Wat is een madeleine bakvorm?
Als je een enthousiaste (thuis)bakker bent, dan heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord van madeleines. Voor degene die het niet kennen, dit zijn delicate Franse cakejes die perfect samengaan met een kopje thee of koffie. Het geheim achter het creëren van deze heerlijke lekkernij zit hem niet alleen in het recept, maar ook in de bakvorm die je gebruikt.
Een madeleine bakvorm heeft de vorm van kleine rechthoekige trays met meerdere uithollingen in de vorm van schelpen. In elke uitholling kan een individuele madeleine gebakken worden. Deze bakvorm is onmisbaar als je deze heerlijke Franse cakejes wilt maken.
Waarom zou je een madeleine bakvorm kopen?
Als bakliefhebber vraag je je misschien af waarom je deze specifieke bakvorm nodig hebt voor het maken van de Franse lekkernij. Het antwoord ligt in de unieke eigenschappen van de madeleine bakvorm en hoe ze bijdragen aan het bakproces en het eindresultaat:
Schelpvormige uithollingen
De madeleine bakvorm heeft schelpvormige uithollingen die ontworpen zijn om deze karakteristieke cakejes te maken. Ze zorgen ervoor dat elke madeleine de perfecte textuur en vorm krijgt, met een licht knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Madeleines zijn perfect als ze een 'buikje' hebben.
Gelijkmatige warmteverdeling
Madeleine bakvormen zijn gemaakt van materialen die uitstekend warmte geleiden, zoals keramiek. Dit is van belang om ervoor te zorgen dat de madeleines consistent gaar worden en niet aanbranden.
Antiaanbaklaag
Madeleines zijn delicate cakejes en na het bakken moet je ze voorzichtig uit de vorm halen, om te voorkomen dat ze beschadigen of breken. Gelukkig zijn de meeste madeleine bakvormen voorzien van een anti-aanbaklaag, waardoor ze makkelijk uit de vorm te halen zijn na het bakken.
Efficiënt bakken
Het gebruik van een madeleine bakvorm zorgt ervoor dat je efficiënt bakt. Deze vorm verdeelt het beslag gelijkmatig en het zorgt ervoor dat de madeleines even groot zijn als het gaat om de vorm en de hoogte van het cakeje.
Madeleine bakvorm kopen? Houd hier rekening mee
Er zijn een aantal overwegingen die handig zijn om in je achterhoofd te houden als je een madeleine bakvorm aan wilt schaffen. Hieronder lichten we de belangrijkste overwegingen toe:
Materiaal
Je vindt madeleine bakvormen in verschillende materialen, zoals siliconen of keramiek. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het ene materiaal geleidt warmte weer beter of kan tegen hogere temperatuur, terwijl een ander materiaal makkelijk is om schoon te maken. Overweeg deze voor- en nadelen en ga na wat het beste bij jouw persoonlijke voorkeur past.
Grootte
Madeleine bakvormen kan je verkrijgen in verschillende groottes als het gaat om het koekje zelf, maar ook de tray. Je kan dus ook een tray kopen voor mini-madeleines in plaats van het normale formaat, maar je kan ook een tray kiezen waarin je 40 madeleines tegelijkertijd kan bakken. Een grote tray is ideaal als je een grotere batch wilt maken.
Onderhoud en schoonmaak
Lees de handleiding goed door voordat je de bakvorm af gaat wassen. Sommige materialen kunnen in de vaatwasser, maar anderen kunnen alleen met de hand afgewassen worden.
Anti-aanbaklaag
Een madeleine bakvorm met anti-aanbaklaag is essentieel om ervoor te zorgen dat je de cakejes makkelijk uit de vorm kunt halen na het bakken, zonder dat ze breken of aan de bodem blijven plakken.
Warmtegeleiding
Een bakvorm met efficiënte warmtegeleiding is belangrijk voor het bakken van madeleines. Madeleines bak je namelijk door eerst de buitenkant te bakken en vervolgens alleen de binnenkant te laten rijzen. Hiervoor is goede warmtegeleiding van belang.
Welke verschillende soorten madeleine bakvormen zijn er?
Madeline bakvormen zijn te vinden in verschillende groottes en van verschillende materialen. Hieronder lichten we de verschillende soorten toe:
Traditionele madeleine bakvormen
Het standaardformat madeleine bakvorm is geschikt voor de meeste recepten en het geeft je de klassieke madeleine als resultaat. Deze vormen zijn te vinden in allerlei materialen met goede warmtegeleiding en een anti-aanbaklaag.
Mini-madeleine bakvormen
Deze kleine bakvormen zijn geschikt voor het maken van mini-madeleines. Deze cakejes passen goed bij een kopje thee of voor een high tea.
Grote madeleine bakvormen
Je kan ook kiezen voor een grote madeleine bakvorm, waarbij de bakvormen grotere uithollingen hebben. Deze bakvorm is handig als je op zoek bent naar een grotere portie van deze lekkernij.
Keramische madeleine bakvormen
Indien je de madeleines uit de bakvorm zou willen serveren, kan je kiezen voor een keramische bakvorm. Deze bakvorm is te vinden in verschillende kleuren en ontwerpen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor het oog. Ook houdt dit materiaal de cakejes lang warm.
Koperen madeleine bakvormen Een traditioneel materiaal voor de madeleine bakvorm is koper. Deze bakvorm is niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Ze bieden uitstekende warmtegeleiding en geven de madeleines een goudbruine kleur. Echter, deze bakvorm vereist wel meer onderhoud, zodat de glans van de vorm behouden wordt.
RVS madeleine bakvormen
Roestvrijstalen madeleine bakvormen zijn duurzaam en bestand tegen corrosie. Ze geleiden warmte uitstekend en hierdoor krijg je gelijkmatige bakresultaten. RVS-bakvormen zijn robuust en kunnen jarenlang meegaan.
Siliconen madeleine bakvormen
Madeleines zijn 'kwetsbaar', waardoor een siliconen madeleine bakvorm ideaal is voor het bereiden van deze cakejes. Het materiaal is flexibel en heeft een natuurlijke anti-aanbaklaag, waardoor je de koekjes er gemakkelijk uit haalt. Deze bakvorm is ideaal voor beginnende bakkers, dankzij het eenvoudige gebruik ervan. Schoonmaken van deze bakvorm is ook makkelijk gedaan, aangezien er (bijna) niks blijft kleven aan de vorm.