Traditionele oliebollen (evt met krenten, oreo of stroopwafel)

Om te beginnen delen we het recept van de traditionele oliebol, die je in een (frituur)pan bereidt. Dit recept is voor de standaard oliebollen met of zonder krenten. Tussendoor staan ook instructies voor als je ze met oreo of stroopwafel wilt. Indien je een recept zoekt waarbij je de bollen in de oven kan bakken, kun je nog een stukje verder scrollen. Dit recept is goed voor ongeveer 20 oliebollen.

Ingrediënten

  • 500 milliliter melk
  • 500 gram bloem
  • 7 gram droge gist
  • 2 el witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • Snuf zout
  • Zonnebloemolie
  • Eventueel: 200 gram krenten, oreo of stroopwafel.

Benodigdheden

Zelf aan de slag

  1. Begin met het voorverwarmen van de melk in een pan totdat het lauwwarm is.

  2. Haal van de warmtebron af en voeg de gist en suiker eraan toe en roer het door.

  3. Dit laat je voor ongeveer 10 minuten staan. Je zult zien dat het gist gaat borrelen.

  4. Pak er een mengkom bij en doe de bloem en zout hierin, roer dit kort door.

  5. Voeg er vervolgens een ei aan toe en meng het ei met de bloem.

  6. Tijdens het mengen, giet je ook de melk met gist erdoorheen. 

  7. Blijf roeren totdat je een glad mengsel hebt.

    • Als je een leuke twist wilt geven aan dit recept, kun je nu ook stukjes Oreo of stroopwafel door het beslag heen scheppen. 

  8. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het rijzen voor 1 uur op een warme plek. Het is de bedoeling dat het beslag verdubbeld in volume.

    • Indien je er krenten doorheen wilt, kun je deze laten weken in warm water, tijdens dat je beslag rijst. 

  9. Als je beslag ongeveer 45 minuten aan het rijzen is, pak je er een pan met dikke bodem bij, giet je er olie in en dit verwarm je tot 180 °C. 

    • Als je er krenten doorheen wilt, kan je deze uit het warme water halen, droog maken en toevoegen aan het beslag.

  10. Je kunt nu de oliebollen gaan vormen met twee losse lepels, waarmee je een bol maakt, of met een ijslepel.

  11. Dip de lepel kort in de olie en doe 4 of 5 oliebollen in de pan.

  12. Bak de oliebollen in 4 tot 6 minuten goudbruin. Keer ze halverwege om, indien ze dit niet uit zichzelf doen.

  13. Dip je lepel voor iedere oliebol kort in de olie, zodat ze niet blijven plakken aan de lepel of vervormen.

  14. Als de oliebollen klaar zijn, leg je ze kort in een vergiet waar keukenpapier in ligt. Ververs het papier tussendoor.

  15. Vervolgens leg je ze op een bakplaat waar ook keukenpapier op ligt.

  16. De laatste stap is de oliebollen serveren met poedersuiker en eet smakelijk!

Tips

  • We raden je aan om melk te gebruiken die niet te koud is, aangezien dit ervoor kan zorgen dat je beslag niet goed rijst. 
  • Nog een manier om de oliebollen luchtig te maken is om soezenbeslag te mengen met oliebollenbeslag. Dit laat je vervolgens rijzen zoals in het recept. 
  • In plaats van zonnebloemolie kun je ook arachideolie gebruiken. Gebruik geen frituurvet, dit kan een wit laagje rondom de bol veroorzaken en de smaak wordt hierdoor ook minder lekker. 
  • Je kunt een schuimspaan gebruiken om de oliebollen eruit te halen, zodat een deel van de olie al verloren gaat bij het overscheppen van de pan naar het vergiet met keukenpapier.