Mijter koekjes

Behalve een mijter maken van marsepein, kun je ze ook maken in koekjesvorm. Na het bakken kun je ze decoreren met icing of decoratiestiften.

Ingrediënten

  • 250 gram bloem 
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 150 gram roomboter, kamertemperatuur
  • Snuf zout
  • Decoratiestiften 

Benodigdheden

Zelf aan de slag

  1. Begin met het mengen van de boter en basterdsuiker in een mengkom. Hiervoor kun je een mixer of keukenmachine gebruiken, maar het kan ook met de hand.

  2. Voeg het zout en de bloem toe en kneed het tot een plakkerig deeg.

  3. Maak daarna een bol van het deeg, wikkel het in vershoudfolie en leg het in de koelkast voor een uur.

  4. Na dit uur verwarm je de oven voor op 160 °C.

  5. Haal het deeg uit de koelkast en laat het enigszins opwarmen.

  6. Kneed het deeg vervolgens nog een keer goed door.

  7. Bestuif het werkblad of het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een grote plak van ongeveer 3 millimeter dik.

  8. Vervolgens pak je de mijter uitsteekvormen en maak je mijters uit het deeg. Je kunt dit ook doen zonder de vormpjes, dus door het met een mes te doen, maar dit kan iets lastiger zijn.

  9. Leg de mijters op de bakplaat met bakpapier en doe ze voor 25 minuten in de oven. Hoe dikker ze zijn, des te langer de baktijd kan zijn.

  10. Zodra de koekjes klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen.

  11. Het decoreren kan nu beginnen. 

  12. Je kunt bijvoorbeeld met rood glazuur de mijters inkleuren. 

  13. Daarna kun je met de gele of witte decoratiestift het kruis op de mijter van Sinterklaas tekenen.

  14. Uiteraard kan je het ook simpeler houden en alleen een kruis maken met gele, witte of rode glazuur of decoratiestiften.

Tips

  • Als het deeg er zanderig uitziet, is het nog steeds goed, maar door temperatuurveranderingen van de boter kan de structuur van het deeg iets veranderen.