Wat is een springvorm 24 cm?
Een springvorm is een bakvorm die bestaat uit 2 onderdelen: een platte bodem en een hoge verwijderbare ring. Op de zijkant van de springvorm zit een clip waarmee je de bodem los kunt halen van de ringvorm. Deze vorm wordt gebruikt voor het maken van taarten, cakes, quiches en andere lekkernijen.
Waar komt de naam "springvorm" vandaan? Deze naam komt van het feit dat de ring van de vorm omhoog kan worden gesprongen om de zijkanten van het baksel makkelijk te verwijderen, zonder dat je je creatie beschadigt. Met name voor delicaat gebak is deze vorm handig.
Springvormen zijn voornamelijk gemaakt van roestvrij staal, metaal en keramiek. Bovendien zijn de springvormen ook te verkrijgen in sets, waarbij je verschillende maten springvormen in 1 set hebt.
Waarom zou je een 24 cm springvorm kopen?
Perfect vorm behouden
Een 24 cm springvorm maakt het bakken van allerlei lekkernijen heel eenvoudig, zelfs als het delicaat is. Je kunt de zijkant van de springvorm verwijderen, zodat je op een voorzichtige wijze de vorm los kan krijgen van de delicatesse, zonder deze te beschadigen.
Diverse bak mogelijkheden
Een vorm met een diameter van 24 centimeter is het meest voorkomende formaat als het gaat om bakvormen. Dus voor vrijwel ieder recept wat je wilt maken, komt deze springvorm van pas. Je kan daardoor allerlei gebak maken, zoals een cake, kwarktaart en quiches.
Anti-aanbaklaag
De meeste springvormen hebben een anti-aanbaklaag, waardoor je gebak minder snel aan de bodem blijft plakken.
Voorkomt lekken
De brede bodem van de springvorm zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken over een lekkende vulling of lekkend deeg in de oven.
Gemakkelijk transport
Je gebak vervoeren in de springvorm van 24 centimeter kan gemakkelijk in deze bakvorm. Je houdt de randen gewoon om de taart heen en als je een keramieken springvorm hebt, wordt je gebak ook warm gehouden. Zodra je dan bij je bezoek aangekomen bent, haal je de zijkanten los van de bodem door middel van de clip aan de zijkant en kan je het gebak serveren.
24 cm springvorm kopen? Hier moet je rekening mee houden
Als je overweegt om een springvorm van 24 centimeter aan te schaffen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder geven we aan waar je allemaal op moet letten, voordat je een keuze maakt voor welke bakvorm je kiest.
Materiaalkeuze
Springvormen van 24 cm zijn te verkrijgen in verschillende materialen, ieder met unieke eigenschappen. De meest voorkomende materialen zijn roestvrij staal, metaal en keramiek. Roestvrij staal gaat lang mee en is roestbestendig, terwijl keramiek een mooie uitstraling heeft en warmte goed vasthoudt. Welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn, is een persoonlijke keuze.
Anti-aanbaklaag
Het kan slim zijn om te investeren in een springvorm met een anti-aanbaklaag. Deze laag zorgt ervoor dat je gebak er na het bakken makkelijker uitkomt. Ook is de vorm dan eenvoudiger schoon te maken, doordat er minder tot geen resten blijven plakken.
Afmetingen
Behalve de diameter van 24 centimeter, is er ook nog een verschil qua diepte van de springvormen. Een diepere vorm is handig voor een goed gevulde appeltaart en een minder diepe vorm is weer handig voor een quiche.
Onderhoud en reiniging
Controleer van tevoren hoe een springvorm te reinigen is. Sommige springvormen van 24 centimeter mogen gereinigd worden in de vaatwasser, maar dit mag zeker niet bij allemaal. Lees hiervoor dus goed de gebruikershandleiding van de fabrikant door.
Welke verschillende soorten springvormen van 24 cm zijn er?
Springvormen 24 cm zijn te vinden in een diversiteit van materialen. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende springvormen van 24 centimeter.
Deze vorm wordt het meeste gebruikt en is ideaal voor het bakken van taarten en cakes. Deze springvormen zijn meestal gemaakt van metaal of roestvrij staal, beide materialen gaan lang mee en verdelen warmte uitstekend.
Deze springvormen hebben hogere zijkanten en zijn bedoeld voor het maken van diep gebak, dus met meer vulling, zoals een cheesecake.
Keramische springvorm
Het materiaal keramiek ziet er visueel aantrekkelijk uit, waardoor het serveren van je lekkernij in deze vorm ideaal is. Deze vorm gaat lang mee en absorbeert geen geuren of smaken. Daarnaast kan deze springvorm tegen hoge temperaturen en verdeelt het de warmte goed.
Roestvrij stalen springvorm
Springvormen 24 cm van roestvrij staal gaan lang mee en zijn bestand tegen roest. Ook geleid deze vorm warmte goed tijdens het bakken, waardoor je gebak gelijkmatig gaart. Sommige van deze springvormen zijn ook vaatwasserbestendig, waardoor ze eenvoudig schoon te maken zijn.
Metalen springvormen van 24 cm zijn licht van gewicht, niet heel prijzig en ideaal voor iedere bakker. Ook dit materiaal biedt gelijkmatige verdeling van warmte.
Voor hoeveel personen is een springvorm van 24 cm?
Een springvorm met een diameter van 24 centimeter is geschikt voor het bakken van allerlei lekkernijen die bedoeld zijn voor een gezelschap van 8 tot 12 personen. Dit is echter wel afhankelijk van het soort gebak, recept en de portiegrootte. Deze vorm is dus ideaal om te gebruiken voor verjaardagen, traktaties of bijeenkomsten.