Suikerbloemen zelf maken

Suikerbloemen vormen een prachtige toevoeging aan taarten en gebak. Ze geven een luxe uitstraling en maken je zoete lekkernijen een soort kunstwerk. In de afgelopen jaren is de populariteit rond het zelf maken van suikerbloemen gegroeid. Mensen hechten namelijk steeds meer waarde aan het zelf maken van unieke en gepersonaliseerde decoraties, in plaats van kiezen voor een kant-en-klare optie.

Met dit artikel wil ik je meer vertellen over het maken van suikerbloemen. Wat zijn suikerbloemen? Wat is er voor nodig om het te maken? Hoe maak je ze? Welke mogelijkheden zijn er? Al deze vragen bespreek ik in dit artikel. Eindigend met het geven van een aantal tips, zodat je aan de slag kunt gaan met het maken van deze creatieve suikerbloemen.

Wat zijn suikerbloemen?

Suikerbloemen zijn prachtige en realistische decoraties waarmee taarten en gebak versierd wordt. Ze worden gemaakt van gum paste of fondant. Dit wordt gevormd tot bloemblaadjes, bloemknoppen en bladeren. Suikerbloemen voegen een luxueuze uitstraling aan je gebak. Hierdoor zijn ze geschikt voor gelegenheden, zoals een bruiloft, verjaardag, jubileum of een ander feestelijk evenement. Je kunt enkele losse bloemen maken of een heel boeket vormen. 

Stap 1: Benodigdheden

Om suikerbloemen te maken, zijn er verschillende benodigdheden die je er bij moet pakken of moet kopen. Wat er voor nodig is om het te maken, licht ik hieronder toe.

Gum paste of fondant

Gum paste is speciaal voor het maken van suikerbloemen. Het is een elastisch en sneldrogend ingrediënt, wat belangrijk is voor het creëren van suikerbloemen. Gum paste is te verkrijgen van verschillende merken en in verschillende kleuren. Hierdoor kun je zelfs een kleurrijk boeket maken van de suikerbloemen. Ook kun je ervoor kiezen om fondant te gebruiken om de bloemen te maken. Echter is fondant minder stevig en het duurt langer voordat het droog is.

Deegroller

Het is ook van belang om een deegroller klaar te hebben liggen. Hiermee rol je de gum paste of het fondant straks uit tot de gewenste dikte.

Bloemendraad

Een ander belangrijk onderdeel voor het maken van suikerbloemen is bloemendraad. Dit geeft structuur en ondersteuning van zowel de bloemblaadjes als de bloemstelen. Het is te verkrijgen in verschillende diktes en materialen, waaronder metalen en papieren draden.

Bloemen uitstekers

Een ander gereedschap wat je niet kunt missen is bloemen uitstekers. Hiermee kun je verschillende vormen en maten bloemen of bloemblaadjes uitsnijden uit gum paste of fondant. De uitstekers zijn te verkrijgen in sets, maar ook in losse vormen. Afhankelijk van je doeleinden moet je kiezen wat voor soort uitstekers je nodig hebt.

Gereedschappen

Er zijn verschillende gereedschappen nodig om de suikerbloemen vorm te geven, te frilleren en te detailleren. Hierbij kun je denken aan  het volgende:

  • Ball tools voor het vormen van blaadjes.
  • Veiners voor het toevoegen van textuur.
  • Kleine penseeltjes voor het aanbrengen van kleur of glans.

Kleurstoffen

Dit is niet altijd nodig, maar je kunt kleurstoffen gebruiken om de gewenste kleur te bereiken. In sommige gevallen ben je al tevreden met de kleur van je gum paste of fondant. Indien je een andere kleur wilt krijgen, is er voedingskleurstof voor nodig. Dit is te verkrijgen in verschillende vormen, waaronder gel, vloeistof en poeder. De gel kleurstof is het meest geschikt voor dit project. Het is namelijk geconcentreerd en het voegt geen extra vocht toe aan de gum paste of het fondant.

Siliconen bakmat (optioneel)

Het is geen verplichting, maar een siliconen bakmat kan goed van pas komen bij het maken van suikerbloemen. Het biedt een stevige en niet-klevende ondergrond. Hierop kun je makkelijk dingen uitrollen en neerleggen, zonder dat je het er daarna niet meer fatsoenlijk vanaf krijgt.

Stap 2: Basistechnieken

Suikerbloemen maken vereist het doorlopen van een aantal stappen. Het is een vaardigheid die oefening en geduld vereist, maar je kunt er prachtige resultaten mee bereiken. De fundamentele stappen voor het maken van de bloemen, licht ik hieronder toe.

Kneden

Je begint met het kneden van gum paste of fondant. Het doel hiervan is het soepel en elastisch maken van de paste of fondant, waardoor je het kan vormen zonder te scheuren of breken. Als het te droog begint te voelen, kun je een klein beetje water toevoegen. Kneed dit er vervolgens goed doorheen.

Uitrollen

Zodra het gekneed is tot een soepel en elastische consistentie, kun je beginnen met uitrollen. Gebruik een deegroller of rolstok om gelijkmatige druk uit te oefenen bij het uitrollen. Strooi voor het uitrollen maïszetmeel of poedersuiker op het werkoppervlak. Hiermee voorkom je dat het blijft kleven. Rol vervolgens de paste of fondant uit tot de gewenste dikte.

Uitsteken

Nu het deeg uitgerold is, kunnen er bloemblaadjes gevormd worden met behulp van de uitstekers. Plaats de uitstekers stevig op de paste of fondant en druk het naar beneden om de vorm uit te snijden. Beweeg voorzichtig heen en weer om zeker te weten dat het blaadje uitgestoken is. Herhaal dit proces totdat je genoeg bloemblaadjes hebt.

Frilleren

Frilleren is een techniek die gebruikt wordt om de randen van de bloemblaadjes te krullen en buigen. Dit zorgt voor een natuurlijk en realistisch effect. Gebruik een friller tool of een ander gereedschap met een dunne, gebogen rand om langs de randen van de blaadjes te gaan. Oefen lichte druk uit, bij te veel druk vervorm je de blaadjes. 

Vormgeven

Na het frilleren kunnen de bloemblaadjes verder gevormd worden met behulp van ball tools en veiners. Gebruik de bolle kant van het gereedschap en oefen lichte druk uit of het midden van het bloemblaadje. Dit zal het blaadje doen bollen en het een natuurlijke kromming geven. De veiners kun je gebruiken om reliëf en textuur toe te voegen aan de blaadjes.

Opbouwen van bloemen

Als laatste bevestig je de bloemblaadjes aan een middenpunt van de bloem, dus een platgedrukt bolletje gum paste of fondant. Hoe je de bloemblaadjes plaatst, is afhankelijk van het soort bloem dat je wilt maken. In het volgende kopje bespreek ik verschillende mogelijkheden.

Stap 3: Opbouwen van bloemen

Je hebt nu prachtige bloemblaadjes gecreëerd in de gewenste kleur. Maar het zijn allemaal losse blaadjes en nog geen geheel. Hoe je dit alles samenbreng, licht ik hieronder toe voor verschillende bloemsoorten.

Rozen

  • Vorm het midden van de roos door een klein bolletje gum paste of fondant te rollen en het plat te drukken.
  • Bevestig bloemendraad aan het midden en vorm het tot en kleine kegelvormige knop.
  • Maak de rozenblaadjes uit kleine stukje gum paste of fondant. Rol ze uit en vorm ze tot dunne, gebogen blaadjes.
  • Bevestig de blaadjes rond het centrum van de roos. Begin met strakke gesloten blaadjes aan de onderkant. Werk toe naar steeds grotere en meer open blaadjes.
  • Voeg blaadjes toe totdat de roos de gewenste grootte en vorm heeft.
  • Buig de blaadjes voor een natuurlijk effect.

Tulpen

  • Maak de kelk van de tulp door een kegelvormig stuk paste of fondant om bloemendraad te wikkelen.
  • Rol een stuk gum paste of fondant plat en snijd het in de vorm van tulpenblaadjes. Je kunt hiervoor ook een uitsteker gebruiken.
  • Bevestig de blaadjes rond de kelk van de tulp. Begin met strakke gesloten blaadjes aan de onderkant. Aan de bovenkant zitten grotere en open blaadjes.
  • Voeg blaadjes toe naar wens en buig ze waar nodig voor een natuurlijk effect.

Anjers

  • Maak het midden van de anjer door een kleine bal gum paste of fondant te vormen.
  • Wikkel deze vervolgens om een bloemendraad.
  • Rol platte stukken gum paste of fondant uit en snijd ze in lange en smalle stroken.
  • Snijd de stroken in dunne rechthoekige vormen.
  • Gebruik een balgereedschap om de randen uit te rekken en te rafelen.
  • Bevestig de stroken aan het midden van de anjer. Ze moeten elkaar enigszins overlappen en geleidelijk de hoogte in gaan.
  • Als laatste kun je balgereedschap gebruiken om de bloemblaadjes een natuurlijke uitstraling te geven.

Viooltjes

  • Maak de kelk van de viooltjes door een kegelvormige bal gum paste of fondant om bloemendraad te wikkelen.
  • Rol platte stukken paste of fondant en snijd ze in hartvormige bloemblaadjes. Hiervoor kun je ook een uitsteker gebruiken.
  • Bevestig de bloemblaadjes rond de kelk en laat ze enigszins overlappen. Plaats ze ook in een cirkel om een volle bloem te vormen.
  • Als laatste kun je ze een natuurlijke uitstraling te geven door een balgereedschap te gebruiken.

Stap 4: Kleuren en afwerken

Het kleuren en afwerken van suikerbloemen zorgt voor een extra dimensie en het toevoegen van realisme aan je creaties. Hieronder geef ik je instructies voor het kleuren en afwerken van de bloemen.

Kleuren van gum paste of fondant

Voordat je begint met het kleuren, is het van belang om te bepalen welke kleuren je wilt. Gebruik je de kleur van de gum paste of fondant zelf of wil je gebruikmaken van kleurstoffen? Indien je kleurstoffen wilt gebruiken, raad ik je aan om eerst te experimenteren op een klein stuk. Hierdoor kun je experimenteren met de kleur die je wilt bereiken, zonder dat het gelijk je hele project verpest als de kleur mislukt.

Weet je inmiddels welke kleur je wilt gebruiken? Voeg dan een kleine hoeveelheid kleurstof toe aan de gum paste of het fondant en kneed dit goed door. Het is belangrijk dat het gelijkmatig verdeeld is. Wil je pasteltinten krijgen? Dan is een hele kleine hoeveelheid kleurstof nodig om witte gum paste of fondant. Houd er wel rekening mee dat het kleuren van gum paste of fondant kan veranderen naarmate het droogt.

Toevoegen van details

Bloemknoppen worden gemaakt van balletjes gum paste of fondant. Deze vlak je vervolgens licht af met je vingers of met een gereedschap. Als je meeldraden wilt creëren, kun je dunne strookjes paste of fondant gebruiken die je uitrolt tussen je vingers. Dit resulteert in een draadachtige textuur, alsof het meeldraden zijn.

De bladeren van een suikerbloem kun je snijden uit groen gekleurd gum paste of fondant. Je kunt er ook voor kiezen om bladuitstekers te gebruiken. Vervolgens gebruik je gereedschappen om de nerven en aderen toe te voegen. Dit geeft een realistische uitstraling. Als laatste kun je gebruikmaken van eetbare lijm of royal icing om bloemknoppen, meeldraden en bladeren te bevestigen aan de suikerbloem. Laat dit dan wel goed opdrogen voordat je ze gebruikt.

Kleurverloop en kleureffecten

Ik raad je aan om te experimenteren met verschillende technieken om kleurverlopen en kleureffecten te bereiken voor je bloemen. Hierbij kun je denken aan het mengen van kleurstoffen of schildertechnieken, zoals dry brushing of het gebruik van luchtpenselen. Je kunt een kleurenwiel gebruiken of online een kleurengenerator gebruiken, om een kleurenschema te creëren. Maak eventueel gebruik van tinten die tegen elkaar afsteken, complementaire kleuren, om diepte en contrast toe te voegen. Als laatste kun je ook donkere en lichte tinten gebruiken van een kleur om contrast te creëren.

Textuur en reliëf

Door textuur en reliëf toe te voegen aan je suikerbloemen, kun je ze een realistische uitstraling geven. Hierbij kan je gebruikmaken van textuur gereedschap, zoals veiners of siliconen mallen. Je kunt er daarnaast voor kiezen om de suikerbloemen te schilderen met eetbare glans of glansverf. Hiermee geef je ze een levensechte uitstraling. Als laatste kan het gebruik van poedersuiker of kleurstofpoeder subtiele details en schaduwen toevoegen aan je bloemen. De poedersuiker kan je aanbrengen met een kwast, voor een matte afwerking. De kleurstofpoeder kun je gebruiken voor kleureffecten en het toevoegen van accenten.

Stap 5: Opstelling en presentatie

De prachtige suikerbloemen zijn nu gemaakt, maar hoe laat je ze tot hun recht komen op je taart of andere lekkernij. In dit kopje zal ik je er meer over vertellen.

Boeketten en arrangementen

Het is aan te raden om te leren hoe je suikerbloemen kunt rangschikken tot een prachtig boeket. Dit kan een mooi middelpunt vormen voor je taart. Experimenteer met verschillende soorten bloemen en posities om het gewenste effect te bereiken. Ook kun je gebruikmaken van bloemenkransen of guirlandes om de suikerbloemen een elegante uitstraling te geven. Deze kun je vervolgens rond de rand van de taart plaatsen, maar op de bovenkant kan ook.

Decoratieve accenten

Je kunt er voor kiezen om nog meer decoratieve accenten toe te voegen aan je suikerbloemenarrangement. Hierbij kun je denken aan toevoegingen zoals parels, eetbare glitter of kleine suikerparels. Bovendien kun je experimenteren met het toevoegen van suikerblaadjes, chocoladekrullen of marsepein figuren.

Thema-gebaseerde arrangementen

Suikerbloemarrangement worden gebruikt voor veel specifieke thema's of gelegenheden. Je kunt ze gebruiken voor lekkernijen op een bruiloft, verjaardag, jubileum, feestdag en meer. Pas de kleuren en bloemsoorten aan op basis van het gekozen thema. Als je bijvoorbeeld een Valentijnsdag taart maakt, zijn rozen erg bijpassend. Indien je lekkernijen maakt voor een lentebruiloft, kun je kiezen voor pastelkleuren, tulpen en narcissen.

Aanpassing aan verschillende taartformaten

Als laatste is het aan te raden om te leren hoe je de arrangementen aan kunt passen aan de verschillende taartformaten en -vormen. Pas de grootte, dichtheid en de vorm van je arrangement aan om het een mooi geheel te maken. Dit is ook weer een kwestie van experimenteren en uitproberen.

Tips en eventuele problemen voorkomen

Suikerbloemen maken vereist enige oefening. Het is een vaardigheid waar je geduldig en nauwkeurig mee aan de slag moet gaan. De eerste paar keren zal het waarschijnlijk niet gaan zoals je wilt, maar zo zijn we allemaal begonnen. Ik zal enkele tips geven en eventuele problemen bespreken, om hopelijk veelvoorkomende fouten bij jou te kunnen voorkomen.

Plakkerigheid

Warme en vochtige omgevingen, overmatig gebruik van vocht of het gebruik van vloeibaar kleurstof kunnen leiden tot plakkerige gum paste of fondant. Dit kun je verminderen door kleine hoeveelheden poedersuiker of maïszetmeel toe te voegen tijdens het kneden. Ook kun je het werkblad ermee bestoven. Als laatste is het verstandig om de paste of fondant niet in aanraking te laten komen met direct zonlicht.

Breken van bloemblaadjes

Als de bloemblaadjes niet goed ondersteund worden, of als je oude of uitgedroogde gum paste of fondant gebruikt, kunnen de bloemblaadjes breken. Werk in dit geval met dikkere lagen gum paste of fondant en ondersteun ze tijdens het drogen. Dit kun je doen door ze in een bloemvormige mal te plaatsen. 

Kleurverschillen

Het kan gebeuren dat je gum paste of fondant de verkeerde kleur heeft of niet gelijkmatig gekleurd is. Dit minimaliseer je door de paste of fondant goed te kneden, totdat het geheel dezelfde kleur is. Het kan ook helpen om op voorhand te testen met kleurstof concentraties. Hiermee kun je de gewenste kleur op voorhand bepalen, zonder dat het je hele project verpest.

Het maken van suikerbloemen is een prachtige en interessante vaardigheid die een extra dimensie toevoegt aan het decoreren van gebak. Door de stappen in dit artikel te volgen, kom je een heel eind. Het vereist geduld, precisie en creativiteit om deze mooie, kwetsbare bloemen te maken. Je begint met her verzamelen van de benodigdheden. Vervolgens bereid je de gum paste of het fondant voor, waarna je het uitrolt en er vormen uit haalt. Dit kun je uiteindelijk vormen tot een prachtige bloem naar keuze, zoals een roos of tulp. 

Na het maken van een aantal bloemen kun je ook kiezen voor de creatie van een boeket of het toevoegen van nog meer creaties. Hoewel het een vaardigheid is die niet zomaar gedaan is, kun je wel enorm van het eindresultaat genieten. Je krijgt de mooiste taarten met een aantal bloemen of gehele boeketten die er levensecht uitzien. Ik moedig je aan om te oefenen en fouten te maken en ervan te leren. Laat je fantasie de vrije loop en geniet van het proces van het maken van suikerbloemen voor jouw zoete lekkernijen.