Wat is een zeef?
Een zeef, ook wel vergiet genoemd, wordt gebruikt om vloeistoffen van vaste stoffen te scheiden en om voedsel te zeven. Het bestaat uit een komvormig gedeelte met kleine perforaties en gaatjes in het hele komvormige gedeelte. Met een zeef of vergiet kun je groenten en fruit wassen, pasta of rijst afgieten, bloem zeven, overtollig vloeistof uit gerechten aftappen en nog meer. Dit handige hulpmiddel is te verkrijgen in verschillende formaten, dus met een diameter van 7 centimeter tot een diameter van ongeveer 20 centimeter. Ook zijn zeven te verkrijgen gemaakt van verschillende materialen, zoals roestvrij staal, nylon en aluminium. In dit artikel zullen we delen wat de voordelen van dit hulpmiddel zijn, waar je op moet letten bij de aanschaf ervan en welke verschillende soorten er zijn.
Waarom zou je een zeef kopen?
Een zeef is een keukenhulpmiddel dat dagelijks of wekelijks gebruikt wordt in de keuken. Hieronder zullen we belangrijkste voordelen toelichten waarom een zeef ook goed van pas komt in jouw keuken.
Voorkomt klonten en verkeerde textuur
Een vergiet is van belang als je een gladde of gelijkmatige textuur wilt krijgen bij ingrediënten zoals bloem, cacao en andere droge ingrediënten. Met het vergiet verwijder je eventuele klonten en zorg je voor een fijne consistentie, dit zul je merken in het eindresultaat van je gerecht.
Behoud vitamines en mineralen
Het wassen van fruit en groente is belangrijk, aangezien je hiermee eventueel vuil eraf spoelt. Als je een zeef gebruikt bij het wassen, spoel je de viezigheid eraf, maar je behoudt wel vitamines en mineralen.
Voorkomt verstopte afvoer
Door gebruik te maken van een vergiet voorkom je dat er voedselresten in de afvoer terechtkomen. Hiermee voorkom je ook dat de leidingen verstoppen. Dit bespaart je tijd en geld.
Veelzijdigheid
Zeven zijn veelzijdige keukenhulpmiddelen, waarmee je een brede variatie aan taken uit kunt voeren in de keuken. Met een zeef kan je bloem, meel of poedersuiker zeven, maar je kunt ook pasta of rijst afgieten. Ook kun je een vergiet gebruiken om groenten en fruit te wassen, soepen en sauzen te zeven en om vaste stoffen en vloeistoffen te scheiden. Als laatste heb je ook speciale zeven waarmee je thee kunt zetten, zonder dat er bladeren in de thee terechtkomen.
Zeef kopen? Hier moet je rekening mee houden.
Indien je overweegt om een zeef te kopen, zijn er een aantal factoren die je in overweging kunt nemen. Er zijn namelijk verschillende soorten, formaten en materialen zeven. Hieronder lichten we de factoren toe.
Materiaal
Een belangrijke factor om op te letten is het materiaal van de zeef. Veelvoorkomende materialen zijn onder andere roestvrij staal, nylon, plastic en siliconen. Zeven gemaakt van roestvrij staal gaan lang mee en zijn bestand tegen corrosie en hitte. Zeven van nylon zijn licht in gewicht en betaalbaar. Ze zijn ideaal voor kommen of pannen die gevoeliger zijn voor beschadigingen, zoals krassen. Dit materiaal is minder hittebestendig. Plastic zeven zijn licht van gewicht en niet duur. Siliconen zeven zijn flexibel, makkelijk op te bergen, vaatwasserbestendig en bestand tegen hitte.
Nog een belangrijke factor om op te letten is het formaat van de zeef. Ze zijn te verkrijgen in verschillende formaten met diameters van 7 centimeter tot 20 centimeter. Een groter formaat is bedoeld voor het afgieten van pasta voor meerdere mensen of om grotere hoeveelheden droge ingrediënten te zeven. Indien je kleine taken wilt vervullen of minder grote hoeveelheden wilt zeven, kan je kiezen voor een zeef met een kleinere diameter.
Afmetingen van de gaatjes
Zeven zijn te verkrijgen met verschillende groottes gaatjes, van grof tot fijn. Grove gaatjes zijn ideaal als je pasta af wilt gieten of groenten of fruit wilt wassen. Kleinere zeven zijn geschikt om fijne ingrediënten te zeven, zoals bloem of cacaopoeder.
Handvatten
Bedenk van tevoren welke soort handvatten je wilt hebben. Je hebt zeven met een lang handvat aan één zijde, maar je hebt ook dubbele handvatten, waardoor je meer grip hebt. Dubbele handvatten komen ook beter van pas bij het gebruik van zwaardere ingrediënten of als je af wilt gieten.
Onderstel of pootjes
Nog een factor om op te letten is of de zeef een onderstel of pootjes heeft. De aanwezigheid van een van beide is beter voor de hygiëne, aangezien het vergiet geen vieze oppervlakten aan kan raken. Bovendien zorgt het voor betere luchtcirculatie rondom de zeef, waardoor uitlekken en afkoelen sneller gaat.
Hittebestendigheid
De hittebestendigheid van een zeef is ook afhankelijk van het materiaal ervan. Ben je van plan om soepen of sauzen te zeven of om warme ingrediënten af te gieten, dan is een hittebestendige zeef van belang. Indien je warmte gebruikt op een materiaal dat er niet tegen kan, kan de zeef vervormen, smelten of er komen schadelijke stoffen vrij. Bedenk dus goed waarvoor je het wilt gebruiken en of hittebestendigheid van belang is.
Vaatwasserbestendig Je kunt er ook op letten of een zeef vaatwasserbestendig is of niet. Als de zeef wel in de vaatwasser kan zorgt dit ervoor dat je tijd kunt besparen en dat het grondig gereinigd wordt. Dit laatste is van belang zodat er geen resten in blijven plakken.
Prijs
Als laatste is het van belang om je budget te bedenken. De meeste zeven zijn te verkrijgen vanaf een paar euro. Naarmate het formaat groter wordt, en afhankelijk van het materiaal, kunnen de prijzen oplopen tot € 30,-. Indien je een geavanceerder model wilt of van een specifiek merk of materiaal, kan dit oplopen tot € 70,-.
Welke verschillende soorten zeven zijn er?
We zijn bij het einde van dit artikel aangekomen en zullen als laatste bespreken welke soorten zeven er zijn.
Ronde zeef
Om te beginnen heb je de 'standaard' zeef, een ronde kom met grove of fijne gaten. Deze zeef is te verkrijgen gemaakt van verschillende materialen, in een variatie aan formaten en met enkele of dubbele handvatten.
Puntzeef
Ook heb je zeven met kegelvormige bodem, waarmee voornamelijk fijne poeders gezeefd worden. Met de puntzeef kun je gelijkmatig strooien.
Passeerzeef
De passeerzeef, ook wel passe-vite genoemd, wordt gebruikt om voedsel te pureren en glad te maken. Het is heel erg geschikt om aardappelpuree of andere gepureerde gerechten mee te maken.
Meel- en suikerzeef
Een meel- of suikerzeef, ook wel poedersuikerstrooier genoemd, ziet er bijna uit als een mok. Maar dan staan er maataanduidingen op en je hebt een knijpmechanisme, waardoor je met gemak kunt zeven zonder te knoeien.
Bloem- of paneermeelzeef
Een bloem- of paneermeelzeef heeft de vorm van een ronde bakvorm en aan de onderkant zit gaas, waarmee je bloem of paneermeel kunt zeven.
Theezeef
De theezeef is een kleine zeef die fijne gaatjes heeft, waarmee theeblaadjes tegengehouden moeten worden.
Roerzeef
Als laatste heb je een roerzeef, die je gebruikt om eten te pureren of zeven, met behulp van en draaihendel. Met name voor het maken van sauzen, soepen en babyvoeding, is deze zeef handig, aangezien het draaimechanisme het werk makkelijker maakt.