Botercreme

Wat is botercrème?

Ik neem je nu mee in de zoete wereld van botercrème. Wat is het en welke soorten zijn er? Botercrème is niet zomaar een ingrediënt, maar het heeft een smeuïge substantie die lekkernijen doet veranderen in kunstwerken. Het voegt niet alleen textuur toe, maar ook een rijke smaak waarvan je zult smullen.

Hoe kan je botercrème het beste omschrijven? Het is net een warme knuffel voor je smaakpapillen. Het is een smeuïge substantie die gebruikt wordt om zoetigheden een verbluffende textuur en smaak te geven. Botercrème kan zich makkelijk aanpassen aan allerlei smaken en kleuren. Om deze reden is het een veelzijdig ingrediënt.

Ingrediënten van botercrème

Ik zal nu eens inzoomen op de simpele ingrediënten die deze rijkelijke crème vormen.

Boter

De basis van botercrème is zoals de naam al zegt boter. Het levert de botersmaak op die ook de romige textuur creëert. Om het beste resultaat te krijgen, raad ik je aan om boter op kamertemperatuur te gebruiken.

Poedersuiker

Poedersuiker is een ontzettend fijne suiker. Het voegt de zoetigheid toe aan de botercrème. Hoeveel je gebruikt, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Optionele smaakstoffen

Hier komt het creatieve gedeelte! Je kunt allerlei dingen toevoegen om je botercrème een persoonlijke touch te geven. Denk hierbij aan ingrediënten zoals vanille, citroenrasp of cacaopoeder. Zelf houd ik van een vleugje zuur aan botercrème, dus die citroenrasp of wat citroensap, gaat er bij mij doorheen.

Optionele kleurstoffen

Ben je bezig met het bereiden van een kleurrijke creatie? Of ga je samen met de kinderen bakken? Dan kan je een paar druppels kleurstoffen toevoegen. Hiermee maak je de botercrème nog levendiger.

Bereiding van botercrème

Je verwacht misschien dat de bereiding van botercrème ingewikkeld is, maar dat is helemaal niet waar. Het is een eenvoudig proces. Hieronder geef ik je de bereiding van de botercrème. In dit geval gebruik ik de Amerikaanse variant.

  • Als eerste klop je de zachte boter met een mixer tot een luchtig beslag. 
  • Voeg dan geleidelijk de poedersuiker toe aan de boter. Blijf ondertussen mixen op een lage snelheid.
  • Nu kan je de creativiteit laten stralen. Voeg wat vanille, citroensap of een andere smaakstof toe.
  • Je kunt er nu eventueel ook voor kiezen om kleurstoffen toe te voegen. 
  • Vind je de botercrème te dik? Dan raad ik je aan om een scheutje melk of room toe te voegen.
  • Blijf de botercrème mixen totdat het een zachte en romige textuur heeft.
  • De botercrème is nu klaar en kan gebruikt worden als vulling of decoratie.
  • Vind je de room te geel? Doe er 1 of 2 druppels paarse kleurstof in, dat breekt het gele af ;-)

Verschillende soorten botercrème 

Botercrème is veelzijdig en je hebt er ook nog eens verschillende varianten van. Hieronder duik ik dieper in de verschillende soorten en voor welke doeleinden je ze kunt gebruiken.

'Gewone' botercrème

Dit wordt ook wel Amerikaanse botercrème genoemd. Het is de meest gebruikte variant. Je maakt deze crème door zachte boter en poedersuiker te mengen tot een egaal mengsel. Welke verhouding de boter tot suiker moet hebben, is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.  Het is een geweldige keuze voor het decoreren van taarten, cupcakes en koekjes vanwege zijn eenvoudige bereiding en veelzijdigheid. Bovendien kan het gemakkelijk worden aangepast met verschillende smaakstoffen zoals vanille, citroen of amandel.

Ik gebruik Amerikaanse botercrème om mijn taarten mee te vullen. Vaak voeg ik nog iets toe zoals citroenrasp of vanille. Hierdoor wordt het nog zoeter. Als tip raad ik je aan om ervoor te zorgen dat de boter op kamertemperatuur is. Zachte boter mengt veel makkelijker. Een andere tip is dat je poedersuiker geleidelijk toe moet voegen aan de boter. Hiermee voorkom je klontjes.

Recept Amerikaanse botercrème 

Ingrediënten

  • 250 gram zachte roomboter
  • 350 gram poedersuiker
  • 3 theelepels melk
  • 1 mespunt zout 
  • Optioneel: 1 theelepel vanille-extract
  • Optioneel: rasp van halve citroen

Bereiding

  • Klop de zachte boter tot een luchtige en romige structuur. Dit duurt 5 tot 10 minuten op de middelhoge stand.
  • Zet de mixer op een lagere stand en voeg geleidelijk de poedersuiker toe.
  • Zet de mixer op medium en voeg de melk, het zout en eventueel de vanille en citroensap toe.
  • Mix de ingrediënten 2 minuten door elkaar.
  • Je kunt de botercrème direct gebruiken of afdekken en in de koelkast bewaren.

Tips

  • Het mixen van de boter is klaar zodra het luchtig is, maar het moet ook een wittige kleur hebben. 
  • Leg een doek over de mixer om te voorkomen dat de poedersuiker de hele kamer bestuift.

Roomboter botercrème 

Dit wordt ook wel Swiss Meringue botercrème genoemd.  Je bereidt deze crème door suiker te combineren met stijfgeklopte eiwitten. Dit voeg je vervolgens toe aan de zachte boter. Meng totdat het een gladde substantie heeft. Vaak wordt er ook vanille toegevoegd aan dit mengsel. Swiss meringue botercrème is stevig en daarom is het ideaal voor het vormen en afwerken van je gebak.

Het verschil tussen de Amerikaanse en Zweedse meringue is dat de Amerikaanse crème een stuk zoeter is. Je kunt deze crème daarom goed gebruiken als taartvulling, topping voor cupcakes, macaron vulling en meer. Ik heb zelf een aantal keer Swiss Meringue botercrème gemaakt. Vervolgens gebruikte ik het als vulling voor flensjes. Dit combineerde ik met dulce de leche, een karamelpasta. Met volle overtuiging kan ik zeggen dat dit mijn favoriete toetje is. Doordat de meringue botercrème niet al te zoet is, is het voor mij perfect.

Recept Swiss Meringue botercrème

Ingrediënten

  • 300 gram zachte boter
  • 190 gram suiker
  • 3 eiwitten 1 snuf zout 
  • Optioneel: 1 theelepel vanille-extract

Bereiding

  • Doe de eiwitten met de suiker en het zout in een hittebestendige kom.
  • Zet een pan met een laagje water op het vuur. De kom moet hier op passen!
  • Breng het water aan de kook.
  • Zet de kom op de pan, maar zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. 
  • Verwarm het eiwitmengsel al roerend tot 50 tot 70 graden Celsius. De suiker moet helemaal opgelost zijn.
  • Haal de kom van het vuur en klop het mengsel stijf met een mixer.
  • Blijf kloppen totdat de botercrème op kamertemperatuur is.
  • De Swiss Meringue botercrème kan nu gebruikt worden.

Tips

  • Zorg ervoor dat de kom en de garde vetvrij zijn voordat je begint.
  • Als je botercrème te vloeibaar is, dan was je meringue waarschijnlijk te warm. Dit kun je oplossen door het geheel af te laten koelen in de koelkast. Mix het daarna nog even op een medium snelheid. 
  • Als je klontjes boter in de crème hebt, raad ik je aan om iets langer door te mixen. De boter is waarschijnlijk nog te koud.

Chocoladebotercrème

Chocoladebotercrème is een variatie van de 'normale' botercrème. Deze variant maak je door gesmolten chocolade toe te voegen aan de basisingrediënten van de crème. Hierdoor ontstaat een romige chocoladesmaak, ideaal voor het vullen en decoreren van gebak. Een voordeel aan deze botercrème is dat je het kunt gebruiken met allerlei soorten chocolade. 

Recept chocoladebotercrème 

Ingrediënten

  • 250 gram slagroom
  • 250 gram chocolade in kleine stukjes
  • 175 gram zachte boter
  • 175 gram poedersuiker
  • 4 eetlepels cacaopoeder

Bereiding

  1. Verwarm de slagroom in een pan en zet het vuur uit zodra de slagroom kookt.
  2. Roer de gehakte stukjes chocolade er doorheen.
  3. Blijf roeren totdat alle chocolade gesmolten is tot een romig mengsel.
  4. Laat de ganache afkoelen.
  5. Klop de zachte boter en poedersuiker in een kom tot een romig mengsel. Dit duurt maximaal 10 minuten.
  6. Voeg de cacaopoeder toe aan de ganache.
  7. Klop alle ingrediënten door elkaar tot een romige chocoladebotercrème.

Tips

  • Als de ganache te stevig is geworden, kan je het kort verwarmen in de magnetron en doorroeren. 
  • Als je de chocoladebotercrème een unieke smaak wilt geven, raden we je aan om koffielikeur of een snufje chilipoeder toe te voegen. Dit zorgt voor een andere smaaksensatie die een lichte sensatie geeft op de tong. Let er wel op dat het daadwerkelijk een snufje is, anders kan het overheersen of is het te pittig.

Fruit botercrème

Fruit botercrème is de traditionele variant, maar dan met een verfrissende draai. Vaak wordt hiervoor fruitpuree gebruikt van vruchten zoals aardbei, framboos, citroen of sinaasappel. Deze vruchtenpuree voeg je toe aan de basisingrediënten. Je krijgt hierdoor een romige structuur met een fruitige smaak. De fruit botercrème is geschikt voor het decoreren en vullen van zoete lekkernijen.

Fruit botercrème heb ik meerdere malen als vulling voor macarons gebruikt. Ik gebruik hiervoor puree van aardbei of framboos. Het fruit was vers, maar je kunt er ook voor kiezen om bevroren fruit te gebruiken. Laat dit dan wel eerst ontdooien, dan gaat het pureren sneller. Om de smaak te versterken, kun je een beetje citroensap toevoegen aan de puree. 

Recept botercrème fruit  

Dit recept licht ik toe in drie stappen. Je begint met het bereiden van de banketbakkersroom. Vervolgens maak je de botercrème en daarna voeg je het fruit toe.

Ingrediënten banketbakkersroom

  • 100 gram suiker
  • 45 gram maizena
  • 2 eidooiers
  • 1 vanillestokje

Bereiding banketbakkersroom

  • Giet 450 milliliter melk in een pan.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Voeg de peul en het merg toe aan de melk en breng het aan de kook.
  • Doe de overige melk, suiker en eidooiers in een kom en meng dit door elkaar. 
  • Klop als laatste de maïzena er doorheen en maak er een glad mengsel van.
  • Verwijder het vanillestokje zodra de melk kookt.
  • Giet al roerend de helft van het hete mengsel op het suikermengsel.
  • Roer het door elkaar.
  • Giet het mengsel vervolgens bij de melk die nog in de pan zit.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook. Het mengsel zal dikker worden.
  • Laat het mengsel 1 tot 2 minuten op een lage stand doorkoken.
  • Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal en dek het af met plasticfolie.
  • Zorg dat het folie direct op de room ligt. Hierdoor zal er geen velvorming plaatsvinden.
  • Laat de room afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot het gebruik in de koelkast.
  • Klop het geheel voor gebruik kort door tot een romige bakkersroom.

Ingrediënten botercrème

  • 300 gram zachte boter 
  • 75 gram poedersuiker
  • Banketbakkersroom 

Bereiding botercrème

  1. Zorg dat de banketbakkersroom en de boter op kamertemperatuur zijn.
  2. Klop de boter met poedersuiker luchtig op.
  3. Voeg de banketbakkersroom toe aan dit mengsel en klop het door.
  4. De botercrème kan nu verwerkt worden.

Ingrediënten

  • 150 gram fruit
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • Botercrème op basis van banketbakkersroom

Bereiding

  1. Doe de vruchten met een eetlepel suiker en het sap in een pan.
  2. Breng het geheel al roerend aan de kook.
  3. Laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig.
  4. Druk het mengsel door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven.
  5. Laat de pulp afkoelen tot kamertemperatuur.
  6. Meng de botercrème en vruchtenpulp door elkaar.
  7. De vruchten botercrème is nu klaar om gebruikt te worden. 

Tips

  • Als de botercrème gaat schiften, dan is het mengsel te koud. Zet de schaal dan kort in warm water.
  • Bij het mengen van de botercrème met de vruchtenpulp moet je erop letten dat het niet te koud of warm is. Het kan anders gaan schiften of slap worden.

Crème au Beurre (Franse Botercrème)

De Franse botercrème, ook wel bekend als "crème au beurre," is een klassieke variant die bekendstaat om zijn zijdezachte textuur en intense smaak. Deze botercrème wordt gemaakt door een mengsel van eidooiers en suiker te koken. Als deze ingrediënten dikker worden, voeg je de zachte boter toe. Het resultaat? Een heerlijke botercrème zonder overheersende botersmaak. Ideaal om te gebruiken voor een gelaagde taart of voor een mokkataart. 

Recept Franse botercreme

Ingrediënten

  • 350 gram roomboter
  • 150 gram suiker
  • 35 g cointreau
  • 4 eidooier
  • 3 eieren 
  • 1 zakje vanillesuiker

Bereiding 

  1. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
  2. Scheid de dooiers van het eiwit.
  3. Doe de eieren, dooiers, suiker, vanillesuiker en cointreau in een hittebestendige kom.
  4. Klop de ingrediënten met een garde tot een romige massa.
  5. Kook een laagje water in een steelpan.
  6. Zet de kom op de pan en blijf kloppen met een garde totdat er een dikke crème ontstaat.
  7. Haal de kom van de pan en blijf roeren totdat de crème afgekoeld is.
  8. Voeg de boter toe en blijf mengen.
  9. Voeg daarna de massa botercrème toe en blijf roeren tot er een glad mengsel ontstaat.
  10. De Franse botercrème is klaar voor gebruik.

Tip

Voor extra smaak kun je ervoor kiezen om de volgende ingrediënten toe te voegen: vanillestokje, mokka, pindakaas, lemon curd en nog meer. Uiteraard kan je ook voor andere smaakstoffen of ingrediënten kiezen.

We zijn bij het einde van onze ontdekkingsreis aangekomen. Ik heb je verteld over de romige lekkernij genaamd botercrème. De simpele ingrediënten zijn besproken, namelijk boter, poedersuiker en andere optionele smaken. De bereiding van botercrème heb ik stap voor stap uitgewerkt. Dit heb ik gedaan per soort, inclusief een recept, zodat je direct zelf aan de slag kunt gaan. Ook heb ik tips gedeeld omtrent de recepten, zodat je veelvoorkomende fouten kunt voorkomen. Nu ook jij de geheimen van botercrème kent, ben je er klaar voor om het zelf te gaan gebruiken. Dus of je nu een taart, cupcake, koekjes, macarons of een andere lekkernij wilt maken, botercrème is de ideale keuze. Ga vooral aan de slag met hetgeen wat je geleerd hebt. Experimenteer met de soorten en smaken die er zijn om de ideale optie te vinden voor jou. Heel veel bakplezier!