Vegan oliebollen

Voor de mensen met een glutenallergie hebben we zojuist een recept gedeeld, maar er zijn ook genoeg mensen die volledig vegan eten. Om toch te kunnen genieten van oliebollen terwijl je deze leefstijl hebt aangenomen, delen wij een recept voor vegan oliebollen. Dit recept is goed voor 15 oliebollen.

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 500 milliliter amandeldrink
  • 250 milliliter kokend water
  • 150 gram rozijnen
  • 14 gram droge gist
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 liter arachideolie

Benodigdheden

  • Steelpan
  • Mengkom
  • Zeef
  • Houten lepel
  • Theedoek
  • Frituurpan of pan met dikke bodem
  • 2 eetlepels of ijsschep

Zelf aan de slag

  1. Doe de rozijnen in een kom en giet hier het kokende water bij.

  2. Laat dit 10 minuten staan en giet het vervolgens af.

  3. Verwarm in de tussentijd de amandeldrink in een steelpan totdat het lauwwarm is.

  4. Pak er een kom bij, doe hier gist en suiker in en roer de lauwwarme amandeldrink doorheen. 

  5. In een andere kom zeef je de bloem.

  6. Maak een kuiltje in de bloem en voeg hier gist met amandelmelk en het zout aan toe.

  7. Roer het mengsel met een houten lepel tot een compact beslag.

  8. Dep de rozijnen droog en meng deze door het beslag.

  9. Dek de mengkom met beslag af met een schone vochtige theedoek en laat het rijzen voor 1 uur.

  10. Als het beslag bijna 1 uur rijst, zet je de (frituur)pan en deze verwarm je tot 180 ºC. 

  11. Pak de eetlepels of ijsschep erbij, doop kort in de olie en schep er vervolgens hoopjes beslag mee.

  12. Laat de hoopjes beslag rustig in de olie vallen en bak er 4 of 5 tegelijkertijd in 8 minuten goudbruin.

  13. Neem de oliebollen vervolgens uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

  14. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en smullen maar!

Tips

  • Je kunt er ook voor kiezen om er geen rozijnen doorheen te doen, maar kaneel, stukjes appel of niks.
  • In plaats van plantaardige melk kun je ook bruisend water of donker bier gebruiken. Beide moeten wel op kamertemperatuur gebruiken. Deze 2 opties zorgen ervoor dat je oliebollen een stuk luchtiger worden. 
  • Je kunt het beslag ook 1 uur langer laten rijzen, zodat ze nog luchtiger zijn. Laat ze echter niet te lang rijzen, aangezien het beslag dan juist te luchtig kan worden.
  • De vegan oliebollen draaien uit zichzelf om, indien dit niet gebeurd is het beslag te luchtig en moet je het nog even goed omscheppen. 

No Milky Way - vegan lunch

Ontdek de meest verrukkelijke vegan lunchgerechten. Verkrijgbaar in hardcover boek of ebook. Winnaar Belgian Vegan Award: beste vegan kookboek.

Na het eerste – Vegan Award-winnende – No Milky Way kookboek met desserts is er nu de hartige opvolger: No Milky Way 2 – vegan lunch.

De inhoud

Meer dan 60 overheerlijke vegan lunchrecepten. Variërend van broodjes en spreads tot salades, soepen, stoofpotjes en vele andere – warme en koude – lunchgerechten.

Het zou je verbazen hoe je met vaak eenvoudige ingrediënten en een tikje extra voorbereiding een 100% plantaardig lunchgerecht kan klaarmaken.

Gerechten die je kan meenemen naar je werk/school/uitstap/…maar die je natuurlijk ook gewoon thuis kan nuttigen.

Vegan Ontbijt en Lunch loodst je op een gezonde manier door de dag. Met dit e-book is het elke dag feest zodra je wakker wordt en/of je lunchbox opent.

De meeste recepten zijn bovendien snel klaar en/of kan je makkelijk de avond ervoor klaarmaken. Het grootste deel van de gebruikte ingrediënten vind je bij de lokale supermarkt.

  • Smeuïge smeersels (als broodbeleg of groentendip)
  • Soepen – warm en koud – thermosflesje mee en huppa!
  • Originele Salades en wraps
  • Warme lunchgerechten
  • Met tips om je lunch mee te nemen.