Wat is een garde?
Een garde, ook wel klopper genoemd, is een keukengerei waarmee je ingrediënten kan mengen, roeren en opkloppen. Gardes hebben een lange steel met aan het uiteinde een kop die voorzien is van lussen of draden. Deze lussen zijn ontworpen om ingrediënten te mengen en lucht in te brengen, waardoor ze geschikt zijn voor taken zoals het kloppen van eieren, bereiden van slagroom en roeren van beslag.
Een leuk feitje over gardes is dat ze al eeuwenlang gebruikt worden in keukens. Het zijn een van de oudste keukengereedschappen. Vroeger werden ze met de hand gesmeed, maar tegenwoordig zijn ze te vinden in een diversiteit aan materialen en ontwerpen.
Waarom zou je een garde kopen?
Een garde is een praktisch en onmisbaar hulpmiddel in de keuken. Waarom dit zo is leggen we hieronder uit.
Mengen en emulgeren
Het gebruik van een garde zorgt ervoor dat emulgeren een stuk efficiënter en sneller gaat. Voor degene die niet weten wat emulgeren is: emulgeren is een proces waarbij 2 onmengbare vloeistoffen gelijkmatig worden gemengd met behulp van een emulgator. Als je bijvoorbeeld mayonaise wilt maken, dan zou het zonder garde erg lang duren om de olie en eieren te mengen. Dankzij de garde gaat dit een stuk sneller en krijg je romige mayonaise.
Lucht kloppen
Als je ooit geprobeerd hebt om met de hand slagroom te kloppen, dan weet je dat dit een uitputtende taak is. Een garde maakt dit een stuk makkelijker door het snel heen en weer te bewegen van de garde. Hierdoor klop je lucht in de room en krijg je een luchtige en smaakvolle topping.
Roeren en voorkomen klontjes
Als je sauzen of soepen wilt maken, dan komt de garde goed van pas. Hiermee kan je namelijk klontjes voorkomen en een heldere consistentie bereiken.
Garde kopen? Hier moet je rekening mee houden
Als je van plan bent om een garde te kopen, zijn er een aantal factoren waarop je kunt letten, zodat je kunt bepalen of de garde aan jouw wensen voldoet. Hieronder hebben wij de verschillende factoren opgesomd.
Materiaal
Het materiaal van een garde is van belang voor de duurzaamheid en bruikbaarheid. Veel gardes hebben draden van het materiaal roestvrij staal. Dit materiaal gaat lang mee en is eenvoudig schoon te maken. Het langdurig vasthouden van dit materiaal kan echter minder comfortabel zijn. Je hebt ook gardes met nylon of kunststof draden, deze gardes liggen prettig in de hand. Bovendien zijn ze geschikt voor gebruik in keukengerei met een anti-aanbaklaag. Het is uiteindelijk een persoonlijke keuze aan welk materiaal jij de voorkeur geeft.
Hoeveelheid draden
De hoeveelheid draden op een garde varieert en heeft invloed op de prestaties voor verschillende taken. Een garde met veel draden is geschikt voor het luchtig kloppen van ingrediënten. Een garde met weinig draden of dikke draden daarentegen is geschikt voor het kloppen van dichte texturen, zoals puddingen.
Ophangmogelijkheden
Indien je niet veel ruimte in de keuken hebt, is het verstandig om te kijken of de garde een ophanghaak heeft. Hierdoor kan je de garde opbergen zonder dat het extra ruimte in je lades inneemt.
Het meestverkochte formaat garde is er degene tussen 25 en 30 centimeter. Indien je met grotere pannen of kommen werkt, kan je een grotere garde overwegen.
Welke verschillende soorten gardes zijn er?
Zoals je inmiddels wel gelezen hebt, zijn gardes ongelofelijk handig in de keuken, maar wist je ook dat er verschillende soorten zijn? Hieronder lichten we de meest voorkomende gardes toe.
Ballongarde
De ballongarde heeft een kop in de vorm van een bol met vele lussen van verschillende groottes. Deze garde is ideaal voor het opkloppen van eieren en room, aangezien ze goed lucht in het mengsel kunnen kloppen.
Platte menggarde
Deze garde heeft een platte, brede kop met grote openingen tussen de lussen. Met de platte menggarde kan je zwaardere ingrediënten mengen, zoals beslag. Droge en natte ingrediënten worden gelijkmatig vermengd met behulp van deze garde.
Spiraalgarde
De spiraalgarde is zoals de naam al zegt spiraalvormig. Ook heeft deze garde weinig lussen, waardoor het geschikt is om dunne vloeistoffen te mengen, zoals dressings.
Draadgarde
De draadgarde heeft een enkele rij lange draden en deze gebruik je om ingrediënten te mengen in een smalle container, zoals een glas of kopje.
Eierklutser
Zoals je uit de naam op kunt halen, wordt deze garde gebruikt om eieren snel en gelijkmatig te kloppen. Deze garde heeft minder functies dan de andere gardes.
Spiraalgarde
Deze garde heeft in plaats van lussen een spiraalvormige kop. Met de spiraalgarde kan je dunne vloeistoffen mengen, zoals een eimengsel. De vorm maakt het makkelijk om de garde door de vloeistof heen te bewegen.
Pangarde
Een pangarde of platte garde heeft een brede, platte kop met grote openingen tussen de draden. Dit ontwerp is geschikt voor het mengen van ingrediënten zoals deeg. De brede kop zorgt ervoor dat klontjes vermeden worden.
Deegklopper
Een deegklopper is ontworpen om deeg te mengen en kneden, met name voor producten zoals brood, pizza en taart. De garde bestaat uit stevig, dikke draden, waardoor je zorgvuldig deeg kunt kneden en een goede structuur creëert.
Een garde is ontzettend veelzijdig en ideaal om te gebruiken bij het bakken of kopen. Bij het aanschaffen van een garde is het van belang om te kijken naar het materiaal, de hoeveelheid draden en of de garde opgehangen kan worden aan een haak. Voor iedere bakker en ieder scenario is er wel een garde te vinden die het werk makkelijker maakt.