Wat is een pizzaschep?
Een pizzaschep, soms ook pizza peel genoemd, is ideaal voor mensen die thuis graag pizza's bakken. De pizzaschep lijkt op een grote spatel met een plat, dun blad en een lange steel. De pizzaschep is bedoeld om de pizza eenvoudig in de oven te plaatsen en er weer uit te halen. Bovendien kan je de schep ook gebruiken om de pizza tijdens het bakproces te draaien.
Waarom zou je een pizzaschep kopen?
Als je een pizza aan het bereiden bent in de oven is het wel zo fijn dat de randen niet inzakken of de ingrediënten naar één kant schuiven. Een handig hulpmiddel hiervoor is de pizzaschep. Hieronder zullen we alle voordelen van een pizzaschep toelichten.
Gemakkelijk in de oven plaatsen en verwijderen
Met een pizzaschep kan je met gemak een pizza in de oven plaatsen en er weer uit halen, zonder dat je je handen verbrand of de pizza beschadigd. Voorkomt dat de pizza uitrekt
Het uitrekken van de pizza bij het in de oven schuiven kan ertoe leiden dat de pizza ongelijkmatig bakt en dat de oven rommelig kan worden. De pizzaschep zorgt ervoor dat er een soepele overgang is van het aanrecht naar de oven, zonder de pizza te vervormen.
Eenvoudig draaien tijdens het bakken
Er zijn een aantal ovens die niet gelijkmatig verwarmen, waardoor je pizza aan de ene kant juist te ver gaart en aan de andere kant een stuk minder. Met behulp van een pizzaschep kan je de pizza makkelijk draaien, zodat het gelijkmatig gebakken wordt.
Geschikt voor meer dan pizza
Een pizzaschep kan voor meer gebruikt worden dan voor het bakken van pizza's. Je kan er ook brood, taarten en gebak mee verplaatsen. Het is dus een veelzijdig keukengereedschap.
Pizzaschep kopen? Hier moet je rekening mee houden
Als je een pizzaschep aan wilt schaffen, zijn er een aantal overwegingen waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste overwegingen lichten we hieronder toe.
Het formaat van een pizzaschep is van belang, vooral als je bijvoorbeeld wat grotere pizza's maakt. De gemiddelde pizza heeft en diameter van 30 centimeter, dus zorg ervoor dat je voor een pizzaschep kiest waarmee je probleemloos je pizza kunt verplaatsen. Materialen Pizzascheppen zijn te verkrijgen in verschillende materialen, waaronder roestvrij staal, aluminium en metaal. Ieder materiaal pizzaschep heeft unieke eigenschappen, afhankelijk van je wensen kan je een keuze maken welk materiaal het beste bij je past.
Vorm
Je kunt pizzascheppen kopen in verschillende vormen, zoals rond, driehoekig en vierkant, vaak met ronde randen. Ronde pizzascheppen worden voornamelijk gebruikt voor thuis ovens, ze zijn makkelijk in gebruik en veelzijdig. Bovendien geven ze een traditionelere uitstraling aan je pizza’s. Vierkante pizzascheppen zijn geschikt voor traditionele pizza's met houtgestookte ovens. Daarnaast kan een vierkante vorm handig zijn als je grote pizza's maakt, aangezien deze vorm meer ruimte en ondersteuning biedt. Bovendien is de vierkante pizzaschep ideaal voor het bakken van pizza's in de buitenomgeving.
Vaatwasserbestendig
Je moet de meeste pizzascheppen met de hand afwassen, maar er zijn er ook te vinden die vaatwasserbestendig zijn. Hierdoor is het schoonmaken achteraf nog makkelijker.
Welke verschillende soorten pizzascheppen zijn er?
Pizzascheppen zijn te verkrijgen in een diversiteit aan vormen en maten. Hieronder lichten we veelvoorkomende soorten pizzascheppen toe.
Traditionele pizzaschep
Een traditionele pizzaschep heeft een lang handvat en ze worden veel gebruikt in pizzeria's. Met behulp van het lange handvat kan je eenvoudig pizza's draaien en uit de oven halen.
Hand pizzaschep
Een geliefde pizzaschep onder de thuisbakkers is de hand pizzaschep. Deze heeft een dunne rand die je met gemak onder de pizza schuift. Je kan deze schep gebruiken voor zowel ovens als barbecues.
Serveerplank pizzaschep
Serveerplank pizzascheppen zijn veelzijdig in gebruik en je kan er pizza's mee uit de oven halen, evenals ze ermee serveren. Deze soort schep is vaak gemaakt van hout en ze voegen een rustieke uitstraling toe aan je keukengerei.
Verschillende materialen voor een Pizzaschep
Het materiaal van je pizzaschep heeft invloed op prestaties en de duurzaamheid ervan. De meest voorkomende materialen lichten we hieronder toe.
Aluminium Pizzaschep
Pizzascheppen die gemaakt zijn van aluminium zijn licht in gewicht en sterk. Ze zijn te verkrijgen in behandeld en onbehandeld aluminium. Behandeld aluminium heeft een gladde afwerking en ze gaan lang mee als je ze goed onderhoudt. Onbehandeld aluminium behoudt de natuurlijke aluminium kleur en textuur.
Houten pizzaschep
Een pizzaschep die gemaakt is van hout heeft een schuine rand aan het uiteinde, waardoor je de pizza makkelijk van je werkblad of aanrecht kan schuiven. Ze zijn daarentegen niet ideaal om te gebruiken op een barbecue, aangezien de vlammen het hout kunnen beschadigen.
Roestvrijstalen pizzaschep
Roestvrijstalen pizzascheppen zijn zwaarder dan aluminium, maar ze zijn ook sterker en stijver. Dit materiaal is geliefd onder thuisbakkers aangezien de pizzaschep lang meegaat en bestand is tegen hitte.
Waar moet een goede pizzaschep aan voldoen?
Een goede pizzaschep moet het bakken van een pizza eenvoudiger en efficiënter maken. Hieronder zie je de criteria waaraan een pizzaschep moet voldoen.
Geschikte grootte
De grootte van een pizzaschep is van belang. Bij voorkeur moet de schep groot genoeg zijn om je pizza te ondersteunen en verplaatsen. De gemiddelde pizza is 30 centimeter in diameter, waardoor je met dit formaat schep dus altijd wel goed zit.
Dikte van het blad
Het blad van een pizzaschep moet dun genoeg zijn om onder de pizza te schuiven, maar stevig genoeg om de pizza te dragen zonder te buigen of vervormen. Een te dik blad kan het lastiger maken om de pizza te verplaatsen, maar een te dun blad kan een pizza beschadigen.
Hittebestendige steel
Aangezien je bij het bereiden van pizza's werkt met veel hitte, is het handig als de steel van een pizzaschep hittebestendig is. Met een hittebestendige steel kan je de pizza veilig in de oven plaatsen en er weer uit halen.
Duurzaamheid
Het is verstandig om te kiezen voor en pizzaschep die gemaakt is van een hoogwaardig materiaal, zoals rvs of aluminium. Deze materialen zijn roestbestendig, gaan lang mee en zijn makkelijk schoon te maken.
Handgreep ontwerp
Zorg ervoor dat het ontwerp van de handgreep van een pizzaschep comfortabel in de hand ligt en dat je goede grip hebt. Hierdoor kan je de pizzaschep gemakkelijk manoeuvreren.
Op basis van deze criteria kan je een verstandige keuze maken bij het kopen van een pizzaschep.
Een pizzaschep die aan al je eisen voldoet, zoals duurzaamheid, goede grip en een hittebestendige steel, zullen ervoor zorgen dat je nog meer geniet van het bereiden van pizza's.
Workshop
Krijg je al trek als je bovenstaand artikel gelezen hebt? En wil je zelf ook eens leren om heerlijke pizza's te maken? Dan hebben we 2 superleuke workshops voor je!
Pizza cursus proefles - Online
De roots van pizza chef Simon Giaccotto liggen in Italië. Zijn succesvolle IT-bedrijf gaf hij 15 jaar geleden op om zijn leven te besteden aan pizza. Met zijn bedrijf Viva la Pizza verzorgt hij exclusieve pizzacatering. Ook geeft hij les in pizza bakken en is hij een veelgevraagd spreker en consultant.
Het is zijn missie om Nederlandse hobby bakkers meer kennis bij te brengen over pizza bakken. Daar gelooft Simon veel meer in dan in recepten, omdat hij vind dat je moet gaan snappen wat er gebeurt tijdens het pizza bakken. Door z’n ervaring als pizza cateraar weet hij precies waar jij thuis ook tegenaan loopt. Na jaren zelfstudie en heel veel bakken schreef hij het standaardwerk “De Pizzabijbel”.
Daarnaast heeft hij al z’n kennis, tips en tricks in één online pizza cursus verwerkt. Een uitgebreide cursus waardoor je pizza’s altijd lukken omdat je exact begrijpt wat je doet. Vol kennis en kunde waarna je je creativiteit kunt gebruiken om zelf pizza’s te bedenken en te perfectioneren.
Niet op één datum (wanneer je niet kunt) en niet op een fysieke plek (net wat te ver, door de file en dan betaald parkeren). Je hoeft hem niet eens in je (overvolle) agenda te zetten om veel beter te worden in de keuken. Het kan allemaal online in je eigen tijd.
Simon laat je stap-voor-stap te laten zien wat je doet voor altijd succesvolle pizza’s die je met trots aan je gasten serveert.
Meld je hier aan voor deze gave online workshop!
Workshop "het perfecte pizzadeeg"
Wil je meer controle over je pizzadeeg?
Twijfel je soms aan je meel en bloem?
Zijn je pizza's nu soms goed en soms minder goed en weet je niet waar dat aan ligt?
Wil je weten hoe je de beste pizzabodem krijgt?
Knapperig, dun en krokant, altijd weer?
Je kunt een jaar lang kijken: waar en wanneer je maar wilt!
Meld je hier aan voor deze gave online workshop!