Pepernoten

Dit recept is goed voor ongeveer 100 pepernoten.

Ingrediënten

  • 400 gram bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 1.5 ei
  • 200 gram honing
  • 60 gram appelstroop
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 3 tl anijszaad gemalen of heel
  • Snufje zout

Bakgerei

  • Zeef
  • 2 (Meng)kommen
  • Deegroller
  • Vershoudfolie
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Eventueel uitsteekvormpjes vierkant

Zelf aan de slag gaan

  1. Zeef de bloem boven een grote kom, doe hier vervolgens de bakpoeder bij en meng het door elkaar.

  2. Pak een andere kom en doe hier eerst de honing en stroop in en daarna speculaaskruiden, gemalen anijszaad, zout en het ei. 

  3. Roer het mengsel goed door elkaar totdat het egaal is.

  4. Pak nu de eerste kom met bloem en giet dit voorzichtig bij de tweede kom met stroop en honing, kneed tussendoor met je handen.

  5. Zodra je een stevig deeg hebt, maak je er een grote bal van en dek je de kom af met vershoudfolie.

  6. Deze kom plaats je voor minimaal 2 uur in de koelkast, waardoor het kan opstijven en de smaak in kan trekken.

  7. Zodra het deeg opgestijfd is, verwarm je de oven voor op  180?C en bestrooi je de bakplaat met bakpapier met bloem.

  8. Haal het deeg uit de mengkom en rol het met een deegroller tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 centimeter hoog.

  9. Snijd hieruit vierkant of rechthoekjes en verdeel deze over de bakplaat.

  10. Zodra de bakplaat vol is, bak je de pepernoten goudbruin in de oven voor 10 tot 13 minuten.

  11. Indien je ze wilt bewaren, kan dit in een luchtdichte pot, maar ze worden vaak wel wat harder naarmate er meer tijd voorbij gaat. 

Tips:

  • Als je veganist bent, kun je het ei vervangen door Vegan eivervanger van het merk Smaakt of door een goed gepureerde banaan. De honing kun je vervangen door ahornsiroop.
  • Als je een glutenvrij recept wilt, kun je de bloem vervangen door rijstmeel, boekweitmeel of havermeel.