Wat is een cakevorm?
Een cakevorm is een rechthoekige vorm die onmisbaar is in de keuken. Deze vorm kan bestaan uit allerlei materialen, zoals metaal, glas of siliconen. Het voornaamste doel van dit keukengereedschap is om beslag voor cakes, broden of andere deegwaren tijdens het bakken in vorm te houden.
Waarom zou je een cakevorm kopen?
Duurzaamheid en investering
Een cakevorm van kwaliteit kan een duurzame investering zijn. Hoewel hogere kwaliteit cakevormen duurder zijn dan wegwerp cakevormen, gaan ze wel langer mee. Je kan jarenlang genieten van eenzelfde cakevorm indien je er in investeert. Dit bespaart je uiteindelijk geld als je er vaak gebruik van maakt.
Gelijkmatig bakken
Een cakeblik zorgt ervoor dat hitte uitstekend verdeeld wordt tijdens het bakken. Hierdoor wordt er voorkomen dat de cake niet geheel gaart. Het resultaat: een consistent smakende cake met perfecte structuur.
Creativiteit
Cakevormen zorgen ervoor dat je jezelf creatief kan uiten. Indien je graag bakt en decoreert is deze vorm perfect. Met een cake heb je een schone lei om te decoreren met glazuur, fondant of marsepein. Hierdoor kan je een prachtig kunstwerk maken, gewoon omdat je het leuk vindt of voor een speciale gelegenheid.
Cakevorm kopen? Hier moet je rekening mee houden
Materiaal
Bij cakeblikken heb je een brede variatie aan materialen waaruit je kan kiezen, glas. Deze vorm geeft warmte goed en zorgt voor een gelijkmatige garing. Keramische cakeblikken daarentegen behouden de warmte uitstekend, waardoor je cake langer warm blijft. Kies voor een materiaal dat aansluit bij jouw bak voorkeuren.
Grootte
Het is van belang om te bepalen welke grootte juist is voor jouw cakevorm. Welke grootte nodig is, is afhankelijk van het recept en de gewenste portiegrootte. Je hebt bijvoorbeeld mini cakevormen of cakevormen van 25 of 30 centimeter. Voor ieder recept is een vorm te vinden die er bij past.
Porties
Denk van tevoren na over hoeveel porties je wilt kunnen halen uit een cakeblikken. Als je gebak wilt maken voor je gezin of bezoek, dan is het handig om een cakevorm te kiezen die deze gewenste portiegrootte kan bakken. Indien je voor mini cakevormen kiest kan je individuele porties maken of je kan kleine porties maken waarmee je experimenteert voordat je een grotere cake maakt.
Design
Cakevormen zijn te vinden in verschillende groottes, vormen en kleuren. Je hebt bijvoorbeeld een langwerpige cakevorm, met afneembare bodem of een siliconen bakvorm met een vrolijke kleur. Je kan ze ook vinden met confetti, bloemen of met handvatten. Voor speciale gelegenheden of feestdagen is er dus een cakevorm te vinden die je bak creaties nog leuker maken om te serveren
Hittebestendigheid
Lees de productinformatie van cakeblikken goed door voordat je er een kiest. Cakeblikken verschillen als het gaat om hittebestendigheid, niet ieder materiaal kan tegen alle temperaturen. Kijk dus van tevoren waarop je de cake moet bereiden en wat de maximale temperatuur van de cakevorm is die je aan wilt schaffen.
Onderhoud en reiniging
Overweeg om een cakevorm aan te schaffen die makkelijk schoon te maken is, bijvoorbeeld door een vorm met goede anti-aanbaklaag. Een goede anti-aanbaklaag zorgt voor minder resten die blijven plakken, waardoor het schoonmaken achteraf makkelijker is. Ook zijn er cakevormen die in de vaatwasser mogen, waardoor je vrijwel geen werk hebt aan de afwas.

Welke verschillende soorten cakevormen zijn er?
Glas
Glazen cakevormen houden warmte goed vast en je kan de voortgang van de cake volgen dankzij het transparante materiaal. Echter, je moet het glas wel af laten koelen voordat je het bijvoorbeeld in de koelkast plaatst, anders kan het snel breken.
Keramiek
Keramische cakeblikken behouden warmte en zorgen ervoor dat je cake gelijkmatig bakt. Ook zijn ze ideaal voor het serveren van de cake, aangezien ze er esthetisch vaak aantrekkelijk uitzien. Keramische cakevormen zijn echter wel gevoelig voor temperatuurschommelingen, dus let hier op.
Metalen cakevormen, van aluminium of staal bijvoorbeeld, zijn erg geliefd wegens de goede warmtegeleiding. Hierdoor krijg je consistente en gelijkmatige bakresultaten. Deze cakeblikken zijn robuust en duurzaam, maar invetten is van belang om te voorkomen dat je cake blijft plakken aan de vorm.
Siliconen bakvormen
Cakeblikken die gemaakt zijn van siliconen, zijn flexibel en makkelijk schoon te maken, mede dankzij een goede anti-aanbaklaag. Siliconen vormen zijn vaak te vinden in vrolijke kleuren, wat het bakken en het eventueel serveren van je cake nog leuker maakt.
Tier cakevormen
Indien je indruk wilt maken op je gasten of een bak winkel hebt en bijvoorbeeld bruiloftstaarten maakt, kan je kiezen voor een tier cakevorm. Een cakevorm bestaat uit meerdere lagen, meestal uit 3 lagen. De grootte van de vorm verschilt per laag, waardoor je een prachtige gelaagde taart krijgt.
Hartvormige cakevorm
Hartvormige cakevormen zijn leuk voor gelegenheden zoals een jubileum, Valentijnsdag of Moederdag. Met deze cakevorm kun je je liefde voor bakken en de liefde voor je dierbaren tonen. Je kan de cake ook nog eens decoreren met rode hartjes van marsepein bijvoorbeeld.
Cakevormen met een creatief design
Er zijn ook genoeg cakevormen te vinden met een creatief design, om je cake er nog mooier en luxer uit te kunnen laten zien. Nordic Ware bijvoorbeeld heeft allerlei cakevormen met ontzettend mooie patronen.
Mini cakevormen
Indien je individuele porties wilt maken, wilt oefenen met het maken van cakes of wilt experimenteren met ingrediënten, dan komt de mini cakevorm of de kleine cakevorm van pas. Hiermee maak je de leukste creaties en je kan experimenteren zonder voedsel te verspillen als de smaak toch tegenvalt.
Chiffon cakevorm
Een chiffon cakevorm, ook bekend als een angel food cake pan in sommige regio's, is een specifiek soort bakvorm die vaak wordt gebruikt voor het bakken van lichte, luchtige cakes zoals chiffon cake of angel food cake.
Hoe gebruik je een cakevorm?
Indien je een perfecte cake wilt bakken, is het gebruik van een cakevorm een slimme keuze. Hieronder lichten we toe hoe je een cakeblik gebruikt. Voordat je begint, is het van belang om een cakevorm te bereiden. Dit doe je door de cakevorm eerst te reinigen met lauwwarm water en afwasmiddel, met een stofdoek kan eventueel ook. Vervolgens vet je de binnenkant van de vorm in met boter, olie of bakspray. Zorg ervoor dat de randen en hoeken ook goed bedekt zijn.
Na het afwassen en invetten, bereid je het cakebeslag volgens het recept. Nadat je het beslag gemaakt hebt, kan je het gelijkmatig in de voorbereide vorm gieten. Gebruik eventueel een spatel om het beslag glad te strijken, zodat het uiteindelijk een mooie en gelijke vorm krijgt. Vul de cakeblik niet tot de rand, want de cake rijst nog tijdens het bakken.
Vervolgens plaats je de cake in een voorverwarmde oven, die op temperatuur staat volgens je recept. Houd de aangegeven baktijd in de gaten, maar maak de oven niet constant open tijdens het bakken, want anders kan het bakproces verstoord worden. Indien je wilt testen of de cake gaar is, kan je er een satéprikker in steken. Komt de satéprikker er schoon uit? Dan is de cake klaar.
De cake kan nu uit de oven en het is van belang dat je het af laat koelen. Hierna kan je een mes gebruiken om de randen van een cake los te maken. Om de cake gemakkelijk uit de vorm te halen, kan je een rooster boven de cakevorm doen en deze vervolgens omkeren. Klop eventueel op de onderkant van de cakevorm, zodat de cake loskomt. De cake moet nu volledig afkoelen op het rooster voordat je het snijdt en serveert. Na het afkoelen kun je de cake ook decoreren.
Hoe maak je een cakevorm schoon?
Als bakker weet je dat een cakeblik behoorlijk vies kan worden, zelfs al had je de vorm van tevoren ingevet. Het schoonmaken van een cakevorm daarentegen is niet heel ingewikkeld en met het volgen van een aantal stappen is het afwassen snel gebeurd.
Als eerste moet je de cakevorm af laten koelen nadat je de cake eruit hebt gehaald. Zodra de cakevorm op kamertemperatuur is, kan je beginnen met schoonmaken. Vul de cakeblik met lauwwarm water en afwasmiddel. Laat de vorm even weken en gebruik vervolgens een zacht sponsje om alle randen en hoeken schoon te maken. Gebruik geen harde borstel of de schuurkant van een schuurspons, zodat je geen krassen maakt of de anti-aanbaklaag aantast.
Sommige cakeblikken zijn geschikt voor de vaatwasser, dan heb je er vrijwel geen omkijken naar. Toch kan het slim zijn om zelfs dan het cakeblik te laten weken in warm water. Hierdoor verwijder je overgebleven kruimels en resten, zodat deze ook niet in de vaatwasser terechtkomen.
Houd er dus wel erg in dat niet alle cakevormen in de vaatwasser kunnen. Lees dus goed de productinformatie of handleiding door voordat je aan dit proces begint. Hiermee voorkom je beschadiging of corrosie van het materiaal.