Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?
Startmetbakken.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteitverhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!
Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.
Het beste rijsmandje
Het beste rijsmandje volgens onze onderzoeken en testen is het Bondoo Rijsmandje Broodbakken - Banneton - Rond Ø 23 cm + Rijsmand Ovaal Ø 28 cm - Starterset
Wat is een rijsmandje?
Rijsmandjes, ook wel bannetons genoemd, zijn voor iedere bakker een must-have. Ze worden gebruikt om voorgevormd brooddeeg tijdens het rijzen te ondersteunen. Rijsmandjes helpen het deeg ook om de vorm te behouden. Dit is voornamelijk handig als je werkt met natter deeg met een hoger vochtgehalte. Dankzij het mandje voorkom je dat het deeg plat en plakkerig wordt. Door de zijkanten van de mand zal het deeg omhoog gaan rijzen, waardoor je een prachtig gevormd brood krijgt, zonder dat het plat wordt.
Waarom zou je een rijsmandje kopen?
Verbeterde deegstructuur
Een rijsmandje helpt je om de perfecte deegstructuur te krijgen. Het zorgt ervoor dat het deeg gelijkmatig kan rijzen en een luchtige, goed ontwikkelde kruim krijgt. Dit is vooral van belang bij recepten met een vochtiger deeg, zoals zuurdesem of ciabatta deeg, waarbij deeg zonder ondersteuning eenvoudig uit zou zakken.
Veelzijdigheid
Rijsmandjes zijn te verkrijgen in verschillende vormen en maten, waardoor je de mogelijkheid hebt om allerlei soorten broden te bakken. Of je nu ronde, langwerpige of driehoekig brood wilt maken, voor ieder soort brood is een geschikt rijsmandje te vinden.
Traditionele bak methode
Indien je houdt van traditioneel broodbakken, zijn er rijsmandjes van natuurlijke materialen zoals rotan of hout. Deze materialen worden al eeuwenlang gebruikt en ze dragen mee aan een ambachtelijke uitstraling van het brood.
Professionele uitstraling
Een rijsmandje zorgt voor een professionele uitstraling van je zelfgemaakte brood. Het helpt je om een mooie, gelijkmatige vorm en textuur op de korst van het brood te krijgen. Indien je broden wilt presenteren of verkopen, zal een rijsmandje het brood een mooie uitstraling geven.
Rijsmandje kopen? Hier moet je rekening mee houden
Als je een rijsmandje aan wilt schaffen zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden, zodat je het juiste rijsmandje vindt die bij je bak behoeften past. Hieronder zie je de belangrijkste factoren:
Vorm en maat
Rijsmandjes zijn te vinden in een variatie aan vormen, zoals rond, langwerpig, driehoekig of hartvormig. Ga dus op zoek naar de vorm die je nodig hebt of wilt gebruiken voor je recept. Ook is er per vorm meestal een variatie aan maten te vinden. Zorg er dus voor dat het mandje dat je aanschaft groot genoeg is voor je deeg hoeveelheid.
Materiaal
Rijsmandjes zijn te vinden in allerlei materialen, bedenk dus welk materiaal het beste bij je behoeften past. Je hebt rotan, houten, kunststof en stoffen rijsmandjes. Ieder met unieke eigenschappen, zoals ademend materiaal, wel of niet gevoelig voor schimmel en makkelijk in onderhoud. Welke eigenschappen je voorkeuren hebben is persoonlijk. Indien we je iets aan kunnen raden, zouden we adviseren om voor een rotan of houten rijsmandjes te gaan. Dit materiaal wordt het meeste en al eeuwenlang gebruikt.
Onderhoud
Overweeg hoeveel onderhoud je bereid bent te doen aan het rijsmandje. Sommige materialen vereisen namelijk vrijwel geen onderhoud, maar andere materiaal moeten juist heel goed onderhouden worden om schimmel of beschadiging te voorkomen.
Reiniging
De meeste rijsmandjes moeten met de hand gereinigd worden, maar er zijn ook mandjes te vinden die in de vaatwasser mogen. Dit moet dan wel aangegeven worden in de gebruikershandleiding van de fabrikant, let hier goed op!
Welke verschillende soorten rijsmandjes zijn er?
Nu je weet waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een rijsmandje, lichten we hieronder de verschillende soorten rijsmandjes toe en van welke materialen ze gemaakt zijn:
Vorm en soort rijsmandje
De vorm van een rijsmandje is van belang. Hieronder zijn je de meest voorkomende vormen rijsmandjes:
- Rond rijsmandje (boule): Dit rijsmandje wordt ook wel boule banneton genoemd en ze zijn ideaal voor klassieke ronde broden, zoals zuurdesembrood, boerenbrood of brood met noten. Dit mandje zorgt voor een gelijkmatige vorm van het brood en een mooie korstvorming.
- Ovaal rijsmandje (batard): Dit rijsmandje wordt ook wel batard bannetons genoemd en ze zijn geschikt voor langere, ovale broden zoals volkorenbrood en ciabatta. Het langwerpige mandje zorgt ervoor dat het brood gelijkmatig rijst en dat er een korst vormt. Hierdoor heb je een lekker smakend brood dat er ook nog visueel aantrekkelijk uitziet.
- Langwerpig rijsmandje (stokbrood): Langwerpige rijsmandjes zijn gemaakt voor het bakken van smalle, langwerpige broden zoals een stokbrood of ficelle. Ook dit mandje zorgt voor gelijkmatig rijzen van het brood en de vorming van een knapperige korst. De broden die je hiermee maakt, zijn ideaal voor bij tapas of soepen.
- Speciale vormen: Indien je op zoek bent naar een rijsmandje dat je brood een speciale vorm geeft, dan kun je kiezen voor mandjes in de vorm van een hart of een bloem. Je kunt hiermee je creativiteit uiten en deze rijsmandjes zijn perfect voor speciale gelegenheden. Deze mandjes zijn wel minder veelzijdig dan een standaardvorm zoals rond of ovaal, houd hier dus rekening mee.
Materiaal
Van welk materiaal een rijsmandje is, heeft invloed op de bakresultaten en het onderhoud van het mandje. Hieronder zie je de meest voorkomende en gebruikte materialen waaruit rijsmandjes gemaakt worden:
- Rotan: Dit is een natuurlijk materiaal dat licht en flexibel is. Je kunt het mandje vinden in rond, ovaal en langwerpige vorm. Ook krijg je een aantrekkelijk patroon op de korst van het brood dankzij deze rijsmand. Echter, het vereist wel zorgvuldig onderhoud en handmatige reiniging. Hiermee moet schimmelvorming voorkomen worden.
- Hout: Deze rijsmandjes zijn meestal gemaakt van hardhout, zoals beuken. Ze zijn stevig en hebben een rustieke uitstraling. Ook dit materiaal is ademend, waardoor er goede vochtregulatie is en er een mooie korst gevormd kan worden. Daarentegen zijn deze mandjes wel gevoelig voor schimmel en barsten bij onvoldoende onderhoud. Regelmatig reinigen en goed afdrogen is van belang.
- Kunststof: Rijsmandjes van dit materiaal zijn praktisch en hygiënisch met dank aan het BPA-vrije plastic. Ze vereisen weinig onderhoud, zijn vaak vaatwasmachinebestendig en kunnen dagelijks gebruikt worden. Het rijsmandje is minder luchtdoorlatend, waardoor de rijstijd iets langer kan zijn.
- Stof: Rijsmandjes van stof zijn gemaakt van natuurlijke vezels, zoals katoen of linnen. Meestal zijn ze voorzien van een verwijderbare en wasbare hoes. Ze zijn licht en ademend, waardoor je gelijkmatige rijzing krijgt en goede vochtregulatie. Ze laten meestal geen patroon achter op de korst.