Wat is een suikerthermometer?
Niet iedereen zal er bekend mee zijn, maar toch is het een onmisbaar instrument voor bakkers. We hebben het over de suikerthermometer, gemaakt om nauwkeurige temperatuurmetingen uit te voeren bij het bereiden van een diversiteit aan zoete lekkernijen. Waarom deze thermometer zo goed van pas komt bij patissiers en thuisbakkers is, omdat het je helpt bij de temperatuur meten van ingrediënten zoals suiker, chocolade en andere smeltbare ingrediënten. Als je de suikerthermometer aanschaft, kan je consistente lekkernijen creëren.
Iedere suikerthermometer heeft een ander meetbereik, voor de meeste suikerthermometers is dit tussen de 40 °C en de 200 °C. Met dit brede meetbereik kan je de verschillende stadia van verhitting in de gaten houden, wat erg belangrijk is bij ingrediënten zoals suikersiroop, fudge en karamel. Elk van deze zoete heerlijkheden vereisen een specifieke temperatuur om het ideale resultaat te bereiken, de suikerthermometer maakt dit alles mogelijk.
Waarom zou je een suikerthermometer kopen?
Een van de geheime wapens die het verschil kunnen maken tussen consistent, perfect gebak en een mislukte lekkernij, is de suikerthermometer. Maar waarom de suikerthermometer dit mogelijk kan maken, zullen we hieronder toelichten aan de hand van voordelen van dit product.
Nauwkeurigheid
Met behulp van een suikerthermometer kan je nauwkeurige metingen doen, vaak tot op een tiende graad Celsius. Voor het bereiden van delicate lekkernijen is dit van groot belang, aangezien het meest geringe beetje temperatuurschommeling het eindresultaat kan beïnvloeden.
Perfecte consistentie
Als je de perfecte consistentie wilt voor je gerecht, is het aan te raden om een suikerthermometer aan te schaffen. Stel je voor dat je een heerlijk zachte karamel wilt maken, die smelt in je mond of een fudge die net zo smeuïg is als je zelf wilt. Dat alles kun je bereiken met deze thermometer. Door de temperatuur van de smeltbare ingrediënten in de gaten te houden, krijg je de gewenste textuur, dikte en consistentie.
Veelzijdigheid
Je verwacht misschien dat de suikerthermometer beperkt is tot het gebruik in combinatie met suiker of chocola, maar dit is niet het geval. Ze zijn oorspronkelijk bedoeld voor deze ingrediënten, maar ze kunnen ook van pas komen en gebruikt worden met andere ingrediënten die bijvoorbeeld in olie gebakken moeten worden, zoals een kip die je gaat frituren. Bovendien kan je de thermometer ook goed gebruiken als je siropen wilt maken, denk hierbij aan ahornsiroop.
Voorkom verbranding
Uiteindelijk is een van de grootste voordelen van de suikerthermometer, dat je er verbranding mee kunt voorkomen. Bij het werken met ingrediënten die gevoelig zijn voor oververhitting, zoals chocolade, is het ontzettend belangrijk dat er goede temperatuurbeheersing is. Suiker heeft bijvoorbeeld de neiging om van een gouden karamel kleur naar een verbrande smaak te gaan, als het te lang en op een te hoge temperatuur wordt verwarmd. Dit overkomt uiteindelijk iedere kok wel een keer, maar je wilt dit natuurlijk niet regelmatig meemaken. Je hebt dankzij de suikerthermometer nauwkeurige temperatuurcontrole en je voorkomt oververhitting en een verpeste karamel, fudge, chocolade of een andere lekkernij.

Suikerthermometer kopen? Hier moet je rekening mee houden
Denk van tevoren na over een aantal factoren, voordat je beslist welke suikerthermometer het beste bij je past. Het is niet erg als je moet experimenteren of niet gelijk de juiste vind, maar op voorhand een aantal overwegingen in acht nemen, is een slim idee. Hieronder zullen we de overwegingen voor je toelichten.
Meetbereik
Hoewel het meetbereik van de meeste suikerthermometers tussen de 40 °C en de 200 °C ligt, kan het alsnog verschillen per thermometer. Denk dus goed na over de temperaturen waarbij je de thermometer wilt gebruiken. Welke temperaturen een meter aankan is terug te vinden bij de producteigenschappen op de website of in de gebruikershandleiding van de fabrikant. We raden je aan om een thermometer te kiezen die geschikt is voor zowel lage als hoge temperaturen.
Nauwkeurigheid
Een van de belangrijkste factoren om op te letten is de nauwkeurigheid van een suikerthermometer. Je wilt namelijk een thermometer die met precisie meet, aangezien delicate suikerbereidingen bij de kleinste temperatuurschommelingen al een ander eindresultaat kunnen geven. Controleer dus of de specificaties omtrent nauwkeurigheid overeenkomen met jouw verwachtingen.
Materiaal
Kijk van tevoren ook naar het materiaal waarin je een suikerthermometer wilt hebben. De meeste thermometers zijn gemaakt uit roestvrij staal, dit materiaal gaat lang mee en is makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Maar suikerthermometers zijn ook te vinden gemaakt van materialen zoals glas of kunststof. Ieder materiaal heeft unieke eigenschappen en het is grotendeels een persoonlijke keuze welk materiaal je voorkeur heeft.
Handmatig of digitaal
Suikerthermometers zijn te vinden in handmatige en digitale varianten, met name de digitale varianten kom je veel tegen. Bij handmatige thermometers moet je de temperatuur aflezen van een schaal, terwijl het bij digitale thermometers op een scherm verschijnt. Digitale thermometers werken vaak een stuk efficiënter en nauwkeuriger.
Bevestigingsmethode
Lees je van tevoren in hoe de suikerthermometer aan de pan bevestigd kan worden. Er zijn thermometers waarbij je ze vast kunt zetten aan de rand van de pan met een clip of klem, maar er zijn ook meters te vinden die in vloeistof ondergedompeld moeten worden.
Welke verschillende soorten suikerthermometers zijn er?
Er bestaan verschillende varianten suikerthermometers, ieder hebben ze unieke eigenschappen en kenmerken. Hieronder zullen we de meest voorkomende varianten toelichten.
Handmatige suikerthermometer
Een klassiek type suikerthermometer is de handmatige variant. Deze heeft meestal een metalen constructie met en glazen buis waarin de temperatuurschaal gegraveerd is. Je plaats de punt van de handmatige meter in de vloeistof en op de schaal kan je de temperatuur aflezen. Dit zijn niet de meest makkelijke thermometers, aangezien je gefocust af moet lezen.
Digitale suikerthermometer
Digitale suikerthermometer worden het meeste gekocht, aangezien ze moderner zijn en ook nog eens makkelijk in gebruik. Deze thermometers hebben een digitaal scherm waarop je de temperatuur af kunt lezen. Je steekt het uiteinde in de vloeistof en kan direct de temperatuur aflezen. Ook beschikken ze vaak over extra functies, zoals een temperatuuralarm.
Baumé meter
De Baumé meter, ook wel suikerweger genoemd, is ervoor gemaakt om de concentratie van een suikeroplossing te meten. Het is een meter met een unieke schaalverdeling en ze worden voornamelijk gebruikt in de voedingsindustrie, zoals bij het maken jam. De suiker dichtheid wordt aangegeven in Baumé, dit is een Franse maat.
Suikerthermometer van roestvrij staal
Thermometers gemaakt van roestvrij staal gaan lang mee, zijn makkelijk schoon te maken en meestal moet je handmatig aflezen. Daarnaast zijn ze te verkrijgen in verschillende groottes en ontwerpen. Voor het maken van suikerbereidingen of karamel komt deze suikerthermometer goed van pas.
Suikerthermometer van glas
Een suikerthermometer met traditionele uitstraling is degene gemaakt van glas. Ze zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen en het materiaal kan wat sneller breken. Ze komen daarentegen goed van pas bij het maken van snoep of chocolade.
Suikerthermometer van kunststof
De meeste kunststof suikerthermometers hebben een digitaal scherm met een kunststof behuizing. Dit materiaal is licht in gewicht en eenvoudig in gebruik. Je kan dit soort thermometers voor allerlei taken in de keuken gebruiken.