Wat is een paletmes?
Een paletmes, ook wel een glaceermes genoemd, is een hulpmiddel dat je moet helpen bij precisiewerk en decoratie tijdens het bakken. Met een paletmes kun je beslag gelijkmatig gladstrijken in bakvormen, waardoor je taarten of andere baksels er strak uit de oven komen. Daarnaast kun je er taarten of cupcakes mee glazuren. Je kunt met een glaceermes ook botercrème aanbrengen op je lekkernijen, waardoor je een gladde afwerking creëert. Als laatste kun je met dit hulpmiddel gedetailleerde decoratieve elementen toevoegen aan je creaties, zoals bloemen of specifieke patronen. Glaceermessen zijn te verkrijgen in verschillende materialen, waarbij het mes voornamelijk van roestvrij staal of aluminium is en het handvat van kunststof. Ze zijn te verkrijgen in verschillende formaten, van mini varianten die een mes hebben van 6.5 centimeter tot grotere varianten met een lengte van 40 centimeter. Ook heb je verschillende soorten, zoals met een puntvormig mes, een recht mes en met een doorgezette hoek. De doorgezette hoek houdt in dat er een knik in zit, dit kan een schuine knik zijn of een rechte knik en het heeft als doel dat je de taart niet kunt raken tijdens het gebruik van het paletmes. In dit artikel gaan we nog verder in het paletmes, wat de voordelen zijn van dit hulpmiddel, de aanschaf ervan en welke soorten er zijn.
Waarom zou je een paletmes kopen?
Niet iedereen is bekend met een paletmes of wat dit hulpmiddel voor je kan betekenen in de keuken. Met name als je graag bakt en taarten wilt versieren of decoreren, kan dit mes je goed van pas komen, aangezien het je helpt bij precisiewerk en een strakke afwerking. Hieronder zullen we de belangrijkste voordelen van het glaceermes toelichten.
Precisie
Met behulp van een paletmes kun je ontzettend nauwkeurig te werk gaan. Dit is erg belangrijk als je gedetailleerde decoraties aan wilt brengen op je zoete lekkernijen. Fijne lijnen, bloemmotieven, of andere patronen kunnen nu met gemak en precisie op taarten of cupcakes gezet worden. Het scherpe mes maakt het aanbrengen van de kleinste details veel makkelijker.
Als je gebruikmaakt van een glaceermes kun je zoete lekkernijen een uniforme uitstraling geven. Het glazuur of crème op de gebakken creaties wordt gelijkmatig verdeeld over op het oppervlak. Hierdoor krijg je een nette, gladde afwerking.
Creativiteit
Nog een groot voordeel aan het gebruik van een paletmes is dat je er creatief te werk mee kunt gaan en nieuwe dingen kunt proberen. Je kunt een variatie aan decoraties toevoegen, een mooie laag botercrème toevoegen, delicate bloemblaadjes creëren of een figuurtje maken van marsepein en deze toevoegen aan het gebak. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is online ook genoeg inspiratie te vinden voor decoraties waarmee je zelf kunt experimenteren.
Minder verspilling
Door het gebruik van een glaceermes kun je overtollig beslag, glazuur of crème verwijderen, zodat je geen te dikke laag krijgt van bepaalde ingrediënten. Hetgeen dat je overhoudt, kun je hergebruiken voor een andere keer of voor een andere creatie die je nog moet decoreren. Je voorkomt met gebruik van dit mes dat je kostbare ingrediënten verspild.

Paletmes kopen? Hier moet je rekening mee houden
Voordat je een paletmes aanschaft, is het slim om een aantal factoren in acht te nemen. Waar wil je het glaceermes voor gebruiken? Voor welk formaat gebak gebruik je het? Aan welk materiaal geef je de voorkeur? Dit zijn een aantal vragen die je kunt beantwoorden om uit te komen bij het glaceermes dat bij jouw wensen past. Hieronder zullen we de belangrijkste factoren met je delen.
Materiaal
De messen van paletmessen zijn te vinden in verschillende materialen, voornamelijk roestvrij staal en aluminium. Paletmessen gemaakt van roestvrij staal zijn robuust, roesten niet en ze gaan lang mee, zelfs bij langdurig gebruik. Ook zijn ze scherp, makkelijk om schoon te maken en ze vereisen bijna geen onderhoud. Paletmessen van aluminium zijn licht van gewicht, ook geleiden ze warmte, wat handig is als je bijvoorbeeld glazuur glad wilt strijken op een warme taart. Daarnaast zijn ze niet al te duur en makkelijk om schoon te maken. Het handvat van glaceermessen is meestal van kunststof. Handvatten van kunststof liggen vrijwel altijd comfortabel in de hand, wat belangrijk is voor precisiewerk. Ook hebben ze vaak een geribbelde structuur, zodat ze nog meer grip bieden. Dit materiaal is daarnaast bestand tegen hitte, hygiënisch en het neemt geen geur of smaak op.
Het is daarnaast belangrijk om te bedenken voor welke soort lekkernijen het glaceermes wilt gebruiken en wat je er precies mee wilt doen. Ga je het voornamelijk gebruiken om taarten te bestrijken met glazuur of botercrème? Of wil je voornamelijk kleinere gebakjes bestrijken? Je hebt namelijk glaceermessen vanaf 6.5 centimeter tot 40 centimeter, dus als je grotere taarten wilt decoreren, kan een groter glaceermes je beter van pas komen. Als je gedetailleerde decoraties wilt maken, dan is een kleiner formaat juist weer handiger. Dit kan met een rechte punt zijn, maar je kunt ook voor een glaceermes met een puntig mes kiezen.
Handvat
Zoals we net al aangaven is het handvat van een paletmes meestal gemaakt van kunststof, een fijn materiaal dat goed in de hand ligt. Ook zijn er messen met een houten of ander materiaal handvat, dit kan minder prettig zijn als je het paletmes lang achter elkaar gebruikt. Niet ieder materiaal is ontworpen met het oog op comfort en met een anti-slip handvat. Bekijk dus goed van welk materiaal het handvat is en wat je fijn vindt werken.
Vaatwasserbestendig
Het is geen must, maar het kan verstandig zijn om erop te letten of een paletmes in de vaatwasser mag. Deze manier van reinigen is vaak sneller en ook hygiënisch. De meeste paletmessen mogen gelukkig in de vaatwasser, maar controleer het voor de zekerheid. Echter, het is wel aan te raden om het niet altijd in de vaatwasser te doen, met name als je een glaceermes met hoek hebt, aangezien het op den duur iets kan vervormen.
Maataanduiding
Als laatste kun je erop letten of een paletmes maataanduidingen heeft of niet. Dit houdt dus in dat op het mes een liniaal zit waarmee je dingen kunt meten in centimeters. Dit kan eventueel van pas komen tijdens het bakken. Prijs De prijs van een glaceermes begint bij een paar euro en dit is dan voor formaten tot ongeveer 15 centimeter. Grotere formaten, dus tussen de 15 en 40 centimeter, hebben een prijs variërend tussen de € 15,- en € 40,-. Prijzen zijn ook afhankelijk van het materiaal mes en handvat. Je hebt ook sets met verschillende soorten glaceermessen voor een paar tientjes, dit kan voordeliger zijn dan messen los aanschaffen.
Welke verschillende soorten paletmessen zijn er?
We zijn nu bijna bij het einde van dit artikel aangekomen en als laatste zullen we bespreken welke soorten paletmessen er zijn.
Mini paletmes
Om te beginnen heb je kleine paletmessen, deze hebben een mes met een lengte van ongeveer 6.5 centimeter. Vaak heeft deze variant ook een puntig mes, waardoor gedetailleerd werk hiermee goed mogelijk is.
Recht paletmes
Dit is het standaard glaceermes en het heeft een recht lemmet. Dit mes is te vinden in formaten variërend tussen de 10 en 40 centimeter, waardoor je voor ieder soort lekkernij wel een bijpassend formaat hebt. Dit rechte hulpmiddel wordt voornamelijk gebruikt om glazuur aan te brengen, beslag glad te strijken in de bakvorm en om een strakke afwerking te creëren.
Doorgezet paletmes
Een doorgezet paletmes heeft een lemmet met een schuine of rechte hoek. Hiermee kun je textuur en speciale effecten creëren, zoals golven, ronde details of schuin geplaatste strepen.
Punt model paletmes
Ook heb je een glaceermes met een puntig mes. Hiermee kun je gedetailleerde decoraties maken op je lekkernijen. Dit soort mes komt iets minder voor en vind je voornamelijk bij kleinere formaten glaceermessen.
Glaceermes met maataanduidingen
Als laatste heb je glaceermessen die maataanduidingen op het lemmet hebben, waardoor je nauwkeurig kunt meten. Zo kun je bijvoorbeeld meten hoe groot de taart is en tot hoe ver je een bepaalde decoratie wilt hebben of hoe dik je een bepaalde laag wilt hebben.