Ik neem je nu mee in de zoete wereld van botercrème. Wat is het en welke soorten zijn er? Botercrème is niet zomaar een ingrediënt, maar het heeft een smeuïge substantie die lekkernijen doet veranderen in kunstwerken. Het voegt niet alleen textuur toe, maar ook een rijke smaak waarvan je zult smullen.
Hoe kan je botercrème het beste omschrijven? Het is net een warme knuffel voor je smaakpapillen. Het is een smeuïge substantie die gebruikt wordt om zoetigheden een verbluffende textuur en smaak te geven. Botercrème kan zich makkelijk aanpassen aan allerlei smaken en kleuren. Om deze reden is het een veelzijdig ingrediënt.
Ik zal nu eens inzoomen op de simpele ingrediënten die deze rijkelijke crème vormen.
De basis van botercrème is zoals de naam al zegt boter. Het levert de botersmaak op die ook de romige textuur creëert. Om het beste resultaat te krijgen, raad ik je aan om boter op kamertemperatuur te gebruiken.
Poedersuiker is een ontzettend fijne suiker. Het voegt de zoetigheid toe aan de botercrème. Hoeveel je gebruikt, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Hier komt het creatieve gedeelte! Je kunt allerlei dingen toevoegen om je botercrème een persoonlijke touch te geven. Denk hierbij aan ingrediënten zoals vanille, citroenrasp of cacaopoeder. Zelf houd ik van een vleugje zuur aan botercrème, dus die citroenrasp of wat citroensap, gaat er bij mij doorheen.
Ben je bezig met het bereiden van een kleurrijke creatie? Of ga je samen met de kinderen bakken? Dan kan je een paar druppels kleurstoffen toevoegen. Hiermee maak je de botercrème nog levendiger.
Je verwacht misschien dat de bereiding van botercrème ingewikkeld is, maar dat is helemaal niet waar. Het is een eenvoudig proces. Hieronder geef ik je de bereiding van de botercrème. In dit geval gebruik ik de Amerikaanse variant.
Botercrème is veelzijdig en je hebt er ook nog eens verschillende varianten van. Hieronder duik ik dieper in de verschillende soorten en voor welke doeleinden je ze kunt gebruiken.
Dit wordt ook wel Amerikaanse botercrème genoemd. Het is de meest gebruikte variant. Je maakt deze crème door zachte boter en poedersuiker te mengen tot een egaal mengsel. Welke verhouding de boter tot suiker moet hebben, is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Het is een geweldige keuze voor het decoreren van taarten, cupcakes en koekjes vanwege zijn eenvoudige bereiding en veelzijdigheid. Bovendien kan het gemakkelijk worden aangepast met verschillende smaakstoffen zoals vanille, citroen of amandel.
Ik gebruik Amerikaanse botercrème om mijn taarten mee te vullen. Vaak voeg ik nog iets toe zoals citroenrasp of vanille. Hierdoor wordt het nog zoeter. Als tip raad ik je aan om ervoor te zorgen dat de boter op kamertemperatuur is. Zachte boter mengt veel makkelijker. Een andere tip is dat je poedersuiker geleidelijk toe moet voegen aan de boter. Hiermee voorkom je klontjes.
Recept Amerikaanse botercrème
Ingrediënten
Bereiding
Tips
Dit wordt ook wel Swiss Meringue botercrème genoemd. Je bereidt deze crème door suiker te combineren met stijfgeklopte eiwitten. Dit voeg je vervolgens toe aan de zachte boter. Meng totdat het een gladde substantie heeft. Vaak wordt er ook vanille toegevoegd aan dit mengsel. Swiss meringue botercrème is stevig en daarom is het ideaal voor het vormen en afwerken van je gebak.
Het verschil tussen de Amerikaanse en Zweedse meringue is dat de Amerikaanse crème een stuk zoeter is. Je kunt deze crème daarom goed gebruiken als taartvulling, topping voor cupcakes, macaron vulling en meer. Ik heb zelf een aantal keer Swiss Meringue botercrème gemaakt. Vervolgens gebruikte ik het als vulling voor flensjes. Dit combineerde ik met dulce de leche, een karamelpasta. Met volle overtuiging kan ik zeggen dat dit mijn favoriete toetje is. Doordat de meringue botercrème niet al te zoet is, is het voor mij perfect.
Recept Swiss Meringue botercrème
Ingrediënten
Bereiding
Tips
Chocoladebotercrème is een variatie van de 'normale' botercrème. Deze variant maak je door gesmolten chocolade toe te voegen aan de basisingrediënten van de crème. Hierdoor ontstaat een romige chocoladesmaak, ideaal voor het vullen en decoreren van gebak. Een voordeel aan deze botercrème is dat je het kunt gebruiken met allerlei soorten chocolade.
Recept chocoladebotercrème
Ingrediënten
Bereiding
Tips
Fruit botercrème is de traditionele variant, maar dan met een verfrissende draai. Vaak wordt hiervoor fruitpuree gebruikt van vruchten zoals aardbei, framboos, citroen of sinaasappel. Deze vruchtenpuree voeg je toe aan de basisingrediënten. Je krijgt hierdoor een romige structuur met een fruitige smaak. De fruit botercrème is geschikt voor het decoreren en vullen van zoete lekkernijen.
Fruit botercrème heb ik meerdere malen als vulling voor macarons gebruikt. Ik gebruik hiervoor puree van aardbei of framboos. Het fruit was vers, maar je kunt er ook voor kiezen om bevroren fruit te gebruiken. Laat dit dan wel eerst ontdooien, dan gaat het pureren sneller. Om de smaak te versterken, kun je een beetje citroensap toevoegen aan de puree.
Recept botercrème fruit
Dit recept licht ik toe in drie stappen. Je begint met het bereiden van de banketbakkersroom. Vervolgens maak je de botercrème en daarna voeg je het fruit toe.
Ingrediënten banketbakkersroom
Bereiding banketbakkersroom
Ingrediënten botercrème
Bereiding botercrème
Ingrediënten
Bereiding
Tips
De Franse botercrème, ook wel bekend als "crème au beurre," is een klassieke variant die bekendstaat om zijn zijdezachte textuur en intense smaak. Deze botercrème wordt gemaakt door een mengsel van eidooiers en suiker te koken. Als deze ingrediënten dikker worden, voeg je de zachte boter toe. Het resultaat? Een heerlijke botercrème zonder overheersende botersmaak. Ideaal om te gebruiken voor een gelaagde taart of voor een mokkataart.
Recept Franse botercreme
Ingrediënten
Bereiding
Voor extra smaak kun je ervoor kiezen om de volgende ingrediënten toe te voegen: vanillestokje, mokka, pindakaas, lemon curd en nog meer. Uiteraard kan je ook voor andere smaakstoffen of ingrediënten kiezen.
We zijn bij het einde van onze ontdekkingsreis aangekomen. Ik heb je verteld over de romige lekkernij genaamd botercrème. De simpele ingrediënten zijn besproken, namelijk boter, poedersuiker en andere optionele smaken. De bereiding van botercrème heb ik stap voor stap uitgewerkt. Dit heb ik gedaan per soort, inclusief een recept, zodat je direct zelf aan de slag kunt gaan. Ook heb ik tips gedeeld omtrent de recepten, zodat je veelvoorkomende fouten kunt voorkomen. Nu ook jij de geheimen van botercrème kent, ben je er klaar voor om het zelf te gaan gebruiken. Dus of je nu een taart, cupcake, koekjes, macarons of een andere lekkernij wilt maken, botercrème is de ideale keuze. Ga vooral aan de slag met hetgeen wat je geleerd hebt. Experimenteer met de soorten en smaken die er zijn om de ideale optie te vinden voor jou. Heel veel bakplezier!