Wat is voedingskleurstof?
Voedingskleurstof is een veelzijdige toevoeging die wordt gebruikt om kleur te geven aan voedsel. Deze kleurstoffen zijn te verkrijgen in verschillende soorten en vormen, zoals vloeistoffen, pasta's, poeders en gels. Hierdoor kun je dus per recept een andere textuur of consistentie creëren met dit element. Het unieke aan voedingskleurstof is dat het je in staat stelt om je gebakken creaties nog aantrekkelijker en gezelliger te maken. Ook met themafeesten of verjaardagen komt het goed van pas. Je kan er bijvoorbeeld oranje pompoen koekjes mee maken of rode kerstballen. Je kan er ook voor kiezen om verschillende kleuren te mengen om er nog een creatievere lekkernij van te maken.
Waarom zou je voedingskleurstof kopen?
Je vraagt je misschien af wat voedingskleurstoffen toe kunnen voegen aan je assortiment, in dit kopje zullen we de voordelen ervan toelichten.
Verhoogde visuele aantrekkelijkheid
Daarnaast zijn voedingskleurstoffen te verkrijgen in een brede variatie aan felle, diepe en pastelkleuren. Hierdoor kun je zoete lekkernijen er visueel aantrekkelijker uit laten zien, bijvoorbeeld door ze in een bepaald thema te maken. De visuele invloed heeft een invloed op de voedsel waarneming. Levendige kleuren zorgen er bijvoorbeeld voor dat je eetlust gestimuleerd wordt.
Thema creaties
Door gebruik te maken van voedingskleurstoffen kun je allerlei seizoensgebonden traktaties maken. Met Pasen maak je gele koekjes in de vorm van eieren en rond Valentijnsdag maak je een gezellig roze cakeje. Het is ook een erg leuk en persoonlijk cadeau als je een vrolijk gekleurde creatie aan iemand geeft voor een verjaardag of jubileum.
Toegankelijk voor iedereen
Nog een groot voordeel van voedingskleurstoffen is dat het geschikt is voor iedereen. Op de verpakking staan richtlijnen aangegeven van de hoeveelheid druppels die je toe kan voegen aan een bepaalde hoeveelheid. Je hoeft dus geen expert te zijn om te kunnen experimenteren met alle vrolijke kleuren.
Voedingskleurstof kopen? Hier moet je rekening mee houden
Je bent nu bekend met de betekenis van voedingskleurstof en wat de voordelen ervan zijn. In dit kopje zullen we je op weg helpen bij de zoektocht naar de 'juiste' voedingskleurstof. Er zijn namelijk verschillende soorten en varianten te verkrijgen. Hieronder hebben we een aantal overwegingen die je in acht kan nemen.
Natuurlijk of synthetisch
Om te beginnen is het verstandig om te bedenken of je natuurlijke of synthetische kleurstoffen wilt. De natuurlijke variant wordt gewonnen uit bronnen zoals fruit, groente, kruiden en specerijen. De kleurstoffen bevatten geen schadelijke chemicaliën en zijn ideaal als biologische variant. De kleurintensiteit kan echter wel enorm verschillen en soms voegt en natuurlijke kleurstof een lichte smaak toe. De synthetische voedingskleurstof wordt gemaakt door middel van een chemisch proces. De kleuren zijn levendiger en langer houdbaar. Ook kun je bij deze variant goed de consistentie en intensiteit bepalen. Hierdoor kun je ze inzetten voor een breder variatie aan taken. Let er echter wel op dat sommige kleurstoffen afgeraden worden, zoals bepaalde varianten van blauw of rood. Bovendien kan een synthetische kleurstof effect hebben op de maag.
Soort kleurstof
Als tweede is het belangrijk dat je bedenkt in welke soort of vorm je de kleurstof wilt hebben. Hieronder lichten we de verschillende soorten toe.
- Gel- en pastavorm: Kleurstoffen in de vorm van gel of pasta zijn geconcentreerd en bieden intense kleuren. Hierbij hoef je geen extra vocht toe te voegen aan het recept. Ze zijn ideaal voor het kleuren van galzuur of fondant. Bovendien zijn ze handig bij het mengen van kleuren.
- Poedervorm: Kleurstoffen in poedervorm zijn ideaal voor droge mengsels zoals bloem, cacaopoeder of poedersuiker. Ze hebben vrijwel geen invloed op de textuur van het mengsel. Deze variant is ideaal als je wilt voorkomen dat je mengsel te vloeibaar wordt.
- Vloeistof: Vloeibare kleurstoffen zijn makkelijk om te mengen en kunnen voor vrijwel alles ingezet worden. Je kunt er beslag, deeg en andere vloeibare ingrediënten mee mengen. De consistentie kan echter wel veranderen na het toevoegen van vloeibare kleurstof.
Doeleinden
Het is van tevoren verstandig om te bedenken waarvoor je de voedingskleurstoffen wilt gaan gebruiken. Indien je het door een beslag wilt doen wat je nog af gaat bakken is het verstandig om te kiezen voor een soort die bestand is tegen hitte. Indien je het juist door koude desserts of lekkernijen wilt doen, moet je controleren of de kleurstof bestand is tegen de kou. Ook is het handig om te bedenken wanneer je de kleurrijke lekkernijen wilt maken en hoelang je ze wilt bewaren. Sommige kleurstoffen worden beïnvloed door licht of warmere temperaturen.
Veiligheid en regelgeving
Ook is het van belang dat je controleert of de voedingskleurstoffen goedgekeurd zijn door gezondheids- en voedselveiligheidsautoriteiten. Je hebt namelijk een aantal varianten die wel mogen, maar alsnog afgeraden worden. Je wilt natuurlijk wel de meest veilige variant aanschaffen.
Kwaliteit en prijs
Je kunt ontzettend veel voedingskleurstoffen vinden, in verschillende prijscategorieën. Je hebt genoeg budgetvriendelijke opties, zoals een set van 5 tot 10 kleuren voor 10 tot 15 euro. Indien je specifiekere wensen hebt, zoals meer kleuren of bepaalde eigenschappen, vallen de prijzen vaak wat hoger uit.
Welke verschillende soorten voedingskleurstoffen zijn er?
Inmiddels zijn we bij het laatste kopje van dit artikel aangekomen. Hierin zullen we een uitgebreidere toelichting geven van de verschillende soorten voedingskleurstoffen die te verkrijgen zijn.
Natuurlijke kleurstoffen
Als eerste heb je natuurlijke kleurstoffen die van natuurlijke bronnen komen, zoals fruit, groenten en kruiden. Deze kleurstoffen komen bijvoorbeeld van bietensap, spirulina of kurkuma. Ze zijn ideaal voor het licht willen kleuren van je zoete lekkernijen, de intense kleur krijg je niet met deze variant.
Synthetische kleurstof
Ook heb je synthetische kleurstoffen die chemisch geproduceerd worden en het meest voorkomen. Deze kleurstoffen geven intense kleuren aan je gebakken lekkernijen. Ook zijn ze bestand tegen verschillende omstandigheden, zoals licht, hitte of kou. Dit is echter wel verschillend per merk en vorm.
Gel- en pastakleurstoffen
Gel- en pastakleurstoffen hebben een dikke en geconcentreerde consistentie. Ze zijn ideaal om deeg, fondant en glazuur mee te kleuren. Je hebt maar een klein beetje nodig om een intense kleur te kunnen creëren. Je hebt geen extra vocht nodig om gebruik te kunnen maken van deze variant voedingskleurstoffen.
Poeder kleurstoffen
Poeder kleurstoffen zijn droog en poederachtig, waardoor ze ideaal zijn voor droge mengsels. Een voordeel is dat ze ook geen extra vocht toevoegen aan dit mengsel, ideaal bij een recept waarbij er vrijwel tot geen vocht bij moet.
Vloeibare kleurstoffen
Als laatste heb je waterige, vloeibare kleurstoffen die ideaal zijn voor alledaags gebruik. Ze zijn met name geschikt om beslag en glazuur mee te kleuren, maar ze kunnen wel de consistentie van ingrediënten aantasten.
Speciale kleurstoffen
Als laatste heb je speciale kleurstoffen, zoals lucht kleurstoffen, disco dust, maar ook glitters. Deze kleurstoffen zijn bedoeld om speciale effecten of accenten toe te voegen aan je gebakken creaties. Ze bieden een extra uniek visueel effect.