Wat is een wafelijzer?
Een wafelijzer bestaat al heel wat jaren. Deze zoete lekkernij ontstond in 1839 met een innovatieve kraam in het hart van Brussel. Dit concept werd snel opgepakt, maar pas in 1964 was het een wereldwijd fenomeen. Wat is een wafelijzer precies? Eigenlijk is dat heel simpel, het is een veelzijdig keukenapparaat waarmee je warme wafels kunt bereiden. Het apparaat heeft een bakplaat met ingebouwde verwarmingselementen, waardoor de plaat gelijkmatig verhit. Zodra je het beslag op de ijzeren plaat giet, begin het proces van bakken. Na enkele minuten wachten, en het tussendoor draaien van de wafel, krijg je een smakelijke wafel met knapperige buitenkant en zachte binnenkant.
Met de aanschaf van een wafelijzer kun je een variatie aan wafels bereiden. Je hebt ze namelijk voor Brusselse wafels, met ondiepe groeven en ze worden vaak geserveerd met poedersuiker. De Luikse wafel, deze is dikker dan de Brusselse variant. Het unieke aan deze wafel is de parelsuiker in het deeg. Dan heb je nog de hartvormige wafel of wafelfrietjes. Als laatste heb je de kniepertjes, een zoete, ronde en dunne wafel die zijn oorsprong vindt in Nederland. De aanschaf van een wafelijzer brengt vele voordelen met zich mee. Denk hierbij aan het snel en eenvoudig kunnen bereiden van de zoete lekkernij. Ook heb je veel keuzemogelijkheden wat betreft de vorm en dikte. Daarnaast kun je zelf bepalen welke ingrediënten op je wafel doet, waardoor je bijvoorbeeld een hartige wafel kunt bereiden. Behalve deze voordelen zijn er nog veel meer, en deze zullen we in het kopje hierna nader bespreken.
Waarom zou je een wafelijzer kopen?
Een wafelijzer is een vrij simpel keukenapparaat, maar toch kun je er veel mee doen. Welke voordelen dit handige apparaat met zich meebrengt, zullen we hieronder toelichten.
Zelfgemaakte wafels
Om te beginnen heb je met een wafelijzer de mogelijkheid om een zelfgemaakte wafel te bereiden. In de ochtend kun je het beslag maken en vervolgens kun je deze op de warme plaat gieten. Je huis vult zich met de heerlijke geur van een versgebakken wafel.
Variatie
Met een wafelijzer kun je zelf bepalen wat voor soort wafel je wilt, maar ook met wat voor toppings. Je kunt traditionele recepten uitproberen, zoals een wafel met poedersuiker of een Luikse wafel met gekaramelliseerde suiker erin. Ook kun je voor een andere creatie kiezen en een hartige wafel maken, met kip of spek bijvoorbeeld. Hierdoor heb je dus de vrijheid om een wafel te maken die aansluit bij je smaakvoorkeuren.
Geschikt voor elk moment
Wafels zijn niet specifiek bedoeld voor één moment van de dag. Bij het ontbijt kun je ze eten met fruit als topping. Ze kunnen ook worden gegeten voor de lunch met spek en kaas. Als laatste kun je ze ook eten als zoete lekkernij tussendoor of als toetje met simpelweg wat poedersuiker.
Gezinsvriendelijk
Wafels zijn geliefd bij zowel jong als oud, waardoor ze geschikt zijn voor het hele gezin. Je kunt wafels eten met het hele gezin of samen met de kinderen de wafels versieren. Dit is weer een activiteit die het gezin dichter bij elkaar brengt.
Individuele aanpassing
Je hebt zelf de controle over het garingsproces van je wafel. Je kunt zelf bepalen welke bruiningsgraad je wilt. Ga je voor een iets knapperigere buitenkant of toch een lichtere, zachte kortst? Een wafelijzer stelt je in staat om volledig zelf te bepalen hoe je wafel eruit komt.
Wafelijzer kopen? Hier moet je rekening mee houden
Als je overweegt om een wafelijzer aan te schaffen, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Welke factoren dit zijn, zullen we hieronder nader toelichten.
Materiaal
Om te beginnen is het van belang om te bedenken van welk materiaal je een wafelijzer wilt. Het materiaal verschilt per onderdeel van het ijzer. De bakplaat is vaak gemaakt van materialen zoals aluminium, gietijzer of roestvrij staal. Aluminium is een lichter materiaal wat snel opwarmt, maar ze zijn gevoelig voor beschadigingen. Gietijzeren bakplaten houden warmte lang vast en zorgen voor gelijkmatig gegaarde wafels. Roestvrijstalen platen gaan langer mee, zijn makkelijk om te reinigen, maar hebben wel meer tijd nodig om op te warmen. De behuizing van een wafelijzer is vaak gemaakt van gietijzer, plastic of roestvrij staal. Een gietijzeren behuizing heeft een nette uitstraling, maar weegt wel meer. Een plastic behuizing is licht van gewicht, maar beschadigt snel. Een roestvrijstalen wafelijzer gaat het langst mee van alle materialen.
Soorten wafels
Ook is het verstandig om op voorhand te bedenken welk soort wafelijzer je wilt. Je hebt een ijzer voor Brusselse wafels, Luikse wafels, hartvormige wafels, wafelfrietjes of kniepertjes. Het is dus afhankelijk van je doeleinden en wensen welk soort wafelijzer bij je past.
Temperatuurinstellingen
Nog een belangrijke factor van een wafelijzer is wat voor soort temperatuurinstellingen het heeft. Je hebt ze met instelbare temperatuur, waardoor je zelf kunt bepalen welke bruiningsgraad je wilt. Met de instelbaarheid kun je bepalen welke textuur de wafel krijgt.
Vermogen
Het vermogen van een wafelijzer is een belangrijke factor die invloed heeft op de snelheid en efficiëntie van het bakproces. Als je een ijzer wilt die snel opwarmt en de wafel gelijkmatig verhit, dan kun je het beste kiezen voor minimaal 700 watt. Een lager vermogen kan ook, aangezien dit milieuvriendelijker is, maar het warmt wel minder snel op.
Capaciteit
Overweeg hoeveel wafels je tegelijkertijd wilt bereiden. Wafelijzers zijn te verkrijgen in verschillende maten en modellen. Je hebt varianten waarmee één wafel tegelijkertijd kunt bakken, maar dit kan oplopen tot 8 wafels. Een grotere capaciteit is ideaal voor een gezin of als je regelmatig voor groepen wafels bakt.
Handgreep en vergrendeling
Een ander element om op te letten is de handgrepen en het vergrendelingsmechanisme van het wafelijzer. Dit is van belang voor het makkelijk omgaan en vergrendelen van het ijzer. Wat betreft de handgreep is het prettig als deze hittebestendig is. In dit geval is het materiaal rubber of siliconen het prettigst.
Indicatie/geluidssignaal
Wafelijzers hebben vaak een indicatorlampje of geluidssignaal, wat aangeeft dat het ijzer op temperatuur is of dat de wafel klaar is. Dit apparaat maakt het mogelijk nauwkeurig een wafel te bakken, zonder dat je er voortdurend bij hoeft te blijven.
Schoonmaakgemak
Let er op dat het wafelijzer een goede anti-aanbaklaag heeft. Hiermee voorkom je dat beslag blijft kleven aan de bakplaat. Schoonmaken wordt makkelijker als er (vrijwel) niks blijft plakken aan de plaat. Daarnaast heb je wafelijzers met uitneembare platen, waardoor het schoonmaken nog eenvoudiger wordt.
Merk
Als laatste raden we aan om te overwegen een wafelijzer van een merk aan te schaffen. Je hebt veel bekende merken zoals Domo, Princess, Sage en Tefal. Deze merken zijn erg betrouwbaar en bieden een hoge kwaliteit. De prijzen van deze merken verschillen, maar Princess is bijvoorbeeld goed betaalbaar voor iedereen.
Welke verschillende soorten wafelijzers zijn er?
Als laatste gaan we in op de verschillende soorten wafelijzers die er te verkrijgen zijn.
Belgische wafels
Belgische wafels zijn dik, maar luchtig van textuur. Dit soort wafelijzer heeft diepe groeven, waardoor je het beslag gelijkmatig kan verdelen en luchtbellen kan creëren. Dit zorgt voor de kenmerkende zachtheid van de wafel. Deze wafels worden gegeten met poedersuiker, stroop, fruit, slagroom en veel meer.
Luikse wafels
Daarnaast heb je Luikse wafelijzers, compleet ander dan de Belgische variant. Ze zijn dik en het beslag bevat gekaramelliseerde parelsuiker wat zorgt voor een knapperige, zoete korst. Dit apparaat is ideaal als je van zoete wafels houdt.
Hartvormige wafels
Als je een uniekere vorm wilt voor het bakken van wafels, dan is het hartvormige model de juiste keuze. Deze variant is ideaal voor speciale gelegenheden zoals Valentijnsdag. De wafels zijn niet alleen lekker, maar ook visueel aantrekkelijk. Ze lijken qua structuur op de Belgisch wafels, maar dan met nog meer charme.
Wafelfrietjes
Wafelfrietjes zijn langwerpige wafels die lijken op frietjes. Het wafelijzer voor wafelfrietjes is speciaal ontworpen om deze unieke vorm te creëren. Deze wafels zijn handig voor mensen die graag een snack willen die gemakkelijk te delen en te dippen is. Ze kunnen worden geserveerd met verschillende sauzen of toppings en zijn populair bij kinderen vanwege hun leuke vorm.
Kniepertjes
Kniepertjes zijn dunne, knapperige, ronde wafeltjes die vaak worden opgerold tot een kegelvorm of gevuld met lekkernijen zoals rood fruit of slagroom. Het wafelijzer voor kniepertjes kan ook worden gebruikt om stroopwafels en ijshoorntjes te maken.