Gevulde speculaas

Ben je het speculaas al zat? Nee? Gelukkig, wij ook nog niet namelijk. Het recept dat nu volgt, is een favoriet van vele: gevulde speculaas met amandelspijs. Met dit recept kun je gevulde speculaas maken in vierkante bakvorm van 20 bij 20 centimeter of een langwerpige quichevorm van ongeveer 35 bij 11 centimeter.

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram amandelspijs
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram koude, harde boter
  • 7  eetlepels melk
  • 5 theelepels speculaaskruiden
  • 1 geklutst ei
  • Snuf zout
  • Eventueel: amandelen

Bakgerei

Zelf aan de slag gaan

  1. Meng het zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en het zout in een kom.

  2. Voeg de boter en melk toe en kneed het tot een stevige bal. 

  3. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het rusten in de koelkast, voor minimaal 1 uur tot een hele nacht. Direct gebruiken kan, maar de smaak is dan minder uitgesproken.

  4. Na het rusten, zet je de oven aan op 180 °C, boven- en onderwarmte.

  5. Daarna haal je het deeg uit de koelkast en verdeel je het in twee delen, een groter en een kleiner deel.

  6. Pak de bakvorm erbij en vet deze in met boter.

  7. Het grootste deel van het deeg rol je uit met de deegroller totdat het in de vorm past. (Het hoeft alleen maar de bodem te bedekken!)

  8. Meng de amandelspijs met de helft van het geklutste ei in een kom en kneed het door.

  9. Verdeel de amandelspijs over het speculaasdeeg in de vorm.

  10. Het kleine deel speculaasdeeg rol je nu uit met de deegroller en daarmee bedek je de amandelspijs.

  11. Hierna meng je een beetje melk met het overgebleven ei en dit smeer je over het gevulde speculaas. 

  12. Je kunt ervoor kiezen om vervolgens amandelen op het speculaas te doen.

  13. Als laatste stap bak je het gevulde speculaas voor ongeveer 40 minuten in de oven.

Tips:

  • Besprenkel de bodem van de bakvorm van tevoren in met bloem of leg er een bakpapiertje in, zodat het speculaas niet aan de bodem blijft kleven. Het is handig als het bakpapier uitsteekt, zodat je het uit de vorm kunt tillen na gebruik.
  • Als je speculaasdeeg te nat is, kan je extra bloem toevoegen.

Op deze pagina: