Wat is een quichevorm?
We beginnen bij het begin: wat is een quichevorm? Dit is een speciale bakvorm ontworpen voor het maken van quiches. Deze bakvorm is rond en heeft een gekartelde rand, die vaak niet hoger is dan 5 centimeter. Voornamelijk door de mooie rand ziet de quiche er elegant uit. Ook kan je met deze vorm hartige taarten maken.
Quichevormen zijn beschikbaar in verschillende maten, materialen en ontwerpen. Je hebt bijvoorbeeld siliconen of porseleinen quichevorm, met een gemiddelde diameter van rond de 20 tot 28 centimeter. Je hebt ook quichevormen met losse bodem en sets van verschillende formaten bakvormen. Genoeg opties dus!
Waarom zou je een quichevorm kopen?
Je vraagt je misschien af wat een quichevorm toe zou voegen aan je keukengereedschap. Hieronder leggen we uit wat de voordelen zijn van het aanschaffen van een quichevorm.
Perfecte quiche
Een quichevorm zorgt ervoor dat je een mooi gevormde en gelijkmatig gebakken quiche kan bakken. Dankzij de gekartelde randen van de vorm creëer je de karakteristieke korst die een quiche zo visueel aantrekkelijk en lekker maakt.
Gemakkelijke bereiding
Het maken en serveren van een quiche is een stuk makkelijker met een quichevorm. Het praktische ontwerp van de vorm maakt het ook nog eens makkelijk om de quiche uit de vorm te halen na het bakken.
Veelzijdigheid
Je kan quichevormen in allerlei formaten vinden, waardoor je individuele porties kan maken of een grotere quiche voor een gezelschap van 8 tot 12 mensen. Daarnaast zijn de quichevormen te vinden in verschillende stijlen en materialen, voor iedereen is er dus wel een quichevorm te vinden.
Quichevorm kopen? Hier moet je rekening mee houden
Voordat je een quichevorm aanschaft is het slim om je bewust te zijn van een aantal factoren. De factoren die je in je achterhoofd moet houden tijdens het zoeken naar de juiste quichevorm lichten we hieronder toe:
Materiaal
Quiche vormen kan je vinden in verschillende materialen, van keramiek tot glas en porselein. Ieder materiaal heeft voor- en nadelen en het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, welk materiaal bij je past. Porselein is bijvoorbeeld robuust, vaak vaatwasserbestendig en ze zien er elegant uit. Glas daarentegen is hittebestendig en biedt een gelijkmatige verdeling van hitte tijdens het bakken. Waar jij de voorkeur aan geeft, is heel persoonlijk, dus denk hier over na voordat je een bakvorm aanschaft.
Welk formaat quichevorm je hebt, bepaalt hoeveel porties je eruit kan halen. De meest gangbare maten zijn 20, 24 en 28 centimeter in diameter.
Hoogte
De hoogte van een quichevorm is ook relevant, afhankelijk van het type quiche dat je bereidt en de persoonlijke voorkeur. Voor de beste resultaten, raden we je aan om te kiezen voor een vorm met een hoogte tussen 2.5 en 5.5 centimeter.
Welke verschillende soorten quiche vormen zijn er?
Quiche vormen zijn te vinden in verschillende varianten, van diverse materialen, hoogtes en ontwerpen. Hieronder lichten we een aantal veelvoorkomende types toe:
Quichevorm met gaatjes
Een geperforeerde quichevorm is ideaal aangezien het vocht uit het deeg kan ontsnappen via deze gaten. Hierdoor krijg je knapperig deeg en hoef je je geen zorgen te maken over een natte bodem.
Quichevorm met losse bodem
Een quichevorm met losse bodem maakt het nog makkelijker om de quiche uit de vorm te halen na het bakken. De bodemplaat van de vorm is namelijk los van de buitenste ring.
Kleine quichevorm
Kleine quichevormen hebben een diameter van ongeveer 10 centimeter. Deze zijn ideaal voor individuele porties, kleine gezinnen of het bereiden van een variatie aan quiches.
Quichevorm van porselein
Quiche vormen die gemaakt zijn van porselein zijn stevig en licht van gewicht. Ze geleiden warmte echter niet zo goed als andere materialen. Deze vorm wordt vaak gebruikt voor het maken van taarten vanwege de geribbelde rand.
Quichevorm van siliconen
Een siliconen quice vorm is een flexibele bakvorm die hittebestendig is, wat ideaal is voor het bereiden van quiches. Deze vorm beschikt over een natuurlijke anti-aanbaklaag, waardoor de quiche er makkelijk uit komt. Het schoonmaken van de vorm gaat hierdoor ook makkelijker. De siliconen quiche bakvorm is verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Bovendien gaan ze lang mee en kan je ze veelzijdig inzetten.
Welk materiaal kies je voor de quiche bakvorm?
Zoals eerder aangegeven in dit artikel, heb je quichevormen in allerlei materialen, zoals porselein, keramiek, glas en siliconen. Hoewel geen enkel materiaal perfect is of de ‘ideale keuze’, presteren sommige materialen wel beter dan andere materialen als het gaat om gelijkmatige garing. De materialen die het beste uit de test kwamen, waren de quichevormen gemaakt van glas en keramiek. Hieronder lichten we de eigenschappen van de 2 materialen toe:
Keramische quichevorm
De keramische quichevorm is populair omdat de warmte uitstekend kan verdelen, waardoor je quiches gelijkmatig garen. Indien je een knapperige korst wilt voor je quiche is deze vorm de beste keuze. Ook zijn deze bakvormen te verkrijgen in verschillende kleuren en patronen, waardoor ze er visueel ook aantrekkelijk uitzien.
Deze bakvorm is breekbaar en temperatuurgevoelig. Dus als de temperatuur ineens verandert van heel warm naar koud kan er thermische schok plaatsvinden, waardoor de keramische bakvorm kan breken. Indien je een functionele quichevorm zoekt die er ook nog eens mooi uitziet, zorgt voor een knapperige korst en de juiste garing, dan is de keramische quichevorm de juiste keuze voor jou.
Quichevorm van glas
Glazen quiche vormen worden vervaardigd van hittebestendig glas, zoals borosilicaatglas. Deze bakvormen kunnen tegen hoge temperaturen en ze zorgen ervoor dat de warmte zich goed verdeelt. Nog een voordeel aan dit materiaal is de transparantie, waardoor je kunt controleren hoe het met de quiche gaat zonder de oven open te hoeven doen. Echter is glas wel zwaarder en kan het relatief makkelijk breken bij onzorgvuldig gebruik. De glazen quichevorm is de beste keuze als je een quiche wilt die het bakproces volgt en die warmte gelijkmatig verdeeld.
De grootte van je quichevorm bepaalt hoeveel porties je eruit kan halen. Echter, dit zal nog steeds variëren per grootte, aangezien je niet altijd even grote porties haalt uit een quichevorm. Het ene gerecht is misschien wat machtiger, waardoor je sneller kiest voor een kleiner stuk, waardoor je er meer porties uit kunt halen.
Het is mogelijk de grootte van een quichevorm eenvoudig te bepalen door de meest voorkomende afmetingen te gebruiken: 20, 24 en 28 centimeter.
- Quichevorm van 20 centimeter: Deze vorm is geschikt voor een gezelschap van 4 tot 6 personen, zoals je gezin of als je een paar mensen op bezoek hebt.
- Quichevorm van 24 centimeter: Als je 6 tot 8 porties uit een quiche wilt halen, kan je kiezen voor deze vorm. Deze vorm is geschikt voor vrijwel alle gelegenheden.
- Quichevorm van 28 centimeter: Indien je een feestje hebt voor een groter gezelschap, kan je kiezen voor deze bakvorm. Je haalt hier 8 tot 12 porties uit.
Wat is de beste hoogte bij een bakvorm voor quiches?
Om te bepalen welke hoogte van een quiche vorm geschikt is, moet je rekening houden met het type quiche dat je wilt bereiden en de persoonlijke voorkeur. De meeste quichevormen hebben een hoogte tussen de 2.5 en 5 centimeter. De hoogte van je quichevorm heeft invloed op de baktijd en het uiteindelijke resultaat van de quiche. De meest ideale hoogte is 3.5 centimeter, aangezien je hier zowel dunne als dikkere quiches mee kan maken, terwijl er een goede balans blijft tussen de korst en vulling. Dit is niet alleen ideaal voor quiches, maar ook frittata en taarten.
De quichevorm van 2.5 centimeter hoog is ideaal voor gerechten waarbij de nadruk ligt op de korst en waarvan de vulling minder dik is. Het voordeel van deze vorm is de gelijkmatige bruining van de korst en goed gegaarde vulling.
De quichevorm van 5 centimeter hoog is geschikt voor gerechten met een rijke vulling. De diepere vorm biedt hier namelijk meer ruimte voor en dit resulteert weer in een stevigere en smaakvollere quiche. Deze vorm heeft wel een langere baktijd en dit kan leiden tot een vochtigere vulling.