New York Lemon-Vanilla Cheesecake

Een New York Lemon-Vanilla Cheesecake, een klassieker met een citrusachtige twist!

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 200 g digestive koekjes, fijngemalen
  • 100 g ongezouten boter, gesmolten

Voor de vulling:

  • 900 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 250 g kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • Rasp van 2 citroenen
  • Sap van 1 citroen
  • 4 grote eieren
  • 2 grote eidooiers
  • 200 ml zure room

Voor de topping (optioneel)

  • Vers fruit (bijvoorbeeld bessen)
  • Citroenschijfjes
  • Slagroom

Instructies

Voorbereiden van de bodem

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de fijngemalen koekjes met de gesmolten boter. Druk dit mengsel stevig aan in de bodem van een met bakpapier beklede springvorm.
  • Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Voor de vulling

  • Verlaag de oventemperatuur naar 160°C.
  • Klop in een grote kom de roomkaas glad. Voeg suiker, vanille-extract, citroenrasp en citroensap toe en klop tot een gladde massa.
  • Voeg de eieren en eidooiers één voor één toe, klop telkens goed na elke toevoeging.
  • Roer de zure room erdoor en zorg dat het mengsel glad en goed gemengd is.

Samenstellen en bakken

  • Giet de vulling over de afgekoelde koekjesbodem.
  • Bak de cheesecake 55-60 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de randen stevig zijn maar het midden nog een beetje wiebelt.
  • Zet de oven uit, open de ovendeur op een kier en laat de cheesecake in de oven afkoelen om scheuren te voorkomen.

Afkoelen en serveren

  • Koel de cheesecake volledig af en zet hem vervolgens minimaal 4 uur (of idealiter een nacht) in de koelkast.
  • Serveer met verse bessen, citroenschijfjes en eventueel een toefje slagroom.