Wat is een siliconen bakvorm?
Een siliconen bakvorm is een veelzijdig keukenhulpmiddel, gemaakt uit een rubberachtig materiaal genaamd siliconen. Dit materiaal is flexibel en duurzaam, aangezien het voornamelijk bestaat uit koolstof, zuurstof en silicium. De siliconen bakvormen zijn bestand tegen externe temperaturen, waardoor ze kunnen worden gebruikt in zowel de oven als de vriezer. Deze eigenschappen maken ze perfect voor vele bak toepassingen.
Waarom zou je een siliconen bakvorm kopen?
Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom bakkers, professioneel of voor de hobby, kiezen voor siliconen bakvormen. Hieronder lees je de belangrijkste redenen:
-
Duurzaamheid: Siliconen bakvormen zijn duurzaam dankzij het materiaal en kunnen jarenlang meegaan zonder kwaliteit of vorm te verliezen. In tegenstelling tot sommige andere materialen zal deze bakvorm niet roesten of afbrokkelen.
-
Anti-aanbaklaag: De siliconen bakvorm heeft een natuurlijke anti-aanbaklaag, waardoor je geen extra vet of olie hoeft toe te voegen om te voorkomen dat je taart blijft plakken aan de vorm. Dit maakt ze ideaal voor het bakken van fijn gebak, zoals cakes. Bovendien is het gezonder om geen boter of olie te gebruiken.
-
Hittebestendigheid: Siliconen bakvormen kunnen zowel in de oven als in de vriezer en kunnen temperaturen van -40 °C tot 230 °C aan. Je kan dus met gemak een ijstaart maken en in de vriezer plaatsen of een taart bakken in de oven.
-
Eenvoudig schoon te maken: De meeste siliconen bakvormen zijn vaatwasmachinebestendig, maar met de hand schoonmaken is ook snel gebeurd. Het materiaal absorbeert geen geur of smaak, waardoor je ze kunt gebruiken voor zoete en hartige gerechten, zonder dat het invloed heeft op de smaak.
-
Veiligheid: Siliconen bakvormen van hoge kwaliteit zijn vaak goedgekeurd door voedsel- en gezondheidsinstanties, zoals de FDA (Food and Drug Administration). Ze bevatten geen schadelijke stoffen zoals Bisfenol A (BPA) of lood, waardoor ze dus veilig zijn voor het gebruik in combinatie met eten.
Siliconen bakvorm kopen? Houd hier rekening mee
Voordat je een siliconen bakvorm aan wilt schaffen, zijn er een aantal overwegingen die je in acht kunt nemen om ervoor te zorgen dat je de beste kwaliteit krijgt:
Kies de juiste maat en vorm
Siliconen bakvormen zijn in allerlei maten en vormen beschikbaar, zoals een muffinvorm of taartvorm. Denk dus goed na welk gerecht je wilt bereiden en welke bakvorm er het beste bij past.
Hittebestendigheid
De meeste siliconen vormen kunnen temperaturen aan tot 230 °C, maar controleer dit altijd voor de zekerheid op de verpakking. Je wilt er namelijk voor zorgen dat de bakvorm temperaturen aankan waaraan je ze bloot wilt stellen.
Onderhoudsinstructies
Lees voor het gebruik de instructies van de fabrikant zorgvuldig door, zodat je begrijpt hoe je de bakvorm moet gebruiken en onderhouden. Zorgvuldige omgang vanaf het eerste moment, zorgt ervoor dat je de uiteindelijke levensduur van je bakvorm verlengt.
Fabrikant en kwaliteit
Als je het risico wilt verkleinen om een ondergeschikte of slechte bakvorm te kopen, is het verstandig om te kiezen voor een siliconen bakvorm van een fabrikant met hoge kwaliteit producten.
Certificeringen
Controleer of de bakvorm voldoet aan voedselveiligheidsnormen en certificeringen. Dit kan je herkennen aan een goedkeuring door een instantie zoals de FDA of een lokale instantie.
Welke verschillende soorten siliconen bakvormen zijn er?
Siliconen bakvormen zijn verkrijgbaar in een diversiteit aan vormen en maten, ieder geschikt voor andere doeleinden. Je hebt muffinvormen die ideaal zijn voor, zoals de naam al zegt, het bakken van muffins, maar ook cupcakes. Ze zijn voornamelijk verkrijgbaar in mini-muffin vormen en de standaard muffin grootte, ongeveer 5 of 6 centimeter in diameter. Dan heb je ook siliconen cakevormen. Deze zijn er in verschillende vormen, zoals rond, vierkant en rechthoekig. Hiermee kun je mooie cakes bakken, ongeacht de soort cakevorm die je nodig hebt. Nog een andere bakvorm is de siliconen taartvorm, ontworpen om de ideaal gevormde taarten te maken. Dankzij het flexibele materiaal haal je de taart er na het bakken gemakkelijk uit.
Indien je op zoek bent naar vormen voor thema-gebak of om een taart te decoreren, kan je kiezen voor speciale siliconen bakvormen, zoals dieren, hartjes of een mini tulband. Voor de liefhebbers van chocolade en ijs zijn er ook siliconen bakvormen beschikbaar waarmee je leuke traktaties kunt maken, maar ook zelfgemaakt ijs of decoratie van chocolade voor op een cake. Als laatste zijn er siliconen bakmatten en hoewel dit niet onder bakvormen valt, is de bakmat alsnog het noemen waard. De siliconen bakmat voorkomt dat er deeg aan je werkoppervlak blijft kleven en maakt het mogelijk om gemakkelijk deeg uit te rollen of om koekjes op te bakken.
Hoe maak je de siliconen bakvormen schoon?
Het schoonmaken van een siliconen bakvorm is eenvoudig, omdat de bakvorm een natuurlijk anti-aanbaklaag heeft waardoor voedsel niet snel blijft plakken aan het oppervlak. Daarom kan je de bakvorm net zo goed met de hand afwassen in plaats van in de vaatwasser te doen.
Als je de bakvorm wilt afwassen is het handig als je eventuele voedselresten eraf haalt met een spatel, zodat het niet in de afvoer terechtkomt. Vervolgens kan je de bakvorm met zeep en een vochtige doek afnemen. Gebruik geen schuurspons of staalwol, aangezien je hiermee de bakvorm kan beschadigen. Spoel het sop er vervolgens af en droog goed af voordat je de vorm weer opbergt.
Als er een vette laag op de siliconen bakvorm zit, kan je een papje maken met lauwwarm water en baking soda. Smeer dit op de bakvorm en laat het een aantal uur zitten. Vervolgens was je de bakvorm weer af met zeep en water en zorg je ervoor dat je het goed droogt.
Als afwassen en het gebruik van baking soda de bakvorm niet schoon krijgen, kan je er nog voor kiezen om de siliconen bakvorm in een voorverwarmde oven te plaatsen op een lage temperatuur voor 10 tot 15 minuten. Hiermee zouden hardnekkige vlekken los moeten komen.
Hoe bak je met Siliconen Bakvormen?
Bakken met een siliconen bakvorm is vrij eenvoudig, maar als je de bakvorm gaat gebruiken voor hitte, is het wel belangrijk om dit met beleid te doen. Ter voorbereiding plaats je de siliconen bakvorm op een andere bakplaat. Dankzij de bakplaat kan je het gerecht makkelijk in en uit de oven halen en je voorkomt bij morsen dat de bodem van je oven eronder zit. Vervolgens hoef je de bakvorm niet in te vetten, dankzij de anti-aanbaklaag van de bakvorm. Je kan er alsnog voor kiezen om dit wel te doen, maar het is uiteindelijk gezonder om geen vet of olie te gebruiken. Zodra je beslag klaar is, kan je het in de bakvorm gieten of scheppen. Zorg er wel voor dat je niet de gehele bakvorm vult, maar tot ongeveer 2/3 of 3/4 van de vorm, zodat je het risico op morsen voorkomt.
Nu de siliconen bakvorm gevuld is, kan je de bakplaat met bakvorm in de oven schuiven. Indien je een bakvorm hebt die donker is van kleur, kan het bakken iets langzamer gaan, voeg in dit geval ongeveer 5 tot 10 minuten toe aan de totale baktijd. Om de gaarheid te controleren, kan je een tandenstoker of cakeprikker gebruiken. Als er kruimels blijven plakken, is het nog niet gaar. Nadat het gebak klaar is, haal je de siliconen bakvorm uit de oven en laat je het afkoelen. Dit kan 30 minuten tot 45 minuten duren als je bijvoorbeeld een taart hebt gemaakt. Het afkoelen is van belang zodat het gebak nog steviger kan worden en zodat je het makkelijk uit de siliconenvorm kan halen. Het gebak is nu afgekoeld en vervolgens buig je de siliconen bakvorm voorzichtig om het gebak los te maken. Dankzij de flexibiliteit van het materiaal, voorkom je dat je creatie beschadigt. Nu het gebak uit de vorm is, kan je beginnen met decoreren of direct serveren.
Zijn siliconen bakvormen beter dan die van andere materialen?
Hoe zijn siliconen bakvormen te vergelijken met bakvormen van andere materialen, zoals aluminium of keramiek? Het antwoord hangt af van verschillende factoren en persoonlijke voorkeur.
Siliconen
Zoals eerder aangegeven is de siliconen bakvorm flexibel en heeft het een natuurlijke anti-aanbaklaag. Het verwijderen van gebak gaat gemakkelijk en met niet al te veel risico op beschadiging. Bovendien is deze bakvorm eenvoudig schoon te maken en het neemt niet veel ruimte in beslag als je het op wilt bergen.
Daarentegen kan de baktijd langer zijn dan aangegeven in het recept en kan het gebeuren dat de bakvorm minder steun geeft aan bepaalde baksels. Hierdoor kan het sneller inzakken of kunnen er scheuren ontstaan.
Aluminium
Bakvormen van aluminium daarentegen roesten niet en zijn goede warmtegeleiders, de bakvorm is dus snel warm, maar koelt ook weer snel af. Een nadeel hiervan is echter dat je gerecht onregelmatig kan garen, dat de bakvorm afval produceert en dat je op moet passen met zure ingrediënten.
Glas
Een glazen bakvorm is duurzaam, makkelijk te reinigen en je kan zien hoe het bakproces vordert. Ook is deze bakvorm ideaal voor gerechten met zure ingrediënten, want glas wordt hier niet door aangetast. Een nadeel is dan echter weer dat de baktijd langer kan duren en het gebak rijst minder dan in een andere vorm. Bovendien moet je de bakvorm eerst af laten koelen voordat je hem in de koelkast zet, want anders kan de vorm barsten.
Keramiek
Een bakvorm van keramiek is ideaal voor gerechten die je lang warm wilt houden nadat ze uit de oven komen, dankzij de goede geleiding van warmte. Ook zijn deze bakvormen duurzaam en je creatie bruint gelijkmatig. Daarentegen is keramiek een stuk zwaarder, breekbaar en je baksel uit de vorm halen gaat wat lastiger.
Welke bakvorm uiteindelijk de beste keuze is, hangt volledig af van de bak behoeften en persoonlijke voorkeur. Een combinatie van verschillende soorten bakvormen aanschaffen kan de juiste uitkomst zijn, zodat je per recept kunt beoordelen welke bakvorm het beste bij het recept past.
Overzicht van verschillende types bakvorm
Bakvorm Type |
Voordelen |
Nadelen |
Aluminium |
- Uitstekende warmtegeleiding |
- Kan voedsel snel laten aanbranden |
|
- Duurzaam en bestand tegen roest |
- Vereist vaak invetten of bekleden |
|
- Goede warmteverdeling |
- Kan reageren met zure ingrediënten |
|
|
|
|
- Lichtgewicht |
- Niet geschikt voor de vaatwasser |
Keramiek |
- Houdt warmte goed vast |
- Kan broos zijn en breken |
|
- Mooie presentatie |
- Langzamere warmtegeleiding |
|
- Geen invetten nodig |
- Vereist voorzichtig hanteren |
|
|
|
|
- Geschikt voor de vaatwasser |
- Duurder dan andere materialen |
Siliconen |
- Flexibel en anti-aanbaklaag |
- Kan vervormen bij zware belasting |
|
- Gemakkelijk schoon te maken |
- Soms moeilijk te hanteren |
|
- Vaatwasmachinebestendig |
- Vereist steun bij gebruik |
|
|
|
|
- Geschikt voor vriezer en oven |
- Minder knapperig resultaat |
Glas |
- Bestand tegen temperatuurschok |
- Kan breken bij snelle temperatuurwisselingen |
|
- Goede warmteverdeling |
- Kan voedsel aan de wanden laten plakken |
|
- Gemakkelijk schoon te maken |
- Zwaar en breekbaar |
|
|
|
|
- Geen reactie met voedsel |
- Vereist voorzichtig hanteren |
Metaal |
- Uitstekende warmtegeleiding |
- Kan voedsel snel laten aanbranden |
|
- Duurzaam en bestand tegen roest |
- Vereist vaak invetten of bekleden |
|
- Goede warmteverdeling |
- Kan reageren met zure ingrediënten |
|
- Geschikt voor de vaatwasser |
- Kan krassen of beschadigd raken |