Taaitaai poppen

Nog een iconische lekkernij voor Sinterklaas is de taaitaaipop, een honingkoek met een anijssmaak. De naam taaitaai verwijst naar de substantie van deze lekkernij: een beetje taai. Hieronder geven we je een recept voor deze smakelijke poppen.

Dit recept is goed voor 10 tot 12 porties.

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 125 gram vloeibare honing
  • 1,5 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1/2 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 eetlepel gestampte muisjes of anijspoeder
  • 1/2 eetlepel bakpoeder
  • snufje zout
  • Eventueel icing of decoratiestiften

Bakgerei

Zelf aan de slag gaan

  1. Verwarm de honing en suiker in een pannetje.

  2. Zodra de suiker opgelost is, haal je het pannetje van het vuur en laat het afkoelen.

  3. Meng in een kom de bloem, speculaaskruiden, muisjes, bakpoeder en het snufje zout.

  4. Vervolgens meng je de afgekoelde honing door dit bloemmengsel en klop je er 1 ei doorheen. 

  5. Het deeg verpak je nu in vershoudfolie en laat je 2 uur rusten in de koelkast.

  6. Na deze 2 uur, verwarm je de oven voor op 160 °C.

  7. Haal het deeg uit de folie en rol het met de deegroller totdat het een hoogte van ongeveer 1 centimeter heeft. Let wel: het deeg is erg plakkerig, dus gebruik eventueel bloem op de roller.

  8. Je kunt nu vormpjes uit de koekjes tekenen en deze leg je op de bakplaat. Houd ruimte tussen de poppetjes.

  9. Het ei dat je nog over hebt, kluts je los en gebruik je om de koekjes mee te bestrijken.

  10. Doe de koekjes in de oven voor 10 tot 15 minuten, bak goudbruin en laat ze daarna afkoelen op een rooster.

  11. Zodra de koekjes afgekoeld zijn, kun je ervoor kiezen om ze te versieren met witte icing of decoratiestiften.

Tips:

  • Als je de poppen niet al te taai wilt, kun je de helft van de bloem vervangen door roggebloem, waardoor je een stevig en minder plakkerig koekje krijgt. 
  • Het deeg is enorm plakkerig, dus doe bloem op je handen voordat je met het deeg van de koekjes aan de gang gaat. 
  • Er wordt aangeraden om het deeg minimaal 2 uur in de koelkast te laten rusten, maar dit kan ook een hele nacht. Hierdoor trekken de smaken er nog beter in.
  • Indien je niet de grootste fan van taaitaai bent, dan kun je er melkchocolade overheen gieten.

Op deze pagina: