Tompouce oliebollen

Veel mensen zullen er al bekend mee zijn, maar de tompouce maakt een opmars doordat het gecombineerd werd met een croissant: de crompouce. Wij hebben nog een variatie op de iconische roze lekkernij met bakkersroom, namelijk de tompouce oliebol. Dit recept is goed voor ongeveer 20 oliebollen.

Ingrediënten

  • 1.3 liter volle melk
  • 500 gram tarwebloem
  • 200 gram poedersuiker
  • 180 gram kristalsuiker
  • 50 gram maizena
  • 7 eieren
  • 7 gram droge gist
  • 2 eetlepels kraanwater
  • 1 vanillestokje 
  • 0.5 theelepel zout
  • 0.5 theelepel rode kleurstof
  • 2 liter zonnebloemolie 

Benodigdheden

  • Steelpan
  • Zeef
  • Mengkom
  • Mixer met deeghaken
  • Ovenschaal of bakvorm (20 bij 30 centimeter)
  • Vershoudfolie
  • Frituurpan of pan met dikke pan
  • Keukenthermometer
  • IJsbolletjestang of 2 lepels
  • Spuitzak met kartelmondje

Zelf aan de slag 

  1. Verwarm 500 milliliter in een steelpan totdat het lauwwarm is.

  2. Haal de pan van het vuur en roer de gist en 30 gram suiker erdoorheen. Je zult nu zien dat de gist begint te reageren.

  3. Pak er een zeef en een mengkom bij en mix de bloem met het zout.

  4. Maak een kuiltje in de bloem en breek hier een ei in. 

  5. Mix dit mengsel met deeghaken en voeg al roerend het gistmengsel toe.

  6. Mix de bloem met het gistmengsel totdat je een egaal en elastisch beslag hebt. 

  7. Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek en laat het op een warme plek rijzen voor 1 uur. Het volume zal in deze tijd verdubbelen.

  8. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit met een mespunt.

  9. Pak er een hoge pan bij en giet hier de resterende 800 milliliter in samen met 75 gram suiker, het vanillestokje en het merg.

  10. Warm dit alles op, maar laat het niet koken en laat het daarna op laag vuur staan.

  11. Splits de resterende 6 eieren, want het eiwit ga je niet gebruiken. 

  12. Klop de eidooiers met de maïzena en resterende suiker tot een egaal mengsel. 

  13. Pak er een kom bij, doe hier koud water in en laat de gelatine weken.

  14. Giet al roerend ¼ van de warme melk bij het mengsel van eidooiers en maizena. 

  15. Dit mengsel doe je vervolgens terug in de pan bij de rest van de melk.

  16. Dit geheel kook je voor 4 tot 5 minuten op laag vuur totdat je een crème patissière hebt. Blijf goed roeren, zodat je geen klonten of aanbaksels op de bodem krijgt.

  17. Haal de crème van het vuur en meng de gelatine er doorheen totdat het opgelost is.

  18. Giet de crème in de ovenschaal, dek deze af met een stuk vershoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast voor 45 minuten.

  19. Verwarm de (frituur)pan ondertussen tot 180 °C.

  20. Roer het beslag door met een pollepel en doop de ijsbolletjestang of 2 lepels in de olie. 

  21. Je bakt de oliebollen per 4 of 5. Laat ze voorzichtig in de olie vallen en bak ze in 7 minuten goudbruin.

  22. Schep de oliebollen om indien ze dit niet uit zichzelf doen.

  23. Vervolgens schep je de bollen eruit en laat je ze afkoelen op keukenpapier voor 20 minuten. 

  24. Pak er een mengkom bij en meng hierin de poedersuiker, het water en de kleurstof tot een dik, roze glazuur.

  25. Klop de crème patisserie luchtig met een garde en doe deze in de spuitzak met het spuitmondje.

  26. Doop de oliebol met 1 kant in het glazuur en leg het met de glazuur kant naar boven op een schaal of bord.

  27. Laat het uitharden voor ongeveer 5 minuten.

  28. Snijd de oliebollen gedeeltelijk open vanaf de bovenkant. Je moet door het midden van de glazuurlaag heen snijden.

  29. Spuit een laag patisserie crème in de oliebollen.

  30. Als laatste kun je gaan genieten van deze creatieve en vrolijke tompouce.

Tips

  • Als je het roze glazuur niet zelf wilt maken, kun je deze online bestellen of kopen bij onder andere de Albert Heijn.
  • We raden je aan om de oliebollen binnen 1 tot 2 dagen op te eten, aangezien ze dan het lekkerst zijn. Invriezen kan eventueel ook, voor een maand of 3.