte resultaten behalen.
Multitasking
Nog een reden waarom kookwekkers geliefd zijn, is omdat ze de mogelijkheid bieden om meerdere gerechten tegelijkertijd te maken. Terwijl je het eerste gerecht op hebt gezet en de wekker aan hebt gezet, kan je weer verdergaan met de andere gerechten of pannen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het overschrijden van de kooktijd, want de wekker alarmeert je zodra het klaar is. Hierdoor kan je nog efficiënter werken in de keuken en complexere maaltijden bereiden en serveren.
Voedselveiligheid
We weten allemaal hoe belangrijk het is om eten te bereiden op de juiste temperaturen. Het doden van schadelijke bacteriën, in vlees bijvoorbeeld, is van belang voor een veilige consumptie. Een kookwekker zorgt ervoor dat je bij kunt houden hoelang het eten al opstaat, waardoor je eten de juiste kerntemperatuur kan bereiken en bacteriën doodt.
Gemak
Het laatste voordeel wat we bespreken is dat een kookwekker zorgt voor gemak in de keuken. Als je aan het multitasken bent in de keuken of tussendoor andere taken wilt doen, kan je de kookwekker aanzetten en zodra je een signaal hoort, kan je weer naar de keuken lopen. Het geeft je gemoedsrust, aangezien je je geen zorgen hoeft te maken over het vergeten van de tijd.
Kookwekker kopen? Hier moet je rekening mee houden
Een goede kookwekker moet voldoen aan een aantal eisen, afhankelijk van de doeleinden en jouw persoonlijke voorkeur. Om te beginnen heb je een analoge of digitale kookwekker, waarvan de digitale het meest verkocht wordt. Andere factoren waarop je moet letten, zullen we hieronder toelichten.
Analoog of digitale kookwekker
Een van de eerste beslissing die je neemt als je een kookwekker koopt, is of je een analoge of digitale variant kiest. Analoge wekkers zijn makkelijk in gebruik en ze hebben een klassieke uitstraling. Ze bieden wel minder functies aan dan een digitale wekkers. De digitale kookwekkers geeft de tijd nauwkeurig weer en het bevat vaak ook extra functies, zoals een countdown timer of een alarm dat zich kan herhalen.
Nauwkeurig
Het is van belang dat je kookwekker nauwkeurig is en geen afwijkingen heeft, want als dit wel het geval is, zou het invloed kunnen hebben op je gerecht. Digitale kookwekkers zijn vaak preciezer dan analoge kookwekkers, waardoor ze een betere keuze zijn voor chefs die gerechten maken die strikte naleving van de tijd vereisen. Echter, het kan bij sommige gerechten geen kwaad als het een minuutje langer opstaat, waardoor de analoge kookwekker ook nog steeds goed van pas komt.
Water- en hittebestendigheid
Het is verstandig om te zoeken naar een kookwekker die bestand is tegen water en hitte, aangezien het nog wel eens kan gebeuren dat ze in contact komen met hete oppervlakken of vloeistoffen. Bij bakken of de bereiding van koude gerechten heb je vaak wel genoeg aan een standaard digitale of analoge kookwekker, maar voor bereiding van hete gerechten, dus bijvoorbeeld als je frituurt, is een hittebestendige wekker van belang.
Stevigheid
Nog een factor om in je achterhoofd te houden is hoe duurzaam en stevig de kookwekker is. Een stevige constructie kan ervoor zorgen dat het langer meegaat, aangezien het dan niet breekt bij een stootje. Kies voor een kookwekker die gemaakt is van hoge kwaliteit materialen.
Alarmsignaal
Als je in de keuken zelf staat, hoeft het alarmsignaal niet heel luid te zijn, maar het is wel handig als je de kookwekker ook nog kan horen in een andere kamer. Het kan gebeuren dat je tussendoor andere huishoudelijke taken doet of gewoon even wegloopt, waardoor het wel belangrijk is dat je de wekker ook in de andere ruimtes hoort.
Instelbare tijd
Bedenk van tevoren wat tijdsduren zijn die je wilt gebruiken tijdens het koken. Sommige kookwekkers hebben een maximum tijdslimiet, dus als je van plan bent om gerechten te maken die lang op moeten staan, is het handig om een kookwekker uit te kiezen die zulke tijden bij kan houden.
Magnetische achterkant / ophangmogelijkheid
Om de kookwekker binnen handbereik te houden en om je keuken georganiseerd te houden, is het fijn om een kookwekker te hebben met een magneet of die je op kunt hangen.
Gebruiksgemak
Kookwekkers zijn te vinden in verschillende gebruiksgemakken, zoals een eenvoudige draaiknop of meer geavanceerd bedieningselement. Bedenk wat past bij jouw persoonlijke voorkeur.
Prijs
Kookwekkers zijn te vinden in een diversiteit aan prijzen, zo heb je ze voor een paar euro, maar ook voor een paar tientjes. Zoek naar een kookwekker die past binnen je budget, maar toch de eigenschappen heeft waar je naar op zoek was.
Welke verschillende soorten kookwekkers zijn er?
Er zijn veel verschillende kookwekkers te vinden, allemaal met unieke eigenschappen of bedoelt voor specifieke doeleinden. In dit kopje zullen we de meest voorkomende kookwekkers bespreken.
Analoge kookwekkers
Analoge kookwekkers zijn een klassieke keuze die met name veel gebruikt wordt door thuiskoks. De wekkers zijn makkelijk in gebruik en heeft een simpel ontwerp. Daarnaast zijn analoge wekkers op te winden, dus hoef je geen batterijen te gebruiken. Ook maken ze een luid, tikkend geluid, maar het kan bij deze wekkers ontbreken aan nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, in vergelijking met een digitale kookwekker.
Digitale kookwekkers
Digitale kookwekkers zijn erg geliefd, wegens hun nauwkeurigheid en precisie qua timing. Daarnaast hebben deze wekkers vaak functies zoals meerdere alarmen en het aan kunnen passen van het volume niveau en visuele signalen. Echter, sommige kunnen mensen de digitale wekkers minder fijn vinden, aangezien er batterijen in moeten. Ook kan het voor sommige mensen als ingewikkeld ervaren worden, maar gelukkig zit er een gebruikershandleiding bij die je alsnog kan helpen.
Multifunctionele kookwekkers
Multifunctionele digitale kookwekkers doen meer dan het meten van de tijd. Ze hebben extra functies, zoals ingebouwde thermometers waarmee je de temperatuur van je gerecht kan bijhouden. Doordat ze meerdere functies hebben, kan je ruimte in de keuken besparen, aangezien je niet een losse kookwekker of thermometer hoeft te hebben. Ook meten deze soort wekkers de temperatuur heel nauwkeurig.
Eierwekkers
Een kookwekker speciaal voor eieren is de eierwekker. Je hebt twee soorten, de ene leg je in het water en deze verkleurd tijdens het koken. Zodra de wekker een bepaalde kleur heeft, is het ei gaar. Daarnaast heb je een eierwekker die geluid maakt zodra het ei een bepaalde hardheid bereikt heeft.
Analoge kookwekker of een digitale kookwekker?
Kookwekkers zijn te vinden in analoog of digitaal, beide hebben ze dezelfde functie. Je stelt ze namelijk in op een bepaalde tijd en zodra de tijd voorbij is, klinkt er een geluid of alarm. Maar welke van deze wekkers is beter? En is de ene überhaupt beter dan de andere? Hieronder zullen we de eigenschappen van beide toelichten.
Analoge kookwekker
Een analoge kookwekker is heel simpel in gebruik. Je stelt de draaischijf in op de gewenste tijd, de wekker begint te tikken en je hoort een duidelijk alarm als de tijd voorbij is. Nog een voordeel aan deze kookwekker is dat ze geen bewegende delen hebben, waardoor er vrijwel geen kans is op storingen. Daarnaast hoef je voor de analoge kookwekker ook geen batterijen te gebruiken. Bovendien hebben ze een stevige constructie en kunnen ze lang meegaan.
Nadelen van de analoge kookwekker zijn dat ze minder nauwkeurig kunnen zijn dan een digitale kookwekker. Terwijl nauwkeurigheid erg belangrijk is bij bepaalde gerechten of bereidingswijzen. Ook heeft de kookwekker als enige functie dat je het als timer kan gebruiken, maar je kan het niet ook inzetten als thermometer bijvoorbeeld. Bovendien zijn er mensen die zich kunnen ergeren aan het tikgeluid dat een analoge kookwekker maakt.
Voordelen
- Eenvoudig in gebruik
- Betrouwbaar
- Geen batterijen nodig
- Duurzaam
Nadelen
- Minder nauwkeurig
- Beperkte functies
- Luider tikken
Digitale kookwekker
Digitale kookwekkers zijn ontzettend nauwkeurig, waardoor je alle processen in een keuken precies kunt volgen en timen. Ook hebben een aantal digitale kookwekkers extra functies, zoals meerdere timers of een ingebouwde thermometer. Daarnaast kan je de temperatuur gemakkelijk aflezen van het digitale scherm. Bovendien kunnen digitale kookwekkers vaak op langere tijden gezet worden dan analoge kookwekkers en je kan zelf het volume van de wekker bepalen.
Nadelen van de digitale kookwekkers zijn dat ze afhankelijk zijn van batterijen en dat ze sneller kunnen beschadigen als ze in contact komen met water. Echter, dit is niet bij iedere digitale wekker het geval. Ook kan de digitale kookwekker als ingewikkeld ervaren worden door mensen die niet bepaald technisch aangelegd zijn. Gelukkig zit er een gebruikershandleiding bij die je goed op weg helpt. Als laatste zijn de digitale wekkers ook een stukje duurder dan de analoge, maar ze zijn nog steeds verkrijgbaar in betaalbare prijscategorieën.
Voordelen
- Nauwkeurig
- Extra functies
- Gemakkelijk afleesbaar
- Langere alarmduur en instelbaar volume
Nadelen
- Batterij afhankelijk
- Gevoeliger voor schade
- Complex
- Duurder
Uiteindelijk is de conclusie dat beide wekkers ontzettend goed van pas kunnen komen in de keuken. De analoge kookwekker is geschikt voor simpele bereidingstijden, zoals het koken van aardappel of een gerecht dat in de oven moet, waarbij een minuutje extra geen kwaad kan. Indien je een kookwekker zoekt voor specifieker bereidingen, waarbij tijd van belang is, dan kan je beter kiezen voor een digitale kookwekker. Het is dus per situatie verschillend welke kookwekker 'beter' is of beter bij jou past.