Wat is een taartschep?
Een taartschep is een keukenhulpmiddel die speciaal ontworpen is om te helpen het snijden en serveren van taarten en gebak. Het bestaat uit een plat en schep lemmet met een ergonomisch handvat, die recht is of er een knik in heeft. Het lemmet snijdt met gemak door het gebak heen, terwijl het de structuur intact houdt. Hierdoor kun je de zoete lekkernij in gelijke stukken verdelen. Vervolgens schuif je het lemmet onder de lekkernij, waardoor je de lekkernij op kunt tillen en op een bord kunt plaatsen om te serveren. Het handvat van een taartschep is ontworpen met comfort in het achterhoofd, waardoor een handvat fijn in de hand ligt en langere tijd gebruikt kan worden.
Waarom zou je een taartschep kopen?
Je hebt nu een beeld van wat een taartschep is en hoe je het kan gebruiken. Maar welke voordelen brengt dit keukenhulpmiddel met zich mee? Dit zullen we hieronder voor je toelichten.
Nauwkeurig snijden
Om te beginnen is een taartschep bedoelt om je taarten nauwkeurig mee te kunnen snijden. Het lemmet van het mes glijdt zonder enige moeite door het gebak heen, waardoor je een stuk uit de lekkernij kunt halen, zonder het algehele gebak aan te tasten.
Elegant serveren
Het gebruik van een taartschep helpt bij netjes snijden en serveren van taart. Door de taartschep te gebruiken heeft ieder stuk elegant afgesneden zijkanten, waardoor het serveren van je gebak er behalve lekker ook visueel aantrekkelijk uitziet.
Voorkomt verkruimeling
Je hebt net een heerlijk gebak bereidt in de oven en wilt deze aan gaan snijden met een mes. Je zet het mes erop en ziet gelijk dat de taart in begint te deuken. Je snijdt door de taart heen en dit gaat niet soepel, er brokkelen stukken af. Met een taartschep kan je dit alles gelukkig voorkomen. Met niet al te veel druk haal je het vlijmscherpe mes door de taart heen, zonder een afdruk op de taart achter te laten of last te hebben van verkruimeling van de taart.
Comfortabel gebruik
Het handvat van een taartschep is ergonomisch ontworpen. Het heeft perfecte grip, waardoor het niet uit je handen zal glippen of onaangenaam aanvoelt tijdens het aansnijden van je zoete lekkernij. Zelfs als je langere tijd bezig bent met de taartschep, zal het geen belasting zijn op de hand of pols.
Veelzijdigheid
Een taartschep is ontzettend veelzijdig. Je kan het namelijk inzetten op verjaardagen, bruiloften, familiediners en meer. Je kan er taarten en cakes mee aan snijden, maar bijvoorbeeld ook quiches of een lasagne. Je kunt de taartschep ook gebruiken om delicate lekkernijen los te halen van een bakplaat, zoals macarons of meringue.
Taartschep kopen? Hier moet je rekening mee houden
Je bent aangekomen bij het punt dat je een taartschep aan wilt schaffen, maar er zijn er zoveel te vinden dat je niet weet welke er bij je past. Om je hiermee op weg te helpen geven we je een aantal factoren om op te letten bij de zoektocht naar de juiste taartschep.
Materiaal
Om te beginnen is het verstandig om te letten op het materiaal van de taartschep, van zowel het lemmet als het handvat. Ze zijn te verkrijgen in materialen zoals roestvrij staal, kunststof, staal en aluminium, ieder met unieke kenmerken. Roestvrijstalen taartscheppen zijn stevig, gaan lang mee en zullen niet roesten of beschadigen, zelfs niet bij regelmatig gebruik. Dit keukenhulpmiddel gemaakt van kunststof is licht, verkrijgbaar in kleuren en betaalbaar. De aluminium variant daarentegen is ook licht van gewicht, maar ook ontzettend handzaam. Als laatste heb je een stalen taartschep die sterk is, lang meegaat en makkelijk is om te reinigen. Welk materiaal bij je past, is afhankelijk van de doeleinden en persoonlijke voorkeuren.
Lengte
Het is ook belangrijk om te letten op de lengte van een taartschep. Deze varieert tussen de 13 en 28 centimeter. Indien je van plan bent om grotere taarten of cakes te snijden, kan een langer lemmet je beter van pas komen. Maar voor kleine taarten of andere lekkernijen, heb je al genoeg aan een kleinere lemmet.
Scherpte van lemmet
Ook is het verstandig om te letten op de scherpte van het lemmet. Echter, dit kan niet online, maar soms staat er wel aangegeven hoe scherp een lemmet is. Indien je delicater gebak wilt snijden, komt een scherpere taartschep beter van pas, om te voorkomen dat je de lekkernij aantast.
Vaatwasserbestendig
De reiniging van een taartschep is ook het overwegen waard. Veel varianten mogen in de vaatwasser, waardoor het reinigen ontzettend eenvoudig is, maar dit is niet bij iedere taartschep het geval. Let hier dus goed op.
Prijs
Als laatste is het verstandig om op voorhand te bedenken wat je budget is. Je kunt een taartschep al vinden voor 5 euro, maar dit kan oplopen tot 80 euro. De prijs is afhankelijk van het materiaal, formaat en merk.
Welke verschillende soorten taartscheppen zijn er?
Taartscheppen zijn te verkrijgen in verschillende soorten, welke dat zijn zullen we hieronder kort toelichten.
Driehoekig taartschep met rechte zijdes
Om te beginnen heb je een driehoekige taartschep met rechte zijdes en daardoor scherpe hoeken. Hierdoor kun je strakke en rechte snedes maken, waardoor ieder stuk wat je snijdt consistent en netjes afgesneden is.
Driehoekig taartschep met ronde zijdes
Ook heb je een taartschep met driehoekig lemmet en ronde zijdes, voor een zachter en het meer organisch snijden van de taartpunten. Met de gebogen snede van de ronde zijdes
Taartschep met 1 ronde zijkant en 1 rechte kant
De taartschep is ook te verkrijgen met 1 ronde zijkant en 1 rechte zijkant, waardoor je kunt variëren per gebak hoe je het gebak aan wilt snijden. Indien je het gebak strak gesneden wilt hebben, komt de rechte kant je goed van pas.
Taartschep met een knik in het handvat
Als laatste heb je een taartschep met een knik in het handvat. Deze variant is bedoeld om meer grip en controle te hebben tijdens het snijden en serveren van gebak. Met name als je een grotere of zwaardere lekkernij moet serveren, komt deze taartschep je goed van pas.