Veel mensen zullen er al bekend mee zijn, maar de tompouce maakt een opmars doordat het gecombineerd werd met een croissant: de crompouce. Wij hebben nog een variatie op de iconische roze lekkernij met bakkersroom, namelijk de tompouce oliebol. Dit recept is goed voor ongeveer 20 oliebollen.
-
Verwarm 500 milliliter in een steelpan totdat het lauwwarm is.
-
Haal de pan van het vuur en roer de gist en 30 gram suiker erdoorheen. Je zult nu zien dat de gist begint te reageren.
-
Pak er een zeef en een mengkom bij en mix de bloem met het zout.
-
Maak een kuiltje in de bloem en breek hier een ei in.
-
Mix dit mengsel met deeghaken en voeg al roerend het gistmengsel toe.
-
Mix de bloem met het gistmengsel totdat je een egaal en elastisch beslag hebt.
-
Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek en laat het op een warme plek rijzen voor 1 uur. Het volume zal in deze tijd verdubbelen.
-
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit met een mespunt.
-
Pak er een hoge pan bij en giet hier de resterende 800 milliliter in samen met 75 gram suiker, het vanillestokje en het merg.
-
Warm dit alles op, maar laat het niet koken en laat het daarna op laag vuur staan.
-
Splits de resterende 6 eieren, want het eiwit ga je niet gebruiken.
-
Klop de eidooiers met de maïzena en resterende suiker tot een egaal mengsel.
-
Pak er een kom bij, doe hier koud water in en laat de gelatine weken.
-
Giet al roerend ¼ van de warme melk bij het mengsel van eidooiers en maizena.
-
Dit mengsel doe je vervolgens terug in de pan bij de rest van de melk.
-
Dit geheel kook je voor 4 tot 5 minuten op laag vuur totdat je een crème patissière hebt. Blijf goed roeren, zodat je geen klonten of aanbaksels op de bodem krijgt.
-
Haal de crème van het vuur en meng de gelatine er doorheen totdat het opgelost is.
-
Giet de crème in de ovenschaal, dek deze af met een stuk vershoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast voor 45 minuten.
-
Verwarm de (frituur)pan ondertussen tot 180 °C.
-
Roer het beslag door met een pollepel en doop de ijsbolletjestang of 2 lepels in de olie.
-
Je bakt de oliebollen per 4 of 5. Laat ze voorzichtig in de olie vallen en bak ze in 7 minuten goudbruin.
-
Schep de oliebollen om indien ze dit niet uit zichzelf doen.
-
Vervolgens schep je de bollen eruit en laat je ze afkoelen op keukenpapier voor 20 minuten.
-
Pak er een mengkom bij en meng hierin de poedersuiker, het water en de kleurstof tot een dik, roze glazuur.
-
Klop de crème patisserie luchtig met een garde en doe deze in de spuitzak met het spuitmondje.
-
Doop de oliebol met 1 kant in het glazuur en leg het met de glazuur kant naar boven op een schaal of bord.
-
Laat het uitharden voor ongeveer 5 minuten.
-
Snijd de oliebollen gedeeltelijk open vanaf de bovenkant. Je moet door het midden van de glazuurlaag heen snijden.
-
Spuit een laag patisserie crème in de oliebollen.
-
Als laatste kun je gaan genieten van deze creatieve en vrolijke tompouce.