Olaf kransekake

Voor de ouders die net het deuntje van “Let it go” vergeten waren, bij deze weer een herinnering eraan. Er volgt nu namelijk een Olaf kransekake recept: koekjes van amandeldeeg met glazuur als onderkant en een marshmallow als hoofd. Met dit recept kun je 4 Olaf’s maken.

Ingrediënten

  • 225 gram poedersuiker
  • 125 gram amandelmeel
  • 8 suikeroogjes
  • 4 marshmallows
  • 4 bolletjes vanille ijs
  • 2 cm winterpeen
  • 1 middelgroot ei
  • 1 eetlepel water
  • 1 bruine decoratiestift 
  • 1 dropveter

Benodigdheden

Zelf aan de slag

  1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 190 °C.

  2. Pak er een kom bij en meng hierin het amandelmeel met 125 gram poedersuiker.

  3. Splits het ei en voeg het eiwit toe, het eigeel ga je niet gebruiken.

  4. Kneed het deeg met je handen totdat het een samenhangend marsepein deeg is. Dit kan eventueel ook met een handmixer.

  5. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en pak de glazen of uitsteekvormen erbij.

  6. Teken op het papier 4 cirkels met een diameter van 5 centimeter, 4 cirkels met een diameter van 6 centimeter en 4 cirkels met een diameter van 7 centimeter. Keer het bakpapier daarna om.

  7. Verdeel het deeg in 3 porties, een portie van 65, 90 en 115 gram.

  8. Verdeel die 3 porties in 4 gelijke bolletjes.

  9. Rol de kleinste bolletjes uit tot 4 sliertjes van ongeveer 14 centimeter lang.

  10. De middelste bolletjes rol je uit tot 4 sliertjes van ongeveer 18 centimeter lang.

  11. De grootste bolletjes rol je uit tot 4 sliertjes van ongeveer 22 centimeter lang.

  12. Verdeel de kortste sliertjes over de 4 cirkels met een diameter van 5 centimeter.

  13. Verdeel de middelste sliertjes over de 4 cirkels met een diameter van 6 centimeter.

  14. Verdeel de grootste sliertjes over de 4 cirkels met een diameter van 7 centimeter.

  15. Zorg ervoor dat de uiteindes van de sliertjes aan elkaar bevestigd zijn.

  16. Bak de koekjes vervolgens in de oven voor 8 tot 10 minuten.

  17. Zodra ze klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen voor ongeveer 10 minuten.

  18. In de tussentijd kan je het glazuur maken. Dus het laatste beetje poedersuiker meng je met de eetlepel water.

  19. Schep het glazuur in de spuitzak en knip het puntje van de zak eraf. 

  20. Maak met het glazuur zigzaggende bewegingen rondom de koekjes.

  21. Stapel in het middel van de bordjes 3 kransekakes, van groot naar klein.

  22. Pak de suikeroogjes, stip ze aan met glazuur en plak ze op de marshmallows.

  23. Met de decoratiestift kun je een mondje en wenkbrauwen tekenen.

  24. Snijd vervolgens 4 puntige neuzen uit de peen en steek deze in de marshmallows.

  25. Knip 12 stukjes van 3 centimeter dropveter die het haar moeten voorstellen. 

  26. Knip 8 stukjes van 4 centimeter voor de armen.

  27. Snijd de marshmallows aan de bovenkant voor 1 centimeter in en doe hier het 'haar' in.

  28. Leg een bolletje ijs op de kransekakes en op elk bolletje een marshmallow gezicht.

  29. Daarna kun je een knoopje op het ijs tekenen met de decoratiestift.

  30. Als laatste steek je aan de zijkanten de armen erin steken en direct van dit toetje genieten.

Tip

  • Zorg ervoor dat je handen schoon en droog zijn voordat je het marsepein deeg gaat kneden. Dit zorgt ervoor dat je een glad deeg kunt kneden.