Oliebollen uit de oven

Hoewel oliebollen meestal bereid worden in een frituurpan of pan met olie, vindt niet iedereen dit prettig werken. Voor degene die het liever op een andere manier bereiden, hebben we een recept voor oliebollen die je in de oven kunt bereiden. 

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 350 ml lauwe melk
  • 1 ei
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (optioneel)
  • 250 gram rozijnen of krenten (geweekt en uitgelekt)
  • Poedersuiker (om te bestrooien)

Benodigdheden

Zelf aan de slag

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.

  • Vet een roestvrijstalen muffinvorm in en giet in elke muffinvorm een theelepel olie.

  • Meng de gedroogde gist met een beetje van de lauwe melk en een snufje suiker in een kom. Laat het mengsel ongeveer 10-15 minuten rusten tot het begint te schuimen.

  • Zeef de bloem boven een grote kom en voeg het zout toe. Maak een kuiltje in het midden van de bloem.

  • Giet het gistmengsel, de rest van de lauwe melk, het ei, de kristalsuiker en vanillesuiker (indien gebruikt) in het kuiltje in de bloem. Meng alles goed door elkaar tot je een glad beslag hebt. Je kunt hiervoor een houten lepel of een elektrische mixer met deeghaken gebruiken.

  • Voeg de geweekte en uitgelekte rozijnen of krenten toe aan het beslag en meng ze er gelijkmatig doorheen.

  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag op een warme plaats ongeveer 1-2 uur rijzen, of tot het volume is verdubbeld.

  • Schep vervolgens het beslag met een ijslepel in de vormpjes.

  • Plaats de muffinvorm in de oven en bak het in 25 minuten gaar.

  • Haal ze uit de oven, bestrooi ze met poedersuiker en serveren maar!