Wat is een maatbeker?
Een maatbeker is een keukengerei dat er voor gemaakt is om zowel droge als vloeibare ingrediënten nauwkeurig af te meten. Het bestaat meestal uit een cilindrische container met een handvat en een schenktuit. Aan de binnen- of buitenkant van de beker kun je nauwkeurig de hoeveelheid van je ingrediënten aflezen, vaak wordt het aangeduid in milliliters, liters of cups. Behalve dat ze te verkrijgen zijn met verschillende inhoudsmaten, kun je ze ook vinden met aanduidingen voor verschillende ingrediënten, zoals voor meel of suiker. Daarnaast kun je maatbekers vinden in een variatie aan materialen, zoals roestvrij staal of kunststof. Je kunt maatbekers gebruiken om allerlei ingrediënten exact te meten. Dit kunnen vloeibare ingrediënten zijn, zoals water of olie, maar ook droge ingrediënten, zoals bloem of rijst. Bovendien kun je met de beker recepten tot op het detail volgen, waardoor je consistente en lekker smakende gerechten kan verwachten. In dit artikel zullen we verder ingaan op de voordelen, materialen, waar je op moet letten bij de aankoop en het onderhoud van de maatbeker.
Waarom zou je een maatbeker kopen?
Hoe goed een maatbeker van pas kan komen in de keuken, kan niet genoeg benadrukt worden. Voor iedere soort kok, professioneel of amateur, brengt de maatbeker veel voordelen met zich mee. Hieronder lichten we de belangrijkste voordelen van het gebruik van een maatbeker toe.
Nauwkeurigheid
Als je gaat bakken of koken wil je graag een perfect eindresultaat hebben, keer op keer. Als je een maatbeker gebruikt, kun je ingrediënten nauwkeurig afmeten, dit resulteert in het bereiden van een smakelijk gerecht met de juiste hoeveelheden ingrediënten.
Tijdsbesparing
Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een keukenweegschaal als je ingrediënten af wilt meten, maar dit duurt vaak iets langer. Je kan namelijk niet direct de ingrediënten erop leggen, aangezien de bloem, of een ander ingrediënt, anders over je gehele aanrecht ligt. Dus je gebruikt vaak een bak of kom, maar als je deze erop zet, moet je de weegschaal eerst op 0 zetten. In dit geval komt de maatbeker dus goed van pas, je gooit de ingrediënten in de beker en je weet gelijk hoeveel het is. Hiermee kan je dus aanzienlijk wat tijd besparen.
Eenvoudig te gebruiken
De maatbeker zorgt ervoor dat je nauwkeurig af kan meten, waardoor het voor iedere soort kok makkelijk is om te gebruiken. Ook zijn de maatbekers te vinden in een variatie aan formaten, waardoor je ook kleine of grote hoeveelheden met gemak kunt meten.
Voorkomt verspilling
Doordat je exacte afmetingen kunt doen met de maatbeker, kan je voorkomen dat je te veel of te weinig maakt of gebruikt. Hierdoor heb je geen overschot en voorkom je voedselverspilling.
Veelzijdigheid
Maatbekers kan je gebruiken om allerlei ingrediënten af te meten. Dit kunnen droge ingrediënten zijn, zoals bloem voor de pannenkoekenmix of suiker voor de karamel, maar ook vloeibare ingrediënten, zoals water voor in je broodbeslag.
Waarop letten bij het kopen van een maatbeker?
Aandacht voor detail is van belang als je een maatbeker aan wilt schaffen. Er zijn er een heleboel te vinden, goede en minder goede kwaliteit, met verschillende groottes en in een variatie van materialen. Welke maatbeker precies bij je past en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan zullen we voor je toelichten.
Materiaal
Maatbekers zijn te verkrijgen in verschillende materialen, zoals plastic, kunststof en roestvrij staal. Elk materiaal heeft unieke eigenschappen, zo is de kunststof maatbeker licht van gewicht en geschikt voor dagelijks gebruik. Glazen maatbekers daarentegen zijn bestand tegen hoge temperaturen en nemen geen geur op. Welke eigenschappen jij belangrijk vind of welk materiaal bij je past, is een persoonlijke keuze, maar het is ook afhankelijk van je doeleinden.
Maataanduidingen
Controleer of er duidelijke maataanduidingen op de maatbeker staan. Het is handig als je een beker hebt met zowel metrische als imperiale metingen. Metrisch is milliliters of grammen en imperiaal is kopjes of eetlepels. Deze verschillende metingen zijn handig als je gaat werken met zowel droge als vloeibare ingrediënten. Ieder recept heeft ook weer verschillende omschrijvingen van meeteenheden, waardoor het handig is als je beide hebt. Hieronder vind je veelvoorkomende maateenheden:
- Vloeistof aanduiding: Voor vloeistoffen worden milliliters of liters veel gebruikt.
- Droge ingrediënten aanduiding: Maatbekers die speciaal voor droge ingrediënten zijn, gebruiken vaak grammen of ounces.
- Kopjes: Maatbekers kunnen ook aanduidingen geven in kopjes, zoals 1/4 of 1 cup. Dit kan handig zijn voor specifieke verhoudingen.
- Amerikaanse maateenheden: Hier zal je termen als Fluid Ounces (fl oz) of cups veel tegenkomen. Cups is gelijk aan ongeveer 240 milliliter.
Handvat
Het is verstandig om te kijken naar het soort handvat van de maatbeker. Je wilt namelijk een handvat waarbij je grip hebt en die fijn in de hand ligt.
Schenktuit
Het is een klein detail, maar ook de schenktuit is een factor waarop je moet letten bij de aanschaf van een maatbeker. Een kegelvormige en smalle schenktuit zorgt ervoor dat je met nauwkeurigheid kunt afgieten en door dit precieze werk, kan je morsen voorkomen. Een brede schenktuit maakt het mogelijk om sneller te gieten en is ideaal voor dikkere vloeistoffen. Echter, het kan bij de brede schenktuit lastig zijn om de stroom te controleren, waardoor het minder nauwkeurig kan gaan.
Aanduidingen voor andere ingrediënten
Maatbekers zijn te verkrijgen met verschillende soorten aanduidingen, waarvan verschillende maateenheden, maar ook verschillende ingrediënten. De maateenheden van ingrediënten die je veel tegenkomt zijn water, melk, suiker, meel, rijst of pasta, specerijen of koffie. Hiervan is water de meestvoorkomende.
Maximale capaciteit en inhoud
Maatbekers zijn te vinden in verschillende groottes en met verschillende capaciteiten. Hieronder zullen we de 3 formaten maatbekers toelichten, van klein tot groot, waardoor je op basis hiervan zelf een keuze kan maken welke je nodig hebt.
Kleine maatbekers
Deze maatbekers worden ook wel maatlepels genoemd en ze zijn te verkrijgen voor hoeveelheden tussen de 1/8 theelepel en 1 eetlepel. Ze zijn geschikt voor het afmeten van kleine hoeveelheden ingrediënten, zoals kruiden of gist.
Middelgrote maatbekers
De middelgrote maatbekers variëren in hoeveelheid tussen 1/4 cup tot 1 cup. Vaak zijn ze te vinden met zowel metrische als imperiale markeringen, dus milliliters maar ook cups. Dit formaat is met name geschikt voor het afmeten van droge ingrediënten zoals bloem of pasta, maar ook voor vloeibare ingrediënten zoals olie.
Grote maatbekers
Grote maatbekers zijn te verkrijgen vanaf 2 cups tot 4 cups, dit komt ten minste het meeste voor, maar er zijn nog grotere maatbekers beschikbaar. Deze grote is handig voor het afmeten van grotere hoeveelheden vloeistof.
Vaatwasserbestendig
Als je de hele middag in de keuken hebt gestaan om lekkere (zoete) gerechten te maken, dan zie je vaak op tegen de afwas die volgt. Gelukkig zijn er maatbekers te vinden die in de vaatwasser mogen, waardoor je toch weer sneller klaar bent.
Hittebestendigheid
Het is geen must om een maatbeker aan te schaffen die hittebestendig is, aangezien veel mensen het gebruiken met koude ingrediënten. Maar als je wel van plan bent om warme vloeistoffen af te meten, dan moet je op zoek naar een hittebestendige maatbeker.

Welke verschillende soorten maatbekers zijn er?
Zoals we eerder al aangaven zijn maatbekers verkrijgbaar in een variatie aan materialen. Welk materiaal het beste is, is uiteindelijk een persoonlijke mening. Het is ook afhankelijk van de doeleinden die je met de maatbeker hebt, aangezien het ene materiaal simpelweg handiger is voor bepaalde recepten dan de ander. Hieronder zullen we de veelvoorkomende maatbekers toelichten.
Roestvrijstalen maatbekers
Maatbekers die gemaakt zijn van roestvrij staal zijn robuust, bestand tegen roest, corrosie en vlekken en gaan daarom ook lang mee. Het kan wel gebeuren dat de maateenheden van het materiaal af slijten, maar dit kun je voorkomen door een roestvrijstalen maatbeker aan te schaffen die maateenheden erin gegraveerd heeft staan.
Glazen maatbekers
Maatbekers gemaakt van glas zijn bestand tegen warmte, waardoor je ze dus ook in de magnetron kan doen om ingrediënten te smelten op juist op te warmen. Daarnaast hebben deze maatbekers duidelijke markering van de maateenheden en deze zijn goed af te lezen door het transparante materiaal. Glas is wel een zwaarder materiaal, waardoor het voor sommige mensen minder fijn is in gebruik en het is ook nog gevoeliger voor breuken. Als je besluit om een glazen maatbeker aan te schaffen, dan is het slim om te kiezen voor gehard glas, aangezien dit langer meegaat en tegen grote temperatuurschommelingen kan.
Kunststof maatbekers
Maatbekers die gemaakt zijn van kunststof kan je zowel voor droge als vloeibare ingrediënten gebruiken. Deze maatbekers zijn doorzichtig, waardoor je nauwkeurig de maateenheden af kan lezen. Daarnaast is dit materiaal licht in gewicht en mag het meestal in de vaatwasser, waardoor schoonmaken ook eenvoudig wordt. Nadelen van dit materiaal zijn dat er vlekken in het materiaal kunnen blijven zitten. Bovendien zijn ze ook niet bestand tegen hitte en ze hebben soms handvatten die fragiel zijn.
Plastic maatbekers
Plastic maatbekers zijn geliefd wegens het lichte gewicht en de betaalbare prijs. Nog meer voordelen aan plastic zijn dat het niet snel breekt en dat het vaatwasserbestendig is. Je kan deze maatbekers ook nog eens kopen in verschillende kleuren, waardoor ze leuk zijn om te gebruiken en in je keuken passen. Echter, het kan gebeuren dat bepaalde vlekken niet uit het materiaal komen of dat het materiaal vervormd. Daarnaast is de plastic beker ook gevoelig voor hitte of agressieve schoonmaakmiddelen. Bovendien kunnen de maateenheden van deze maatbeker best snel wegvagen.
Siliconen maatbekers
Siliconen maatbekers zijn flexibel, hittebestendig en ze hebben een natuurlijke anti-aanbaklaag. Doordat ze hittebestendig zijn, kan je ze ook goed gebruiken in combinatie met warme ingrediënten. De natuurlijk anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat je ingrediënten makkelijk uit de maatbeker komen en dat het schoonmaken achteraf ook eenvoudig verloopt. Siliconen behoudt daarentegen wel slechter de vorm en ze kunnen geuren of smaken absorberen van sterke ingrediënten.
Maatlepels
Maatlepels zijn handige keuken hulpmiddelen die het mogelijk maken om ingrediënten nauwkeurig af te meten. Daarnaast zijn ze veelzijdig, want ze zijn er in verschillende formaten, waardoor er voor vrijwel alle ingrediënten een fijn formaat te vinden is. Ook komen maatlepels vaak in verschillende formaten en zitten ze aan een ring vast, waardoor je ze altijd bij elkaar kunt houden. Als laatste voordeel hebben we dat de meeste lepels in de vaatwasser mogen en ze nemen ook niet veel ruimte in beslag, aangezien ze in elkaar passen. Nadelen zijn wel dat de maatlepels geen grote hoeveelheden ingrediënten kunnen meten. Bovendien zijn ze niet altijd bestand tegen hitte en kunnen ze redelijk snel beschadigen.
Hoe onderhoud je de maatbekers?
Om ervoor te zorgen dat de maatbeker zo lang mogelijk mee gaat en geen vlekken krijgt of geuren opneemt, is het van belang dat je het goed onderhoudt en schoonmaakt. Er zijn geen ingewikkelde stappen die je moet volgen en het is redelijk snel gebeurd. Hieronder zullen we je duidelijk uitleggen hoe je de maatbeker het beste schoon kunt maken.
Als eerste kun je in de gebruikershandleiding kijken welke aanwijzingen daarin staan. Je zorgt ervoor dat de maatbeker na elk gebruik schoongemaakt wordt. Je begint met eventuele eet resten eruit te halen en indien mogelijk doe je maatbeker in de vaatwasser. Als dit niet mag, dan maak je de maatbeker schoon met lauw warm water, afwasmiddel en een zachte spons. Gebruik geen harde spons of agressief afwasmiddel, want dit kan het materiaal of de maateenheden op de beker beschadigen. Na het afwassen maak je de maatbeker goed droog, want anders kan je bij materialen zoals roestvrij staal corrosie verwachten. Bij andere materialen zou er op den duur schimmel kunnen vormen als je niet goed afdroogt. Na het afdrogen bewaar je de maatbeker op een droge en koele plaats, zorg dat dit uit het zonlicht is, want anders kan de beker verkleuren. Als laatste is het slim om regelmatig te controleren of er beschadigingen op de beker zitten of dat er bepaalde geuren opgenomen zijn. Indien dit het geval is, kan je overwegen om de maatbeker te vervangen.