Vegan red velvet cake

Een cake met een fluweelachtige structuur met een zoete cacaosmaak en een rode kleur, ditmaal plantaardig. Hierdoor ervaar je dezelfde smaaksensaties als bij de ‘normale’ variant, maar dan aangepast op specifieke dieetwensen. Uit dit recept kun je 12 punten halen.

Ingrediënten

  • 600 gram tarwebloem
  • 600 gram vegan cream cheese
  • 450 gram fijne kristalsuiker
  • 250 milliliter zonnebloemolie
  • 250 milliliter sojadrink ongezoet
  • 200 gram poedersuiker
  • 150 gram Vegan boter ongezouten
  • 4 eetlepel cacaopoeder
  • 4 theelepel vanille-extract
  • 2 eetlepel appel azijn
  • 2 theelepel rode kleurstof
  • 1½ theelepel baksoda
  • 1 banaan
  • 1 theelepel zout

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Zeef
  • Mixer
  • Garde
  • 2x Springvorm met een diameter van 18 centimeter

Zelf aan de slag

  1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 170 °C.

  2. Pak er een mengkom bij en zeef de bloem, baksoda, cacao en het zout erboven.

  3. Doe de vegan boter met de suiker in een andere mengkom en klop het in 8 minuten luchtig.

  4. Prak de banaan fijn met een vork.

  5. Voeg terwijl je blijf kloppen, de banaan, zonnebloemolie, soja drink, appel azijn en de helft van de vanille-extract en rode kleurstof toe aan de boter met suiker.

  6. Voeg vervolgens de droge ingrediënten aan dit mengsel toe en mix het op de laagste stand totdat alles goed gemengd is.

  7. Doe op de bodem van beide springvormen een stuk bakpapier.

  8. Verdeel het beslag over de springvorm en doe ze in de oven voor ongeveer 45 tot 55 minuten. Je kunt controleren of de cakes gaar zijn, door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit? Dan zijn de cakes klaar.

  9. Neem de cakes uit de oven en laat ze afkoelen in de koelkast voor een uur.

  10. Pak er een kom bij en mix hierin de vegan cream cheese los met een garde.

  11. Meng vervolgens beetje bij beetje de poedersuiker erdoorheen.

  12. Voeg daarna het vanille-extract erdoorheen en roer het nogmaals door.

  13. Bewaar het daarna in de koelkast totdat je er gebruik van gaat maken.

  14. Snijd de bovenkant van de cakes af zodat ze plat zijn en bewaar de afsnijdsels.

  15. Bestrijk de bovenkant van de 2 taarten met de helft van de frosting.

  16. Leg de 2 taarten op elkaar en leg de 3e taart en ondersteboven op.

  17. Bestrijk de bovenkant en zijkanten met de andere helft frosting die je nog over hebt.

  18. De afsnijdsels van net, kun je verkruimelen en gebruiken om de taart mee te versieren.

Tips

  • Het is ook lekker om de taart te garneren met munt of wat fruit, zoals bessen. 
  • Stop met mixen van het deeg zodra het goed gemengd is en er geen klonten meer inzitten. Als je te lang mengt kan de textuur van de cake dikker en minder lekker worden.
  • Laat het deeg van de vegan cake niet te lang staan voordat je het gaat bakken, want anders kan het de uitkomst van de red velvet cake beïnvloeden.