Wat is een bakplaat?
Een bakplaat is een platte, rechthoekig of vierkant oppervlak dat wordt gebruikt voor het bakken van verschillende soorten gerechten en lekkernijen in de oven. Bakplaten zijn gemaakt van materialen zoals aluminium, (carbon)staal, siliconen of glas. Ook zijn ze te verkrijgen in een variatie aan formaten, waardoor er voor iedere oven het juiste formaat te verkrijgen is. Deze plaat brengt verschillende voordelen met zich mee, zoals gelijkmatige warmteverdeling, veelzijdigheid en een anti-aanbaklaag. Je hebt ook verschillende varianten bakplaten, ieder voor ander doeleinden en een beter eindresultaat. In dit artikel gaan we verder in op de voordelen van een bakplaat, waar je op moet letten bij de aanschaf ervan en welke soorten er zijn.
Waarom zou je een bakplaat kopen?
De aanschaf van een bakplaat is een slimme investering, die in iedere keuken met een oven goed van pas kan komen. Hieronder zullen we de belangrijkste voordelen van dit soort keukengerei toelichten.
Veelzijdigheid
Om te beginnen is een bakplaat veelzijdig in te zetten voor zowel zoete als hartige gerechten. Je hebt ook verschillende varianten, die aansluiten bij een nog betere bereiding van specifieke gerechten of ingrediënten. Je hebt bijvoorbeeld een bakplaat met rooster die ideaal is voor het grillen van vlees of groente. Ook heb je een geperforeerde bakplaat die weer goed van pas komt bij het bereiden van een knapperige bodem, ideaal voor een pizza of taart.
Efficiëntie
Bakplaten kun je tijdens het opwarmen van de oven erin laten zitten, maar je kunt er ook voor kiezen om de bakplaat samen met het gerecht in de voorverwarmde oven te doen. De plaat warmt erg snel en gelijkmatig op, waardoor je gerecht gelijkmatig gegaard zal worden.
Minder vet of olie
Als je gerechten in een oven bereidt, heb je minder olie of boter nodig dan in een pan. Dit is van belang voor de bereiding van gezondere maaltijden.
Gelijkmatige warmteverdeling
Een bakplaat is een breed en plat oppervlak die zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling. Hierdoor garen je gerechten gelijkmatig en hoef je je geen zorgen te maken om eventuele hotspots.
Eenvoudig schoon te maken
Vrijwel alle bakplaten zijn voorzien van een anti-aanbaklaag, waardoor je er een doek overheen kunt halen, nadat de plaat is afgekoeld. Er zijn ook bakplaten die in de vaatwasser mogen, maar dit is niet per se aan te raden, aangezien het kan vervormen.
Bakplaat kopen? Hier moet je rekening mee houden
Er zijn verschillende varianten bakplaten te verkrijgen, variërend in afmetingen, materiaal, merk, prijzen en meer. Hieronder zullen we factoren toelichten waarop je moet letten, zodat je kunt kiezen welke bakplaat het beste past bij jouw wensen en doeleinden.
Afmetingen
Als eerste is het van belang om te bekijken welke afmetingen een bakplaat heeft. Je moet hiervoor ook weten welke afmetingen jouw oven heeft. Bakplaten zijn te verkrijgen in vierkante vormen, maar ook rechthoekig, vanaf 16 x 16 centimeter tot 65 x 53 centimeter, dus voor iedere oven zit er het juiste formaat bij.
Dikte van de bakplaat
Bakplaten zijn te verkrijgen in verschillende diktes, meestal tussen de 1 en 7 millimeter dik. Dunne bakplaten zijn tussen de 1 en 2 millimeter dik, warmen snel op en verdelen de warmte gelijkmatig, maar ze zijn minder geschikt voor grotere gerechten. Bakplaten tussen de 3 en 4 millimeter worden het meest gebruikt, geleiden warmte goed en gaan lang mee. Bakplaten van meer dan 5 millimeter dik geleiden warmte goed en zijn bestand tegen extreme hitte. De dikste variant is ook ideaal voor het bakken van brood of als je grotere stukken vlees wilt roosteren of braden.
Materialen
Als tweede is het verstandig om je te verdiepen in het materiaal van de bakplaat. De meestvoorkomende materialen zijn aluminium (carbon)staal, metaal, siliconen en glas.
- Aluminium bakplaten zijn licht, verwarmen snel, verwarmen gelijkmatig, maar ze zijn gevoelig voor krassen.
- (Carbon)stalen bakplaten gaan lang mee, kunnen tegen hoge temperaturen, hebben een anti-aanbaklaag en zijn makkelijk schoon te maken.
- Metalen bakplaten zijn stevig, duurzaam en houden hitte goed vast.
- Siliconen bakplaten zijn flexibel, hebben een natuurlijke anti-aanbaklaag en zijn eenvoudig schoon te maken.
- Glazen bakplaten zijn bestand tegen hoge temperaturen en kun je gebruiken om af te bakken, maar ook om te serveren.
Anti-aanbaklaag
Het is ook verstandig om te controleren of de bakplaat een natuurlijke anti-aanbaklaag heeft. Hierdoor wordt schoonmaken ook makkelijker. Echter, je kunt er ook voor kiezen om bakpapier te gebruiken, waardoor de anti-aanbaklaag minder relevant is.
Hittebestendigheid
Bakplaten zijn bedoeld om gerechten mee te bereiden in de oven, maar per merk, soort en materiaal varieert het tot welke temperatuur de plaat gebruikt kan worden. Indien je de oven op extreem hoge temperaturen wilt gebruiken, moet je bakplaat hier ook voor geschikt zijn, anders kan de plaat vervormen.
Wel of geen randen
Bedenk wat voor soort gerechten je wilt gaan bereiden op de bakplaat. Je hebt namelijk varianten met en zonder randen, waarvan de variant met randen handig kan zijn als je gerechten bereid die eventueel over kunnen lopen.
Inhoudscapaciteit in liters
Er zijn ook bakplaten verkrijgbaar die dieper zijn, met een inhoudscapaciteit tussen de 1 en 10 liter. Deze worden gebruikt voor het bakken van ovenschotels, roosteren van groenten, om vlees in te braden of om druipend vet mee op te vangen. Indien je een diepere bakplaat wilt, is het verstandig om te bedenken waarvoor je het wilt gaan gebruiken. Als je eten wilt stomen, kan een diepere bakplaat je goed van pas komen, maar dan heb je al genoeg aan een paar liter. Indien je veel groenten af wilt bakken of een groot stuk vlees wilt braden, kan een bakplaat met meer inhoudscapaciteit je beter van pas komen.
Prijs en budget
Bedenk van tevoren wat je budget is voor een bakplaat. Ze zijn te verkrijgen vanaf 15 euro, maar dit kan oplopen tot een paar tientjes. De prijs is afhankelijk van de grootte, het materiaal, het merk en de soort.
Welke verschillende soorten bakplaten zijn er?
In het laatste kopje van dit artikel gaan we het hebben over de verschillende soorten bakplaten die er zijn.
Bakplaat geperforeerd
Geperforeerde bakplaten zijn uitgerust met kleine gaatjes verdeeld over de gehele plaat. Deze zorgen ervoor dat er betere en gelijkmatige verdeling van lucht en warmte plaatsvindt. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet zacht blijft of wordt door vocht wat vrijkomt tijdens het bakken. Hierdoor krijg je de perfect gebakken bodem voor je pizza, brood of taart.
Bakplaat met grillmand
Je hebt ook bakplaten met een grillmand, deze is afneembaar en kun je daarom ook los van elkaar gebruiken. Deze mand is ideaal om vlees, vis of groente in te grillen, terwijl het vocht of vet opgevangen wordt in de bakplaat.
Bakplaat met rooster
Bakplaten met rooster hebben een rechthoekige vorm en ze zijn voorzien van rek met daaronder een bakplaat. Deze zitten niet aan elkaar vast, waardoor je ze ook los kunt gebruiken.
Uitschuifbare bakplaat
De uitschuifbare bakplaat is voorzien van uitschuifbare handvatten en zijkanten, waardoor je de plaat veilig uit de oven kunt halen. Door het uitschuifbare gedeelte voorkom je dat je handen verbanden als je de hete bakplaat uit de oven haalt. Nog een voordeel aan deze bakplaat is dat helpt bij minder morsen, aangezien je meer grip hebt.
Geëmailleerde bakplaat
Geëmailleerde bakplaten hebben een emaillaag die het oppervlak beschermt tegen krassen en corrosie. Deze laag dient ook als anti-aanbaklaag, waardoor eten er niet aan blijft plakken en schoonmaken eenvoudiger wordt.
Elektrische bakplaat
Elektrische bakplaten zijn voorzien van een ingebouwd verwarmingselement en temperatuurregeling. Hierdoor verwarmt het oppervlak gelijkmatig en kun je de temperatuur nauwkeurig regelen.
Diepe bakplaat
Als laatste heb je de diepe bakplaat, met een inhoudscapaciteit van 1.5 tot 10 liter. Deze plaat heeft dus diepe zijwanden, waardoor je gerechten met extra veel vocht hierin kunt bereiden. Je voorkomt namelijk dat overig vocht lekt of knoeit in de oven.
De leukste kookboeken voor de bakplaat op een rij