Speculaaspoppen

Indien je nog geen genoeg hebt van de speculaas-smaak, hebben we nu een recept voor het maken van speculaaspoppen. Dit recept is goed voor ongeveer 5 speculaaspoppen, afhankelijk van de grootte. 

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 180 gram boter (kamertemperatuur)
  • 180 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels speculaaskruiden

Bakgerei

Zelf aan de slag gaan

  1. Doe de boter in een mengkom en roer de boter zacht met een mixer.

  2. Voeg het bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en 1/3 van het ei toe.

  3. Mix de ingrediënten op een rustige manier met de mixer en kneed vervolgens met de hand.

  4. Indien het deeg droog of brokkelig is, kan je nog wat meer van het ei toevoegen.

  5. Vervolgens verpak je het deeg in vershoudfolie en laat je het 1 of 2 uur rusten in de koelkast, een nacht kan ook. Hierdoor trekken de smaken goed in het deeg.

  6. Na deze twee uur verwarm je de oven voor op 170 °C en leg je bakpapier op de bakplaat.

  7. Haal het deeg uit de koelkast en kneed nog even door.

  8. Bestuif de speculaasplank met bloem of meel. Hierdoor komt de pop straks beter uit de vorm.

  9.  Duw het deeg in de vorm en snijd overig deeg eraf met een scherp mes. 

  10. De plank draai je nu om met een snelle beweging en geef er een tik om, zodat het deeg eruit komt. 

  11. Leg de pop op de bakplaat en herhaal dit voor de rest.

  12. Zodra de bakplaat vol ligt, plaats je het in de oven voor 20 tot 25 minuten.

  13. Zodra ze klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen. Doe dit eventueel op een rooster, want dan gaat het wat sneller.

Tips:

  • In dit recept maken we gebruik van een speculaasplank, deze zijn online en in fysieke winkels te verkrijgen voor prijzen tussen de € 5 en € 20. Indien je deze niet aan wilt schaffen, kun je het deeg uitrollen met een deegroller en er zelf een vorm van een pop uithalen. 
  • Je kunt de speculaaspoppen, nadat je ze uit de vorm haalt, nog een half uur in de koelkast plaatsen, zodat de tekening beter behouden wordt.

Op deze pagina: