Wat is een spatel?
Een spatel is een simpel keukengereedschap, maar toch ontzettend veelzijdig en onmisbaar. Het is een plat en vaak rechthoekig of driehoekig gevormd stuk gereedschap met een handvat. Spatels worden gebruikt om te roeren in gerechten, om voedsel om te draaien in een pan, om op te scheppen of te schrapen, maar ook om te mengen en uit te strijken. Spatels worden gemaakt uit allerlei materialen, voornamelijk siliconen, roestvrij staal of kunststof, maar ze zijn er ook te vinden in hout en nylon. Bovendien heb je een variatie aan vormen en groottes.
Waarom zou je spatels kopen?
Hieronder zullen we je uitleggen waarom een spatel een goede toevoeging is aan je keukengereedschap.
Voorkom beschadiging van pannen
Spatels zijn ervoor gemaakt om over de oppervlakken van pannen, schalen of potten te glijden, zonder dat je het krast of beschadigt. Als je anti-aanbakpannen gebruikt, zijn spatels van siliconen, kunststof of hout de beste keuze om de levensduur van je pannen of schalen te verlengen.
Veelzijdigheid
Spatels kunnen gebruikt worden voor allerlei taken, zoals omdraaien, roeren of ze kunnen je helpen bij het bakken, braden of grillen. Je kan dus je beslag voor een cake roeren of een pannenkoek omdraaien in de pan. Maar je kan de spatel ook gebruiken als pannenlikker, om de laatste restjes in de bakvorm te krijgen. De mogelijkheden met het gebruik van een spatel zijn eindeloos!
Handzaam in de keuken
Spatel zijn niet alleen veelzijdig, maar ook makkelijk in gebruik. Het gewicht van spatels is licht en ze liggen comfortabel in de hand, waardoor koken een stuk plezieriger wordt. Een goede spatel kan ook een verschil maken bij het bereiden van allerlei gerechten en recepten.
Bescherm je gezondheid
Siliconen en houten spatels zijn veilig qua voedselveiligheidsnormen, aangezien ze geen schadelijke chemicaliën afgeven bij hoge temperaturen. Andere materialen spatels zijn vaak ook veilig, maar controleer dit alsnog voor de zekerheid in de gebruikershandleiding.

Spatel kopen? Hier moet je rekening mee houden
Voordat je een spatel aanschaft, zijn er een aantal factoren die je in je achterhoofd kunt houden. De belangrijkste factoren lichten we hieronder toe.
Materiaal
Spatels zijn te verkrijgen in een diversiteit aan materialen, zoals siliconen, kunststof en roestvrij staal. Alle materialen hebben unieke eigenschappen, positief en iets negatiever.
Siliconen spatels zijn bijvoorbeeld soepel qua materiaal en ze voorkomen beschadigingen in je pannen of kommen. Houten spatels daarentegen zijn ideaal voor gebruik bij hoge temperaturen, maar ze moeten wel met de hand afgewassen worden. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen kwaliteiten en afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kan je kiezen welk materiaal bij jou past.
Hittebestendigheid
Hoewel veel spatels geschikt zijn voor zowel koude als warme temperaturen, is het van belang dat je dit alsnog van tevoren controleert in de gebruikershandleiding van de fabrikant. Indien een spatel niet bestand is tegen warme temperaturen, kunnen er giftige stoffen vrijkomen als je ze er alsnog aan blootstelt.
Reiniging
Het kan verstandig zijn om een spatel aan te schaffen die makkelijk schoon te maken is, dus en spatel met natuurlijke anti-aanbaklaag. Ook zijn er spatels die in de vaatwasser mogen, waardoor schoonmaken achteraf nog makkelijker is.
Ophangoog
Het is niet per se nodig, maar het kan handig zijn om een spatel aan te schaffen met een ophangoog. Hierdoor kan je de spatel ophangen aan een haak of rek in je keuken. Hiermee bespaar je weer wat ruimte in de keukenlade.
Er zijn ook spatels te vinden die extra eigenschappen hebben, dit kan je overwegen bij de aankoop. Extra eigenschappen kunnen zijn een spatel met dubbelzijdige kop, een spatel met extra lange handvat of spatels die speciaal zijn ontworpen voor specifieke taken, zoals pannenkoeken spatels.
Welke verschillende soorten spatels zijn er?
Spatels zijn er in diverse varianten, elk ontworpen om specifieke kook taken te vergemakkelijken. Hieronder lichten we de meestvoorkomende spatels toe.
Siliconen spatel
Deze spatels zijn geschikt voor anti-aanbakpannen, aangezien ze zacht en flexibel zijn. Ze beschadigen je pannen niet en zijn bestand tegen hoge, maar ook lage temperaturen. Met name voor het omscheppen en roeren van eten zijn deze spatels handig.
Houten spatel
Een klassieke keuze is de houten spatel, deze is met name geschikt voor koken op hoge temperaturen. Ze zijn meestal niet vaatwasserbestendig, want daarin breken ze snel, dus je moet ze met de hand afwassen.
Kunststof spatel
Kunststof spatels zijn ideaal voor dagelijks gebruik en ze mogen meestal in de vaatwasser. Deze spatels zijn betaalbaar en te verkrijgen in verschillende vormen en maten.
Roestvrijstalen spatel
Spatels van rvs gaan lang mee en ze zijn bestand tegen hoge temperaturen. Deze spatel is perfect voor grillen en bakken, maar ze zijn minder geschikt voor anti-aanbakpannen, aangezien je met deze spatel de bodem kan beschadigen.
Pannenlikker
Deze soort spatel heeft een plat en flexibel uiteinden. Het wordt gebruikt om beslag of deeg uit een kom te schrapen. Met het gebruik van pannenlikkers, kan je je bakresultaten maximaliseren.
Pannenkoeken spatel
Deze spatel heeft dunne uiteinden waardoor je er gemakkelijk mee onder een pannenkoek of omelet komt, zodat je deze om kan draaien zonder dat het scheurt of breekt.
Kartel spatel
Deze spatels hebben een gekartelde rand en hiermee kan je voedsel rechtstreeks uit de pan snijden. Daarnaast kunnen ze gebruikt worden om voedsel te serveren.
Vlees spatel
Een vlees spatel heeft vaak een knik in het gedeelte tussen het oppervlak waarmee je schept en het handvat. Hierdoor kan je veilig en gemakkelijk gehakt of hamburgers omdraaien, terwijl het handvat soepel in de hand ligt.
Vis spatel
Deze spatels hebben dunne randen en zijn geschikt voor het omdraaien van delicaat eten, zoals vis, eieren of mini pannenkoeken. Ze voorkomen dat het voedsel tijdens het bakken of draaien uit elkaar valt. Bovendien heeft deze spatel vaak gleuven, waardoor overig vet tussen de gleuven door kan druipen.
Spatel met gleuven
Zoals je waarschijnlijk al begrepen had uit de naam van deze spatel, is dit een spatel met een aantal gleuven in de kop. Hierdoor kan overtollig vet of vloeistof wegvloeien bij het omdraaien van voedsel of bij het serveren ervan.