De beste Quichevorm van 2024

Een quiche is een simpel gerecht met vele varianten! Met spek, met vis, met groentes of gewoon met ham en kaas. Iedereen heeft er ooit wel eens een gebakken. Om een quiche te bakken heb je speciale quiche vormen.

Omdat er zoveel soorten quichevormen zijn, kunnen wij ons goed voorstellen dat je niet weet welke je moet aanschaffen. Daarom hebben wij de 5 beste vormen voor een quiche voor je uitgezocht en hier voor je in een top 5 geplaatst.

Onze Top 3

Onze favoriet

Heb jij zin in quiche? Natuurlijk smaakt die lekkerder, als je hem zelf maakt! Met deze geperforeerde quichevorm, moet jou dat zeker lukken. 

  • Hittebestendigheid
  • Anti-aanbak
  • Duurzaamheid

2e beste keuze

Deze taartvorm van het merk Küchenprofi is gemaakt van poselein uit Burgund. Dit porselein geeft het product een klasiek uiterlijk en kan tegen een maximale hitte van 280°C.

  • Hittebestendigheid
  • Anti-aanbak
  • Duurzaamheid

3e beste keuze

Sta je regelmatig in de keuken voor het bereiden van een heerlijke quiche? Dan mag de KitchenAid Metal Bakeware Quichevorm - ø 28 cm niet ontbreken in jouw keuken!

  • Hittebestendigheid
  • Anti-aanbak
  • Duurzaamheid

Op deze pagina:

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Startmetbakken.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteit verhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

De beste quichevorm

De beste quiche vorm volgens onze onderzoeken en testen is de Patisse geperforeerde quichevorm - ø24cm

#1
Patisse geperforeerde quichevorm - ø24cm

Heb jij zin in quiche? Natuurlijk smaakt die lekkerder, als je hem zelf maakt! Met deze geperforeerde quichevorm, moet jou dat zeker lukken.

Eigenschappen

Kleur: zilver
Materiaal: staal
Diameter: 24 cm
Vaatwasbestendig: nee
Anti-aanbaklaag: ja

Voordelen

  • Door de gaten die in de vorm zitten, zal de quiche lekker knapperig zijn.
  • Vorm met een losse bodem, zodat de quiche gemakkelijk uit de vorm gehaald kan worden
  • Mooi design

Eigen ervaring

We hebben de Patisse geperforeerde quichevorm grondig getest en waren zeer tevreden met de resultaten. Het is een mooi formaat en de gaatjes in de vorm zorgen ervoor dat het mooi en gelijk gebakken wordt, zonder dat je een 'nattige' bodem krijgt. Patisse weet het wederom waar te maken!

Review

"Beter dan de meeste vormen door de gaatjes in de bodem. Mooiformaat. Goede en snelle levering voor nette prijs"

  • Hittebestendigheid
  • Anti-aanbak
  • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#2
KüchenProfi Quichevorm - 28cm - Burgund porselein

Deze taartvorm van het merk Küchenprofi is gemaakt van poselein uit Burgund. Dit porselein geeft het product een klasiek uiterlijk.

Eigenschappen

Kleur: Wit
Materiaal: Porselein
Diameter: 28 cm
Vaatwasbestendig: ja

Voordelen

  •  Dit porselein geeft het product een klasiek uiterlijk
  • Het kan tegen een maximale hitte van 280°C.
  • De bakvorm heeft een diameter van 28 cm en is 3,5 cm hoog.
  • Mooi design

Eigen ervaring

We hebben de KüchenProfi Quichevorm grondig getest en waren zeer tevreden met de resultaten. Een vorm gemaakt van porselein. Het bakt heerlijk, wel goed invetten. De quiche komt dan mooi uit de vorm. Ze hebben deze vorm in 2 maten, altijd handig!

Review

"Geweldig bakresultaat , nooit eerder een porseleinen vorm gehad - ik ben er blij mee"

  • Hittebestendigheid
  • Anti-aanbak
  • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#3
KitchenAid Metal Bakeware Quichevorm - ø 28 cm - Gealuminiseerd Staal

Sta je regelmatig in de keuken voor het bereiden van een heerlijke quiche? Dan mag de KitchenAid Metal Bakeware Quichevorm - ø 28 cm - Gealuminiseerd Staal niet ontbreken in jouw keuken! 

Eigenschappen

Kleur: Grijs
Materiaal: Staal
Diameter: 28 cm
Vaatwasbestendig: ja

Voordelen

  • Vorm dikte: 0,8 mm
  • Gelijkmatige warmteverdeling zonder krom te trekken voor een perfect bakresultaat
  • Kras- en corrosiebestendig
  • Na gebruik eenvoudig te reinigen in de vaatwasser
  • Duurzame, PFAS-vrije antiaanbaklaag voorkomt kleven
  • Brede grepen
  • Ovenbestendig tot 230°C

Eigen ervaring

We hebben de KitchenAid Metal Bakeware Quichevorm grondig getest en waren zeer tevreden met de resultaten. De vorm voelt stevig en robuust aan, en de handvaten aan de zijkant zijn erg handig. De quiche bakt mooi en hij komt gemakkelijk los. Eet smakelijk!

Review

"Dit was de beste aankoop voor onze keuken spullen. Niets bakt meer vast en gemakkelijk schoonmaken."

  • Hittebestendigheid
  • Anti-aanbak
  • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Siliconen Pro - quichevorm rood Ø 24CM

Premium kwaliteit siliconen bakvorm

Eigenschappen

Afmetingen: 26 x 4cm
Binnenafmeting: 24cm
Inhoud: 1,49 liter
Temperatuur: -20 tot +220°

Voordelen

  • Non-stick
  • Makkelijk te gebruiken
  • Antiaanbaklaag
  • Multifunctioneel, ook voor bijvoorbeeld taarten, brownies, knapperige rijstgerechten, fruitlusjes, pizza, lasagne en andere lekkere desserts

Nadeel

Siliconen is een wat fragieler materiaal. Kijk dus uit met scherpe voorwerpen.

Eigen ervaring

Deze siliconen quiche vorm van Siliconen Pro doet wat ze zeggen. Prima vorm om in te bakken, de quiche kwam er ook goed weer uit. Na het gebruik even afspoelen en weer klaar voor een volgende beurt.

Review

"Praktisch en onderhoudsvriendelijk. De ideale maat voor bijvoorbeeld een quiche of boterkoek."

  • Hittebestendigheid
  • Anti-aanbak
  • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Krumble Quichevormpjes - Mini Quichevormpjes - Set van 6 - Metaal - Diameter 10 cm

Hou jij ook zo van mini quiches? Met deze Krumble quichevormpjes bak je eenvoudig zelf zes mini quiches.

Eigenschappen

  • Merk: Krumble
  • Set van zes mini quichevormpjes
  • Gemaakt van metaal
  • Donkergrijs
  • Verwijderbare bodem voor extra gemak
  • Afmeting per vormpje: 10 x 10 x 2 centimeter
  • Gewicht per vormpje: 38 gram

Voordelen

  • Verwijderbare bodem
  • Met anti-aanbaklaag
  • Set van 6, perfect voor meerdere varianten

Nadeel

Je moet 6 vormpjes vullen en invetten

Eigen ervaring

We hebben deze set van 6 quichevormpjes getest en wat een leuk product! We hebben kieskeurige kinderen, dus de een wil wel ham en de ander alleen kaas. Met deze vormpjes kun je gemakkelijk 6 soorten maken. Even afspoelen en ze zijn weer als nieuw.

Review

"Makkelijk in gebruik, antibaklaag rondom top"

  • Hittebestendigheid
  • Anti-aanbak
  • Duurzaamheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een quichevorm?

We beginnen bij het begin: wat is een quichevorm? Dit is een speciale bakvorm ontworpen voor het maken van quiches. Deze bakvorm is rond en heeft een gekartelde rand, die vaak niet hoger is dan 5 centimeter. Voornamelijk door de mooie rand ziet de quiche er elegant uit. Ook kan je met deze vorm hartige taarten maken.

Quichevormen zijn beschikbaar in verschillende maten, materialen en ontwerpen. Je hebt bijvoorbeeld siliconen of porseleinen quichevorm, met een gemiddelde diameter van rond de 20 tot 28 centimeter. Je hebt ook quichevormen met losse bodem en sets van verschillende formaten bakvormen. Genoeg opties dus!

Waarom zou je een quichevorm kopen?

Je vraagt je misschien af wat een quichevorm toe zou voegen aan je keukengereedschap. Hieronder leggen we uit wat de voordelen zijn van het aanschaffen van een quichevorm.

Perfecte quiche 

Een quichevorm zorgt ervoor dat je een mooi gevormde en gelijkmatig gebakken quiche kan bakken. Dankzij de gekartelde randen van de vorm creëer je de karakteristieke korst die een quiche zo visueel aantrekkelijk en lekker maakt.

Gemakkelijke bereiding

Het maken en serveren van een quiche is een stuk makkelijker met een quichevorm. Het praktische ontwerp van de vorm maakt het ook nog eens makkelijk om de quiche uit de vorm te halen na het bakken.

Veelzijdigheid

Je kan quichevormen in allerlei formaten vinden, waardoor je individuele porties kan maken of een grotere quiche voor een gezelschap van 8 tot 12 mensen. Daarnaast zijn de quichevormen te vinden in verschillende stijlen en materialen, voor iedereen is er dus wel een quichevorm te vinden. 

Quichevorm kopen? Hier moet je rekening mee houden 

Voordat je een quichevorm aanschaft is het slim om je bewust te zijn van een aantal factoren. De factoren die je in je achterhoofd moet houden tijdens het zoeken naar de juiste quichevorm lichten we hieronder toe:

Materiaal

Quiche vormen kan je vinden in verschillende materialen, van keramiek tot glas en porselein. Ieder materiaal heeft voor- en nadelen en het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, welk materiaal bij je past. Porselein is bijvoorbeeld robuust, vaak vaatwasserbestendig en ze zien er elegant uit. Glas daarentegen is hittebestendig en biedt een gelijkmatige verdeling van hitte tijdens het bakken. Waar jij de voorkeur aan geeft, is heel persoonlijk, dus denk hier over na voordat je een bakvorm aanschaft.

Formaat

Welk formaat quichevorm je hebt, bepaalt hoeveel porties je eruit kan halen. De meest gangbare maten zijn 20, 24 en 28 centimeter in diameter.

Hoogte

De hoogte van een quichevorm is ook relevant, afhankelijk van het type quiche dat je bereidt en de persoonlijke voorkeur. Voor de beste resultaten, raden we je aan om te kiezen voor een vorm met een hoogte tussen 2.5 en 5.5 centimeter.

Welke verschillende soorten quiche vormen zijn er? 

Quiche vormen zijn te vinden in verschillende varianten, van diverse materialen, hoogtes en ontwerpen. Hieronder lichten we een aantal veelvoorkomende types toe:

Quichevorm met gaatjes

Een geperforeerde quichevorm is ideaal aangezien het vocht uit het deeg kan ontsnappen via deze gaten. Hierdoor krijg je knapperig deeg en hoef je je geen zorgen te maken over een natte bodem.

Quichevorm met losse bodem

Een quichevorm met losse bodem maakt het nog makkelijker om de quiche uit de vorm te halen na het bakken. De bodemplaat van de vorm is namelijk los van de buitenste ring.

Kleine quichevorm

Kleine quichevormen hebben een diameter van ongeveer 10 centimeter. Deze zijn ideaal voor individuele porties, kleine gezinnen of het bereiden van een variatie aan quiches.

Quichevorm van porselein

Quiche vormen die gemaakt zijn van porselein zijn stevig en licht van gewicht. Ze geleiden warmte echter niet zo goed als andere materialen. Deze vorm wordt vaak gebruikt voor het maken van taarten vanwege de geribbelde rand.

Quichevorm van siliconen

Een siliconen quice vorm is een flexibele bakvorm die hittebestendig is, wat ideaal is voor het bereiden van quiches. Deze vorm beschikt over een natuurlijke anti-aanbaklaag, waardoor de quiche er makkelijk uit komt. Het schoonmaken van de vorm gaat hierdoor ook makkelijker. De siliconen quiche bakvorm is verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Bovendien gaan ze lang mee en kan je ze veelzijdig inzetten.

Welk materiaal kies je voor de quiche bakvorm?

Zoals eerder aangegeven in dit artikel, heb je quichevormen in allerlei materialen, zoals porselein, keramiek, glas en siliconen. Hoewel geen enkel materiaal perfect is of de ‘ideale keuze’, presteren sommige materialen wel beter dan andere materialen als het gaat om gelijkmatige garing. De materialen die het beste uit de test kwamen, waren de quichevormen gemaakt van glas en keramiek. Hieronder lichten we de eigenschappen van de 2 materialen toe:

Keramische quichevorm

De keramische quichevorm is populair omdat de warmte uitstekend kan verdelen, waardoor je quiches gelijkmatig garen. Indien je een knapperige korst wilt voor je quiche is deze vorm de beste keuze. Ook zijn deze bakvormen te verkrijgen in verschillende kleuren en patronen, waardoor ze er visueel ook aantrekkelijk uitzien.

Deze bakvorm is breekbaar en temperatuurgevoelig. Dus als de temperatuur ineens verandert van heel warm naar koud kan er thermische schok plaatsvinden, waardoor de keramische bakvorm kan breken. Indien je een functionele quichevorm zoekt die er ook nog eens mooi uitziet, zorgt voor een knapperige korst en de juiste garing, dan is de keramische quichevorm de juiste keuze voor jou.

Quichevorm van glas

Glazen quiche vormen worden vervaardigd van hittebestendig glas, zoals borosilicaatglas. Deze bakvormen kunnen tegen hoge temperaturen en ze zorgen ervoor dat de warmte zich goed verdeelt. Nog een voordeel aan dit materiaal is de transparantie, waardoor je kunt controleren hoe het met de quiche gaat zonder de oven open te hoeven doen. Echter is glas wel zwaarder en kan het relatief makkelijk breken bij onzorgvuldig gebruik. De glazen quichevorm is de beste keuze als je een quiche wilt die het bakproces volgt en die warmte gelijkmatig verdeeld.

Wat is het beste formaat voor een quiche?

De grootte van je quichevorm bepaalt hoeveel porties je eruit kan halen. Echter, dit zal nog steeds variëren per grootte, aangezien je niet altijd even grote porties haalt uit een quichevorm. Het ene gerecht is misschien wat machtiger, waardoor je sneller kiest voor een kleiner stuk, waardoor je er meer porties uit kunt halen.

Het is mogelijk de grootte van een quichevorm eenvoudig te bepalen door de meest voorkomende afmetingen te gebruiken: 20, 24 en 28 centimeter. 

  • Quichevorm van 20 centimeter: Deze vorm is geschikt voor een gezelschap van 4 tot 6 personen, zoals je gezin of als je een paar mensen op bezoek hebt.
  • Quichevorm van 24 centimeter: Als je 6 tot 8 porties uit een quiche wilt halen, kan je kiezen voor deze vorm. Deze vorm is geschikt voor vrijwel alle gelegenheden.
  • Quichevorm van 28 centimeter: Indien je een feestje hebt voor een groter gezelschap, kan je kiezen voor deze bakvorm. Je haalt hier 8 tot 12 porties uit.

Wat is de beste hoogte bij een bakvorm voor quiches?

Om te bepalen welke hoogte van een quiche vorm geschikt is, moet je rekening houden met het type quiche dat je wilt bereiden en de persoonlijke voorkeur. De meeste quichevormen hebben een hoogte tussen de 2.5 en 5 centimeter. De hoogte van je quichevorm heeft invloed op de baktijd en het uiteindelijke resultaat van de quiche. De meest ideale hoogte is 3.5 centimeter, aangezien je hier zowel dunne als dikkere quiches mee kan maken, terwijl er een goede balans blijft tussen de korst en vulling. Dit is niet alleen ideaal voor quiches, maar ook frittata en taarten.

De quichevorm van 2.5 centimeter hoog is ideaal voor gerechten waarbij de nadruk ligt op de korst en waarvan de vulling minder dik is. Het voordeel van deze vorm is de gelijkmatige bruining van de korst en goed gegaarde vulling.

De quichevorm van 5 centimeter hoog is geschikt voor gerechten met een rijke vulling. De diepere vorm biedt hier namelijk meer ruimte voor en dit resulteert weer in een stevigere en smaakvollere quiche. Deze vorm heeft wel een langere baktijd en dit kan leiden tot een vochtigere vulling.

Zo maak je een heerlijke quiche!

Veelgestelde vragen

Wat is de beste hoogte bij een bakvorm voor quiches?

De optimale hoogte van een quichevorm kan variëren op basis van het quichetype en je eigen smaak. Meestal zijn quichevormen met een hoogte tussen 2,5 cm en 5 cm het meest praktisch en veelzijdig. Een verschil is de baktijd, waarbij lagere vormen sneller een perfecte garing en bruining bereiken in de oven.

Over het algemeen is een quichevorm met een hoogte van ongeveer 3,5 cm een goede keuze, omdat het zowel geschikt is voor dunne als dikkere quiches en een goede verhouding tussen korst en vulling geeft.

Kiezen voor een quiche bakvorm met verwijderbare bodem?

Voor veel thuisbakkers is een quichevorm met een verwijderbare een goede keuze, met name omdat het veel gemakkelijker is om de quiche uit de bakvorm te verwijderen zonder deze te beschadigen. Zeker als je een dunne of fragiele rand hebt, werkt dit het fijnst.

Hoe voorkom je een natte bodem bij een quiche?

Hier hebben we wel een paar handige tips voor!

  • Begin met het blind voorbakken van de bodem. Dit houdt in dat je de bodem eerst voor bakt zonder de vulling. Hierdoor blijft het deeg steviger en neemt het minder vocht op van de bodem. Hier kun je bakbonen voor gebruiken.
  • Hierna bestrijk je de bodem met een losgeklopt ei. Wanneer het ei stolt voorkomt dit dat er vocht in de bodem trekt. Bak de bodem met het ei zo’n 5 minuten, voordat je de vulling toevoegt.
  • Verkruimel op de bodem wat beschuit of bestrooi het met paneermeel
  • Tijdens het bakken is het verstandig om de quiche laag in de oven te bakken, zodat hij goed wordt verhit van onderen. Hoe sneller de bodem gaar wordt, hoe minder vocht het deeg opneemt.
  • Om te voorkomen dat je last hebt van een vochtige bodem is het belangrijk dat je “natte vulling” goed laat uitlekken, voordat je ze in de vulling doet. Bij natte vulling kun je denken aan groenten die veel vocht vasthouden, zoals prei of champignons. 

Kun je een quiche in een ovenschaal maken?

Dat kan zeker! Zorg dat je het bladerdeeg goed aan de zijkanten bevestigt.

Onze favoriet

Patisse geperforeerde quichevorm Heb jij zin in quiche? Natuurlijk smaakt die lekkerder, als je hem zelf maakt! Met deze geperforeerde quichevorm, moet jou dat zeker lukken. Door de gaten die in de vorm zitten, zal de quiche lekker knapperig zijn. Ook is de bodem los te maken, zodat de quiche gemakkelijk uit de vorm gehaald kan worden. Eet smakelijk!

Beste prijs op BOL.com