De beste Madeleine bakvorm van 2024

Wie kent ze niet, Madeleine cakejes, dé Franse specialiteit sinds jaar en dag. En wat is er nou leuker om ze een keer zelf te maken. Daar zijn speciale bakvormen voor, wat het gemakkelijk maakt om deze mooie lekkernijen te maken.

Omdat er zoveel soorten madeleine bakvormen zijn, kunnen wij ons goed voorstellen dat je niet weet welke je moet aanschaffen. Daarom hebben wij de 5 beste bakvormen voor Madeleine cakejes voor je uitgezocht en hier voor je in een top 5 geplaatst.

Onze Top 3

Onze favoriet

De Patisse Madeleine Pan is de ideale bakvorm voor het maken van heerlijke madeleine cakes. Deze kleine schelpvormige cake komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar is geliefd over de hele wereld.

 

 

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Kwaliteit

2e beste keuze

De Madeleine Bakvorm van Keufens is de perfecte keuze voor liefhebbers van deze traditionele Franse lekkernij. Met deze vorm, die in een set van 2 wordt geleverd, kan je 9 madeleines tegelijkertijd maken (18 in totaal), waardoor je snel en efficiënt kunt bakken.

 

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Kwaliteit

3e beste keuze

Bakvorm voor 24 mini madeleine van het merk Masterclass Lengte 27 cm Breedte 21 cm Hoogte 1 cm Afmetingen per madeleine 5 cm x 3 cm Met deze bakvorm bakt u de lekkerste madeleine cakejes!

 

 

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Kwaliteit

Op deze pagina:

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Startmetbakken.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteit verhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

De beste Madeleine bakvorm

De beste Madeleine bakvorm volgens onze onderzoeken en testen is de Patisse Madeleine Bakvorm - 12 Madeleines - 40 cm.

#1
Patisse Madeleine Bakvorm - 12 Madeleines - 40 cm

De Patisse Madeleine Pan is de ideale bakvorm voor het maken van heerlijke madeleine cakes. Deze kleine schelpvormige cake komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar is geliefd over de hele wereld.

Eigenschappen

Dit product is voorzien van een anti-aanbaklaag waardoor het gebak makkelijk uit de vorm loskomt en de vorm eenvoudig is schoon te maken.

Het gebruikte staal zorgt voor een optimale warmtegeleiding zodat het gebak mooi en egaal gaart.

Voordelen

  • Prachtig resultaat.
  • Met deze bakvorm kun je 12 madeleines tegelijk bakken.
  • Afmeting: 40 cm.

Eigen ervaring

We hebben de Patisse Madeleine Bakvorm grondig getest en waren zeer tevreden met de resultaten. Het is een mooie en stevige vorm die gemakkelijk in gebruik is. De cakejes zijn mooi egaal bruin en gemakkelijk uit de bakvorm gekomen. Je kunt er 12 tegelijk bakken, wat een prima aantal is. Wij raden deze vorm zeker aan!

Review

"Alleen maar positief: handig in gebruik, fraai design en goede kwaliteit."

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#2
Keufens Madeleine Bakvorm - Set van 2 - 18 Madeleines - Siliconen - Vaatwasserbestendig

De Madeleine Bakvorm van Keufens is de perfecte keuze voor liefhebbers van deze traditionele Franse lekkernij.

Eigenschappen

Met deze vorm, die in een set van 2 wordt geleverd, kan je 9 madeleines tegelijkertijd maken (18 in totaal)

De vorm is gemaakt van hoogwaardig siliconen materiaal, die een uitstekende warmtegeleiding biedt en ervoor zorgt dat jouw madeleines perfect worden gebakken.

Voordelen

  • Voor 18 madeleines 
  • Anti-aanbaklaag 
  • Vaatwasserbestendig 
  • Hittebestendig tot 230 graden

Nadeel

Een mogelijk nadeel van een siliconen madeleine bakvorm is dat deze niet altijd dezelfde warmtegeleidingseigenschappen heeft als metalen bakvormen, zoals staal of aluminium.

Eigen ervaring

We hebben deze Keufens Madeleine Bakvorm van siliconen uitvoerig getest en we waren erg tevreden met de resulaten. Je krijgt 2 vormen waardoor je in 1x 18 madeleines kan bakken. Dat is een mooi aantal voor als je visite hebt. Na gebruik kan hij gewoon in de vaatwasser, dat is luxe! Wist je dat kleine taartjes, cupcakes, chocolade-biscuitjes, en zelfs hartige hapjes zoals mini-quiches ook kunnen worden gemaakt in deze bakvorm?

Review

"Mooie bakvorm in de ideale kleur voor mijn keuken"

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#3
Masterclass Bakvorm voor 24 mini madeleines - 27 x 21 cm

Met deze bakvorm bakt u de lekkerste madeleine cakejes! Het merk Masterclass is één van de merken van de Engelse Thomas Plant. Hij is in 1850 begonnen met het produceren van keukenproducten en is uitgegroeid tot de grootste van Engeland! Het merk staat voor kwaliteit, uitstraling en service en dat is ook wat u kunt verwachten van de producten van Masterclass!

Eigenschappen

Bakvorm voor 24 mini madeleine van het merk Masterclass

  • Lengte 27 cm
  • Breedte 21 cm
  • Hoogte 1 cm
  • Afmetingen per madeleine 5 cm x 3 cm

Voordelen

  • Non-stick coating
  • Kan in de vaatwasser
  • Kan in de koelkast en vriezer

Nadeel

  • De vorm is maar 1 cm hoog

Eigen ervaring

Wat een leuke vorm is dit! De bakvorm voelt stevig aan en is gemakkelijk in gebruik. Het vertrouwde merk Masterclass doet zijn naam eer aan. Ze kwamen er mooi goudbruin uit en zaten niet vastgeplakt door de goede non-stick laag. De vorm is PFOA vrij, PTFE vrij en BPA vrij en kan na gebruik gemakkelijk gereinigd worden in de vaatwasser. Top dus!

Review

"Het is makkelijk in gebruik. Mijn eerste poging om madeleines te maken, is gelukt. Het is makkelijk schoon te maken. Ideaal voor een koekje bij de koffie :)"

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#4
Mastrad - Siliconen mini madeleine bakvorm

Siliconen mini madeleine bakvorm van Mastrad.

Eigenschappen

Totale formaat: 17.5cm x 33cm x 1cm.

Voor het maken van 20 mini madeleine cakejes van circa 3.5cm x 2.5cm.

Geschikt voor temperaturen van -40°C - 250°C.

Voordelen

  • Vrij van giftige stoffen
  • Vaatwasser bestendig
  • 24 mini madeleines

Nadeel

De prijs is wat aan de hoge kant voor een siliconen vorm

Eigen ervaring

We hebben deze Mastrad - Siliconen mini madeleine bakvorm uitvoerig getest en we waren verrast door de resultaten. De vorm is handig in gebruik en de madeleines plakken niet aan de vorm vast. Na gebruik kan de vorm in de vaatwasser.

Review

"Deze bakvorm doet precies waar hij voor is gemaakt. Praktisch in gebruik ook bij het bakken van grote hoeveelheden hoef je hem niet eerst te laten afkoelen. Echte aanrader!"

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#5
Knaak Madeleine Bakvorm - Siliconen - 9 madeleines

Wie houdt er niet van de heerlijke traditionele Franse Madeleines? We kennen ze allemaal en ze blijven gewoon heerlijk bij een kopje thee of koffie of bij een borreltje! Met deze siliconen bakvormen bak je maar liefst 9 stuks tegelijkertijd. Dit is een praktische en gebruiksvriendelijke tool voor elke zoetekauw!

Eigenschappen

  • Afmeting bakvorm: 17 cm (breedte) x 29 cm (lengte).
  • Afmeting madeleine: 4,5 cm (breedte) x 7 cm (lengte).
  • Aantal madeleines: 9 madeleines (ware grootte).
  • Kleur: Roodbruin.
  • Materiaal: Siliconen.
  • Maximale baktemperatuur: 230 °C.
  • Herbruikbaar.
  • Antikleef.
  • BPA vrij.
  • Vaatwas- en magnetronbestendig.

Voordelen

  • Onze siliconen bakvormen zijn BPA vrij en FDA gecertificeerd.
  • Ze verbruiken tot 25% minder energie dan klassieke metalen bakvormen dankzij de aanzienlijk kortere baktijd
  • Met de plooibare siliconen madeleine bakvorm van van Knaak maak je 9 overheerlijke madeleines op ware grootte.
  • Dankzij de antikleef eigenschappen (invetten hoeft niet!) blijven je madeleines nooit meer in je bakvorm plakken

Nadeel

Er zit geen fabrieksgarantie op het product

Eigen ervaring

Niks op aan te merken! De madeleine bakvorm hoef je inderdaad niet in te vetten, wat met deze vorm best wel tijd scheelt! Ze hoeven niet lang in de oven, dus je hebt in relatief korte tijd een heerlijke zoeternij op tafel!

Review

"Madeleinevormpjes. Samen met mijn kleinzoon ga ik hier fantastische monsters van maken. Succes verzekerd."

  • Warmteverdeling
  • Anti-aanbaklaag
  • Kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

Wat is een madeleine bakvorm? 

Als je een enthousiaste (thuis)bakker bent, dan heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord van madeleines. Voor degene die het niet kennen, dit zijn delicate Franse cakejes die perfect samengaan met een kopje thee of koffie. Het geheim achter het creëren van deze heerlijke lekkernij zit hem niet alleen in het recept, maar ook in de bakvorm die je gebruikt.

Een madeleine bakvorm heeft de vorm van kleine rechthoekige trays met meerdere uithollingen in de vorm van schelpen. In elke uitholling kan een individuele madeleine gebakken worden. Deze bakvorm is onmisbaar als je deze heerlijke Franse cakejes wilt maken.

Waarom zou je een madeleine bakvorm kopen? 

Als bakliefhebber vraag je je misschien af waarom je deze specifieke bakvorm nodig hebt voor het maken van de Franse lekkernij. Het antwoord ligt in de unieke eigenschappen van de madeleine bakvorm en hoe ze bijdragen aan het bakproces en het eindresultaat:

Schelpvormige uithollingen

De madeleine bakvorm heeft schelpvormige uithollingen die ontworpen zijn om deze karakteristieke cakejes te maken. Ze zorgen ervoor dat elke madeleine de perfecte textuur en vorm krijgt, met een licht knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Madeleines zijn perfect als ze een 'buikje' hebben.

Gelijkmatige warmteverdeling

Madeleine bakvormen zijn gemaakt van materialen die uitstekend warmte geleiden, zoals keramiek. Dit is van belang om ervoor te zorgen dat de madeleines consistent gaar worden en niet aanbranden.

Antiaanbaklaag

Madeleines zijn delicate cakejes en na het bakken moet je ze voorzichtig uit de vorm halen, om te voorkomen dat ze beschadigen of breken. Gelukkig zijn de meeste madeleine bakvormen voorzien van een anti-aanbaklaag, waardoor ze makkelijk uit de vorm te halen zijn na het bakken.

Efficiënt bakken

Het gebruik van een madeleine bakvorm zorgt ervoor dat je efficiënt bakt. Deze vorm verdeelt het beslag gelijkmatig en het zorgt ervoor dat de madeleines even groot zijn als het gaat om de vorm en de hoogte van het cakeje.

Madeleine bakvorm kopen? Houd hier rekening mee 

Er zijn een aantal overwegingen die handig zijn om in je achterhoofd te houden als je een madeleine bakvorm aan wilt schaffen. Hieronder lichten we de belangrijkste overwegingen toe:

Materiaal

Je vindt madeleine bakvormen in verschillende materialen, zoals siliconen of keramiek. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het ene materiaal geleidt warmte weer beter of kan tegen hogere temperatuur, terwijl een ander materiaal makkelijk is om schoon te maken. Overweeg deze voor- en nadelen en ga na wat het beste bij jouw persoonlijke voorkeur past.

Grootte

Madeleine bakvormen kan je verkrijgen in verschillende groottes als het gaat om het koekje zelf, maar ook de tray. Je kan dus ook een tray kopen voor mini-madeleines in plaats van het normale formaat, maar je kan ook een tray kiezen waarin je 40 madeleines tegelijkertijd kan bakken. Een grote tray is ideaal als je een grotere batch wilt maken.

Onderhoud en schoonmaak

Lees de handleiding goed door voordat je de bakvorm af gaat wassen. Sommige materialen kunnen in de vaatwasser, maar anderen kunnen alleen met de hand afgewassen worden.

Anti-aanbaklaag

Een madeleine bakvorm met anti-aanbaklaag is essentieel om ervoor te zorgen dat je de cakejes makkelijk uit de vorm kunt halen na het bakken, zonder dat ze breken of aan de bodem blijven plakken.

Warmtegeleiding

Een bakvorm met efficiënte warmtegeleiding is belangrijk voor het bakken van madeleines. Madeleines bak je namelijk door eerst de buitenkant te bakken en vervolgens alleen de binnenkant te laten rijzen. Hiervoor is goede warmtegeleiding van belang.

Welke verschillende soorten madeleine bakvormen zijn er? 

Madeline bakvormen zijn te vinden in verschillende groottes en van verschillende materialen. Hieronder lichten we de verschillende soorten toe:

Traditionele madeleine bakvormen

Het standaardformat madeleine bakvorm is geschikt voor de meeste recepten en het geeft je de klassieke madeleine als resultaat. Deze vormen zijn te vinden in allerlei materialen met goede warmtegeleiding en een anti-aanbaklaag.

Mini-madeleine bakvormen 

Deze kleine bakvormen zijn geschikt voor het maken van mini-madeleines. Deze cakejes passen goed bij een kopje thee of voor een high tea.

Grote madeleine bakvormen

Je kan ook kiezen voor een grote madeleine bakvorm, waarbij de bakvormen grotere uithollingen hebben. Deze bakvorm is handig als je op zoek bent naar een grotere portie van deze lekkernij.

Keramische madeleine bakvormen

Indien je de madeleines uit de bakvorm zou willen serveren, kan je kiezen voor een keramische bakvorm. Deze bakvorm is te vinden in verschillende kleuren en ontwerpen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor het oog. Ook houdt dit materiaal de cakejes lang warm.

Koperen madeleine bakvormen Een traditioneel materiaal voor de madeleine bakvorm is koper. Deze bakvorm is niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Ze bieden uitstekende warmtegeleiding en geven de madeleines een goudbruine kleur. Echter, deze bakvorm vereist wel meer onderhoud, zodat de glans van de vorm behouden wordt.

RVS madeleine bakvormen

Roestvrijstalen madeleine bakvormen zijn duurzaam en bestand tegen corrosie. Ze geleiden warmte uitstekend en hierdoor krijg je gelijkmatige bakresultaten. RVS-bakvormen zijn robuust en kunnen jarenlang meegaan.

Siliconen madeleine bakvormen

Madeleines zijn 'kwetsbaar', waardoor een siliconen madeleine bakvorm ideaal is voor het bereiden van deze cakejes. Het materiaal is flexibel en heeft een natuurlijke anti-aanbaklaag, waardoor je de koekjes er gemakkelijk uit haalt. Deze bakvorm is ideaal voor beginnende bakkers, dankzij het eenvoudige gebruik ervan. Schoonmaken van deze bakvorm is ook makkelijk gedaan, aangezien er (bijna) niks blijft kleven aan de vorm.

Op zoek naar een lekker recept? Die hebben we voor je!

Veelgestelde vragen

Hoe gebruik ik een madeleine bakvorm?

Vet de vorm goed in met (gesmolten) boter of bakspray. Een laagje bloem kan ook nog helpen om te voorkomen dat ze aan de vorm kleven. Bereid het madeleine beslag volgens het recept en vul de bakvorm. Zet ze vervolgens in de oven op de aangegeven temperatuur. Laat ze na het bakken nog even afkoelen voordat je ze serveert. Je kan ze bestrooien met een beetje poedersuiker voor een mooi effect. Eet smakelijk!

Hierboven kun je ook in het filmpje zien hoe je ze kunt maken.

Hoe maak ik mijn madeleine bakvorm schoon?

Zorg dat de bakvorm afgekoeld is voordat je hem gaat schoonmaken. Als er wat cake resten aan de vorm zitten, kun je hem even laten weken in water om alle resten los te krijgen. Gebruik een zachte borstel of spons om de bakvorm voorzichtig schoon te maken. Vermijd het gebruik van schurende materialen, zoals een schuursponsje, om de anti-aanbaklaag niet te beschadigen.

Kan ik een madeleine bakvorm in de vaatwasser doen?

Het wordt meestal aangeraden om madeleine bakvormen met de hand te wassen. Hoewel sommige bakvormen vaatwasserbestendig kunnen zijn, kan herhaaldelijk gebruik van de vaatwasser de antiaanbaklaag beschadigen en de levensduur van de bakvorm verkorten.

Wat is het beste materiaal voor een madeleine bakvorm?

De meeste madeleine bakvormen worden van metaal gemaakt, zoals staal of aluminium, omdat deze metalen de warmte goed verspreiden en zorgen dat je madeleines gelijkmatig gaar worden. Het is handig om een bakvorm te kiezen die een speciale laag heeft waardoor het deeg niet blijft plakken.

Hoe voorkom ik dat mijn madeleines aan de bakvorm blijven kleven?

Om te voorkomen dat je madeleines aan de bakvorm blijven plakken, is het belangrijk om de bakvorm vooraf in te smeren met een dun laagje boter of olie en een beetje bloem of cacaopoeder eroverheen te strooien. Zorg ervoor dat je overtollig bloem of cacao afschudt voordat je het beslag in de vorm doet. Als je een bakvorm hebt met een goede antiaanbaklaag, is dat ook handig om kleven te voorkomen.

Onze favoriet

De Patisse Madeleine Pan is de ideale bakvorm voor het maken van heerlijke madeleine cakes. Deze kleine schelpvormige cake komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar is geliefd over de hele wereld. Dit product is voorzien van een anti-aanbaklaag waardoor het gebak makkelijk uit de vorm loskomt en de vorm eenvoudig is schoon te maken. Het gebruikte staal zorgt voor een optimale warmtegeleiding zodat het gebak mooi en egaal gaart. Deze madeleinevorm maakt deel uit van de Classique serie van Patisse. Product kenmerken: Prachtig resultaat. Met deze bakvorm kun je 12 madeleines tegelijk bakken. Afmeting: 40 cm.

Beste prijs op BOL.com